Εθνική αντίσταση

FtS93

Για το μέγιστο θέμα της Εθνικής μας Αντίστασης στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν γραφτεί κάμποσα κείμενα. Άλλα από αυτά αποτελούν βιώματα και προσωπικές μαρτυρίες αγωνιστών και άλλα συνιστούν έρευνες με μεγαλύτερη ή μικρότερη συστηματοποίηση. Από την πλευρά μας ανταποκριθήκαμε στην υπόψη υποχρέωση δημοσιεύοντας το άκρως ενδιαφέρον κείμενο του Μπραλιώτη αγωνιστή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Πάνου Φούντα που προσεγγίζει το γενικότερο κλίμα της εποχής με την εισβολή των Γερμανών, αλλά και μερικά επεισόδια στα δικά μας χωριά.

Είναι γεγονός ότι παρά την πληθώρα των κειμένων για το γενικότερο ζήτημα, ιδίως μετά την μεταπολίτευση του 1974, παραμένουν πλείστα όσα γεγονότα μείζονος σημασίας με θέατρο επιχειρήσεων στα δικά μας χωριά, στη δική μας γούρνα, στο σκοτάδι ή σέρνονται φήμες που πολλές φορές αφίστανται της πραγματικότητας.

Με τη βοήθεια άξιων συνεργατών μας, των Περικλή Αστρακά και Γιώργου Τσίτσα , έχουμε ξεκινήσει μία σοβαρή προσπάθεια συγκέντρωσης αυτού του υλικού. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους διακεκριμένους συνεργάτες μας για την πολύτιμη συμβολή τους σ’ αυτή την προσπάθεια. Εκτιμούμε όλως ιδιαιτέρως ότι κάθε γεγονός, κάθε μάχη και κάθε επεισόδιο το φωτίζουν με περισσότερες της μιας και διασταυρωμένες πληροφορίες, ώστε να ενισχύεται η αξιοπιστία

Αρκετές συζητήσεις γίνονται για τη μάχη του Σκήθρου και να μία πρώτη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών. Εννοείται ότι θα το εκτιμήσουμε ιδιαιτέρως αν οι αναγνώστες μας έχουν να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν τις αναφορές μας με τυχόν πρόσθετα στοιχεία που διαθέτουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *