FtS102 – Το καλό παράδειγμα

«… Είμαι ευτυχής διότι ηδυνήθην να προσφέρω… τα λείψανα της μετρίας καταστάσεώς μου εις το θυσιαστήριον της πατρίδος… Δια τον αυτόν τούτον λόγον θέλη αποφεύγει και ήδη να δεχθή την προσδιοριζομένην ποσότητα δια τα έξοδα του αρχηγού της Επικρατείας, απεχόμενος, εν όσω τα ιδιαίτερά μου χρηματικά μέσα μου εξαρκούν από του να εγγίσω μέχρι και οβολού τα δημόσια χρήματα προς την ιδίαν μου χρήσιν… Αποστρέφομαι το να προμηθεύω εις τον εαυτόν μου τας αναπαύσεις του βίου, αι οποίαι προϋποθέτουν την ευπορίαν, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων περικυκλωμένοι από πλήθος ολόκληρον ανθρώπων βυθισμένων εις την εσχάτην αμηχανίαν… Ελπίζω ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ’ εμού ότι εις τας παρούσας περιστάσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατό να λαμβάνουν μισθούς αναλόγους με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλά ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η κυβέρνησις εις την εξουσίαν της»

 

«Όταν αφού εκτύπησα πρώτον τας θύρας των μεγάρων των πλουσίων ηναγκάσθην κατόπιν να κτυπήσω και τας θύρας των πτωχών ζητώντας τον οβολόν τους… έπρεπε να ημπορώ να τους λέγω: Έδωσα πρώτος εγώ τα πάντα. Κανόνισα να μην εξοδεύσω δια τον εαυτόν μου και δια τον υπηρέτην μου περισσότερα από 60 φράγκα τον μήνα. Όλον τον άλλον μισθόν μου τον στέλνω στην Ελλάδα…»

«Ουδέποτε θα επιτρέψω στον εαυτόν μου βελτίωση της τροφής, παρά μόνον τότε όταν θα είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Ελληνόπουλο που να πεινάει…»

Αυτά, φίλες και φίλοι, μας έρχονται σαν μηνύματα από το παρελθόν, από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Αυτές τις μέρες (11.02.2009) ένας –δυστυχώς από αυτούς που άρχισαν να σπανίζουν- συνετός πολιτικός, ο τέως Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα της Παλιάς Βουλής ένα βιβλίο του με αξιοπρόσεκτες θέσεις για τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά μας πράγματα. Ως μέγιστο κίνδυνο για την πατρίδα μας του σήμερα, ο ΑΠ δεν βλέπει καν το τεράστιο δημοσιονομικό μας έλλειμμα που με εκρηκτικούς ρυθμούς και κάτω από όλο και πιο δυσμενείς όρους διευρύνεται, αλλά βλέπει και προτάσσει το έλλειμμα ηθικής των πολιτικών, αυτό το αποτρόπαιο καρκίνωμα που μέσα από τους βδελυρούς κομματικούς διαδρόμους, με τις πελατειακές σχέσεις και τα ρουσφέτια τους για λόγους ψηφοθηρικούς, διαβρώνουν το υπόστρωμα της πατρίδας μας και ναρκοθετούν κάθε θετική προοπτική για τον τόπο μας.

Φυσικά και δεν χρειάζεται να προσυπογραφεί αυτή η ολόσωστη θέση από την ταπεινότητά μας. Περιοριζόμαστε απλά να επισημάνουμε ότι μέσα στην πολυκοσμία της λαμπρής εκδήλωσης, από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, είχαν παρεισδύσει με εντυπωσιακή άνεση, ψυχραιμία και νηφαλιότητα και αρκετοί πολιτικοί που έχουν ενοχλήσει με την στάση και συμπεριφορά τους την κοινή γνώμη, αλλά δεν φάνηκε να έχουν την παραμικρή συστολή ή αναστολή.

Στις 09.02.2009 εξ άλλου και στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, ο τηλεοπτικός σταθμός extra 3 με επικεφαλής το δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγιάννη, παρουσίασε 71 σελίδες προερχόμενες από τα γραφεία της ΝΔ στην Ρηγίλλης, που προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη. Σε πινακοποιημένη και μηχανογραφικά επεξεργασμένη μορφή, εμφάνιζαν στην πρώτη στήλη το όνομα του «επισπεύδοντος» κομματικού στελέχους, βουλευτή, κομματάρχη κττ, στη δεύτερη στήλη το όνομα υπέρ ού ή ής το ρουσφέτι και εν συνεχεία σε επόμενη στήλη προσδιορίζεται με λεπτομέρειες και ακρίβεια το ζητούμενο ρουσφέτι. Ως επί το πλείστον –και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό- επιδιώκεται μία αναβάθμιση ή και μετάθεση εφοριακών σε επίπεδο διευθυντή και δη σε συγκεκριμένη εφορία. Φυσικά από τη λίστα αυτή της αθλιότητας, δεν απουσίαζαν και μερικοί παράγοντες της Φθιώτιδας. Προσωπικά με ενόχλησε ότι εκεί περιλαμβάνονται και δύο ονόματα νέων ανθρώπων για τους οποίους είχα άλλη άποψη.

Είναι κωμικοτραγική η εικόνα να βλέπει ο Έλληνας πολίτης αυτά τα εκπληκτικά φαινόμενα έσχατης κατάντιας στον τόπο μας και στο διπλανό τηλεοπτικό παράθυρο να βλέπει την ακριβοπληρωμένη με πολλά εκατομμύρια από το δημόσιο ταμείο ρεκλάμα, με την καλοσυνάτη κυρία που απευθύνει στους συμπατριώτες μας μήνυμα ηθικοπλαστικό για φορολογική συνέπεια. Πάλι καλά που δεν έβαλαν τον τέως υπουργό με τις off shore companies να μας μιλήσει για ηθική και φορολογική συνείδηση.

Εν τω μεταξύ διαβάζουμε ότι το νέο επιτελείο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, βλέποντας την υστέρηση στα έσοδα, άρχισε το «ξεκαθάρισμα» εφοριακών και τελωνειακών. Να σχετίζεται άραγε η κίνηση αυτή με την προωθούμενη λίστα της Ρηγίλλης; Αν ναι, τότε μπορεί κανείς να φαντασθεί το αποτέλεσμα.

Κακόμοιρη Ψωροκώσταινα τι σού ‘μελλε συνεχώς και αδιαλείπτως να παθαίνεις από την εθνική παλιγγενεσία και δώθε, ακόμη και στον 21ο Αιώνα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *