Ο Οικουμενικός Πατριάρχης

FtS86

Εμπνευσμένο μήνυμα, με ουσία απηύθυνε στο πλήρωμα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την ευκαιρία της Αναστάσεως. Δύσκολες οι συνθήκες για τον Παναγιότατο με τις συχνές επιθέσεις των Γκρίζων λύκων. Η σκέψη μας είναι μαζί του.

«… Η ζωή ανέστη, ο Χριστός ανέστη. Και ημείς συμμαρτυρούμεν την Ανάστασιν Αυτού, όχι μόνον δι΄ αποδεικτικών επιχειρημάτων, αλλά δια της αναστάσιμου ζωής μας. Μένει, βεβαίως, ενώπιόν μας ο τάφος ως απειλή της ζωής. Της ζωής του ανθρώπου και του φυσικού ημών περιβάλλοντος. Δεν εννοούμεν, βεβαίως, τη φθοράν και τον θάνατον από την βιολογικήν έννοιαν των όρων. Εννοούμεν εκείνας τας μορφάς του θανάτου και της φθοράς, αι οποίαι απειλούν την ζωήν του ανθρώπου, αιφνιδίως, βαναύσως, βιαίως. Εκείνας αι οποίαι προκαλούν τη συνείδησιν, ευτελίζουν το ανθρώπινον πρόσωπον, παραφθείρουν το κάλλος της φύσεως.

Εννοούμε τα εκατομμύρια των παιδιών, τα οποία οδηγεί εις τάφον η πενία, η πείνα, η έλλειψις ακόμη και των στοιχειωδεστάτων φαρμάκων, η σκληρότης της καρδίας εκείνων, οι οποίοι δύνανται, αλλά δεν πράττουν τα αναγκαία υπέρ αυτών, η αναισχυντία των εκμεταλλευτών και των διαφθορέων της παιδικής αθωότητος.

Εννοούμεν τα θύματα των καθημερινών βιαιοτήτων, των θρησκευτικών, εθνικιστικών, φυλετικών και άλλων φανατισμών και πολεμικών συρράξεων, αι οποίαι αντιπαρέρχονται απαθώς και αδιαφόρως το παναθρώπινον αίτημα κατασιγάσεως των παθών και ειρηνεύσεως, επί τέλους, του κόσμου τούτου. Εννοούμεν, τέλος, την ληστρικήν επιδρομήν του ανθρώπου κατά του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίον υποτάσσει βιαίως και δολίως εις ακόρεστα πάθη εκμεταλλεύσεως και κερδοφορίας, παραμορφώνει το από του Δημιουργού δοθέν κάλλος αυτού και υποσκάπτει τα θεμέλια και τας προϋποθέσεις επιβιώσεως των μελλοντικών γενεών….»

Καίριος ο ρόλος των ιερωμένων από καταβολής κόσμου. Με σαφές πνευματικό προβάδισμα, έναντι των λοιπών συνανθρώπων τους, έδιναν ερμηνείες και συμβουλές για όσα φυσικά φαινόμενα η επιστημονική έρευνα δεν είχε μπορέσει να απομυθοποιήσει. Μα περισσότερο προωθούσαν κανόνες ρύθμισης των σχέσεων των ανθρώπων που συμβιούσαν σε κοινωνίες. Και τούτο με το στοιχείο της προαίρεσης. Κατά τούτο διακρίνονται οι θρησκευτικές διδασκαλίες από τους νόμους, τους κοσμικούς κανόνες δικαίου που συνοδεύονται από το στοιχείο του καταναγκασμού. Ασχολούνται οι ιερείς και με θέματα μεταφυσικής, καθώς ο άνθρωπος βασανίζεται από την αγωνία του θανάτου.

Όπως και να το κάνουμε, η παρέμβαση της θρησκείας, της όποιας θρησκείας, σε ζητήματα που διέπουν την καθημερινότητα, την απτή πραγματικότητα, τη συμβίωση στην κοινωνία των ανθρώπων, έχει τεράστια σημασία. Να δοθεί κατεύθυνση στο πως ο καθένας εξ ημών οφείλει να διαδράμει την τροχιά του στον κόσμο τούτο, που εκλήθη από τον Μεγάλο Δημιουργό να διανύσει. Με τί αξίες, κανόνες και αρχές. Η δική μας Χριστιανική διδασκαλία εκπέμπει σπουδαία μηνύματα που οφείλουμε να αναζητήσουμε αποφεύγοντας λάθη και παρερμηνείες. Ο Ιησούς γεννήθηκε ταπεινός μέσα στη φάτνη, έζησε με λιτότητα, ενώ στις μετακινήσεις Του τον βλέπουμε είτε πεζή, είτε καθήμενο επί πόλου όνου.

Μακριά λοιπόν, από τη χλιδή, την αποθησαύριση υλικών αγαθών, τη φιλοχρηματία, τον υπερκαταναλωτισμό που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη κοινωνία μας. Μάστιγα από την οποία δεν έχουν, δυστυχώς, απαλλαγεί πολλοί από τους θρησκευτικούς μας ηγέτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *