Δρυόπη – Δρύοπες

FtS94

Ο Σκαμνός βρίσκεται στην περιοχή της Δρυοπίας. Η δρυς που φύεται παντού, ακόμη και μετά τις κατά καιρούς εκχερσώσεις ή και τις συχνές πυρκαγιές και την αλόγιστη ξύλευση αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα και την αιτιολογία για το όνομα της ευρύτερης περιοχής μας, την περιοχή της Δρυοπίας.

Από τη «Ρουμελιώτικη Εστία» φύλλο 2007, σελίδα 5, αντιγράφουμε:

Πρωτοελληνική φυλή, σύγχρονη των Μυκηναίων (1900-1600 π.Χ.). Ήκμασε στην περιοχή μεταξύ Γκιόνας, Οίτης και Παρνασσού. Κυκλώπεια τείχη της Αρχαίας Δρυόπης υπάρχουν στο λόφο της Αγίας Παρασκευής του Δημοτικού Διαμερίσματος Οινοχωρίου (Άνω Κάνιανη) του Δήμου Γραβιάς. Η κάθοδος των Ηρακλειδών και των Δωριέων κατέλυσε τη Δρυόπη και ανάγκασε τους Δρύοπες σε μία δυναμική μεταναστευτική πορεία και παρουσία στην Ηπειρωτική, Νησιώτικη και Μικρασιατική Επικράτεια.

Με την αναχώρηση των Δρυόπων τη θέση τους κατέλαβαν οι Δωριείς οι οποίοι και δημιούργησαν τη Δωρική Τετράπολη (Κυτίνιο, Ερινεό, Πίνδο ή Ακύφα και Βόϊον). Από την περιοχή αυτή οι Δωριείς κινήθηκαν προς δυσμάς και εκείθεν δια θαλάσσης διεπεραιώθηκαν στην Πελοπόννησο και έφθασαν μέχρι την κοιλάδα του Ευρώτα ποταμού, όπου ίδρυσαν την αρχαία Σπάρτη.

Η Σπάρτη έκτοτε έπαιξε το ρόλο της μητρόπολης των Δωριέων, είχε δε πάντοτε υπό την προστασία της τους παραμείναντες κατοίκους στην αρχαία Τετράπολη των Δωριέων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *