Από πλημμέλημα σε κακούργημα μετατρέπεται η δωροδοκία

FtS96

Σε κακουργήματα μετατρέπονται τα αδικήματα ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας όλων των δημόσιων λειτουργών (και των βουλευτών), καθώς και των αιρετών εκπροσώπων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) το υπουργείο Δικαιοσύνης την Τρίτη.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στα κακουργήματα της δωροδοκίας, του «ξεπλύματος» χρήματος και για την προστασία των ανηλίκων, ακόμα και στα πλημμελήματα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της πορνογραφίας ανηλίκων.

Αναλυτικότερα, εάν το ποσό της δωροδοκίας ξεπερνά το ποσό των 73.000 ευρώ -πλαφόν που ορίζεται και για άλλα αδικήματα στον Ποινικό Κώδικα- τα αδικήματα αυτά μετατρέπονται από πλημμελήματα σε κακουργήματα και επιφέρουν τις ανάλογες συνέπειες.

Η ίδια ποινική μεταχείριση επεκτείνεται και στις πράξεις της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, βιομηχανίες, Τράπεζες, εμπορικές αντιπροσωπείες, ελεύθερους επαγγελματίες, στελέχη και υπάλληλοι των ΔΕΚΟ κλπ.).

Οι αυστηρότερες αυτές διατάξεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς».

6/2/2008
Πηγή: www.reporter.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *