FtS95 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Επιμέλεια Σταματία Ευστράτογλου

Χριστούγεννα στο Σκαμνό

Ο καιρός παγωμένος, οι σκεπές των σπιτιών χιονισμένες. Όλα τα γύρω βουνά χιονισμένα. Και στις άκρες των δρόμων του χωριού, χιόνι.

Οι καμινάδες πολλών σπιτιών καπνίζουν. Πολλά παράθυρα, πόρτες και αυλές στολισμένες.

Εκείνο, όμως, που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν τα στολισμένα έλατα στους κήπους των σπιτιών. Φωτισμένα τα έλατα γιόρταζαν. Έστελναν το μήνυμα των Χριστουγέννων. Το μήνυμα της αγάπης, της ταπεινοφροσύνης, της ανθρωπιάς.

Χρόνια πολλά σε όλους:

Την Παραμονή

Πριν αρκετό καιρό ο Πολιτιστικός Σύλλογος αποφάσισε να γιορτάσει την Παραμονή των Χριστουγέννων με τα μέλη και τους φίλους του, συλλογικά, όπως το συνηθίζουμε. Η γιορτή έλαβε χώρα στην Ταβέρνα Χολέβαινα, λόγω έλλειψης χώρου –ως γνωστόν- στο Σκαμνό. Μεγάλη η προθυμία, συγκινητική η διάθεση συμμετοχής και ανταπόκρισης στο κάλεσμα του Συλλόγου μας. Η αίθουσα γέμισε από Σκαμνιώτες! Πάνω από 60 άτομα! Να σκεφθεί κανείς ότι ο καιρός δεν συνηγορούσε και πολλά πιστά μέλη μας απουσίαζαν.

Η βραδιά πέρασε πολύ ωραία, με κέφι και όμορφη ανθρώπινη επικοινωνία. Οι καλλίφωνοι μουσικοί ενίσχυσαν την καλή διάθεση. Μετά το φαγοπότι ακολούθησε χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Για τα παιδιά

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, είναι, σύμφωνα και με το έθιμο, πρωτίστως γιορτή των παιδιών. Τα στελέχη του Συλλόγου μας, Θανάσης και Χριστίνα Τσαντήλα με χαρά ανέλαβαν την αγορά των δώρων που ο Σύλλογος πρόσφερε στα παιδιά. Ως επί πλέον καθήκον ανατέθηκε στη Χριστίνα το μενού της βραδυάς που μας ξάφνιασε ευχάριστα, ιδίως με την επιλογή της στο επιδόρπιο.

Δεν υστέρησε και η Κλειώ Κυρλή που ετοίμασε – με τα χεράκια της- σύμφωνα με την αυθεντική Σκαμνιώτικη συνταγή εξαίσιο Χριστουγεννιάτικο Μπακλαβά που πρόσφερε στους συνδαιτυμόνες. Η ίδια Κυρία του Σκαμνού, φρόντισε να ντύσει με μεγάλη επιτυχία Αη-Βασίλη το φίλο Γιώργο Ασπρουλάκη, που ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στο ρόλο του. Τραγούδησε τα Κάλαντα και μοίρασε τα δώρα στα παιδιά. Ωραία στιγμιότυπα μπόρεσε να αποθανατίσει ως φωτογράφος ο αγαπητός Χάρης Κυρλής (Σύνταξη: Δεν τις λάβαμε ακόμη τις φωτογραφίες).

Ανταλλάξαμε εγκάρδιες ευχές και υποσχεθήκαμε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Αγροφύλακες

Μεγάλη συζήτηση έγινε με το αν οι αγροφύλακες ή οι δασοφύλακες ήταν οι προτιμότεροι και πλέον απαραίτητοι στον τόπο μας, μετά από τις φοβερές πυρκαγιές την θερινή περίοδο που πέρασε, σε δασώδεις και μη εκτάσεις με τα ανθρώπινα θύματα, τις χαμένες περιουσίες, τον όλεθρο.

Όπως κι αν έχει το πράγμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας 32 αγροφύλακες ορκίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας (Αθηνών 118, Λαμία), ενώ καθήκοντα Αγρονομικού Διευθυντή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Δούκας. Στον 4ο όροφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας στεγάζεται η νέα Υπηρεσία, που έχει σαν αποστολή:
Την ασφάλεια, προστασία και αποκατάσταση του αγροτικού περιβάλλοντος, την αστυνόμευση και τήρηση μέτρων για τα αρδευτικά ύδατα, την προέλευση και ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Στα καθήκοντα της αγροφυλακής εντάσσεται επίσης η πρόληψη περιβαλλοντολογικών αδικημάτων, αλλά και η συμμετοχή στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές.

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία και ευόδωση των στόχων του νέου σώματος που θα κριθεί και αξιολογηθεί από την κοινωνία με βάση τα αποτελέσματά του.

Θερμοπύλες

Ο Υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Λαμίας, μαθαίνουμε, ότι ανακοίνωσαν τη δημιουργία Καινοτομικού Μουσείου Θερμοπυλών που θα αποτελέσει βασικό σημείο αναφοράς στον ιερό χώρο της θυσίας με στοιχεία ενημέρωσης των επισκεπτών πάνω στα ιστορικά δεδομένα.

Αξιέπαινη η πρωτοβουλία και μπορούμε να υποθέσουμε ότι η παρέμβαση αυτή θα αντιμετωπίσει και το μέγα πρόβλημα πρόσβασης των επισκεπτών στο μνημείο με υπόγειες ασφαλείς διαβάσεις, και όχι καταμεσής στην εθνική οδό ταχείας κυκλοφορίας, όπου οι επισκέπτες πάσης ηλικίας, παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα. Ομοίως φανταζόμαστε ότι θα ληφθούν μέτρα για την άθλια εικόνα στον περίβολο του μνημείου με το σκουπιδαριό και την έλλειψη εγκαταστάσεων υγιεινής που προσβάλει τον πολιτισμό μας και μετέτρεψε τον πίσω χώρο του μνημείου σε … υπαίθριες τουαλέτες!

Κτηματολόγιο στη Λαμία

Σαν σημαντική εξέλιξη οφείλουμε να δούμε την υπαγωγή της Λαμίας στην διαδικασία εισαγωγής κτηματολογίου. Εντός του 2008 καλούνται οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους πληρώνοντας 35 Ευρώ για την εγγραφή κάθε δικαιώματος / ακινήτου.

Παράπονα από την έλλειψη πολιτιστικού κέντρου

Κύριο Δημήτρη Χριστόπουλο, Γλυφάδα Αττικής
Αθήνα, 26.11.2007
Αγαπητή μου Κατερίνα,
αγαπητέ μου Δημήτρη,

εκφράζω και με αυτή εδώ την επικοινωνία και από τη μεριά μου το καλωσορίσατε στο χωριό μας το Σκαμνό, στο καινούργιο όμορφο σπίτι σας που προσθέτει ακόμη ένα θετικό στοιχείο στην συνολική εικόνα, την τοπική μας σωστή αρχιτεκτονική και την αισθητική του οικισμού μας. Εκ μέρους του συνόλου του επιτελείου της ΦτΣ ευχόμαστε σε σας και στην οικογένειά σας καλή υγεία και ευτυχισμένες στιγμές στο κοινό πλέον χωριό μας.

Ιδιαιτέρως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις ενδιαφέρουσες και γόνιμες σκέψεις σας που είχατε την καλοσύνη να εκφράσετε στη διάρκεια φιλικής συνάντησης πλήθους μελών του πολιτιστικού μας Συλλόγου προχθές. Συμμερίζομαι απόλυτα, όπως το ίδιο και περισσότερο η διοίκηση του Συλλόγου μας, την επισήμανσή σας ότι μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού που μας πέρασε και την έξωση του Συλλόγου μας από το κτίριο του Πολιτιστικού μας κέντρου, παρατηρείται μία δυσθυμία σε μικρούς και μεγάλους, καθώς δεν υπάρχει στο χωριό ένας κατάλληλος χώρος ικανός να υποδεχτεί αρκετές δεκάδες ανθρώπων και μάλιστα με διαφορετικές ηλικίες και ενδιαφέροντα. Είναι πέρα για πέρα πειστικό το σχόλιό σας ότι τα παιδιά αμήχανα περπατούν πέρα δώθε στον κεντρικό δρόμο του χωριού, χωρίς καμία ευκαιρία απασχόλησης και αναψυχής των, ώστε να διασκεδάσουν την πλήξη των. Είναι γεγονός ότι ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος επί τρεις και πλέον δεκαετίες κατάφερε να αναπτύξει πολύπλευρες δραστηριότητες που καθιστούν το Σκαμνό όλο και πιο ελκυστικό για όλες τις ηλικίες και το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζεται όντως πρόβλημα.

Αγαπητή μου Κατερίνα, αγαπητέ μου Δημήτρη,

θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με το πώς και το γιατί κατέληξε να είναι άστεγος ο δραστήριος σύλλογός μας, γεγονός που ευλόγως συσχετίζεται με μία ανάσχεση της κοινωφελούς δράσης μας. Έχετε τις πληροφορίες σας, όπως μπόρεσα να καταλάβω, για ατυχείς συγκυρίες και καταστάσεις που, όπως και να το κάνουμε μπορεί να απαντώνται και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, όσο κι αν στην περίπτωσή μας το πράγμα φαντάζει –και είναι πράγματι- ακραίο. Θα σταθώ περισσότερο σ’ αυτό που κι εσείς φάνηκε να έχετε οσφρανθεί: Σ’ αυτό το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο με το μοναδικό ανάγλυφο και φυσικό περιβάλλον, ευτυχίσαμε να έχουμε και ένα σύνολο –την συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των συγχωριανών, παλαιών και νέων- ανθρώπων με προηγμένη κοινωνική ευαισθησία που μέσα από τις συγκροτημένες τάξεις του συλλόγου μας παράγει έργο άξιο να τονισθεί. Τούτο, άλλωστε, έχει εκτιμηθεί και αναγνωρισθεί από την ευρύτερη περιοχή μας.

Ακόμη θα ήθελα να πω, χωρίς να προχωρήσω σε εξειδικευμένες λεπτομέρειες για τις οποίες ακόμα δεν έχω εξουσιοδότηση, δεν θα βραδύνει ο χρόνος που θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Λύση που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Λύση αξιοπρέπειας που δεν θα μας παγιδεύει με εξαρτήσεις έξω και πέραν των δοκιμασμένων άξιων τέκνων της Σκαμνιώτικης Κοινωνίας. Είναι γεγονός ότι η πολυσχεδής δραστηριότητα του Συλλόγου μας δεν μπορεί παρά να καλυφθεί με ένα πρότυπο κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού, σε χώρους και εγκαταστάσεις όπου θα σμίγουν η φρόνηση και το πνεύμα με την επικοινωνία και την κοινωφελή δράση που παράγει ποιότητα ζωής, παράγει πολιτισμό, μαζί με την άθληση και το στοιχείο αναψυχής. Με δύο λόγια να δώσουμε μία ώθηση να πάει η μικρή μας κοινωνία ένα βήμα πιο μπροστά, μακριά από μίζερες πρακτικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις που μόνο βλάβη προκαλούν στην κοινωνία.

Απολογούμαστε για την παράληψή μας να σας στέλνουμε τη ΦτΣ. Εγγράφουμε την διεύθυνσή σας με χαρά στο ηλεκτρονικό αρχείο μας και σας συνάπτουμε από το μικρό απόθεμα που διατηρούμε, τα δύο τελευταία φύλλα. Η παράκλησή μας εδώ, σχετικά με την ΦτΣ, την εφημερίδα μας, που αποτελεί το δικό μας φόρουμ σκέψης και επικοινωνίας, όπως ισχύει για όλα τα μέλη της μικρής, πλην όμορφης κοινωνίας μας, χωρίς καμία επιφύλαξη να έχουμε τα όποια σχόλια και παρατηρήσεις σας.

Με εξαιρετική τιμή και εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς
Γ Α.
Συν.: 2 φύλλα ΦτΣ

Σύλλογος Ρουμελιωτών Καλλιθέας Αττικής

Πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Καλλιθέας αναδείχθηκε σε πρόσφατες αρχαιρεσίες ο καλός φίλος από το Παλαιοχώρι Βίκτωρ Σαμπώ, έγκριτος συνεργάτης της ΦτΣ. Ευχόμαστε εγκαρδίως πλήρη επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει ο Βίκτωρ προς δόξα της αγαπημένης μας Ρούμελης.

Δρ. Λούκας Γ. Αστρακάς

Είμαστε στην ιδιαίτερη ευχάριστη θέση να πληροφορήσουμε τους συγχωριανούς μας ότι Ο αγαπητός μας Λουκάς, ένας λαμπρός επιστήμονας στον κλάδο της φυσικής με εξαιρετικές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ερευνητική δράση στο Harvard University, προσφάτως εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό δυναμικό, ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το αντικείμενο του Λουκά είναι άκρως ενδιαφέρον με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο που δείχνει πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η επιστήμη της φυσικής ακόμη και για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την υγεία των ανθρώπων. Μιλάμε για την Φυσική Ιατρική, έναν κλάδο που υπόσχεται πολλά.

Συγχαίρουμε το Λουκά και τον ευχαριστούμε για την εκπροσώπηση του Σκαμνού στην ευρύτερη κοινωνία, που καλύτερη δεν γίνεται. Μας κάνει υπερήφανους και τον συγχαίρουμε από καρδιάς ευχόμενοι το έργο του και από το θώκο του μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΑΕΙ, να ωφελήσει την κοινωνία των ανθρώπων.

Συνειρμικά δεν μπορούμε παρά να θυμίσουμε ότι από την ίδια οικογένεια –και παρά τις τότε δυσχερείς καταστάσεις που είναι γνωστές στο χωριό μας- ο Περικλής Αστρακάς, σήμερα Δικηγόρος Αθηνών, ήταν ο πρώτος Σκαμνιώτης φοιτητής, ο πρώτος συγχωριανός που πάτησε το πόδι του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μαρία Ιωάννη Ζαλαώρα

Μία υπέροχη Σκαμνιώτισσα, η Μαρία Ζαλαώρα, η σύζυγος του αξέχαστου Προέδρου και ιδρυτή του Συλλόγου μας Γιάννη Ζαλαώρα, δεν είναι πια, εδώ κι ένα χρόνο μαζί μας. Στις 16.12.2007 τελέσθηκε στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Κορυδαλλό Αττικής το ετήσιο μνημόσυνο στο οποίο παρέστησαν τα παιδιά, εγγόνια, ο αδελφός της Θανάσης και αρκετοί Σκαμνιώτες.

Θα αναπολούμε πάντα με βαθύ σεβασμό στην μνήμη της τη Μαρία Ζαλαώρα, που σε τίποτα δεν υστέρησε του συζύγου της, ως προς το ήθος, την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά μέσα από τις τάξεις του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, την υπέροχη αυτή γυναίκα που αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για μας τους νεότερους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *