Μεγάλες στιγμές για το Σκαμνό! I

FtS89

Λαμπρή γιορτή στον όμορφο οικισμό για τα 30 χρόνια του Πολιτιστικού Συλλόγου

Μία μοναδική εκδήλωση που θα μείνει στη μνήμη όσων συγχωριανών και φίλων αξιώθηκαν να συμμετάσχουν και να την βιώσουν στις 20 Ιανουαρίου 2007, έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο (Σχολείο) Σκαμνού για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου του όμορφου οικισμού.

Πολλά και μόνον εγκωμιαστικά σχόλια ακούσθηκαν από μία πλειάδα προσωπικοτήτων, εκπροσώπων των αρχών, παραγόντων και ανθρώπων του πνεύματος από την εγγύτερη, αλλά και ευρύτερη περιοχή. Οι λέξεις «πολιτισμένη εκδήλωση», «καλοοργανωμένη», «αξιοπρεπής» κττ κυριάρχησαν στα σχόλια που έτυχε να ακούσουμε. Και ενώ η ευγένεια των επισκεπτών περισσεύει, εμείς θα σημειώσουμε ότι ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία δημιουργώντας στενότητα για μία αίθουσα των γνωστών διαστάσεων, για να φιλοξενήσει έναν αριθμό πολύ πέραν των 100 συμμετεχόντων.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν ο εορτασμός των 30 ετών από την αρχική σύσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου και η κοπή της πίτας για τον νέο χρόνο. Το ιωβηλαίο των 30 ετών του Συλλόγου γιορτάσθηκε με ένα ξεχωριστό γεγονός: Ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης». Τα στελέχη του Συλλόγου παίρνουν άριστα για την πολύπλευρη συνδρομή τους που τιμά και αναδεικνύει τις αρετές της Σκαμνιώτικης κοινωνίας.

Διακεκριμένοι επισκέπτες

Στο συντονισμό της εκδήλωσης η Γραμματεύς του Συλλόγου κα Μαρία Τζιβάρα – Τσεμπερλή, μπόρεσε να σημειώσει αρκετές από τις προσωπικότητες – διακεκριμένους επισκέπτες που τίμησαν την εκδήλωση, το Σύλλογο και το Σκαμνό με την παρουσία τους, μεταξύ αυτών και ο Αντινομάρχης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Κασσιός που μετέφερε μάλιστα και προσωπικό γραπτό μήνυμα του Νομάρχη Φθιώτιδος Θανάση Χειμάρα:

Με τη σειρά προσέλευσής των, όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε:

Κύριος Ζιάκος Ανδρέας, Εκπαιδευτικός, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αμφικλείας
Κύριος Σκουμής Ηλίας, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμπουριανών Αμφικλείας
Κυρία Κουτσοσίμου Ιωάννα, εκπρόσωπος Πολιτιστικού Συλλόγου Μεδενίτσας
Κύριος Γεώργιος Πούλιος, Δικηγόρος Αθηνών, Μέλος ΕΟΣ Ηλιούπολης
Κύριος Παπαδημητρίου Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γοργοποτάμου
Κύριος Κωνσταντίνος Παπαποστόλου, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γοργοποτάμου
Κύριος Ριζάκος Παναγιώτης, Νομαρχιακός Σύμβουλος Φθιώτιδος
Κυρία Παναγιώτα και Οδυσσέας Κοτσιμπός, από την Οίτη
Κυρία Τριγκατζοπούλου Αγγελική, εκπρόσωπος Δήμου Βύρωνος στα Πολιτιστικά
Κύριος Δημήτρης Βουλογκίτσας, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Μπράλου
Κυρία και Κύριος Τσίτσας Νικόλαος, Οικονομολόγος από τον Μπράλο
Κυρία και Κύριος Βίκτωρ Σαμπώ, εκπρόσωπος Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου
Κύριος Τζουβάρας Στέλιος και Κύριος Βελέντζας από το Μοσχοχώρι

Δημήτρης Ευστράτογλου, Πρόεδρος του Συλλόγου, ανοίγει την εκδήλωση

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Ευστράτογλου άνοιξε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό του αναφέροντας μεταξύ άλλων:

.. ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση και εκφράζουμε τις εγκάρδιες ευχές μας για το νέο χρόνο, με υγεία, χαρά και ευτυχία για όλους μας και κάθε καλό στον Πολιτιστικό μας Σύλλογο και το Σκαμνό.

Αυτή η γιορτή μας, έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς με την είσοδο του νέου έτους 2007, ο Σύλλογός μας γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυση και τη λειτουργία του που ξεκίνησε το 1977. Στο διάστημα αυτό παρουσίασε έργα ουσίας που έχουν ευρύτερα αναγνωρισθεί, καθώς συνετέλεσαν στη ραγδαία και πολύπλευρή ανάπτυξη του οικισμού μας. Ό,τι καλύτερο για τη μνήμη του ιδρυτή του Συλλόγου μας, αείμνηστου Γιάννη Ζαλαώρα, αλλά και των άξιων συνεχιστών του.

Αυτή τη σημαδιακή επέτειο, θελήσαμε να τη συνοδεύσουμε με μία ανάλογης σημασίας πρωτοβουλία και προχωρήσαμε στην έκδοση ενός βιβλίου. Έτσι, αντί για το συνηθισμένο ημερολόγιο που συστηματικά και με καλά στοιχεία ποιότητας έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν, φέτος εκδώσαμε ένα όμορφο και πολυσέλιδο βιβλίο που προσεγγίζει τις 800 σελίδες.

Δεν είμαστε εμείς που θα σχολιάσουμε την ποιότητα του βιβλίου, καθώς άλλοι, αρμοδιότεροι από μας, θα το κάνουν. Αυτό θα έδειχνε, ενδεχομένως, και έπαρση που σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε. Απλά θα πούμε, ότι αναπτύξαμε μία θαρραλέα πρωτοβουλία με σημαντικό κόστος, αλλά αυτό, ίσως, δεν είναι το σπουδαιότερο, καθώς ο Σύλλογός μας έχει στο ενεργητικό του και άλλα έργα, κυρίως στον εξωραϊστικό τομέα με ιδιαίτερο υψηλό κονδύλι δαπάνης. Με σημαντική δαπάνη, για παράδειγμα, ανακαινίσθηκε ριζικά και επεκτάθηκε το ημικατεστραμένο κτίριο του Σχολείου, στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, την ανάπλαση του χώρου του Αγίου Αθανασίου, αλλά και τόσες άλλες δαπανηρές, όσον και καλαίσθητες παρεμβάσεις μας σε όλο το μήκος και το πλάτος του Σκαμνού.

Για τα έργα αυτά, αγαπητοί συγχωριανοί, όταν τα κρίνουμε εκ των υστέρων, λέμε, ότι χαλάλι το έξοδο που κάναμε. Ευελπιστώ ότι το ίδιο συμπέρασμα θα προκύψει και από αυτήν εδώ την κίνησή μας. Κάνω δε την εκτίμηση, ότι τα μηνύματα που βγαίνουν από το έργο αυτό, θα έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στους πολιτιστικούς στόχους μας, τόσο στο παρόν, όσο και μελλοντικά.

Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω και πάλι όλους σας για τη συμμετοχή σας, και ιδιαιτέρως τους διακεκριμένους επισκέπτες που εκπροσωπούν τις αρχές και τον κόσμο του πνεύματος και μας τιμούν με την παρουσία τους. Ευχαριστίες επίσης οφείλουμε στα στελέχη μας που ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας με επιτυχία ένα σημαντικό εκδοτικό έργο, που γίνεται ακόμη σπουδαιότερο, αν αναλογισθεί κανείς, ότι αυτό παρήχθη από έναν μικρό οικισμό…

Γεώργιος Π. Τσίτσας, Οικονομολόγος – Ιστοριοδίφης – παρουσίαση του βιβλίου

…. Προτού ξεκινήσω, θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι κατά το ήμισυ είμαι Σκαμνιώτης, αφού η μητέρα μου ήταν Νταοπούλα. Έτσι σήμερα εγώ εδώ, νοιώθω ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε οικεία πρόσωπα.

Η συνεργασία μου με την εφημερίδα μας, προέκυψε ύστερα από την παρότρυνση του Γιώργου Αστρακά, ο οποίος γνώριζε την αδυναμία μου για την ιστορία του τόπου μας. Έτσι από Οικονομολόγος, έγινα Ιστοριοδίφης. Η συνεργασία μου με τη Φωνή των Σκαμνιωτών, συνεχίστηκε και με τον νέο εκδότη, τον εξάδελφό μου Γιώργο Αποστολόπουλο.

Κυρίες και Κύριοι,

θέλω να εκφράσω την ευαρέσκειά μου και την αμέριστη συμπαράστασή μου σε αυτό το πρωτοποριακό τόλμημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, την έκδοση του βιβλίου: «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης»». Πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό έναυσμα για περισσότερη έρευνα.

Ο τόμος αποτελείται από 788 σελίδες. Οι συγγραφείς των διάφορων άρθρων και μελετών, ανέρχονται στον συνολικό αριθμό 44. Από αυτούς οι μισοί είναι παιδιά του Σκαμνού, ως και παιδιά των γύρω χωριών, Μπράλου, Ελευθεροχωρίου, Παλαιοχωρίου και Οίτης, καθώς και μερικών φίλων του Σκαμνού, του Ασωπού και του Συλλόγου.

Το έργο αφιερώνεται σε αυτούς που επέλεξαν για στάση ζωής και προσανατολισμού, τις υπέρτερες αξίες, κανόνες και αρχές, όπως αυτές αναδείχθηκαν από τον Ελληνικό Πολιτισμό. Στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω, και τούτο προκύπτει από το σύνολο του βιβλίου, ότι οι αρχές αυτές αναδείχθηκαν και διαμορφώθηκαν από δύο πόλους: Τον ελληνικό πολιτισμό και το Χριστιανισμό.

Η ύλη του βιβλίου και οι διάφορες μελέτες, έχουν δημοσιευθεί, ως επί το πλείστον, κατά καιρούς στη Φωνή των Σκαμνιωτών και κατατάσσονται σε δύο ενότητες:

Στο πρώτο μέρος, τα «Ιστορικά» και το δεύτερο μέρος με τον τίτλο «για τη ζωή, τον άνθρωπο και το περιβάλλον». Στο τέλος η εργασία κλείνει με εκτεταμένη βιβλιογραφία και πηγές τόσο από το εσωτερικό, όσο και από αρκετές χώρες και συγγραφείς του εξωτερικού.

Θεωρώ σημαντικό πλεονέκτημα του έργου, το ότι παραθέτει ατόφιες και αυθεντικές απόψεις. Τούτο το εντάσσω στα θετικά, γιατί οι μελλοντικές γενιές που έρχονται, θα έχουν το ερέθισμα να στραφούν σε μεγαλύτερη έρευνα.

Από το τμήμα των «Ιστορικών» παρέχονται στοιχεία για την ιστορία του χωριού που κατά μία άποψη, αρχίζει τον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ., ενώ κατά μία άλλη εκδοχή, η κατοίκηση του χώρου ανάγεται γύρω στα 1500 π.Χ, δηλαδή στους Μυκηναϊκούς χρόνους.

Θίγονται τα γεγονότα και οι μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη και η πληρέστερη έκθεση στοιχείων, τα γεγονότα του Ελληνο-Τουρκικού πολέμου του 1897, καθώς και αυτά του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, της Εθνικής Αντίστασης του Εμφυλίου Πολέμου μέχρι και την σχετικά πρόσφατη περίοδο της δικτατορίας του ’67.

Υπάρχουν μελέτες που ασχολούνται με τα κοινωνικά θέματα της περιοχής μας, ως η μελέτη περί κατσικοκλεφτών με τις συναφείς πληροφορίες του Θουκυδίδη, περί του ληστρικού βίου της περιοχής, το παραμύθι «ο κλεφταράκος», καθώς και ηθογραφικά ζητήματα από τη γεωργική, ποιμενική και θρησκευτική ζωή.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου καταχωρούνται μελέτες με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αναφορές σε πρόσωπα που δεν είναι μαζί μας, αλλά και άλλα εν ζωή, όπως ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Ζαλαώρας, ο Αθανάσιος Σκαρής, ο Ιωάννης Κανούτας κλπ.

Ενδιαφέρουσες είναι οι αναφορές που αναφέρονται στις ρίζες καταγωγής του Νικολάου Πλαστήρα, το Μαύρο Καβαλάρη. Να υπενθυμίσω εδώ ότι για το ίδιο ζήτημα ο Σύλλογος Σκαμνού έχει εκδώσει ξεχωριστή σχετική εργασία – έρευνα του Περικλή Αστρακά. Ιδιαίτερη ενότητα συγκροτεί η μελέτη ονομάτων και τοπωνυμίων, ζητήματα περιβάλλοντος, αλλά και αναφορές, περιγραφές και βιώματα για τον Ασωπό (Καρβουναριά), το ασύγκριτης ομορφιάς φαράγγι, τη διασφάγα του Ηροδότου, ενώ δεν παραλείπονται αξιοπρόσεκτες προσεγγίσεις γύρω από ζητήματα κοινωνικά, πολιτισμού με αναφορές σε δράσεις και πρωτοβουλίες του Σκαμνιώτικου Συλλόγου.

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί η ειδική αναφορά σε θεματικές ενότητες που αφορούν στοχασμό και φιλοσοφικές σκέψεις, αλλά και αξιολογότατα λογοτεχνικά μέρη, που διακρίνονται για την καλλιέπεια της γλώσσης, δηλαδή στοιχεία που διαπερνούν το έργο και δικαιώνουν τους σκοπούς του Συλλόγου ως μορφωτικού.

Γενικώς, και τελειώνοντας, θέλω να τονίσω, ότι το σύνολο των μελετών αποσκοπεί στην καλύτερη γνώση του παρελθόντος, στον τόπο μας και μέσα από αυτήν, επιδιώκεται εμμέσως πλην σαφώς, η διαμόρφωση μιας καλύτερης γραμμής πλεύσης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής στη μικρή κοινωνία του Σκαμνού, και όχι μόνον, θα πρόσθετα εγώ.

Παρουσιάζοντάς σας το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο του Σκαμνού, σας εύχομαι κουράγιο και απολαυστική μελέτη. Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού εύχομαι να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, τη συνέχιση των καλών του επιδόσεων και να γιορτάσει τα 50 και τα 100 χρόνια κοινωφελούς δράσης.

Γεώργιος Πούλιος

Γοήτευσε το ακροατήριο ο καλός φίλος του Σκαμνού και του Ασωπού Γιώργος Πούλιος, Δικηγόρος Αθηνών, ορειβάτης μέλος του Ορειβατικού Ηλιούπολης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Παροναξίας, που μεταξύ άλλων, στη σύντομη ομιλία – χαιρετισμό του, ανέφερε:

.. Άγνωστος έφθασα και εγώ στο ωραίο σας χωριό πριν μερικά χρόνια. Ήμουνα κι εγώ ένας προσκυνητής μέσα στις 10οάδες ορειβάτες που θα περνούσαμε το φαράγγι του Ασωπού.

Αν και άγνωστοι μας δεχθήκατε με πολύ εγκαρδιότητα. Η ευγένειά σας, η φιλοξενία σας και το ωραίο περιβάλλον, έγιναν πραγματικοί μαγνήτες. Μας αιχμαλωτίσατε! Φεύγοντας από κοντά σας, μου είχατε «κλέψει» κάτι από τον εαυτό μου. Η καρδιά μου κτύπαγε διαφορετικά. Χτύπαγε στο ρυθμό το δικό σας, στο ρυθμό του Σκαμνού.

Φεύγοντας αισθανόμουν, ότι είχα γίνει πλουσιότερος. Μεγάλωσε ο κύκλος των γνωριμιών μου. Είχα πιο πολλούς φίλους, όλους εσάς. Επιτρέψτε μου ενδεικτικά να αναφέρω δύο ζευγάρια: Την Κυριακή (Κούλα) και Κώστα Γέμελο και την Μαρία και Γιώργο Αποστολόπουλο. Αυτά τα διαμάντια του Σκαμνού.

Μακαρίζω αυτή την ημέρα του ερχομού μου κοντά σας. Όλους σας ευχαριστώ που με καλέσατε σ’ αυτή τη μυσταγωγία. Ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτριο Ευστράτογλου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σας ευχαριστώ που στο πάρα πολύ ωραίο και πάρα πολύ επιμελημένο βιβλίο, αναφέρεσθε και στην ταπεινότητά μου. Για εμένα, αυτό που κάνετε, είναι μεγάλη τιμή.

Σας εύχομαι να γιορτάσετε και τα 59 χρόνια του Συλλόγου σας και σας παρακαλώ να με καλέσετε, έστω και νοερά.

Ειδική αναφορά έκανε στην προσήλωση και στήριξη των μελών στο Σκαμνιώτικο Σύλλογό τους και έφερε σαν παράδειγμα το ύψος των οικονομικών συνδρομών που συχνά, όπως και πρόσφατα διάβασε στην εφημερίδα του χωριού, προσεγγίζει σε λίγους μόνο μήνες το ποσό των 10.000 Ευρώ, πράγμα ασυνήθιστο. Ο Σκαμνός, συνέχισε, ο ομιλητής, ευτύχισε να έχει στις τάξεις του μερικούς «τρελούς» που υπερβαίνουν τα τετριμμένα και συμβατικά όρια κοινωνικής δράσης και προσφοράς. Σ΄ αυτούς, όμως, τους «τρελούς» οφείλονται οι μεγάλες τομές και η πρόοδος της κοινωνίας, παρατήρησε κλείνοντας την ομιλία του.

Ο αντινομάρχης Νικόλαος Κασσιός

Ο συντοπίτης μας αντινομάρχης Φθιώτιδος Νικόλαος Κασσιός, που τρέφει μεγάλη αγάπη για το Σκαμνό, τους ανθρώπους του και τον Σύλλογό του, ενεχείρησε στον Πρόεδρο του Συλλόγου προσωπικό εγκωμιαστικό μήνυμα του Νομάρχη κ. Θανάση Χειμάρα (παρατίθεται ιδιαιτέρως) και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό επαινώντας τη δραστηριότητα του Συλλόγου, ενώ ανακοίνωσε την έγκριση από την κεντρική διοίκηση (ΥΠΟΙΟ) κονδυλίου 200.000 Ευρώ για την στήριξη των δραστηριοτήτων του φαραγγιού του Ασωπού.

Ο Καθηγητής Θανάσης Φούρλας

Η γραμματεύς κα Μαρία Τζιβάρα – Τσεμπερλή διάβασε μηνύματα προσωπικοτήτων και χαιρετισμούς προς την εκδήλωση:
Για την εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού στις 20.01.2007 που γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, ο Καθηγητής Θανάσης Φούρλας, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια. Πληροφορηθείς την έκδοση του βιβλίου «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης» υπογραμμίζει το αξιέπαινο της πρωτοβουλίας που καταξιώνει τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο ως πρότυπο παράδειγμα άξιο προς μίμηση.
Το ίδιο εγκωμιαστικά αποφαίνεται για την εφημερίδα του Συλλόγου μας, τη Φωνή των Σκαμνιωτών, διατηρώντας με προσοχή όλα τα φύλλα που κατά καιρούς βιβλιοδετεί, σαν χρήσιμο σημείο αναφοράς.
Την ίδια μέρα της εκδήλωσης ο Καθηγητής Φούρλας, υποδέχεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία Γερμανών Βυζαντινολόγων, ενός Συνδέσμου στον οποίο ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος και εκφράζει τη λύπη του που αδυνατεί να παραστεί.
Απέστειλε σημαντικό χρηματικό ποσό σαν συμβολή του στη δαπάνη έκδοσης του βιβλίου και τον ευχαριστούμε θερμά.
Κέντρο Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας» Καρδίτσα

Ο κ. Παναγιώτης Νάνος, από την Καρδίσα, ερευνητής τοπικής ιστορίας, απευθυνόμενος στην διευθυντή σύνταξης της «Φωνής των Σκαμνιωτών» Γιώργο Αποστολόπουλο, σημειώνει:

Αγαπητέ Κύριε Αποστολόπουλε,

από τη Νευρόπολη των Θεσσαλικών Αγράφων, στέλνω τις θερμές ευχές και τους χαιρετισμούς στο Σκαμνό της Νευρόπολης Φθιώτιδος, σε σας προσωπικά, το δραστήριο Σύλλογό σας, σε όλα τα μέλη.

Εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά για όλους.

Πρώτ’ απ’ όλα, θέλω να σας ευχαριστήσω για την αποστολή της εφημερίδας του χωριού σας και να σας συγχαρώ για την ωραία, πράγματι, έκδοση. Λαμβάνω αρκετά παρόμοια έντυπα και θεωρώ ότι «η Φωνή των Σκαμνιωτών» ξεχωρίζει για το επίπεδο των κειμένων. Ασχολούμενος χρόνια με την Τοπική Ιστορία, θεωρώ την εφημερίδα του χωριού σας αξιόλογη πηγή για σημερινούς και μελλοντικούς ερευνητές. Ιδιαίτερα δε, όταν συναντά κανείς τεκμηριωμένα άρθρα λ.χ. σαν του συγχωριανού σας και φίλου Περικλή Αστρακά, προφανώς και άλλων αρθρογράφων, οι οποίοι θα με συγχωρήσουν για την μη ονομαστική αναφορά.

Με την ευκαιρία των 30 χρόνων από τη δημιουργία του Συλλόγου σας, εύχομαι καλή δύναμη και ανάλογη δημιουργική συνέχεια. Οι Σύλλογοι για τα χωριά αποτελούν πολύτιμο κοινωνικό πόρο και βοηθούν πολλαπλά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την πνευματική – πολιτιστική ανάπτυξη, συμβάλλουν στην αιτούμενη προκοπή του τόπου.

Πάνος Φούντας, Ιστοριογράφος – Ποιητής

Ασθενής ο Πάνος Φούντας, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωσή μας, αν και πολύ θα το ήθελε. Οι ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση τον συνοδεύουν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Νικαίας που πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό τους για να περιθάλψουν τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Παίρνω την ευθύνη και την πρωτοβουλία να μεταφέρω ένα προσωπικό, όσο και ανθρώπινο στιγμιότυπο που με εντυπωσίασε και με συγκίνησε:

Ο Πάνος εισάγεται επειγόντως στο Νοσοκομείο πάσχων από «ειλεό», αν καλά καταλάβαμε τον ιατρικό όρο και την πάθηση που πρέπει να σχετίζεται με περιπλοκή, συστροφή των εντέρων και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Γυμνός ο ασθενής, παλαιός αγωνιστής της λευτεριάς της πατρίδας, για τις απαραίτητες εξετάσεις, προκαλεί την περιέργεια του γιατρού για τις ουλές από τραύματα παλαιά που φέρει σε όλο του το σώμα και δέχεται το φυσικό ερώτημα του γιατρού, σε τι αυτά οφείλονται. Και η κοφτή απάντηση του Ρουμελιώτη μαχητή:

-Αν δεν υπήρχαν αυτά τα τραύματα, ίσως κι εσύ να μην ήσουν κάν γιατρός, αφού εδώ θα διαφέντευαν τον τόπο Γερμανοί!

Γράφει λοιπόν στο μήνυμά του ο αντάρτης – αγωνιστής του ΕΛΑΣ:

Αγαπητοί φίλοι συντοπίτες,

λυπάμαι, που για λόγους υγείας, δεν μπορώ να παραστώ στην όμορφη εκδήλωσή σας. Νοητικά είμαι ανάμεσά σας και συμμετέχω.

Σας εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά, υγεία και ευτυχία σε όλους και στα μέλη της οικογενείας καθενός σας.

Συγχαίρω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου σας, ως και τον εκδότη – διευθυντή της Εφημερίδας «Η Φωνή των Σκαμνιωτών».

Το έργο που επιτελείτε, είναι σπουδαίο και αποβλέπει αποκλειστικά και μόνον στην επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου σας, που είναι ο εξωραϊσμός του χωριού σας και η ενημέρωση – επιμόρφωση των μελών του.

Τρανή απόδειξη αυτού είναι η παρουσία του τόμου: «Σκαμνός: στην καρδιά της Ρούμελης», που σε λίγο θα κρατάτε στα χέρια σας.

Είστε πρωτοπόροι, σας συγχαίρω γι’ αυτό και σας εύχομαι συνέχιση της δημιουργικής σας προσπάθειας. Να γιορτάσετε, όχι μόνον τα 50 χρόνια, αλλά και τα 100. Εγώ, ο γέρων, θα είμαι στο πλευρό σας.

Σας χαιρετώ και πάλι και σας συγχαίρω με άπειρη αγάπη και εκτίμηση

Ανδρέας Πιλάλης, Γραμματέας Πολιτιστικού Συλλόγου, Διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Παλαιοχώρι»

Απευθυνόμενος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον συντονιστή έκδοσης του βιβλίου του Σκαμνού αναφέρει:

Γιώργο Καλησπέρα!
… Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας στη σημερινή εκδήλωση του συλλόγου. Ήμουνα προετοιμασμένος να έρθω, αλλά προέκυψε ίωση στο σπίτι και δεν θα μπορέσω τελικά να παρευρεθώ.

Σας εκτιμώ ιδιαίτερα προσωπικά, αλλά και συλλογικά για το έργο που προσφέρετε μέσα από την καρδιά σας, στη δική σας μικρή Ιθάκη, το Σκαμνό! Στη σημερινή εποχή που ζούμε, οι μικροί μας σύλλογοι αποτελούν, ίσως, τα μοναδικά κύτταρα άμεσης δημοκρατίας, δημιουργίας και αξιών. Τι πιο ωραίο από την ανιδιοτελή αγάπη των ανθρώπων για τη μικρή τους πατρίδα, τη θέλησή τους για τη διατήρηση του πολιτισμού των προγόνων τους, την ανάδειξη του τόπου καταγωγής τους, την προστασία της φύσης που θα κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές.

Ο συντονιστής έκδοσης

Η τελετάρχης Μαρία Τζιβάρα – Τσεμπερλή κάλεσε στο τέλος το Γιώργο Αποστολόπουλο να πει δύο λόγια για το ιστορικό, την ιδέα και την υλοποίηση της ιδέας έκδοσης του βιβλίου.

Ο επιμελητής έκδοσης αναφέρθηκε στις συνεννοήσεις που έγιναν ήδη από το καλοκαίρι με την διοίκηση του Συλλόγου και την εντολή – εξουσιοδότηση που έλαβε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου. Ευχαρίστησε όλους τους συγγραφείς, των κειμένων, άρθρων και μελετών, αλλά και τους συντελεστές παραγωγής του βιβλίου. Ειδική αναφορά έκανε στον Θανάση Τσαντήλα, στο οποίο, καθώς ανέφερε, πιστώνεται η πρώτη ιδέα του τίτλου του βιβλίου που κατά κάποιο τρόπο είναι αμφίσημη: Από την μία πλευρά δίνει το γεωγραφικό στίγμα του Σκαμνού και από την άλλη παραπέμπει στο συναίσθημα, προβάλλοντας το Σκαμνό σαν ακραιφνή θεματοφύλακα της καρδιάς της Ρούμελης, της λεβεντιάς, της ντομπροσύνης, του φιλότιμου και ότι άλλο μπορεί να συνοδεύει τον ψυχισμό των ρουμελιωτών.

Η εκδήλωση και οι χορηγοί

Με ιδιαίτερο κέφι ολοκληρώθηκε η γιορταστική βραδιά με την κοπή της πίτας (τυχερός ο Δημήτρης Πολυζωίδης) και το δείπνο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης που από την αρχική εκδήλωση και μόλις λίγες μέρες μετά, διαμορφώνονται ως εξής:

Όνομα Αντικείμενο Ποσό Ευρώ
Τσαντήλας Θανάσης Οικονομική ενίσχυση 500,00
Κάλυψη δαπάνης catering δεξίωσης 380,00
Κιτσάκης Θανάσης και Βίκυ Οικονομική ενίσχυση 1.000,00
Ανώνυμος χορηγός Οικονομική ενίσχυση 1.000,00
Ευστράτογλου Δημήτρης Οικονομική ενίσχυση 1.000,00
Γέμελος Κώστας Οικονομική ενίσχυση 1.000,00
Μαζωνάκης Αντώνης Οικονομική ενίσχυση 800,00
Αποστολοπούλου Μαρία Ν Οικονομική ενίσχυση, για την έκδοση 500,00
Οικονομική ενίσχυση για τη γιορτή 50,00
Από διάθεση 3 βιβλίων σε τρίτους 120,00
Αποστολόπουλος Γεώργιος Οικονομική ενίσχυση 1.000,00
Αστρακάς Περικλής Άφθονο τσίπουρο και σύγκλινο για τη γιορτή
Τζιβάρας Κώστα Ε/Μ Άφθονο κρασί από το κελάρι του για τη γιορτή
Πούλιος Γεώργιος Οικονομική ενίσχυση 50,00
Προσφορά βιβλίου για τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου «παραδοσιακή μουσική Πάρου – Αντιπάρου» Traditional music of Paros – Antiparos του Μανώλη Αντ. Χανιώτη
Καθηγητής Θανάσης Φούρλας Οικονομική ενίσχυση 100,00
Ζαλαώρας Νικόλαος Αλεξ Οικονομική ενίσχυση 40,00
Αστρακάς Μιχάλης Ταξ Οικονομική ενίσχυση 20,00
Διάφοροι φίλοι και μέλη του συλλόγου τη βραδιά της εκδήλωσης Οικονομική ενίσχυση και από διάθεση του βιβλίου 3.564,00

Νίκος Αλεξ. Ζαλαώρας, Δασολόγος – Δημοσιογράφος

Αγαπητέ μου Γιώργο,

το βιβλίο για τον Σκαμνό είναι πράγματι εξαιρετικό από κάθε πλευρά. Εσύ και οι συνεργάτες σου θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό.

Εύχομαι στον Σύλλογο και στη ΦτΣ πολλούς ακόμα και πλούσιους καρπούς, όπως ο τόμος αυτός που δείχνει στην πράξη πόσα πολλά και ωραία πράγματα μπορούν να δημιουργήσουν οι συγχωριανοί και οι φίλοι τους όταν εργάζονται με κοινούς στόχους, με αλληλεγγύη, με ομόνοια.

Μέσα σε μια τέτοια έκδοση, θεωρώ μεγάλη τιμή για μένα ότι, μεταξύ πολλών και σημαντικών κειμένων ανθρώπων που εκτιμώ και αγαπώ, έχουν συμπεριληφθεί και κάποια δικά μου.

Με θερμούς φιλικούς χαιρετισμούς, – 31/1/07

Δημόσια βιβλιοθήκη Αμφικλείας

Από την Κυρία Αθηνά Θανασιά, Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αμφικλείας λάβαμε ευχαριστήρια επιστολή όπου διαλαμβάνονται και τα εξής:

Σας ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά σας. Η δωρεά του βιβλίου «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης» θα βοηθήσει στον εμπλουτισμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αμφικλείας. Το βιβλίο αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα συλλογής ιστορικών στοιχείων, λαογραφικών, περιβαλλοντικών και άλλων στοιχείων της περιοχής μας και οι συντελεστές του είναι άξιοι συγχαρητηρίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *