Ο Αχιλλέας μας περιμένει ΙΙ

FtS104

Τάκη Ευθυμίου, Εκπαιδευτικού

Με έκπληξη και τεράστιο ενδιαφέρον διάβασα στη «Φωνή των Σκαμνιωτών» επιστολή του κ. Μπριάννα, USA, με το παραπάνω θέμα. Και αυτό για τον εξής λόγο. Ο ίδιος, ως εκπαιδευτικός, με δύο αγαπητούς συναδέλφους, τον κ. Αδάμη Ευθύμη και Κανέλλο Βασίλη, πραγματοποιήσαμε πριν μερικά χρόνια μία έρευνα και με τα στοιχεία που συλλέξαμε, συγγράψαμε το βιβλίο «Αναζητώντας ίχνη του ομηρικού Αχιλλέα στην κοιλάδα του Σπερχειού», το οποίο με την έκδοσή του προξένησε τεράστιο ενδιαφέρον και προβληματισμό για τον ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό χαρακτήρα του, για τα μέχρι τώρα δεδομένα.

 

Στον πρόλογό μας, αλλά και στον επίλογο τονίζαμε, ότι υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία (αρχαία και νεότερη γραμματολογία, ορατά μυκηναϊκά ίχνη του παρελθόντος και η παράδοση του λαού μας), τα οποία συνηγορούν στο ότι η κοιλάδα του Σπερχειού αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του βασιλείου του Αχιλλέα και επειδή παραμένει ανεξερεύνητη, αναμένει την αρχαιολογική σκαπάνη να φωτίσει το μυστήριο της αινιγματικής πατρίδας του ομηρικού ήρωα και καλούσαμε κάθε ειδικό επιστήμονα να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση απ’ το δικό του μετερίζι. Από τους επίσημους φορείς, όπως είναι φυσικό, ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε.

Η έκπληξή μου είναι ότι αυτό το κάλεσμα έρχεται, απρόσμενα, απ’ την άλλη μεριά του Ατλαντικού, από την Αμερική όπου ζει και εργάζεται ως καθηγητής πανεπιστημίου ο Ελληνοαμερικανός κ. Μπριάννας. Τι προτείνει, λοιπόν, με την επιστολή του; Να συσταθεί ένα «Συμβούλιο του Αχιλλέα», που ν’ απαρτίζεται από ρομαντικούς ανθρώπους απ’ όλες τις περιοχές της ευρύτερης «Αχαΐας Φθιώτιδος», όπου συγκεκριμένες τοποθεσίες διεκδικούν την πατρότητα του Αχιλλέα και να εργαστεί με ζήλο και μεράκι για την ανάδειξη της πατρίδας του Αχιλλέα. Μάλιστα το πανεπιστήμιο της Florida (USA) έδειξε ενδιαφέρον να βοηθήσει σχετικά.

Πιστεύω πως αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Πρέπει όλοι όσοι νοιαζόμαστε για το ιστορικό μας παρελθόν να δραστηριοποιηθούμε.

Ο Αχιλλέας μας περιμένει. Ως πότε όμως; Οι παραχαράκτες της ιστορίας μας καιροφυλακτούν να εκμεταλλευθούν κάθε μας λάθος και αδιαφορία. Είναι κρίμα από παραλήψεις και αδυναμίες της επίσημης πολιτείας, η πατρίδα του επιφανέστερου ήρωα του τρωικού πολέμου να παραμένει μετέωρη και στην αφάνεια.

Ο Αχιλλέας μας περιμένει! Εμπρός λοιπόν να τον συναντήσουμε! Αξίζει τον κόπο!

Αγαπητέ κ. Αποστολόπουλε!

Με τις παραπάνω σκέψεις σας συγχαίρω θερμά επειδή με την ιδιότητα του προέδρου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνιωτών, μεταβληθήκατε σε φορέα αποδοχής και ίσως υλοποίησης της ιδέας του κ. Μπριάννα. Σας διαβεβαιώνω ο ίδιος και οι συνεργάτες μου ότι είμαστε υπέρμαχοι και υποστηρικτές αυτής της ιδέας και θ΄ αγωνιστούμε θερμά για να ορθοποδήσει.

Σας συγχαίρω ιδιαιτέρως και για την ευγενική καλοσύνη που είχατε να μου αποστείλετε τα δύο εξαιρετικά βιβλία του Συλλόγου σας, τα οποία θα μελετήσω επισταμένως. Πράγματι ο Σύλλογός σας με τις ενέργειές του διαφυλάσσει την παράδοσή μας και προάγει τον πολιτισμό μας.

Σας αποστέλλω και τα στοιχεία ατόμων από τη δυτική Φθιώτιδα που επιθυμούν να αποτελέσουν μέλη του «Συμβουλίου του Αχιλλέα».

1. Αδάμης Ευθύμης, φιλόλογος – αρχαιολόγος Από Άγιο Γεώργιο
2. Ευθυμίου Τάκης, δάσκαλος Από Άγιο Γεώργιο
3. Κοντογιάννης Νικόλαος, δάσκαλος Από Πτελέα
4. Ευθυμίου Κωνσταντίνος, φυσικός Από Πλατύστομο
5. Κανέλλος Βασίλης, δάσκαλος Από Σπερχειάδα
(τα τηλέφωνα στο διάθεση της ΦτΣ)

Με απέραντη τιμή / Ευθυμίου Τάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *