Παγκόσμια πρωτιά στο .. κάπνισμα!

FtS100

Δημητρίου Μπράνη

31 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, της πρώτης αιτίας θανάτων, της πρώτης θανατηφόρου μάστιγας της κοινωνίας.

Η Ελλάδα κατέχει την παγκόσμια πρωτιά στο κάπνισμα. Έρχεται μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου, πρώτη. Κατέχει το αρνητικό ρεκόρ. Στην απόκτηση αυτής της θλιβερής πρωτιάς «πρωτοστάτησαν» και «πρωταγωνίστησαν» οι Ελληνίδες. Το ποσοστό των Ελληνίδων καπνιστριών αυξήθηκε κατά 15%, ενώ αυτό των Ελλήνων καπνιστών μειώθηκε.

Πρώτο γραπτό σύνθημα, που διαβάζαμε σε δημόσιους χώρους – στάσεις λεωφορείων π.χ. – ήταν: «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία». Ήρθε έπειτα το δεύτερο σύνθημα, που έλεγε: «Το κάπνισμα βλάπτει εσάς που καπνίζετε και τους γύρω σας που δεν καπνίζουν».

Το κάπνισμα, λοιπόν, βλάπτει την ανθρώπινη υγεία. Αποδεδειγμένο αυτό και ιατρικά, επιστημονικά και στατιστικά. Βλάπτει όλα τα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Βλάπτει: Το συκώτι, το πνευμόνι, τους νεφρούς, την καρδιά.

Το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων. Το πρώτο αίτιο της θνητότητας. Και ακολουθεί: ο καρκίνος και η καρδιά. Κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Ελλάδα 20.000 Έλληνες ενεργοί καπνιστές και 5.000 Έλληνες παθητικοί καπνιστές. Νούμερα ζοφερά.

Ο ενεργός καπνιστής κάνει ό,τι του καπνίζει. Κάνει ό,τι θέλει αυτός. Αδιαφορεί κλασσικά για το τι λένε η ιατρική επιστήμη και η στατιστική. Ενεργεί απερίσκεπτα. Αδιαφορεί πλήρως για τις βλαπτικές συνέπειες, που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό το κάπνισμα.

Αντιφάσεις: Ενώ το κάπνισμα είναι «τέρας», βλαβερό και θανατηφόρο, οι φυτείες καπνού καλά κρατούν. Οι καπνιστικές βιομηχανίες, επίσης, καλά κρατούν. Και οι πωλήσεις σιγαρέτων στην αγορά κι αυτές καλά κρατούν.

Ελευθερία: Ο άνθρωπος, ως γνωστόν, είναι ον ελεύθερο. Και ή «έξωθεν» επιβολή του μη καπνίσματος είναι αδύνατη. Άρα, η επιβολή του μη καπνίσματος εναπόκειται στον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι θέμα καθαρά προσωπικό, υπόθεση γνησίως ατομική. Αυτός διαχειρίζεται τον εαυτό του.

Απαγόρευση: Το επίσημο κράτος έχει τη δυνατότητα. να θεσπίσει νόμο, που να απαγορεύει το κάπνισμα σ’ όλους τους δημόσιους χώρους. Ήδη αυτό το έχουν κάνει αρκετά κράτη. Πρόσφατα το έχει κάνει και η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία. Η Ελλάδα το έχει προγραμματίσει για το 2010. Είναι, όμως, κάπως αργά τότε. Κι όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.

Παρατήρηση: Ως γνωστόν, στο τρένο το κάπνισμα απαγορεύεται. Αναγγέλλεται αυτό και επισήμως από τα μεγάφωνα. Κι ο παραβάτης κατεβαίνει στον πρώτο σταθμό. Οι αδιόρθωτοι, όμως, καπνίζουν στα κενά των οχημάτων. Και ο τόπος –ο χώρος- ντουμανιάζει. Γίνεται ντουμάνι. ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος. «Χρυσός η σιωπή». Οι Έλληνες φημίζονται δυστυχώς, για την απειθαρχία τους και για το ότι κάνουν, ό,τι τους καπνίζει. Κάνουν του κεφαλιού τους. Κάνουν το δικό τους.

Το κάπνισμα έπαυσε πλέον να θεωρείται ως «μαγκιά». Να θεωρείται ως δείγμα ανδρισμού. Το κάπνισμα σήμερα θεωρείται ως «δειλία». Θεωρείται ως ενδοτικότητα στον πειρασμό. Ως υποχώρηση στον «εχθρό». Ως έλλειψη ισχυρής βούλησης. Ως έλλειψη δύναμης αντιστάσεως στον πειρασμό.

Το κάπνισμα σκλαβώνει τον ενεργό καπνιστή. Τον κάνει υποχείριό του. Τον κάνει εξάρτημά του. Και τον φθείρει σωματικά, ψυχικά, πνευματικά. Το κάπνισμα είναι αυτοκτονία, είναι ψυχοκτόνο και πνευματοκτόνο.

Ο πειρασμός πειράζει –δοκιμάζει- τις δυνάμεις του ανθρώπου: Τις σωματικές, τις ψυχικές, τις πνευματικές. Δοκιμάζει τα πιστεύω του, τις ιδέες του, τις γνώσεις του, τα ιδανικά του, τα οράματά του. Σκοπός του είναι να τον παρασύρει. Να τον πλανέψει. Να τον φέρει στα δίκτυα του. Να τον κάνει οπαδό του.

Η ζωή είναι μία. Δώρο «άνωθεν». Δώρο θείο. Δεν αγοράζεται, ούτε πουλιέται. Είναι ακριβή. Το ακριβότερο πράγμα στον κόσμο. Ταυτίζεται απολύτως με την υγεία. Υγεία και ζωή, ζωή και υγεία είναι όροι απόλυτα ταυτόσημοι.

Υγεία= Ζωή. Ζωή =Υγεία. Ζωή =Ακμή., Δράση, Ενέργεια, Κίνηση., Δημιουργία, Πρόοδος, Ευημερία, Ιστορία, Επιστήμη, Τέχνη, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Παραγωγή υλικών και πνευματικών αγαθών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε τον εξής ορισμό της υγείας: «Υγεία είναι η σωματική, ψυχική, πνευματική και ηθική ευεξία του ανθρώπου».

Το κάπνισμα είναι εχθρός της υγείας. Εχθρός της ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *