Γιώργος Π. Τσίτσας

Χάσαμε το Γιώργο Π. Τσίτσα

FtS93

Με ιδιαίτερη θλίψη και συντριβή έχουμε να πληροφορήσουμε τους συγχωριανούς και φίλους μας ότι στο τέλος Ιουλίου χάσαμε αιφνιδίως το Γιώργο Τσίτσα, το συγγενή μας, το καλό φίλο, το πολύτιμο συνεργάτη στη ΦτΣ. Όλα ήταν μια χαρά με τη συμμετοχή στον εκκλησιασμό στον Άγιο Παντελεήμονα., στο χωριό του τον Μπράλο, με τις παρέες, την ταβέρνα, τις ασχολίες με τα χόρτα. Αλλά το βράδυ ξαφνικά, προφανώς από καρδιακό επεισόδιο, επήλθε το μοιραίο.

[Ο Γιώργος  Τσίτσας, περιστοιχίζεται από τους συγχωριανούς Γ. Αποστολόπουλο και Κώστα Γέμελο]

giorgos-tsitsas

Ο Γιώργος, εξαίρετος Μπραλιιώτης, για όσους δεν έχουν λεπτομερή βιογραφικά του στοιχεία, που από την πλευρά της μητέρας του έχει γενεαλογικές ρίζες στο Σκαμνό από την οικογένεια Βασιλείου Ντάου, σπούδασε οικονομικά, ενώ το πάθος του για την ιστορική έρευνα και τη λαογραφία τον δέσμευσε για ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του. Μέσα από αυτή την σοβαρή προσπάθεια έχουμε πολλά δείγματα με σπάνια ντοκουμέντα που κατά καιρούς φιλοξενήσαμε στη ΦτΣ, αλλά και στην έκδοση του Συλλόγου μας «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης». Ο ίδιος με την σύνεση και καλή συγκρότηση που τον διέκρινε, ήταν ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση παρουσίασης του παραπάνω βιβλίου μας στο Σκαμνό, τον περασμένο Ιανουάριο.

Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουν πολλοί από τους φίλους μας, είναι ότι ο Γιώργος αποτελούσε όλο το τελευταίο διάστημα βασικό μέλος ομάδας εργασίας με την οποία ο Σύλλογός μας ασχολείται πάνω στην ιστορική έρευνα σημαντικών γεγονότων της δικής μας περιοχής. Η συμβολή του ήταν πολύτιμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία, σπάνια ή και μοναδικά, που μπόρεσε να προσκομίσει στην ομάδα μας, ήταν πολύτιμα. Ακόμη και την τελευταία μέρα είχε επάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες εποικοδομητικής για το έργο που επεξεργαζόμαστε με τον Περικλή Αστρακά, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Με την εξαιρετική σύντροφό του, την Κατερίνα, ο Γιώργος απέκτησε δύο παιδιά. Την Ευθυμία, συντηρήτρια έργων τέχνης, που ζει στο Ηράκλειο Κρήτης, παντρεμένη με δύο παιδιά το Γιώργο και τη Μαρία, καθώς και τον Παναγιώτη, επίσης οικονομολόγο.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου.

 

*** 

Γιώργος Π. Τσίτσας (Ψηλός)
FtS39

Προς τη Φωνή των Σκαμνιωτών
κ. Γ. Αποστολόπουλο

Αγαπητέ εξάδελφε Γιώργο,
όπως σου διαβίβασε ο Γιώργος Αστρακάς, σου εύχομαι καλή υπομονή και θα προσπαθήσω να είμαι κοντά σου για το καλό της ΦτΣ. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.
Γιώργος Π. Τσίτσας
ΥΓ : Θέλω 4 τεύχη από κάθε εφημερίδα.

ΦτΣ:Θέλουμε και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσουμε τον αγαπητό μας Γιώργο για την αγάπη του και την προσφορά του. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Γ. Αστρακάς μου είχε μιλήσει με πολύ καλά λόγια για την σπουδαία δραστηριότητα του Γιώργο. Αυτό που ο ίδιος αντιλήφθηκα επισκεπτόμενος το Γιώργο στο γραφείο του με εντυπωσίασε. Ο Γιώργος ασχολείται, χωρίς να είναι ιστορικός κατ επάγγελμα, με τη συστηματική μελέτη της Ιστορίας του τόπου μας. Εκτιμώ ότι είναι ένας ιστοριοδίφης μεγάλου βεληνεκούς με πολύτιμο έργο. Η ζωή τα φέρνει έτσι που ακόμη και αυτό τον διαπρεπή εξάδελφό μου για τον οποίο αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια, τον .. ξαναγνώρισα μόλις πρόσφατα και ύστερα από περίπου 30 χρόνια!

Θαυμάσαμε την ευαισθησία του για την ιστορία και την πορεία αυτού του τόπου, μα περισσότερο το ενδιαφέρον του για τα δικά μας χώματα, στα ιδιαίτερα χωριά μας. Μας έδωσε σημαντικά στοιχεία για τη μάχη του Βλαχογαρδικίου (η σημερινή Οίτη) το 1824. Που τα προωθούμε για δημοσίευση. Ο Γιώργος συγκινήθηκε από τη συνέντευξη που πήραμε προ καιρού από την κα Ζαλαώρα και τις αφηγήσεις / αναφορές της στο Χάνι Ζαλαώρα στο Πουρναράκι. Μας εμπιστεύθηκε -και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γιαυτό- σοβαρό ιστορικό ντοκουμέντο συμβολαιογραφικής πράξης μίσθωσης ακινήτου στο Πουρναράκι, από τον 18ο αιώνα! Η ίδια η ιστορία του τόπου μας καθρεπτίζεται εκεί με στοιχεία για τα συναλλακτικά ήθη και τακτικές της εποχής εκείνης. Θα προσπαθήσουμε το γρηγορώτερο να δημοσιεύσουμε αυτό το κείμενο μα και να δόσουμε κάποιο φωτογραφικό ομοίωμα του ντοκουμέντου. Αξίζει σε μελετητές σαν το Γιώργο κάθε υποστήριξη στο έργο που επιτελεί. Δεν γνωρίζουμε τις νομικές λεπτομέρειες, αλλά ελπίζουμε ότι ο σημερινός αξιότιμος συμβολαιογράφος Γραβιάς να φυλάσσει το παλαιό αρχείο του αείμνηστου συγγενή μας Καρδάκου και να διευκολύνει το Γιώργο στην έρευνά του για πράξεις του περασμένου αιώνα που έχουν μόνον ιστορική αξία.

Είμαστε ευτυχείς στην ΦτΣ να υπολογίζουμε σε τέτοιες συνεργασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *