Καλοσκοπή (=Κουκοβίστα): Το Σούλι της Ρούμελης Αιώνιοι υπερασπιστές υπέρτερων αξιών

FtS103

Ολάκερη η Ρούμελη μα και το Πανελλήνιο γνωρίζουμε και υποκλινόμαστε στην Κουκοβίστα, το ανταρτοχώρι της Ρούμελης που πρωτοστάτησε στην Εθνική Αντίσταση στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γνωρίζουμε επίσης ότι το τίμημα που πλήρωσε από τους κατακτητές ήταν πολύ βαρύ με τις επάλληλες εξορμήσεις των κατοχικών δυνάμεων που προκάλεσαν την εξολόθρευσή του, αλλά δεν έκαμψαν το φρόνημα όσων από τους ηρωικούς κατοίκους επέζησαν.

 

Σήμερα, σε περίοδο ειρήνης, η Κουκοβίστα ξανάρχεται στο προσκήνιο για να αφυπνίσει συνειδήσεις και να μας προβληματίσει για μεγάλα επίσης προβλήματα που μας απειλούν, αλλά τα προσπερνάμε με εγκληματική αδιαφορία.

Ο Στέφανος Κόλλιας, από την Καλοσκοπή, είναι μέλος της Κίνησης για τη σωτηρία της Γκιόνας. Η συλλογική αυτή οργάνωση επικεντρώνεται στην προστασία της Γκιόνας από την ασύδοτη δράση των μεταλλείων. Αυτή η περιβαλλοντολογική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα με ημερομηνία 30.03.2009 το παρακάτω κείμενο που αναδημοσιεύουμε:

***

Ένα συγκλονιστικό γεγονός ξύπνησε σήμερα τα ξημερώματα τους λιγοστούς κατοίκους της Καλοσκοπής Γραβιάς Φωκίδας, που είναι χτισμένη στις πλαγιές της Γκιόνας.

Θρασύδειλοι εμπρηστές, κρυμμένοι στο σκοτάδι, έβαλαν για δεύτερη φορά φωτιά στο σπίτι του μέλους της κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιόνας Στέφανου Κόλλια, για να ολοκληρώσουν την καταστροφή του πρώτου εμπρησμού. Ο Στέφανος είναι ένας από τους ελάχιστους νέους, που απαρνήθηκαν την Αθήνα και γύρισαν στην περιφέρεια, όπου έγινε μόνιμος κάτοικος Καλοσκοπής.

Οι φλόγες τύλιξαν γρήγορα το σπίτι και λίγες ώρες ήταν αρκετές για να καταστραφεί ολοσχερώς.

Η καταστροφή που ξεκίνησε σήμερα τα χαράματα έγινε αντιληπτή τυχαία από κάτοικο της περιοχής, που εκείνη την ώρα είχε βγει από το σπίτι του. Έντρομος ενημέρωσε την πυροσβεστική, ξύπνησε και κινητοποίησε αμέσως τους περίοικους, ενώ γρήγορα όλο το χωριό έσπευσε επί τόπου για να βοηθήσει στο σβήσιμο της πυρκαγιάς.

Έτσι, αποτράπηκε τουλάχιστον η επέκταση στα γύρω σπίτια, κάποια εκ των οποίων είχαν στην αυλή δεξαμενές πετρελαίου και γκαζιού και αποσοβήθηκε ένα άλλο ολοκαύτωμα της ηρωικής «Κουκουβίστας», σαν αυτό που είχαν κάνει οι φασίστες κατακτητές το 1944.

Ευτυχώς κανείς δεν ήταν μέσα στο σπίτι, καθώς ο Στέφανος έλειπε για λόγους υγείας στην Αθήνα. Όπως φαίνεται όμως, ο αγώνας του για την σωτηρία της Γκιόνας, από την αλόγιστη εκμετάλλευση των μεταλλείων, ήταν πολύ σημαντικός για να θελήσουν κάποιοι να τον εκφοβίσουν, για να του κλείσουν το στόμα.

Η Πυροσβεστική και η Αστυνομία που ειδοποιήθηκαν, έφτασαν όταν πια ήταν αργά, γιατί τα οχήματα ξεκίνησαν από την Άμφισσα και το Πολύδροσο.

Η Αστυνομία διενεργούσε και διενεργεί έρευνα για την ταυτότητα των δραστών, οι έρευνες όμως αυτές δεν πλησίασαν κανέναν από τους φυσικούς τρομοκράτες, που αποθρασύνθηκαν και ξαναχτύπησαν ολοκληρώνοντας την καταστροφή.

Όμως μας είναι γνωστοί… Τουλάχιστον οι ηθικοί αυτουργοί.

Δεν είναι τυχαίο, που οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές «χτύπησαν» μετά από συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην ασυδοσία των μεταλλείων.

Δεν είναι τυχαίο, που πριν μερικές μέρες η «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιόνας» κατέθεσε ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ ΑΕ» συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

Αποκορύφωμα η «αυθόρμητη» κινητοποίηση δεκάδων εργαζομένων της εταιρείας S&B και υπεργολάβων, στα πλαίσια της συγκέντρωσης στον Αποστολιά Φωκίδας στις 14 Δεκέμβρη 2008, με πληρωμένα τα έξοδα μετακίνησης για αρκετούς.

Στοχοποιούν τους υπερασπιστές της Γκιόνας, για να μπορέσουν άνετα να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον.

Φυσικοί αυτουργοί είναι εκείνοι οι θρασύδειλοι τρομοκράτες που πιστεύουν ότι οι αγώνες σταματούν με μια πυρκαγιά, πως πάνω από τα συντρίμμια των πατρογονικών εστιών τα στόματα σφραγίζουν και δεν είναι η οργή αυτή που δυναμώνει την πάλη.

Όμως οι κάτοικοι της Καλοσκοπής και των χωριών της Γκιόνας έχουν διαφορετική άποψη. Μια βουβή οργή έχει ήδη ξεσπάσει, που θα γίνει αγανάκτηση κι αγώνας.

Ήδη πολλοί προτρέπουν την «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιόνας» να οργανώσει πορεία διαμαρτυρίας. Γι’ αυτούς τους λόγους συνεδριάζει απόψε η συντονιστική επιτροπή των χωριών.

Γκιόνα, 30 Μαρτίου 2009
Η Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιόνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *