Ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης

FtS99

Στην τελική φάση παραγωγής βρίσκεται μία άκρως ενδιαφέρουσα εργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού με αποτέλεσμα την παραγωγή ενός βιβλίου υπό τον τίτλο Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στη γούρνα μας 1941-44 – Παρνασσός – Καλλίδρομο – Οίτη – Γκιόνα.

[βασικός συντελεστής της έκδοσης ο Πάνος Φούντας, αγωνιστής του ΕΛΑΣ από τον Μπράλο]

Προϊόν μακροχρόνιας προσπάθειας μίας άτυπης ομάδας στελεχών και φίλων του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, αποτελεί το νέο βιβλίο που καταφεύγει σε αυθεντικές μαρτυρίες και σπάνια ντοκουμέντα αγωνιστών που έδρασαν στην περιοχή μας. Διαφορετικές ή συμπληρωματικές απόψεις και εκτιμήσεις πάνω στο ίδιο επεισόδιο δίνονται στο υπόψη πόνημα και παραδίδονται στην κρίση του αναγνώστη.

Ο αναγνώστης θα κρίνει και θα αξιολογήσει την προσπάθεια της ομάδας μας που μελέτησε και εργάσθηκε για την ολοκλήρωση του έργου αυτού που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα καλό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς για τον τιμημένο αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης στη συγκεκριμένη περιοχή, στη γούρνα μας, όπως εμείς οι Ρουμελιώτες λέμε, που οριοθετείται από τον Παρνασσό, το Καλλίδρομο, την Οίτη και την Γκιόνα.

Σημαντικά επεισόδια και γεγονότα μείζονος σημασίας καλύπτονται με ντοκουμέντα σε όλη τη δοξασμένη περιοχή μας:

Κουκουβίστα, Ντρέμισα, Ρικά, Σεγδίτσα, Γοργοπόταμο, Λιβαδειά, Μαριολάτα, Δεσφίνα, Σουβάλα, Αμφίκλεια, Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδας, 51ο χιλιόμετρο Γραβιάς – Άμφισσας, Κούρνοβο, Παύλιανη, Ασωπό, χάνι Νικολούλια, Αράχοβα, Δελφοί, Θερμοπύλες, Αγόριανη, Δερβενοχώρια, Αγία Τριάδα, Βρύζες, Σκλήθρο, Καρούτες κλπ.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα οριστεί συντόμως από τη Διοίκηση του Συλλόγου που ήδη προσδιορίζεται εντός του Νοεμβρίου 2008. Ως χώρος πραγματοποίησης της εκδήλωσης την οποία αναμένεται να τιμήσει πλήθος προσωπικοτήτων της ευρύτερης περιοχής μας, ελλείψει στέγης για το Σύλλογο του Σκαμνού, προβλέπεται η αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμφικλείας. Σημειώνεται ότι ο γειτονικός μας Δήμος Αμφικλείας υποστηρίζει την όλη πρωτοβουλία του Σκαμνιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου και παρέχει κάθε δυνατή συνδρομή για μία λαμπρή εκδήλωση στον πολύ ωραίο συνεδριακό χώρο που διαθέτει..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *