Συνέλευση, πολιτιστικό γεγονός

FtS105

Στις 29.08.2009, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:30 πραγματοποιήθηκε –ελλείψει στέγης- στην υπαίθριο χώρο μεταξύ σχολείου και εκκλησίας στο Σκαμνό η ετήσια τακτική συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας με τέτοιο άψογο τρόπο, με τέτοια πληρότητα και αρτιότητα, που κάλλιστα θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως από μόνη της η εκδήλωση στοιχειοθετεί πολιτιστικό γεγονός υψηλού επιπέδου.

 

Υποδομή

Η έλλειψη στέγης μετά την γνωστό αποβολή του Συλλόγου από τον Δήμο (και δη τον συγχωριανό Πολύκαρπο Αστρακά, τον εξ Οίτης Μιχάλη Γρούσποα και τους Δήμαρχο – Αντιδήμαρχο Γοργοποτάμου Παναγιώτη Σπαθούλα και Γιάννη Σγάγια) που κινήθηκαν με δίκες που ακόμα συνεχίζονται κατά στελεχών μας, έγινε προσπάθεια να καλυφθεί και οφείλονται ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν. Στον Γιώργο Ασπρουλάκη για την πλήρη εγκατάσταση ήχου, τον Σπύρο Β. Αστρακά για την παροχή ρεύματος με μπαλαντέζα, τον Μεταξά Μακέδο για τη συνδρομή του στα ηλεκτρολογικά και, ασφαλώς στον φίλο Απόστολο και Βασίλη από το Catering Πελαργός που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με service 4-5 αστέρων.

Τιμή στον Κώστα

Η συνέλευση και αυτή τη φορά σκιάστηκε από τον χαμό του Κώστα Ζαλαώρα που έχασε τη μάχη για τη ζωή ύστερα από το περυσινό σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε και πάλεψε όλο αυτό το διάστημα χωρίς να τα καταφέρει. Διερμηνεύοντας το κοινό αίσθημα των συγχωριανών και με δεδομένο το δέσιμο του Κώστα και της οικογένειάς του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο στον οποίο κατείχε τη θέση του ελεγκτή, ο Πρόεδρος Δημήτρης Ευστράτογλου πρότεινε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σαν ένδειξη τιμής στην μνήμη του φίλου Κώστα.

Διεύθυνση των εργασιών

Η συνέλευση των μελών στην οποία παρέστησαν περί τα 70 άτομα εξέλεξε ως πρόεδρο για τη διεύθυνση των εργασιών της τον Θανάση Τσαντήλα και εν συνεχεία ως γραμματέα την νεαρή φοιτήτρια Χριστίνα Τσεμπερλή, την όμορφη εγγονή του Γιώργου Στεφανή Τζιβάρα. Με άψογο τρόπο ο Θανάσης διηύθυνε τις εργασίες της συνέλευσης μέσα σε κλίμα ευπρέπειας και θετικής συμμετοχής των μελών.

Οικονομικός απολογισμός

Η Κούλα Γεμέλου, εκ της ομάδας των ελεγκτών, έχοντας αυτοδικαίως καταλάβει ως αναπληρώτρια τη θέση του εκλιπόντος Κώστα Ζαλαώρα, παρουσίασε την ενδελεχή έκθεση επί του οικονομικού απολογισμού για το 12μηνο διάστημα που διέρρευσε από τον περυσινό Αύγουστο μέχρι και τον πρόσφατο Αύγουστο 2009. Από τα λεγόμενα της σημειώνουμε ότι το σύνολο των εισροών που προέρχονται αποκλειστικά από συνδρομές των μελών και φίλων του Συλλόγου, περιλαμβανομένου και του υπολοίπου ταμείου ενάρξεως, ανήλθε σε 22.650,41 Ευρώ. Το υπόλοιπο με το οποίο έκλεισε το ταμείο στις 28.08.2009 ανέρχεται στο ποσό των 1.495,41 Ευρώ.

Δαπανήθηκαν, πάντοτε σύμφωνα με την έκθεση οικονομικού απολογισμού, 20.255,00 Ευρώ ποσό που συντίθεται από τα κατωτέρω επί μέρους πόστα:

Αντικείμενο Ποσό Ευρώ
Γιορτές και εκδηλώσεις πρωτοχρονιάς, απόκρεω, καθαράς Δευτέρας κττ 1.325,00
Δαπάνη για την παραγωγή του βιβλίου του Συλλόγου ιστορικού περιεχομένου για την Εθνική Αντίσταση στην περιοχή μας, ήτοι ηλεκτρονική επεξεργασία, διόρθωση, φιλμ, βιβλιοδεσία (για την εκτύπωση μόνον κόστος χαρτιού, με την παρέμβαση του προέδρου μας) 13.282,00
Δεξίωση παρουσίασης του βιβλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Αμφικλείας (οι χώροι και όλες οι υποδομές παρασχέθηκαν από τον Δήμαρχο Καθηγητή κ. Νάκο Τσιτσιπή και τους επιτελείς του εντελώς δωρεάν) 2.500,00
Έξοδα αποστολής και διακίνησης βιβλίου μέσω ΕΛΤΑ 183,10
Έξοδα εκτύπωσης και αποστολής της Φωνής των Σκαμνιωτών, περιλαμβανομένης τεκμαρτής συμβολικής δαπάνης τσίγκου, μελάνης, χαρτιού, εκτύπωσης, διπλώματος ποσού 900 Ευρώ τυπογραφείου Ευστράτογλου – Ξυνός ΟΕ που δεν εισέπραξε επιχορηγώντας το Σύλλογο 1.546,22
Κοινωνική δραστηριότητα 1.000,00
Έξοδα για δίκες του Δήμου και εκπροσώπων του σε βάρος του Συλλόγου και των στελεχών μας (μόνον παράβολα παραστάσεως, δεδομένου ότι ο συγχωριανός Δικηγόρος και Αντιπρόεδρος στο Σύλλογο ουδεμία αμοιβή έλαβε, ο δε εξ Αθηνών Δικηγόρος καλύφθηκε αποκλειστικά από τον Γ. Αποστολόπουλο) 386,06
Δαπάνες επικοινωνίας για την έρευνα ανακάλυψης των Ανακτόρων του ομηρικού Αχιλλέα, Βασιλιά της Φθίας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο 25,62
Γραφική ύλη 7,00
Σύνολο 20.255,00

Ειδική αναφορά έγινε -με πολλά ζωηρά χειροκροτήματα- στους χορηγούς που βάζοντας το χέρι βαθύτερα στην τσέπη τους έδωσαν την δυνατότητα να υλοποιήσει ο Σύλλογος έργα τόσο σε υφή, όσον και σε ύψος δαπάνης κάπως πρωτότυπα και ασυνήθιστα, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι ο λόγος γίνεται για έναν πολύ μικρό οικισμό, που όμως αξιώθηκε να έχει στους κόλπους του μέλη με υψηλό ήθος, γενναιοδωρία και προσανατολισμό στην κοινωφελή δράση.

Διοικητικός απολογισμός Ι

Ο εκ των διοικητικών Συμβούλων του Συλλόγου Αντώνης Μαζωνάκης κάλυψε το ζήτημα του διοικητικού απολογισμού του οποίου τα βασικά σημεία συνοψίζουμε ως ακολούθως:

Ο απολογισμός δεν είναι πολύ πλούσιος, τουλάχιστον όπως θα θέλαμε και θα άρμοζε στο Σκαμνό και στο Σύλλογό του. Έγιναν λιγότερες εκδηλώσεις από κάθε άλλοι χρονιά και αυτές σε γειτονικούς οικισμούς ελλείψει χώρου που στερηθήκαμε κάτω από τις γνωστές περιστάσεις και εξελίξεις.

Ευτυχώς που η υπέροχη εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου Ιστορίας της Εθνικής μας Αντίστασης «στη γούρνα μας». με την ιδιαίτερη επιτυχία της, κράτησε τη λάμψη και τον μέσο όρο της εικόνας μας σε υψηλό επίπεδο. Ευχαριστούμε ακόμα μία φορά το Γιώργο Αποστολόπουλο που ήταν η κινητήρια δύναμη που συντόνισε τις προσπάθειες μίας ομάδας στελεχών και φίλων του Συλλόγου μας που επί μακρόν εργάσθηκαν για το έργο αυτό.

Συνοψίζοντας τις εκδηλώσεις και δράσεις του Συλλόγου μας έχουμε τον περασμένο Νοέμβριο την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Συλλόγου μας στο οποίο αναφερθήκαμε και η οποία φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Αμφικλείας στην αίθουσα του συνεδριακού του κέντρου και την δεξίωση που ακολούθησε σε παρακείμενες ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες της πλατείας της πόλεως, όπου ο Σκαμνός τίμησε περί τις 200 προσωπικότητες που παρέστησαν. Η ανταπόκριση των συνέδρων, η συμμετοχή και το έκδηλο ενδιαφέρον ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη. Ο λόγος γίνεται για εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, νομαρχιακούς συμβούλους Φθιώτιδος και Φωκίδος, πολλούς δημάρχους, εκπροσώπους του κλήρου, εκπαιδευτικούς, αντιστασιακούς και στελέχη συλλογικών φορέων και γενικά ανθρώπους του πνεύματος. Οι παρεμβάσεις των συνέδρων με εγκωμιαστικά σχόλια και παρατηρήσεις για το έργο του Σκαμνιώτικου Συλλόγου δημιούργησαν ατμόσφαιρα μοναδική και έντονη κάμποσες φορές συγκίνηση. Χωρίς ενδοιασμό θα την χαρακτήριζα ως την σημαντικότερη και την πλέον επιτυχή εκδήλωση του Συλλόγου μας, τουλάχιστον στα 5 τελευταία χρόνια που είμαι κι εγώ μέλος στον Σύλλογο.

Το Φεβρουάριο έχουμε την κοπή της πίτας στη Χολέβαινα και βεβαίως εκτός από την πίτα υπήρχε και πλούσιο δείπνο, ενώ δεν έλειψε ο χορός και η επίδειξη ζεϊμπέκικου! Μοιράστηκαν δώρα στα παιδιά και το φλουρί έπεσε στο Γιώργο Ασπρουλάκη ο οποίος κατά το ιδιότυπο έθιμο του Συλλόγου πλήρωσε ένα σημαντικό ποσό!

Την καθαρή Δευτέρα είχαμε παραδοσιακό γεύμα και νηστίσιμα στην αυλή Ασπρουλάκη. Προτείνουμε εφ εξής, όποιος κερδίζει το φλουρί να οργανώνει στην αυλή του τα Κούλουμα! Τα τροφοεφόδια ήταν ευγενική προσφορά του Χάρη και της Κλειούς Κυρλή. Τους ευχαριστούμε πολύ και βασιζόμαστε σ’ αυτούς για παρόμοιες χειρονομίες και στο μέλλον! (χειροκροτήματα!

15-Αύγουστο Αρτοκλασία, Εσπερινός, Θεία Λειτουργία και δέηση υπέρ του Συλλόγου από τον πανοσιολογιότατο Πατέρα Ιγνάτιο στον περικαλλή Ναΐσκο Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό. Ευχαριστούμε τον κτήτορα του Ιερού Ναού συγχωριανό Κώστα και Ροδοθέα Τζιβάρα, στους οποίους ευχόμαστε καλή υγεία ώστε πολλές δεκαετίες ακόμα να προετοιμάζουν και να φροντίζουν το εκκλησάκι.

Ασφαλώς και στην περίοδο που εξετάζουμε συνεχίστηκε κανονικά ή έκδοση της εφημερίδας μας, της Φωνής των Σκαμνιωτών, που αποκτά όλο και περισσότερους φίλους ανεβάζοντας σταθερά τον αριθμό των φύλλων, το τιράζ, όπως λέγεται τεχνοκρατικά. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η εφημερίδα μας υποστηρίζεται από διακεκριμένα μέλη και φίλους του Συλλόγου μας και προσεγγίζει θέματα τόσον τοπικού, όσον και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Ποιος θα μπορούσε άραγε να φαντασθεί, πριν από μερικά χρόνια, ότι η ταπεινή μας περιοδική έκδοση θα αποτελούσε τον δίαυλο επικοινωνίας και διεθνούς διασύνδεσης σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, με ειδικούς αποσκοπώντας στην στράτευση πάνω στην προσπάθεια ανεύρεσης των ανακτόρων του ομηρικού Αχιλλέα στην τόπο μας, στη γη της Φθίας;

Τελειώνοντας την εισήγησή μου σημειώνω:

Είναι γεγονός ότι η έλλειψη στέγης για το Σύλλογο δυσχέρανε το έργο του Συλλόγου και σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσε απογοήτευση και κάμψη του ηθικού και προσφορά στα κοινά. Όλα αυτά απόρροια της οξυμένης διαμάχης με τον Δήμο. Αυτό και μόνον αποτέλεσε την αιτία του σχετικά φτωχού απολογισμού. Θα παρατηρήσω όμως, ότι τα χειρότερα πέρασαν, το ηθικό μας ανυψώνεται και πάλι, η δυναμική επανέρχεται και τα προβλήματα θα λυθούν σύντομα.. Σας καλούμε όλους να υποστηρίξετε το Σύλλογο!

Διοικητικός απολογισμός ΙΙ

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος Δημήτρης Ευστράτογλου που με ιδιαίτερη έμφαση έθεσε ως πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα το ζήτημα της στέγης. «Να αποκτήσει ο Σύλλογος το δικό του κεραμίδι», είπε χαρακτηριστικά και πικρόχολα σχολίασε ότι δεν ταιριάζει στο Σκαμνιώτικο Σύλλογο να περιφέρονται τα μέλη του εδώ κι εκεί σαν απόβλητοι –εξ αιτίας της αποβολής / έξωσης- και καταδιωκώμενοι εγκληματίες –εξ αιτίας των σε βάρος μας διώξεων-, χαρακτηρίζοντας περίεργες και άδικες μέσα στις τρέχουσες περιστάσεις τις διώξεις κατά των στελεχών μας. Μεγάλη η ηθική και υλική βλάβη σε βάρος του Συλλόγου που καταλήγει στο κοινώς λεγόμενο «και κλαμένοι και δαρμένοι!» Ενημέρωσε τα μέλη για την πορεία των σε βάρος των στελεχών μας δικών του Δήμου και επεσήμανε ότι εκκρεμεί Εφετείο για την 20ή Απριλίου 2010 όπου δικάζονται οι Γιώργος Αποστολόπουλος και Δημήτρης Ευστράτογλου για «συκοφαντική δυσφήμηση δια του τύπου» κατηγορούμενοι των Πολύκαρπου Αστρακά, Παναγιώτη Σπαθούλα και Γιάννη Σγάγια, με αφορμή τη δημοσίευση τον Αύγουστο του 2007 σχετικού ψηφίσματος της συνέλευσής μας με το οποίο εκφραζόταν η δυσαρέσκεια, ίσως και η οργή για τις σε βάρος μας ενέργειες του Δήμου, περί την τύχη του σχολικού κτιρίου.

Εξήρε το έργο που επιτελέσθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες και ιδιαίτερα ανέφερε την αξία έκδοσης του ογκώδους βιβλίου Ιστορίας από 886 σελίδες, με το οποίο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σημαντικά σπάνια ή και εν πολλοίς άγνωστα στοιχεία. Υπογραμμίζοντας την σημασία του εγχειρήματος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, επεσήμανε ότι δύο από τους βασικότερους συντελεστές του έργου, ο Πάνος Φούντας και ο Γιώργος Τσίτσας, και οι δύο από τον Μπράλλο, δεν είναι πια στη ζωή σήμερα κι έτσι το πιο πιθανό ήταν όλο αυτό το υλικό να χαθεί.

Απαλλαγή

Με την ολοκλήρωση του απολογισμού η Συνέλευση ψήφισε για την απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη για την υπόλογο περίοδο.

Πρόγραμμα δράσης για την επόμενη περίοδο

Η Γενική Γραμματεύς του Συλλόγου Μαρία Τζιβάρα – Τσεμπερλή παρουσίασε σειρά προτάσεων για τη δραστηριότητα του Συλλόγου στο επόμενο 12μηνο διάστημα. Σκέψεις που συζητήθηκαν και εμπλουτίστηκαν από επισημάνσεις μελών της Συνέλευσης. Σταχυολογούμε μερικές από αυτές:

Ξεκίνησε με τον σημαντικότερο και αναγκαίο στόχο που είναι η εξεύρεση στέγης για το Σύλλογο ώστε να γίνονται όλες οι εκδηλώσεις στο χωριό με τη συμμετοχή και εκείνων εκ των συχωριανών –ηλικιωμένοι, παιδιά- που δεν βρίσκουν πρόσφορο να μετακινούνται σε γειτονικούς οικισμούς. Το ίδιο, επεσήμανε η γραμματεύς, δίνει ζωή και χρώμα στο χωριό που εδώ και δύο χρόνια δυστυχώς εξέλειπε.

Η ανάγκη εξεύρεσης χώρου για την δημιουργία παιδικής χαράς κατατέθηκε και εγκρίθηκε η κίνηση αναζήτησης της κατάλληλης έκτασης.

Η με βάση τη σχετική έγκριση της Περιφέρειας προς το Σύλλογο να εξωραϊστεί, καθαριστεί και περιφραχτεί ο χώρος του κόμβου στον Άγιο Αθανάσιο, συμφωνήθηκε και ορίσθηκε το Σαββατοκύριακο 7-8.11.2009 για την υλοποίηση του έργου σε συνδυασμό με την γενική καθαριότητα του χώρου αυτού, στον οποίο τη χειμερινή περίοδο θα φυτευτούν πρόσθετα φυτά, όπου έχουν καταστραφεί από τα γιδοπρόβατα. Θα διασφαλιστεί η συμμετοχή και συνδρομή εκπροσώπου της περιφέρειας σύμφωνα με την σχετική έγκριση. Η δαπάνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου το Σύλλογο.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης κατέλαβε το θέμα της πυρασφάλειας. Πάρθηκε σειρά από αποφάσεις, όπως ενδεικτικά, να εξακριβωθεί δοκιμαστεί η λειτουργικότητα του πυροσβεστικού κρουνού στο Γούπατο, να ληφθεί πρόνοια ώστε στο εξής να μην μείνει ούτε ένα οικόπεδο με άκοπα χόρτα. Μάλιστα δε ο Σύλλογος προχώρησε και ακόμη περισσότερο με εξουσιοδότηση της Συνέλευσης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να μην διστάξει να κόψει με δικές του δαπάνες τα χόρτα σε οποιοδήποτε οικόπεδο, εφ’ όσον αυτό δεν το πράξει ο ιδιοκτήτης ή ο Δήμος.

Δενδροφυτεύσεις με φυτά που δεν είναι εξαιρετικά εύφλεκτα, όπως σκαμνιές, μπαρδακιές, καρυδιές, συκιές στα πρανή του δρόμου Αγίου Αθανασίου – Γούπατο και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο. Ταυτοχρόνως μέριμνα για το πότισμα τη θερινή περίοδο με υδροφόρο όχημα.

Με τις συμπληρωματικές διευκρινήσεις, σχόλια και παρατηρήσεις του Δημήτρη Ευστράτογλου και την υπερψήφιση του προγράμματος δράσης για την περίοδο 2009-2010, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Θανάσης Τσαντήλας, σήμανε τη λήξη των εργασιών της συνέλευσης μετά το πέρας της οποίας δόθηκε δεξίωση προς τιμήν των μελών του Συλλόγου με τη συνοδεία μουσικής και χορού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *