FtS93 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Χωρίς νερό!

Δραματικές διαστάσεις που ήδη άρχισαν να πυροδοτούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις, φαίνεται ότι παίρνει για πρώτη φορά η παρατεταμένη διακοπή ύδρευσης στο Σκαμνό.

Οι σχέσεις του Πολύκαρπου με τους συγχωριανούς του, ύστερα και από τα ηρωστράτεια κατορθώματα του και της πολεμικής εναντίον των συγχωριανών και του Συλλόγου, δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. Καχυποψία και παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την ύπαρξη και έκταση του προβλήματος, ιδίως όταν ο εκπρόσωπος του ΟΤΑ ξιφουλκεί εναντίον των επισκεπτών, των νέων σπιτιών στο Σκαμνό και τα παρόμοια που μόνον σαν απαράδεκτες και οπισθοδρομικές σκέψεις μπορεί να εκληφθούν.

Οι διακοπές στην παροχή ύδρευσης στο χωριό καταλαμβάνουν μετά το 15Αυγουστο όλο και περισσότερες ώρες και υποχρεώνονται οι συγχωριανοί να καραδοκούν αν και πότε θα τρέξει η βρύση στο σπίτι τους για να ικανοποιήσουν τις βασικότερες ανάγκες τους.

Ο Αντιδήμαρχος Αργυρόπουλος, από το Μοσχοχώρι που αποφάσισε να συμπλεύσει με το συνδυασμό Σπαθούλα, φαίνεται συνετός και αξιόπιστος άνθρωπος, που εμπιστεύεται ο Πρόεδρός μας Δημήτρης Ευστράτογλου. Επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οξύ.

Δύο συγχωριανοί, ο Δημήτρης Αλ. Πολυζωίδης και ο Αντώνης Μαζωνάκης εισήλθαν στην υδατοδεξαμενή και πιστοποίησαν το πρόβλημα. Ταυτοχρόνως υποστηρίζεται ότι η πηγή της Καταβόθρας εμφανίζει φέτος δραματικά λιγότερο νερό σε σχέση με άλλες χρονιές.

Οι συζητήσεις και τα ερωτήματα πληθαίνουν και εντείνονται:

-Έχουν και πόσες διακοπές οι άλλοι υδροδοτούμενοι οικισμοί από το δίκτυο Καταβόθρας;

Ακόμη και αν τα πράγματα έχουν έτσι και με το συγκεκριμένο εξωφρενικό τιμολόγιο ύδρευσης, δεν είναι δυνατόν να ενισχυθεί προσκαίρως με βυτία από κοντινή κατάλληλη πηγή π.χ Γοργοποτάμου η υδατοδεξαμενή; Κάτι τέτοιο θα είχε ένα ασήμαντο κόστος και θα μπορούσε να αποφέρει και οικονομικά οφέλη στο Δήμο, αντί να αναπτύσσει αυτή την περίεργη επιχειρηματολογία ο Πολύκαρπος.

Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση που μας μεταφέρεται μεταξύ της συγχωριανής κας Βίκης Κιτσάκη – Χριστοδουλοπούλου, μηχανολόγος μηχανικός ή ίδια έλκουσα την καταγωγή της από το Σύμη, όπου διατηρεί επίσης σπίτι. Η Σύμη είναι ένα άνυδρο νησί, αλλά δέχεται σημαντικό αριθμό κατοίκων, εποχιακών και μόνιμων. Ο ΟΤΑ δεν τους αφήνει χωρίς νερό.

Το νόημα είναι να μην περιορισθεί ο Δήμος Γοργοποτάμου στις σκέψεις, τις λύσεις και το βεληνεκές του Πολύκαρπου.

Εν τω μεταξύ οι έρευνες του Πολύκαρπου με γεωτρήσεις και με χρήματα του δημοσίου συνεχίζονται πάνω στη μέθοδο των τυχαίων διαδοχικών προσεγγίσεων, κατά προτίμηση πάνω στις ραχούλες (όπως στο λόφο Ζαλαώρα). Γεώτρηση έγινε, ακόμη και στη θέση Αχλάδα (στα πόδια της γέφυρας Παπαδιάς), χωρίς αποτέλεσμα. Σχετικά με το θέμα, ο αντιδήμαρχος Αργυρόπουλος επιμένει ότι οι γεωτρήσεις γίνονται με υπόδειξη γεωλόγου. Δεν θα διαφωνήσουμε. Χωρίς, όμως να είμαστε ειδικοί θα πούμε:

Γιατί να μην αξιοποιήσουμε κοντινές και διαπιστωμένες πηγές πριν πάμε στην … Αχλάδα:

Τη βρύση Γρανισιώτη με το λίγο πλην υπέροχο από πλευράς ποιότητας νερό που κατέστρεψε προ ετών ο Πολύκαρπος, δήθεν για να τη βελτιώσει, με χρήματα επίσης του δημοσίου, που του τα έδωσε ο αλήστου μνήμης κοινοτάρχης Οίτης Ανδρέας Παπανδρέου;

Τη Πίσω Βρύση, στα όρια του οικισμού, που με κατολίσθηση προ ετών εξαφανίσθηκε, πλην όμως ο υδροφόρος ορίζοντας με τη φλέβα του νερού, εκτιμώ, θα βρίσκεται εκεί.

Αντί να ανεβάζουμε το νερό από την Αχλάδα, που εν πάσει περιπτώσει δεν βρέθηκε, δεν είναι λογικότερη η αναζήτηση νερού στο πάνω μέρος του χωριού; Πολλοί συγχωριανοί, το προσυπογράφω κι εγώ, θεωρούν απαραίτητη την έρευνα στο δάσος, στη θέση «Κοτρωνιά χωράφι», όπου υπάρχει άμπλας απ’ όπου πηγάζει νερό την άνοιξη μέχρι τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες. Η προσπέλαση στη θέση αυτή προσαπαιτεί την επέκταση διάνοιξης δρόμου 100-150 μέτρων.

ΣΕ κάθε περίπτωση είναι κρίμα να μην αξιοποιείται το νερό της Τρανή-Βρύσης που ναι μεν δεν είναι καλής ποιότητας, ως πόσιμο, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί με την χρήση της μία από τις δύο δεξαμενές και με ένα ιδιαίτερο δίκτυο χαμηλού κόστους για τα φυτά και τους κήπους.

Ακόμη θα πρόσθετα, μιας και ήδη φθάσαμε στην Αχλάδα για νερό, γιατί δεν εξετάζουμε το νερό στη θέση «Κλείδωνα», που είναι στο Σκαμνιώτικο στόμιο της μεγάλης σήραγγας του σιδηροδρόμου. Να θυμίσω ότι παλαιότερα, το νερό στο σημείο αυτό, ήταν τόσο πολύ, ώστε όλες οι Σκαμνιώτισσες νοικοκυρές, λίγο πριν το Πάσχα, οργάνωναν μία ημερήσια εξόρμηση, με κατάφορτα τα γαϊδουράκια και μουλάρια τους, στη πηγή αυτή, νεροτριβή, για να πλύνουν όλα τα χειμωνιάτικα στρωσίδια τους και άλλο ρουχισμό.

Δεν χωρεί αμφιβολία, ότι ο στεγνός χειμώνας που πέρασε αλλά και οι κλιματικές αλλαγές που αργά, αλλά σταθερά μας οδηγούν σε αύξηση της ξηρασίας, αλλά και στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, μας υποχρεώνουν να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή στο μέγα ζήτημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Δεν είναι υπερβολή αυτό που διεθνώς αναγνωρίζεται: Οι επόμενοι πόλεμοι θα γίνουν για το νερό. Η δράση οφείλει να είναι άμεση. Να μην χαθεί εφ εξής ούτε μία σταγόνα νερού στη θάλασσα. Προ ετών καταθέσαμε την πρόταση δημιουργίας ταμιευτήρα νερού με ένα φράγμα χαμηλού κόστους στο στόμιο του φαραγγιού του Ασωπού, χωρίς –εννοείται- να βλαφθεί έστω και κατ’ ελάχιστον το φαράγγι που θα παραμείνει προσπελάσιμο στους ορειβάτες / φυσιολάτρες. Το τυχόν πλεόνασμα μπορεί να διοχετευθεί μέσω της σήραγγας του Μπράλου στον Κηφισό ποταμό που εκβάλει στη Υλίκη, δηλαδή στο δίκτυο της πρωτευούσης. Φυσικά, εννοείται, ότι τα πλεονάσματα του ταμιευτήρα θα χρησιμοποιούνται και για σκοπούς άρδευσης στα καμποχώρια Ηράκλεια κλπ.

Με λύπη, οφείλω να σημειώσω, ότι στην πρόταση αυτή καμία αντίδραση από τις αρχές ή τους τοπικούς μας βουλευτές δεν εκδηλώθηκε. Προφανώς περί άλλα τυρβάζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *