Κυριακές που έμειναν στην Ιστορία

FtS96

Γεωργίου Πούλιου

Ενδεικτικά θα αναφέρω τις πιο κάτω:

Οι Σπέτσες ξεσηκώνονται

Την Κυριακή των Βαΐων, 3 Απριλίου του 1821 μέσα σε ζητωκραυγές, τραγούδια και κανονιοβολισμούς, τα σπετσιώτικα καράβια (52 τον αριθμό) ύψωσαν τη σημαία της Ελευθερίας, με το Σταυρό στη μέση, με γυρισμένη προς τα κάτω την ημισέληνο. Στα δεξιά του Σταυρού ήταν η λόγχη, ιερό σύμβολο, εις τα αριστερά η άγκυρα και τυλιγμένο ένα φίδι, όπου του φιδιού τη γλώσσα έτρωγε ένα γεράκι. Ήταν δε γραμμένο με κόκκινα γράμματα:

Ελευθερία ή θάνατος.

Από τα 52 καράβια ξεχώριζε ο Αγαμέμνονας, με σημαία τον φοίνικα που συμβόλιζε την αναγέννηση του Έθνους. Καπετάνισσα του Αγαμέμνονα ήταν η ατρόμητη Μπουμπουλίνα, αρματωμένη με σπαθί και με πιστόλες, πραγματική αμαζόνα. Η δημοτική μούσα αποθανάτισε τη δράση της με τους παρακάτω στίχους:

spetses-epanastasi2

Τρεις Τουρκοπούλες κάθονταν στου Αναπλιού την πόρτα,
μοιρολογούσαν κι έκλαιγαν, μοιρολογούν και λένε,
Ανάπλι για δε χαίρεσαι, για δε βαρείς παιχνίδια;
Στεριά με δέρνει ο Πρίγκιπας, πελάγου η Μπουμπουλίνα.

bouboulina

Έξοδος του Μεσολογγίου

Την Κυριακή των Βαΐων, 10 Απριλίου 1826, έγινε η έξοδος του Μεσολογγίου, Η πείνα αβάσταχτη. Εκείνο το ανοιξιάτικο βράδυ οι Μεσολογγίτες αποφάσισαν να δώσουν τέλος στα βάσανά τους. Στον κάμπο βασίλευε άκρα του τάφου σιωπή. Η ηρωική έξοδος ήταν πραγματικότητα. Ήταν Κυριακή των Βαΐων.

Οι Γερμανοί κατά της Ελλάδος

Στις 6 Απριλίου του 1941 ημέρα Κυριακή, οι Γερμανοί επετέθησαν κατά της Ελλάδος. Ο Χίτλερ δεν ξεκουραζόταν τις Κυριακές. Η μάχη των Βαλκανίων κρίθηκε μέσα σε τρεις ημέρες. Ο Ελληνικός στρατός αντιστάθηκε ηρωικά κατά των σιδηρόφρακτων Γερμανών. Η συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου βοήθησε την κατάρρευση και παράδοση των οχυρών, μέσα στα οποία γράφτηκε η μεγαλύτερη εποποιία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς

Η παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς έγινε, στις 27 Απριλίου 1941 ημέρα Κυριακή, του Θωμά. Την ημέρα αυτή οι βάρβαροι του βορρά [και οι σημερινοί δεν πάνε πίσω. Κάτω από την επιδερμίδα τους διατηρούν όλα τα βάρβαρα ένστικτα των προγόνων τους] πλήγωσαν τον Ιερό Βράχο μας. ‘Ύψωσαν το σύμβολο της βίας, επάνω στο βωμό της ανθρώπινης Ελευθερίας. Ο στρατιώτης μας, Κωνσταντίνος Κουκίδης, που φρουρούσε τη σημαία μας, αφού την κατέβασε, τυλίχθηκε με αυτή και έπεσε από την Ακρόπολη, στο κενό. Η παράδοση της Αθήνας έγινε στους Γερμανούς (στον αντισυνταγματάρχη Φον Σέϊμπεν) μέσα σε ένα καφενείο της Λεωφ. Αλεξάνδρας (σήμερα είναι κατάστημα νεωτερισμών), δίπλα στο κτήμα Θων. ώρα πρωινή (10:30) από μία επιτροπή την οποία αποτελούσαν, ο Νομάρχης Αθηνών Πεζόπουλος, Ο Δήμαρχος Αθηναίων Αμβρόσιος Πλυτάς, ο Φρούραρχος Αθηνών υποστράτηγος Χρ. Καβράκος, ο Δήμαρχος Πειραιά Μανούσκος, ο οποίος κάλυψε τη θέση του αρνηθέντος, πρώτου αντιστασιακού, Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Χρυσάνθου και ο συνταγματάρχης, Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, που έκανε χρέη διερμηνέα.

Επισημαίνω ότι ο μήνας Απρίλιος ήταν καρποφόρος.

Καλλιθέα 24.11.2007

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *