FtS99 – Ετήσια συνέλευση

Στον υπαίθριο χώρο ελλείψει στέγης

Με απόλυτη επιτυχία –πολλοί κάνουν λόγο για την καλύτερη συνέλευση από συστάσεως Συλλόγου- πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο –λόγω της γνωστής έξωσης του Συλλόγου από το Δήμαρχό μας από το φυσικό του χώρο στο αδρανές κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου του χωριού, που ο ίδιος ο Σύλλογος με δαπάνες του και τις ευλογίες του ίδιου του Δημάρχου ανέδειξε- μεταξύ σχολείου και εκκλησίας στις 16.07.2008, ώρα 19:30.

Την έλλειψη υποδομών κάλυψε εταιρεία Catering που πρόσφερε υπηρεσίες αξιώσεων με επίπεδο τεσσάρων αστέρων. Τραπέζια ροτόντες, όμορφα λευκά τραπεζομάντηλα, καθίσματα εφάμιλλα, σερβίτσια, μπουφές, αυτοκίνητο ψυγείο για τη μεταφορά και συντήρηση των τροφοεφοδίων με πλουσιότατο μπουφέ και ποτά.

Λίγο μετά την ανάρτηση της ανακοίνωσης του Συλλόγου με την πρόσκληση και τον προσδιορισμό του χώρου της εκδήλωσης έσβησαν τα δημοτικά φώτα στον χώρο μπροστά στο σχολείο, ενώ μερικά φύλλα ανακοινώσεων του Συλλόγου απομακρύνθηκαν από «αγνώστους». Νέες ανακοινώσεις κυκλοφόρησαν και νέα παροχή ρεύματος με τον ακούραστο Μεταξά εξασφαλίσθηκε με μπαλαντέζες από το σπίτι του Σπύρου Αστρακά.

Titsa-Koula-Maria

Πρόεδρος για την διεύθυνση των εργασιών της συνέλευσης εξελέγη με καθολική ψηφοφορία η καθηγήτρια της φιλολογίας κα Τίτσα Αστρακά – Ασημακοπούλου, ενώ για τη θέση της Γραμματέως –επίσης με καθολική ψήφο- ορίσθηκε η δικηγόρος κα Αδαμαντία Αστρακά. Οι δύο κυρίες έφεραν εις πέρας με άψογο τρόπο το έργο που ανέλαβαν. Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης επεκράτησε κλίμα ευπρέπειας, όπως αρμόζει σε ένα συλλογικό φορέα του είδους που, όπως δηλώνεται και από την επωνυμία του θεραπεύει τον πολιτισμό και προάγει τα ήθη.

lefteris

Οι ομιλητές ήταν ουσιαστικοί και με μεστά νοήματα ανέπτυξαν το θέμα τους κερδίζοντας την αγάπη και εκτίμηση των συγχωριανών που αν και κλήθηκαν σε περίοδο με πολλές απουσίες λόγω αδειών σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές υπερκάλυψαν τα 60 προγραμματισμένα καθίσματα, καθώς χρειάσθηκε ο Σπύρος Αστρακάς να μεταφέρει εκτάκτως μερικά ακόμη πρόσθετα από το σπίτι του.΄

Synelefsi3

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέλευση συγκληθείσα κατ’ αρχήν για την 19η Ιουλίου 2008, ματαιώθηκε λόγω σοβαρού τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα του συγχωριανού μας και μέλους της επιτροπής των ελεγκτών Κώστα Αθ. Ζαλαώρα. Έτσι και ενώ ο φίλος Κώστας ακόμη νοσηλεύεται επαναπροσδιορίσθηκε η συνέλευση για τις 16.08.2008.

Άνοιγμα της συνέλευσης

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Δημήτρης Ευστράτογλου, άνοιξη τις εργασίες της συνέλευσης με ένα καλωσόρισμα προς τους συγχωριανούς, ενώ ειδική αναφορά έκανε, συνοδεύοντας την με τις ευχές του, για νέους οικιστές που παρευρέθησαν στην εκδήλωση: Τις οικογένειες Μπίτσικα, Μαυρόγαλου και Θεωνά.

Ευθύς αμέσως αναφέρθηκε εκφράζοντας ευχές για γρήγορη ανάρρωση στην περίπτωση του Κώστα Ζαλαώρα με το σοβαρό του τροχαίο ατύχημα, αλλά και στην Ανδριάνα, την κόρη του Σπύρου Αστρακά που όντας σε προχωρημένη κύηση, χρειάσθηκε επειγόντως να υποβληθεί σε λεπτή επέμβαση, διακομισθείσα επειγόντως στη Θεσσαλονίκη.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος έκανε λόγο για τρεις θανάτους συγχωριανών μέσα στην υπό εξέταση περίοδο. Τον θάνατο του Γιώργου Λ. Τζιβάρα, ο οποίος μάλιστα στο απώτερο παρελθόν διετέλεσε και πρόεδρος του Συλλόγου για να αποστασιοποιηθεί –για δικούς του λόγους στη συνέχεια-, αλλά και στην μεγάλη απώλεια του Κώστα Γκόλφη, μίας κορυφαίας προσωπικότητας στον οικισμό με πλούσια δράση σε ολόκληρο το βίο του και άκρως επιτυχή θητεία ως προέδρου στον Πολιτιστικό μας Σύλλογο για τον οποίο ο ίδιος και σύσσωμη η οικογένειά του –Γκόλφη και Στεργίου- πρόσφεραν και προσφέρουν πολλά. Αναφορά με ιδιαίτερα εγκώμια και βιογραφικές πληροφορίες έκανε ο Πρόεδρος και στην πρόσφατη απώλεια της Μαρίας Ρωμέση-Αποστολοπούλου, εκ των πλέον συνεπών, χρήσιμων και εξόχως αγαπητών μελών της μικρής κοινωνίας του χωριού που αγάπησε και στήριξε τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το έργο του. Με πρόταση του Προέδρου όρθιοι οι συγχωριανοί κράτησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των εκλιπόντων.

Ευθύς μετά ακολούθησαν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου και Γραμματέως για την συνέλευση.

Οικονομικός απολογισμός

Η έκθεση των ελεγκτών, όπως παρουσιάσθηκε από τον Γιώργο Στεφ. Τζιβάρα, δίνει πλήρη και σαφή εικόνα, μίας όντως εύρωστης οικονομικής κατάστασης του Συλλόγου, έχουσα ως εξής:

Προς τα μέλη
του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού
κατά την ετήσια τακτική συνέλευση της 16.08.2008
Σκαμνός, 13.07.2008
Έκθεση Ελεγκτών επί του ετησίου οικονομικού απολογισμού περιόδου 14.07.2007 έως 13.07.2008, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού

Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι συγχωριανοί,
αγαπητές φίλες και φίλοι,

οι υπογραμμένοι ελεγκτές του Συλλόγου διορισμένοι από την τακτική συνέλευση των μελών μας,

• Γεώργιος Αποστολόπουλος
• και
• Γεώργιος Στεφανή Τζιβάρας

προβήκαμε στον έλεγχο των οικονομικών του Συλλόγου για το 12μηνο διάστημα που πέρασε από το περυσινό 14η Ιουλίου 2007 μέχρι την 13η Ιουλίου 2008.

Ο εκ των ελεγκτών Κώστας Ζαλαώρας, δυστυχώς τραυματισθείς σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα δεν κατέστη δυνατόν να λάβει μέρος στις ελεγκτικές διαδικασίες. Και από τη θέση αυτή εκφράζουμε τις από βάθους καρδιάς μας ευχές για γρήγορη ανάρρωσή του. Το ίδιο περιστατικό ήταν η αιτία αναβολής της αρχικά ορισθείσης ημερομηνίας για την συνέλευση του Συλλόγου μας στις 19.07.2007.

Ως ταμίας του Συλλόγου ορίσθηκε ο κ. Αντώνης Μαζωνάκης, που όμως εν συνεχεία, λόγω φόρτου επαγγελματικών του υποχρεώσεων, αναπληρώθηκε πλήρως από τον προκάτοχό του, ακάματο συγχωριανό και δραστήριο μέλος του Συλλόγου μας, κ. Γιώργο Μιχ. Αστρακά, στον οποίο και με αυτή εδώ την ευκαιρία εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια.

Για να ανταποκριθούμε στο έργο μας ο Ταμίας του Συλλόγου κ. Γεώργιος Μιχαήλ Αστρακάς, έθεσε με προθυμία στη διάθεσή μας

• το τηρούμενο βιβλίο ταμείου
• τα στελέχη (μπλοκ) εισπράξεων και πληρωμών
• καθώς και το σύνολο των παραστατικών τρίτων με τα οποία τεκμηριώνονται οι δαπάνες που διενεργήθηκαν

Πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινίσεις που ζητήσαμε, μας δόθηκαν με την ίδια προθυμία.

Η γενική εικόνα του απολογισμού εμφανίζεται ως εξής:

ποσά σε Ευρώ

αρχικό υπόλοιπο ταμείου κατά την έναρξη της υπό κρίση περιόδου 1.145,50
εισροή νέων πόρων στην δωδεκάμηνη περίοδο 8.488,81
ήτοι σύνολο εισροών 9.634,31
οι πάσης φύσεως εκταμιεύσεις ανήλθαν στο ποσό των 6.614,48
υπόλοιπο ταμείου σε μετρητά την 13.07.2008 για την επόμενη περίοδο 3.019,83
Επί πλέον προστίθεται ποσό καταθέσεων στο ταμιευτήριο στην έναρξη της περιόδου 14.07.2007 2.665,18
Ποσό εισπράξεων του Συλλόγου από πέρυσι εις χείρας Περικλή Αστρακά 280,00
Σύνολο ταμείου κατά το κλείσιμο της 13.07.2008 5.965,01

Το ως άνω υπόλοιπο διαθεσίμων για την νέα περίοδο 2008-09 πιστοποιήθηκε την ημέρα κλεισίματος, ως εξής:

Μετρητά εις χείρας του ταμία Γιώργου Μιχ. Αστρακά 360,95
Μετρητά εις χείρας Περικλή Αστρακά 280,00
Κατάθεση στο Ταχ. Ταμιευτήριο (κοινός λογαριασμός Γιώργου Μιχ. Αστρακά & Γιάννη Αθ. Ζαλαώρα) 5.324,06
σύνολο 5.965,01

Ειδικότερα στο σκέλος των εισπράξεων έχουμε να παρατηρήσουμε ότι το σύνολό τους προέρχεται από εισφορές των μελών και φίλων, ως προς δε τα έξοδα έχουμε την ακόλουθη διάρθρωση:

Αντικείμενο Ποσό Ευρώ
Παρεμβάσεις αισθητικής και προστασίας στον κόμβο Αγίου Αθανασίου 1.316,34
Φωνή των Σκαμνιωτών 3.473,73
Γιορτές και εκδηλώσεις 1.626,41
Λοιπά γενικά έξοδα 198,00
Σύνολο 6.614,48

Τελειώνοντας, υπογραμμίζουμε ότι η γενική εικόνα που αποκομίσαμε από τον έλεγχό μας, είναι απολύτως θετική.

Η τήρηση του βιβλίου ταμείου και η τεκμηρίωση των συναλλαγών με κατάλληλα αποδεικτικά παραστατικά, είναι ικανοποιητική.

Με την πεποίθηση ότι ο Σύλλογός μας, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια, κοιτάζοντας πάντοτε μπροστά, ευθεία και ψηλά, με σταθερή προσήλωση στις καταστατικές μας ρυθμίσεις, στους δοκιμασμένους κανόνες συγκρότησης και λειτουργίας μιας σύγχρονης κοινωνίας με προοπτική και με την αδιάλειπτη στήριξη των ευαισθητοποιημένων συγχωριανών θα συνεχίσει το υπέροχο έργο του, εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας προς την όλα τα στελέχη της διοίκησης και τα επίλεκτα μέλη και φίλους του Συλλόγου μας.

Με τιμή

Οι Ελεγκτές

Γιώργος Αποστολόπουλος Γιώργος Στεφ. Τζιβάρας

Διοικητικός απολογισμός

Για την υπόψη θεματική ενότητα το λόγο έλαβε η γραμματεύς του Διοικητικού Συμβουλίου κα Μαρία Τζιβάρα –Τσεμπερλή που στάθηκε στις δραστηριότητες που πραγματοποίησε ο Σύλλογος στην υπό κρίση περίοδο, ενώ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ενημέρωσε εν συνεχεία τους συγχωριανούς εν συντομία για την πορεία της γνωστής αντιπαράθεσης με την δημοτική αρχή και τις σχετικές δικαστικές υποθέσεις.

Από τις ομιλίες των δύο στελεχών σημειώσαμε συνοπτικά και προς χάριν των συγχωριανών που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη συνέλευση, τα εξής:

Η Γραμματεύς του ΔΣ Μαρία Τζιβάρα – Τσεμπερλή:

Κάτω από συνθήκες που δεν ήταν και οι καλύτερες αυτή τη χρονιά, ελλείψει στέγης και με τριβές με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Σύλλογος δεν έπαψε να λειτουργεί. Για τον πολιτιστικό τομέα να σταθούμε στα Χριστούγεννα που δόθηκαν δώρα στα παιδιά. Στελέχη του Πολιτιστικού Συλλόγου επισκέφθηκαν τα σπίτια μελών, αντάλλαξαν ευχές στα πνεύμα καλλιέργειας των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των συγχωριανών.

Το νέο έτος με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, το γιορτάσαμε στα μέσα Ιανουαρίου με μεγάλο κέφι και ευρύτατη συμμετοχή μελών, στη φιλόξενη ταβέρνα «Χολέβαινα», στο Παλαιοχώρι. Αντίστοιχη γιορτή έγινε και στις Αποκριές σε κοντινή ταβέρνα, όπου επίσης συμμετείχε πλήθος συγχωριανών.

Η ευρηματικότητα των μελών του Συλλόγου αξίζει βραβείο για την εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας: Δεδομένου ότι δεν υπήρχε πλέον η απαραίτητη υποδομή για την παραδοσιακή φασολάδα στο κτήριο του σχολείου, εκδηλώθηκε η ιδέα και όλοι μαζί οι συγχωριανοί, με δεκάδες αυτοκίνητα, μεταφέρθηκαν στην κορυφή του λόφου Αγίου Ευσταθίου, πάνω από τη Γέφυρα της Παπαδιάς. Εκεί έγινε μία πρωτότυπη και αξέχαστη γιορτή με πικ –νικ, κινητές ψησταριές με καραβίδες, οκταποδάκια και άλλα σχετικά με την γιορτή, πέταγμα αετού και ξέφρενο γλέντι που θα το θυμούνται μικροί και μεγάλοι.

Όλη τη χρονιά, η εφημερίδα μας, η Φωνή των Σκαμνιωυτών, που τόσο αγαπάμε και την περιμένουμε με ενδιαφέρον κάθε δίμηνο, συνέχισε αδιαλείπτως την έκδοσή της.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Ευστράτογλου

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τους συχωριανούς για την δικαστική αντιπαράθεση με τον Δήμο και την τελική έξωση του Συλλόγου από το κτήριο του σχολείου. Επεσήμανε τη στάση των δικαστικών λειτουργών που είδαν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό με πλήρη κατανόηση το θέμα και τις έντονες προσπάθειες συμβιβασμού σε τρόπο ώστε το κτίριο για το οποίο δαπάνησε ο Σύλλογος και μόνον, να βρίσκεται στη διάθεση τόσον του Συλλόγου, όσον και του Δήμου, αλλά τούτο δεν έγινε αποδεκτό από τον Δήμο που ως «ιδιοκτήτης» επέμεινε στην απομάκρυνση του Συλλόγου από το κτίριο.

Η αναγκαία και επείγουσα εκκένωση των χώρων του σχολείου και των συμπληρωματικών εγκαταστάσεων, προκάλεσε νέα προβλήματα στα οποία στάθηκε αρωγός ο Γιάννης Ντάος που πρόσφερε για την αποθήκευσή τους το σπίτι του στο χωριό (χειροκροτήματα).

Σύντομη αναφορά έγινε και σε πρόσθετες δίκες που βρίσκονται υπό εξέλιξη και ως στόχο έχουν να πλήξουν πρόσωπα στελεχών του Συλλόγου, ήτοι του Προέδρου Δημήτρη Ευστράτογλου, του τέως προέδρου Κώστα Γέμελου και του Διευθυντή σύνταξης της ΦτΣ Γιώργου Αποστολόπουλου με κατηγόρους τον συγχωριανό μας Πολύκαρπο, τον Μιχάλη Γρούσπα, από την Οίτη και τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σπαθούλα.

Αναφορά έγινε και στην παρεμπόδιση του Συλλόγου από τον Πολύκαρπο στην ανάπλαση, καθαριότητα και ανάδειξη του κόμβου του Αγίου Αθανασίου με συνέπεια να διακοπούν οι εργασίες και να κλαπεί μέρος της ξυλείας που αγόρασε ο Σύλλογος. Εδώ σημειώνεται ότι ο υπόψη δημόσιος χώρος ανήκει στην 3η ΔΕΣΕ και όχι στον Δήμο.

Προγραμματισμός δράσης για το επόμενο δωδεκάμηνο διάστημα 2008-09

Παμψηφεί η συνέλευση ενέκρινε το πλάνο δράσης του Συλλόγου για το επόμενο διάστημα που συνοψίζεται στα εξής:

• Συνεχίζονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις
• Συνεχίζεται και στηρίζεται ή έκδοση της ΦτΣ
• Υποστηρίζεται η έκδοση βιβλίου ιστορικού περιεχομένου για το οποίο εργάζεται επιτελείο στελεχών και φίλων του Συλλόγου
• Συνεχίζεται η προσπάθεια ανεύρεσης και απόκτησης χώρου για την ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου – εντευκτηρίου για τις ανάγκες του Συλλόγου.
• Επανέρχεται με έμφαση η εκστρατεία καθαριότητας στο χωριό σε όλους τους δημόσιους χώρους

Μετά το πέρας των εργασιών της συνέλευσης ακολούθησε δεξίωση μέσα σε κλίμα ιδιαιτέρως ευχάριστο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *