Σπύρος Β. Αστρακάς

Καλοκαίρι 2009

Ο Σπύρος Αστρακάς ή καλύτερα, ο Σπύρος της Ανδριάνας, όπως συνηθίζουμε να λέμε στο Σκαμνό, -κατά τις μητριαρχικές επιρροές- είναι ένας πολύ αγαπητός συγχωριανός και τούτο δεν οφείλεται μόνον στον ήπιο και ευπροσήγορο χαρακτήρα του, αλλά και σε ένα σπάνιο ταλέντο: Μιλάμε για το μπόλιασμα των φυρών, στο οποίο η επιτυχία του προσεγγίζει το 99%.
Μέτριες ποικιλίες οπωροφόρων και λοιπών δέντρων, ο Σπύρος, χωρίς καμία αμοιβή και μόνον επειδή το χρειάζεται ο Σκαμνός, θα προσφερθεί και θα τις μεταλλάξει σε ένα θαυμάσιο φυτό.
Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η βελτίωση της Σκαμνιάς που την μετατρέπει σε φυτό με όμορφα πλατιά φύλλα, σαν πετσετάκια, που εξασφαλίζουν υπέροχη σκιά το καλοκαίρι. Εννοείται ότι δεν υπάρχει σκαμνιώτικο σπίτι χωρίς το ιστορικό αυτό φυτό από το οποίο έλαβε και το νέο όνομά του [μετά ο Προκοβενίκο].
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή υγεία και ευτυχία στον ίδιο και την οικογένειά του με την προτροπή να συνεχίσει να φροντίζει τη χλωρίδα του χωριού.
Για όποιον έχει ενδεχομένως την παραμικρή αμφιβολία παραθέτουμε φωτογραφία του Σπύρου μπροστά στο σπίτι του με την σπάνιας ομορφιάς σκαμνιά του.

***

Σκαμνιές
FtS104

Ο Σκαμνός, όπως είναι εύλογο δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τις σκαμνιές, τις άγριες μουριές, απ’ τις οποίες πήρε και το όνομά του και μας στέλνουν στο βάθος της ιστορίας του χωριού με την σηροτροφία που ήκμασε τον 13ο αιώνα μ.Χ. Οι συγχωριανοί παλαιότεροι και νεότεροι, δεν παραλείπουν να φυτεύουν και 1-2 σκαμνιές στην αυλή τους. Οι ποικιλίες όμως είναι πολλές και οι καλύτερες είναι αυτές με τα πολύ μεγάλα φύλλα που εξασφαλίζουν δροσιά και ίσκιο τη θερινή περίοδο, ενώ το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να δώσει περίτεχνες μορφές. Όπως όμως και να το κάνουμε ένας είναι ο καλύτερος συγχωριανός στο κλάδεμα και το μπόλιασμα της όποιας κατώτερης ποικιλίας με την βέλτιστη πλατύφυλλη σκαμνιά. Μιλάμε για το Σπύρο Αστρακά, το Σπύρο της Ανδριάνας προς τον οποίο εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μας. Έχουμε πιστοποιήσει ότι ο Σπύρος μπόλιασε και εξευγένισε το πλείστον των φυτών στο χωριό με μεγάλη επιτυχία. Το κάνει με αγάπη για το χωριό και τους συχωριανούς. Με ανιδιοτέλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *