Προς Χριστεπώνυμο πλήρωμα

20121219 ΓΑ
Η κρίση που πλήττει τη χώρα μας, δεν άφησε αλώβητη και την Εκκλησία μας. Στην τηλεόραση και σε πανελλήνια εμβέλεια εμφανίσθηκε ο Άγιος Φθιώτιδος κκ Νικόλαος που έκανε επισημάνσεις, ενώ προχώρησε και σε λήψη μέτρων για τα οποία οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συγχωριανούς και φίλους του Συλλόγου μας.

Έτσι λοιπόν ο Ποιμενάρχης μας γνωστοποίησε ότι τα ποσά που καταβάλλουν αρκετοί πιστοί για την τέλεση μυστηρίων, πολλές φορές εμφανίζονται εξαιρετικά πενιχρά, συναθροίζοντας μόλις μερικές δεκάδες Ευρώ. Από την άλλη, όμως πλευρά, επεσήμανε ο Ιεράρχης, τα έξοδα για φωτισμό, κλιματισμό κλπ του Ναού, είναι υψηλά. Εκ παραλλήλου επεσήμανε, πολλοί Χριστιανοί έχουν επ’ εσχάτων υιοθετήσει μία πρακτική που προβληματίζει. Συνηθίζουν να τελούν δύο μυστήρια ταυτοχρόνως, για την περιστολή δαπανών. Επί παραδείγματι τελούν το μυστήριο του γάμου και της βάφτισης ταυτοχρόνως.

Όλα αυτά τα δυσάρεστα φαινόμενα, οδήγησαν τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας στην απόφαση να μην επιτρέψει εφ εξής την τέλεση δύο μυστηρίων ταυτοχρόνως.
Παρόμοιους προβληματισμούς εξάλλου εξέφρασε και ο Άγιος Θεσσαλονίκης κκ Άνθιμος που εξήγησε ότι στο παγκάρι της Εκκλησίας δεν εισρέουν πια τα απαιτούμενα ποσά, ενώ τα εισοδήματα της εκκλησίας από τα τυχόν ακίνητα [η υπογράμμιση δική μας] δεν φαίνονται αρκετά ώστε να καλύψουν τις ανάγκες.

Τι να πούμε εμείς;

Να διαφωνήσουμε με τους Άγιους Πατέρες μας;

Αν είναι να εξομολογηθούμε, κάπου όντως μας ξενίζουν αυτές οι πρακτικές των Ιεραρχών. Μέρες που έρχονται με τη γέννηση του Θεανθρώπου μέσα στη φάτνη που τη ζέσταιναν με τα χνώτα τους τα ζώα, παίρνουμε το μήνυμα της σεμνότητας και της λιτότητας. Αυτό το μήνυμα το έχουν λάβει οι ποιμενάρχες μας; Και φυσικά δεν τσουβαλιάζουμε όλους τους πατέρες της Εκκλησίας μας, πολλοί από τους οποίους έζησαν σε συνθήκες στέρησης, απόλυτης λιτότητας και σεμνότητας, ενσαρκώνοντας το μεγάλο μήνυμα των Χριστουγέννων. Από αυτό το μήνυμα δεν ακούμε τίποτα για τυχόν ακίνητα. Που ακούστηκε αυτό, για κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο να κάνει λόγο για «ενδεχόμενα» ακίνητα. Έτσι, πολύ φοβούμαστε, εκθέτουν τους άλλους Ιεράρχες που τείνουν να προωθήσουν διαφάνεια στα οικονομικά και τη διαχείριση της περιουσίας της Εκκλησίας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *