FtS91 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Ύδρευση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συγχωριανού Πολύκαρπου, του εκπροσώπου μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, που έγινε στο εκκλησίασμα μετά την Θεία Λειτουργία του Αγίου Πνεύματος, έγινε γεώτρηση στο λόφο που βρίσκεται το μαντρί του Χρύσανθου (Ζαλαώρα), αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση προς τους συγχωριανούς, ο Πολύκαρπος, ενεργώντας για λογαριασμό του Δήμου θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή Αχλάδας, στα πόδια της Γέφυρας Παπαδιάς.

Το πλείστον των συγχωριανών, εξ όσων πληροφορούμαστε, άκουσε με αμφιθυμία τις δηλώσεις του Πολύκαρπου και επισημαίνουν ότι προφανώς εξέλειπε η ορθολογική και ήδη αποτελεσματική έρευνα γεώτρησης, όπως ακριβώς έγινε από την οικογένεια των συγχωριανών Θανάση και Βίκης Κιτσάκη, στηριζόμενη, όμως, στην παραδεγμένη σύγχρονη τεχνολογία, που περιορίζει την άσκοπη σπατάλη πόρων. Ακόμη άκουσαν με απορία το ενδεχόμενο να αναζητηθεί νερό στην Αχλάδα και διερωτώνται με τι κόστος άραγε, θα μπορούσε να ανέβει το νερό στο Σκαμνό. Σε κάθε περίπτωση εκδηλώνουν μία αμφιβολία σε ένα τέτοιο εγχείρημα από τον Πολύκαπρο, ο οποίος κατάφερε στο παρελθόν το εντελώς αντίθετο: Να εξαφανίσει την βρύση στου Γρανισιώτη που επί αιώνες έδινε το υψηλής ποιότητας νερό στους Σκαμνιώτες, ενώ εκτελούσε –υποτίθεται- έργα χρηματοδοτηθέντα από την Κοινότητα (Σκαμνού-) Οίτης, προτού αναβαθμιστούμε σε Δήμο Γοργοποτάμου. Προσομοιάζουν το εγχείρημα με κακόγουστο καλαμπούρι, που, όμως, οδηγεί σε άσκοπες δαπάνες δημοσίου χρήματος. Τούτο το προσυπογράφουμε κι εμείς ως ατυχή ιδέα του Δημάρχου με την ανάθεση τέτοιου ρόλου στον Πολύκαρπο, τον οποίο ίσως θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε άλλα έργα στα οποία, πιθανόν διαθέτει καλύτερες κλίσεις, γνώσεις και δεξιότητες, όπως ίσως στη θέση του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως στην προηγούμενη θητεία του Δημάρχου που εκτιμούμε ότι διέπρεψε, ή εν πάσει περιπτώσει κάπου που δεν σπαταλώνται τα χρήματα της Δημοτικής Αρχής και μάλιστα με το επιχείρημα ότι δήθεν κάτι ξοδεύει για το Σκαμνό. Το τελευταίο προκαλεί δικαιολογημένη ενόχληση.

Εν τω μεταξύ αναστάτωση έχει προκαλέσει η τιμολόγηση του νερού στους Σκαμνιώτες, όπου παρατηρούνται αμετροέπειες και δυσεπίλυτα αινίγματα. Προ ετών είχαμε διαπιστώσει ότι το ίδιο νερό από την Καταβόθρα, που υδροδοτεί εκτός από το Σκαμνό και την Οίτη και μία άλλη σειρά οικισμών του Δήμου Αμφικλείας (Μπράλος, Παλαιοχώρι κλπ), τιμολογείται σε εξαιρετικά υψηλότερη τιμή για το Σκαμνό και τούτο χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα. Να σημειώσουμε ακόμη εδώ ότι η τιμή του νερού στο Σκαμνό κινείται σε δραματικά υψηλότερα επίπεδα από αυτή της πρωτευούσης και πλήθους άλλων πόλεων της χώρας που έχουν, όντως μεγάλα έξοδα εγκαταστάσεων και μεταφοράς του σε μεγάλες αποστάσεις. Πέραν τούτου, όμως, εμφανίζονται μικροί λογαριασμοί της τάξεως των 15 Ευρώ, ακόμη και για σημαντικούς καταναλωτές, όπως ο Πολύκαρπος που διατηρεί κηπευτικά, σε αντίθεση με άλλους καταναλωτές, (όπως Θ. Τσαντήλας, Γ. Αποστολόπουλος) που χρεώνονται με 650 Ευρώ ο καθένας!

Το ζήτημα προκάλεσε συζητήσεις και ο Πρόεδρος του Σκαμνιώτικου Συλλόγου προέβη σε παραστάσεις στο Δήμο επισημαίνοντας το πρόβλημα.

Με αίσθηση ευθύνης, μπορώ, ο υπογραφόμενος σε ό,τι με αφορά, να καταθέσω ότι με την ίδια ακριβώς κατανάλωση νερού του έτος 2004 και 2005, έλαβα λογαριασμό στο επίπεδο των 400 περίπου Ευρώ κατ’ έτος, ενώ με την ίδια, αν όχι λιγότερη κατανάλωση το 2006, έλαβα λογαριασμό αυξημένο κατά 50%, ήτοι στο επίπεδο των 650 Ευρώ. Ταυτόχρονα πληροφορούμαι, ότι δεν έγινε μία τέτοια υπερβολική αύξηση της τιμολόγησης και ως εκ τούτου το αίνιγμα παραμένει

Πνευματικό κέντρο το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Θέμα 9ον
………..
Για το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο ο οποίος εισηγείται τα ακόλουθα:

Κύριοι Σύμβουλοι,
……………..
Το Δ.Σ. με απόφασή του ζητάει από το Υπουργείο Πολιτισμού τον χαρακτηρισμό ως μνημείων των παλαιών κτιρίων των πρώην Δημοτικών Σχολείων του Δήμου. Του θέματος αυτού έχει επιληφθεί το ΥΠΠΟ και ήδη η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
…………………..
Έτσι, ενημερώνουμε το Σύλλογο ότι το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του πρώην δημοτικού σχολείου έχει πάρει το δρόμο του ν’ αποκατασταθεί ως αξιόλογο ιστορικό κτίριο – μνημείο.
…………….
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Δημάρχου και μετά από διαλογική συζήτηση

αποφασίζει ομόφωνα

Αποδέχεται την εισήγηση του Δημάρχου και επαναεπιβεβαιώνει ότι και το κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου πρέπει ν’ αναδειχθεί ως αξιόλογο ιστορικό κτίριο – μνημείο και να διατηρηθεί ως πνευματικό κέντρο.

Σύνταξη ΦτΣ:
Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στον κ. Δήμαρχο, άξιο τοπικό άρχοντα, για την ευαισθησία του πάνω σε θέματα Πνεύματος και Πολιτισμού. Τέτοιοι άρχοντες ΟΤΑ μπορούν πράγματι να συμβάλλουν αποφασιστικά και να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τα παιδιά μας. Οφείλουμε, ωστόσο, μία μικρή διευκρίνιση για την αποφυγή παρανοήσεων: Ο λόγος γίνεται για το Δήμαρχο Βαρδουσίων στην κοντινή μας περιοχή Δωρίδας. Μέχρι το Γοργοπόταμο και τον κ. Π. Σπαθούλα, έχουμε μία κάποια απόσταση.
(Ίδετε: Εφημερίδα «αγλαβίστα». τρίμηνη έκδοση του Συλλόγου Περιβολιωτών Δωρίδας «Η Αγία Τριάδα», αριθμός φύλλου 28, Μάρτιος – Μάϊος 2007)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *