Καλλίας

FtS107

Ο κ. Δημήτρης Μώκος, από το Μαυρολιθάρι, άγει αισίως φέτος το 93ο έτος και ηλικίας του και αισθάνθηκε την υποχρέωση να δημοσιοποιήσει το υλικό που μια ολόκληρη ζωή είχε συγκεντρώσει για τον μικρότερο αδελφό του, τον Χαράλαμπο Μώκο (Καλλία) που από αξιωματικός του Ελληνικού στρατού μετετάγη στις τάξεις του της τιμημένης Εθνικής μας Αντίστασης, από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

 

Καθ’ όλα αξιόλογη η συνεισφορά του Δημήτρη Μώκου, καθώς συμπληρώνει και φωτίζει άγνωστες πτυχές του βίου και της αγωνιστικής δράσης του ήρωα αδελφού του, που υπήρξε μία σπουδαία προσωπικότητα με τεράστια συμβολή στους αγώνες της Αντίστασης κατά του κατακτητή στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Με τον τίτλο «Καλλίας» κυκλοφόρησε ως ιδιωτική έκδοση [ISBN: 978-960-931472-5], μόλις προσφάτως με τη μορφή μικρού βιβλίου το υλικό του Δημήτρη Μώκου [Ευρυτανίας 47 και Βραστόβου 29, Αμπελόκηποι 115 20 Αθήνα]. Την επιμέλεια της ύλης και τη σύνταξη υποσημειώσεων είχε ο συγχωριανός Περικλής Αστρακάς.

Συστήνουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο να προμηθευτεί το βιβλιαράκι αυτό. Ο συγγραφέας καλύπτει ολόκληρο το βίο του αδελφού του. Δίνει όλο τον περίγυρο και το κλίμα της εποχής στο χρόνο και χώρο που έδρασε δοξάζοντας το όνομά του και τους τίμιους αγώνες της Αντίστασης στην περιοχή μας για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της Πατρίδας μας για να καταλήξει με πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στο δραματικό τέλος του ίδίου και ολόκληρης της διμοιρίας του -33 αγωνιστές- μετά από ενέδρα Γερμανών την 04.01.1943 στην Αγία Τριάδα. γεγονός που ακόμη και σήμερα συγκλονίζει τους συμπατριώτες μας. Δίπλα – δίπλα, και σε πολλές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής, αξίζει να σημειώσουμε για όσους ενδεχομένως δεν το γνωρίζουν, αγωνίστηκε ο Καλλίας και με τους δικούς μας Σκαμνιώτες αντάρτες, τους Αποστολοπουλαίους.

Είναι γεγονός ότι και στην πρόσφατη –περυσινή- εργασία του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στη Γούρνα μας –Παρνασσός – Καλλίδρομο – Οίτη – Γκιώνα 1941-1944, περιλάβαμε εκτενείς αναφορές και στοιχεία για το σημαντικό αυτό κεφάλαιο.

Έχοντας διεξέλθει το υλικό του κ. Δ. Μώκου, επανερχόμαστε σε ένα μείζονος ιστορικού ενδιαφέροντος σημείο που απασχόλησε την άτυπη ομάδα εργασίας μας: Αν υπήρξε ή όχι προδοσία για την εξολόθρευση του λόχου του Καλλία. Σε τούτη τη θέση δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ο –ήδη μακαρίτης- αγωνιστής Πάνος Φούντας που μας έδωσε το βασικό υλικό για την εργασία μας. Τώρα βλέπουμε τον Δημήτρη Μώκο, τον αδελφό του Καλλία, να αναφέρεται σε στοιχεία που ενισχύουν την εκδοχή της προδοσίας, καθώς από τους ελάχιστους 2-3 επιζήσαντες, γίνεται λόγος για φωνές στα Ελληνικά από τους κρυμμένους και καμουφλαρισμένους με λευκές μπέρτες μέσα στο παχύ χιόνι Γερμανούς.

Το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία δεν έγιναν διορθώσεις στο καινούργιο βιβλίο, διόλου δεν επηρεάζει την ουσία και την αξία του εγχειρήματος για το οποίο και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Δημήτρη Μώκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *