Ο δίσκος του Ιφίτου – Ένα από τα αρχαιότερα κείμενα

FtS106

Γεωργίου Πούλιου

Ο Παυσανίας στα Ηλειακά παράγρ. 20 μας λέγει (μετάφραση):

Ο δίσκος του Ιφίτου περιέχει γραμμένη την ανακωχή που κηρύσσουν οι Ηλείοι, όταν πρόκειται να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι επιγραφές σ’ αυτόν δεν είναι γραμμένες σε ευθείες γραμμές, αλλά τα γράμματα περιτρέχουν κυκλικά το δίσκο ακολουθώντας την περιφέρειά του.

 

Αρχαίο κείμενο:

Ο δε του Ιφίτου δίσκος την εκεχειρίαν, ην επί τοις Ολυμπίοις επαγγέλουσιν Ηλείοι. Ταύτην ουκ ες ευθύ έχει γεγραμμένην, αλλά εις κύκλον σχήμα περίεισιν, επί τω δίσκω τα γράμματα.

Ο δίσκος του Ιφίτου φυλασσόταν στο Ιερό της Ήρας, στην Ολυμπία, «ως διεθνής συνθήκη» και τον είδε ο Παυσανίας, ,όταν πέρασε το 174 μ.Χ., ο οποίος δυστυχώς χάθηκε. Ο δίσκος του Ιφίτου γράφτηκε το 884 π.Χ.

Το κείμενο αυτό γράψανε ο Λυκούργος, ο γνωστός νομοθέτης της Σπάρτης, ο Κλεισθένης της Πίσας (Ηλειακή πόλη) και ο Ίφιτος, από την Ήλιδα. Οι τρεις αυτοί νομοθέτες συμφωνήσανε και υπογράψανε:

1ο. Την αναβίωση «των πατρώων αγώνων» τους οποίους είχαν εγκαταλείψει. (Ο Δίας με τον Κρόνο αγωνιστήκανε με έπαθλο ποιος θα κυριαρχήσει του ουρανού και της γης).

2ο. Ορίσανε να γίνονται κάθε πέντε χρόνια.

3ο. Τόπο τελέσεως ορίσανε την Ιερά Άλτη (δασώδης χώρος) της Ολυμπίας.

4ο. Κήρυξαν την Ολυμπία χώρο ιερό και απαραβίαστο.

5ο. Την διοργάνωση την ανέθεσαν στην Ήλιδα. Στην Πίσα ανέθεσαν την ανά πενταετία οργάνωση των «γυναικείων ολυμπιακών αγώνων» των Ηραίων.

6ο. Κατά τη διάρκεια των αγώνων , ένα μήνα πριν και ένα μήνα μετά, κηρύξανε εκεχειρία, δηλαδή απαγορεύσανε κάθε εχθροπραξία ώστε να επιτρέπεται η ασφαλής διέλευση αβλαβώς όλων των αθλητών και των επισήμων θεωριών δια μέσου των εδαφών όλων των πόλεων κλπ. Τυχόν παραβίαση της εκεχειρίας συνεπάγεται την καταβολή στο ιερό ταμείο του Ολυμπίου Διός, χρηματικού ποσού 2 μνων ανά στρατιώτη, ως και αποκλεισμό από τους αγώνες της υπαίτιας πόλης.

7ο. Κήρυκες από την Ηλεία, αναγγέλλουν σε όλες τις ελληνικές πόλεις απανταχού την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων και πρώτα στη Σπάρτη.

8ο. Αναγνωρίζουν τον Ηρακλή προστάτη και εγγυητή της αδιατάρακτης διεξαγωγής των αγώνων, γι’ αυτό και του φτιάξανε βωμό.

Έτσι καθιερώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (βλέπετε Παναγ. Κυριακόπουλος «Η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων κατά το Αττικό Δίκαιο», Βιβλιοθήκη Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Καλλιθέα 05.06.2009

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *