Η Διαθήκη του Πλάτωνα

FtS100

Γεωργίου Πούλιου

Ο Πλάτωνας ήταν Αθηναίος. Γεννήθηκε (ίσως το 427 π.Χ.), στην Αίγινα (όπου προσωρινά η οικογένειά του είχε πάει). Το αρχικό του όνομα ήταν Αριστοκλής. Πλάτωνα τον ονόμασε ο γυμναστής του και παλαιστής, Αρίστωνας από το Άργος, γιατί είχε πλατύ (φαρδύ) μέτωπο, φαρδιούς ώμους και εύρωστη εμφάνιση. Ήταν μαθητής του Σωκράτη. Πέθανε σ’ ένα γαμήλιο γλέντι (πιθανόν το 348 π.Χ.) σε ηλικία 81 ετών, κατ’ άλλους 84 ετών. Τον έθαψαν στη Ακαδημία, σήμερα περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος. [Ακαδημία, πήρε το όνομα από τον ήρωα Ακάδημο].

Στην ομλαδα των μαθητών του ήταν και δύο γυναίκες, η Λασθένεια, από την Μαντινεία και η Αξιοθέα από τη Φλειούντα (Φλιούντα). Η τελευταία ντυνόταν ανδρικά. Η κηδεία του ήταν πάνδημη η δε διαθήκη του είχε ως ακολούθως:

«Το κτήμα στις Ιφιστιάδες (1) που συνορεύει από βορά με το δρόμο του ιερού της Κηφισιάς, από νότο με το ιερό του Ηρακλέους των Ιφιστιάδων, από ανατολάς με την ιδιοκτησία του Αρχεστράτου του Φρεαρρίου και από δυσμάς με την ιδιοκτησία του Φιλίππου του Χολλείδη. Θα είναι παρανομία δι’ οιονδήποτε να το πουλήσει ή να το ανταλλάξει, αλλά θα αποτελεί ιδιοκτησία του Αδείμαντου, του παιδιού με πλήρη ελευθερία διαθέσεως. Το κτήμα στις Ειρεσίδες (2) που το αγόρασα από τον Καλλίμαχο και που συνορεύει από βορά και ανατολάς με την ιδιοκτησία του Ευρυμέδωνος του Μυρρινουσίου, από νότο με εκείνη του Δημοστράτου του Ξυπεταιώνος και από δυσμάς με τον Κηφισό. Τρεις αργυράς μνας (3). Μία ασημένια κανάτα που ζυγίζει 165 δραχμές (4). Ένα κύπελλλο που ζυγίζει 45 δραχμές. Χρυσό δακτυλίδι και χρυσό σκουλαρίκι που ζυγίζουν τα δύο τέσσερις δραχμές και τρεις οβολούς. Ο Ευκλείδης ο λιθοξόος μου χρωστάει τρεις μνας (5). Την Άρτεμη την αφήνω ελεύθερη. Αφήνω τέσσερις δούλους, υπηρέτες, τον Τύχωνα, τον Βίκτα, τον Απολλωνίδη και τον Διονύσιο. Οικιακά σκεύη αφήνω, όπως αυτά φέρονται εις την απογραφή, της οποίας αντίγραφο κατέχει ο Δημήτριος. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτα. Εκτελεστάς ορίζω το Λεωσθένη, τον Σπεύσιππο, το Δμήτριο, την Ηγία, τον Ευρυμέδωνα, τον Καλλίμαχο και τον Θράσιππο.

[Λεπτομέρειες θα βρείτε Διογένους Λαερτίου – Βίοι Φιλοσόφων, σελ.: 231, καθώς και τη διαθήκη στο αρχαίο κείμενο, σελ.: 258]

Διευκρινίσεις:
1. Ιφιστιάδες: Δήμος Αττικής, πλησίον Κεραμεικού
2. Ειρεσίδες: Δήμος της Αττικής κοντά στον Κηφισσό
3. Περί τα 700 γραμμάρια
4. & 5. Το τάλαντο υποδιαιρείται σε 60 μνας. Εκάστη μνα σε 100 δραχμές και εκάστη δραχμή σε 6 οβολούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *