FtS88 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Εκλογές τοπικής αυτοδιοίκηση

Από τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης που διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα στις 15 Οκτωβρίου 2006 έχουμε ενδιαφέροντα για το Σκαμνό αποτελέσματα.

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Για τη Νομαρχία Φθιώτιδος νικητής αναδείχθηκε με ποσοστό που υπερβαίνει το 50% έναντι τριών άλλων ψηφοδελτίων, ο Συνδυασμός του Θανάση Χειμάρα, όπου εντάσσεται και ο Μπραλιώτης συντοπίτης μας Νίκος Κασσιός. Το αποτέλεσμα επιτρέπει στον νικητή να καταλάβει 19 έδρες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ το σύνολο των τριών άλλων συνδυασμών καταλαμβάνει 12 έδρες.

Δημοτικές εκλογές

Νικητής στο Δήμο Γοργοποτάμου αναδείχθηκε ο Συνδυασμός του Παναγιώτη Σπαθούλα, έναντι του Συνδυασμού του Κώστα Παπαποστόλου.

Στο τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Οίτης, -στο οποίο, ως γνωστόν, προσαρτάται και ο Σκαμνός-, σύμφωνα με τις νέες σχετικές ρυθμίσεις, ο αριθμός των μελών περιορίζεται μόνον σε τρία μέλη. Η εκδηλωθείσα στο τελευταίο διάστημα πολεμική του Δήμου έναντι του πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού με την κατεδάφιση της δαπανηρής και περίτεχνης λιθοδομής στον αύλιο χώρο του σχολείου, Πολιτιστικού μας Κέντρου, ο παραγκωνισμός του Συλλόγου από την εκδήλωση του Ασωπού, που ο ίδιος με τον ΕΟΣ Λαμίας ανέπτυξε και εν τέλει οι ενέργειες του Δήμου, με επισπεύδοντα το συγχωριανό Πολύκαρπο Αστρακά, να σφετερισθεί ο ίδιος ή άλλο πρόσωπο του περιβάλλοντός του το ανακαινισθέν με τεράστιες δαπάνες του Συλλόγου, κτίριο του Σχολείου, ώστε από Πολιτιστικό Κέντρο να το εκμεταλλευθεί σαν Ταβέρνα, ώθησαν πολλούς συγχωριανούς σε αποστασιοποίηση από αυτές τις πράξεις και τακτικές. Τούτο εκδηλώθηκε και στην κάλπη, όπου παρά τις αντιρρήσεις του Δήμου (με επισπεύδοντα και πάλι τον Πολύκαρπο, που ερμηνεύει και αντιλαμβάνεται με το δικό του απαράδεκτο τρόπο το σχετικό Νόμο και την εφαρμογή του) και τον περιορισμό των νέων εγγραφών Σκαμνιωτών στο Δημοτολόγιο, κατέστη δυνατή η εκλογή του στελέχους του Συλλόγου μας, του Σκαμνιώτη Δικηγόρου Μιχαήλ Αστρακά, που συνεργάσθηκε με το Συνδυασμό Παπαποστόλου και τους άξιους συντοπίτες της Οίτης κ. Θόδωρο Ζάρα και την κα Παναγιώτα Κοτσιμπού.

Το περίεργο και όμως αληθινό, είναι ότι ο Πολύκαρπος εξελέγη πρώτος με ψήφους, όμως, από τον κατά πολύ μεγαλύτερο οικισμό της Οίτης. Τα σχετικά σχόλια και φήμες, πριν τις εκλογές, δεν μπορούσαν να γίνουν πιστευτά. Με τα αποτελέσματα όμως της κάλπης, η αριθμητική έδινε κι’ έπαιρνε, ώστε να προσδιορισθεί από πού βρέθηκαν αυτοί οι ψήφοι υπέρ του Πολύκαρπου. Ως μόνη ερμηνεία μένει να δεχθεί κανείς τα φημολογούμενα, ότι στην Οίτη «πέρασε» η γραμμή ότι κανένας γηγενής υποψήφιος της Οίτης δεν θα ευνοήσει τόσο πολύ το γειτονικό χωριό –ακόμη και σε βάρος του Σκαμνού, όπως συνηθίζεται-, όσο ο Πολύκαρπος που με τα διάφορα «κατορθώματά» του, δεν απολαμβάνει πλέον της γενικής στήριξης και αποδοχής στο δικό του χωριό.

Όπως και σε άλλες ευκαιρίες έχουμε αναφέρει, ο Σκαμνός, είναι μικρός οικισμός και μόλις τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία οικιστική ανάπτυξη. Δεν είναι σε θέση να επηρεάσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο σύνολό τους. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτός ο κόσμος που εκδηλώνει την κοινωνική του δράση και ευαισθησία, μακριά από επιρροές των πολιτικών κομμάτων, και με μόνο γνώμονα την ανάπτυξη του Σκαμνού, μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό έχει το δικαίωμα ψήφου στο Σκαμνό. Είναι γνωστές οι ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις του Πολύκαρπου και των συνοδοιπόρων του στη Δημοτική αρχή, που εμπόδισαν την εγγραφή νέων δημοτών στο Σκαμνό, αφού εκτιμήθηκε ότι δεν θα είναι ψηφοφόροι τους. Ωστόσο, ο Σκαμνός, μπόρεσε να πραγματοποιήσει μία αξιοθαύμαστη ενέργεια, επιφέροντας κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κυρίως τη συρρίκνωση των μελών του Τοπικού Συμβουλίου στα τρία μόλις, μέλη, ουσιαστικά αποτελέσματα αναδεικνύοντας τον μοναδικό εκπρόσωπο της μειοψηφίας, τον εκλεκτό του Σκαμνού. Αξιόλογο δείγμα ανακλαστικών μιας κοινωνίας με αξιοπρέπεια, για την οποία μπορεί κανείς να είναι υπερήφανος.

Συγχαίρουμε τον Μιχάλη Αστρακά και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του, για την οποία είμαστε εκ των προτέρων πεπεισμένοι. Την πεποίθησή μας αυτή τη στηρίζουμε στο γεγονός ότι είναι ένας νέος άνθρωπος με άρτια επιστημονική κατάρτιση, επαγγελματίας και μαχόμενος Δικηγόρος, με ήθος, κοινωνική ευαισθησία, καταξίωση και με την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αν μη τι άλλο, δεν θα αφήσει να λαμβάνονται αδιαμαρτύρητα αποφάσεις με χονδροειδή απρέπεια, όπως αυτή του 2004, όπου ερήμην της κοινωνίας του Σκαμνού και πρωτίστως του Πολιτιστικού Συλλόγου που είχε μεγάλα οικονομικά και ηθικά συμφέροντα, ο συγχωριανός Πολύκαρπος –που αναδείχθηκε τότε στην θέση του εκπροσώπου μας στην ΤΑ και με τις δικές μας ψήφους- να έχει υποβάλλει ο ίδιος προσωπικά αίτηση στο Δήμο να απομακρυνθεί ο Σύλλογος από το κτίριο του Σχολείου, «για να γίνει ταβέρνα και έτσι, να αναπτυχθεί το χωριό». Την ανάπτυξη, όμως, και την προκοπή του Πολύκαρπου από τη μία πλευρά, αλλά και την συνεισφορά του Συλλόγου στην προκοπή του χωριού, από την άλλη πλευρά, μπορεί ο καθένας να την συγκρίνει, να την αξιολογήσει και με το χέρι στην καρδιά, να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Παραμονές των εκλογών κυκλοφόρησε μία ανακοίνωση των υποψηφίων του Συνδυασμού Παπαποστόλου για το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Σκαμνού – Οίτης, των κκ Μιχάλη Αστρακά, Θόδωρου Ζάρα και κας Παναγιώτας Κοτσιμπού, όπου δήλωναν την απόφασή τους να εκχωρήσουν, σε περίπτωση νίκης του συνδυασμού τους, το ποσό του μισθού του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, στο σύνολό του, για την κάλυψη αναγκών ανάπτυξης των δύο χωριών. Ένα μεγάλο μπράβο και στους τρεις. Τέτοια παραδείγματα τα έχει μεγάλη ανάγκη η κοινωνία μας για να πάει μπροστά. Δεσμευόμαστε να προβάλλουμε σε περίοπτη θέση στη ΦτΣ, ώστε να καταγραφεί και διαιωνιστεί μια αντίστοιχη απόφαση του Πολύκαρπου, πείθοντας για την ποιότητα των στόχων του και ανατρέποντας επισημάνσεις που επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η εμπλοκή του στην ΤΑ αποσκοπεί στην αύξηση του εισοδήματός του ως κύρια επιδίωξη.

Δήμος Αμφικλείας

Καταιγιστική μεταβολή επέφερε η ψήφος των κοντοχωριανών μας στον όμορο Δήμο Αμφικλείας, καθώς αποδοκίμασε τον μέχρι τούδε Δήμαρχο Λουκά Σκλαβούνο, τον πρωταγωνιστή της αναχρονιστικής και ολέθριας για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας, χωματερής, όπως θυμούνται οι συγχωριανοί, η οποία, σύμφωνα με ένα σενάριο, επρόκειτο να έρθει κοντά στην πόρτα μας, κάτω από το Πουρναράκι, στα όρια του όμορου Δήμου Αμφικλείας με τον δικό μας Δήμο Γοργοποτάμου.

Και δεν ήταν μόνον αυτό, αλλά στη θέση του απερχόμενου Δημάρχου, εξέλεξαν οι συντοπίτες μας το Νάκο Τσιτσιπή, ένα Πανεπιστημιακό Καθηγητή από την Αμφίκλεια, με ένα σοβαρότατο επιστημονικό και ερευνητικό έργο και ένα εντυπωσιακό βιογραφικό που προκαλεί δέος μα και υπερηφάνεια για το άξιο τέκνο της ευρύτερης περιοχής μας. Στο συνδυασμό του τοποθέτησε αδιάφθορους και ικανούς ανθρώπους προβεβλημένους από τις τοπικές κοινωνίες και καταξιωμένους από την ίδια τη ζωή και την κοινωνική τους στάση, ενώ κατήρτισε ένα αξιολογότατο πρόγραμμα ανάπτυξης και προκοπής όλου του Δήμου Αμφικλείας, όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμά τους, διαβάσαμε –μεταξύ άλλων αξιοπρόσκτων- και κινήσεις, στόχους και πρωτοβουλίες αξιοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Δ΄ ΚΠΣ 2007-2013, από το ποίο θα διατεθούν σημαντικότατοι πόροι με έμφαση την περιφέρεια (80%).

Συγκρίνοντας με τα καθ’ ημάς, έχουμε να πούμε ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τα σχέδια του Πολύκαρπου και του συνδυασμού του, αν και το επιζητήσαμε. Μία συγκέντρωση που έγινε στο Σκαμνό με τον κ. Π. Σπαθούλα, περιέλαβε επιλεκτικές προσκλήσεις από τις οποίες πολλοί εξαιρεθήκαμε. Πολλούς συγχωριανούς που ρώτησα μου διατύπωσαν το ίδιο παράπονο. Κρίνοντας από το μέχρι σήμερα δείγμα γραφής του Πολύκαρπου, κάθε άλλο παρά πεπεισμένοι είμαστε, ότι κινείται προς την γραμμή της νέας δημοτικής αρχής Αμφικλείας. Μακάρι να διαψευσθούμε.

Οξύνθηκε η πολεμική του Δήμου Γοργοποτάμου κατά του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού

Κλιμακώθηκε το τελευταίο διάστημα η πολεμική του Δήμου Γοργοποτάμου κατά του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού. Δυσμενείς ενέργειες σε βάρος του Συλλόγου, όπως

• ο εξαναγκασμός σε κατεδάφιση της δαπανηρής λιθοδομής στον προαύλιο χώρου του κτιρίου του σχολείου – Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου

• και ο παραγκωνισμός του Συλλόγου από την εκδήλωση του Ασωπού, που ο ίδιος μαζί με τον ΕΟΣ Λαμίας, εδώ και 11 χρόνια και κάθε χρόνο ανέδειξε σε υπερτοπικό θεσμό με στοιχεία πολιτιστικά και περιβαλλοντολογικά,

ακολούθησε μία ακραία ενέργεια με απόπειρα έξωσης του Συλλόγου από το κτίριο του Δημοτικού σχολείου Σκαμνού που εδώ και δεκαετίες με τεράστιες δαπάνες ο Σύλλογος ανακαίνισε από μία κατάσταση λίγο πριν τα πρόθυρα κατάρρευσης ενός ερειπίου και με τη συγκατάθεση του ΟΤΑ χρησιμοποιεί ως πολιτιστικό Κέντρο για τις σχετικές δραστηριότητές του που συμβιβάζονται με την χρήση του αδρανούς σχολικού κτιρίου.

Από τα έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση της διοίκησης του Συλλόγου, εκ των οποίων μερικά, μόλις τώρα, και με υστέρηση ετών, αποκαλύπτεται ότι ο συγχωριανός μας Πολύκαρπος Αστρακάς, -που όπως έχει δικαίωμα, δεν συμμετέχει στις κοινωφελείς δραστηριότητες του Συλλόγου, ούτε έχει διαθέσει σ’ αυτόν μέχρι σήμερα ούτε μία δραχμή-, αφού είδε την ποιότητα της ανακαίνισης, τις πρόσθετες κτιριακές κατασκευές και τις ενσωματωμένες στο ακίνητο εγκαταστάσεις ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, σκέφθηκε να το απαλλοτριώσει βίαια και αθέμιτα, να απομακρυνθεί ο Σύλλογος από το χώρο, ώστε αυτός να γίνει ταβέρνα, κι’ έτσι, -πάντοτε κατά τον Πολύκαρπο- να «αναπτυχθεί ο Σκαμνός». Ερήμην του Συλλόγου και των συγχωριανών του της κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας, υπέβαλε εν κρυπτώ και παραβίστω, σχετική αίτηση το έτος 2004 στο Δήμο. Το θλιβερό είναι, όμως, ότι με τον Πολύκαρπο συντάχθηκε ο Δήμαρχος που υιοθέτησε άκριτα τις απρεπείς αιτήσεις και μεθοδεύσεις που δεν βρίσκουν έρεισμα σε κανένα ηθικό κανόνα και άσκηση χρηστής διοίκησης, ούτε, φυσικά, βρίσκουν έρεισμα σε οποιοδήποτε γραπτό ή άγραφο νόμο (ίδετε σχετική γνωμάτευση – τοποθέτηση του διακεκριμένου Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω κ. Περικλέους Αστρακά, σε άλλη στήλη).

Την παράνομη απόφαση του Δήμου ακολούθησε, μία ακόμη χειρότερη και καθ’ όλα αποκρουστέα και προφανώς και πολλαπλώς παράνομη κατά τους κανόνες διοικητικού, αλλά και ποινικού δικαίου (αδίκημα αυτοδικίας κλπ) βίαια παραβίαση των κλείθρων του κτιρίου με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων του συλλόγου και της εύρυθμης λειτουργίας του. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ενέργεια αυτή παρέστη αστυνομικός, αφού στη αστυνομική διεύθυνση Λαμίας, εξ όσων εν συνεχεία αποκαλύφθηκαν, δόθηκαν ανακριβή στοιχεία και πληροφορίες, για την οποία η Αστυνομική Διεύθυνση έδωσε σχετικές εξηγήσεις στο Σύλλογο.

Ο Σύλλογος βρέθηκε μπροστά σε μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση και στην ανάγκη να αμυνθεί στο πλαίσιο των κανόνων δικαίου που ισχύουν στην ευνομούμενη πολιτεία μας, χωρίς να ανταποδώσει τις βαρβαρότητες και τις πρωτοφανείς προκλήσεις. Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου ενημερώθηκε σε πλήρη απαρτία από τον Πρόεδρό του για τις εξελίξεις και αποφάσισε να αμυνθεί με τα ενδεικνυόμενα νόμιμα ένδικα μέσα. Μία σχετική προσφυγή έχει ήδη υποβληθεί, ενώ παράλληλα έχει υποβληθεί μήνυση κατά των φυσικών και ηθικού αυτουργού της αδικοπραξίας παραβίασης των κλείθρων, της ηθικής βλάβης σε βάρος του Συλλόγου κλπ.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας που επιχορήγησε τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο, εκτιμώντας το πολύπλευρο και ουσιαστικό του έργο. Θα ήταν παράληψη αν δεν επισημάνουμε την αποφασιστική συνδρομή του Μπραλιώτη Νίκου Κασσιού που παρακολουθεί από κοντά τη δράση του Συλλόγου μας, έχει άμεση γνώση και γνώμη για το έργο μας και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή την άποψη μεταφέρει στα Νομαρχιακά επιτελεία.

Μας άλλαξαν τα φώτα!

Το μόνο έργο που εξήγγειλε ήδη από τον Αύγουστο ο συγχωριανός Πολύκαρπος για τα δημοτικά έργα στο Σκαμνό, ήταν η τοποθέτηση ισχυρών προβολέων, σαν αυτούς στους κόμβους του εθνικού οδικού δικτύου, σε όσα σημεία –παραμένουν πολλά επίκαιρα σημεία στο σκοτάδι- υπάρχουν λάμπες δημοτικού φωτισμού. Η πρόθεση αυτή, εξ όσων διαπιστώσαμε αυτοπροσώπως, περισσότερους εξόργισε, αφού –και δικαίως κατά την εκτίμησή μας- στο εσωτερικό οδικό δίκτυο ενός οικισμού χρειάζεται μία πλήρης δικτύωση φωτισμού, αλλά με ήπια ένταση και όχι να μετατρέπει που και που τη νύχτα σε μέρα.

Επειδή, όμως, υπήρχε ήδη η παραλαβή αυτών των φοβερών λαμπτήρων από το Δήμο, έγινε η τοποθέτησή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *