Σκαμνός – Ασωπός 2005

FtS82

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σκαμνό το καθιερωμένο 2ο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου η 10η Πανελλήνια Συνάντηση Ορειβατών- Φυσιολατρών και το πέρασμα του φαραγγιού του Ασωπού.

Περί τους 300 επισκέπτες εκτιμούμε ότι δέχθηκε ο Σκαμνός που κατασκήνωσαν από νωρίς το Σάββατο σε δύο επιλεγμένους χώρους: Στο λόφο της παιδικής χαράς και στο Γούπατο. Η προέλευση των επισκεπτών, όπως κατέγραψαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών (Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού, Ορειβατικός Σύλλογος Λαμίας και Δήμος Γοργοποτάμου) ήταν από την Βέροια, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Λουτράκι, Κόρινθο, Λάρισα, Ιτέα, Χαλκίδα, Ηλιούπολη κλπ. Το στοιχείο που επίσης πιστοποιήθηκε, ήταν ότι οι μεμονωμένοι επισκέπτες αυξάνονται εντυπωσιακά και τούτο αποδίδεται στην πλατιά γνωστοποίηση από τα ΜΜΕ σαγηνευτικών λεπτομερειών ανείπωτης ομορφιάς για το Φαράγγι του Ασωπού με φωτογραφικό υλικό και video από το Σκαμνό με την υποδοχή και την κατασκήνωση και –ασφαλώς- με το πέρασμα της «διασφάγας» του Ηροδότου (και στο δεύτερο ήμισυ το μονοπάτι του Εφιάλτη, παρά την Ανωπαία Οδό).

skines2

Στην εορταστική εκδήλωση υποδοχής στο Σκαμνό, Σάββατο βράδυ, παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Π. Σπαθούλας με τους αντιδημάρχους κ. Μητσόπουλο και Γρούσπα, συνοδευόμενους και από άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

pano-asopos

Η προετοιμασία στο Σκαμνό υπήρξε τέλεια και τα τροφοεφόδια επαρκή (εξαίρεση η φασολάδα που μόλις έφτασε!) με πλήρη κάλυψη της δαπάνης από το Δήμο Γοργοποτάμου ο οποίος, καθώς ανέφερε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σπαθούλας στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους ορειβάτες, «υιοθέτησε αυτή την εκδήλωση που οργανώνεται στο ομορφότερο χωριό του Δήμου, στο Σκαμνό, και την χρηματοδοτεί κατά 100%».

fragi3

Ένα μεγάλο μπράβο οφείλεται στα στελέχη των συνδιοργανωτών που εργάσθηκαν και αυτή τη φορά για την επιτυχία της εκδήλωσης η οποία έχει μεν ως κύριο στόχο το ορειβατικό – φυσιολατρικό στοιχείο με όλα τα συμπαρομαρτούντα ευπρόσδεκτα αποτελέσματα, όπως αυτό της σωματικής άσκησης, της περιπέτειας, του μοναδικού βιώματος, της ψυχικής αναζωογόνησης και ανάτασης, της ανθρώπινης επικοινωνίας με την καλλιέργεια και σύσφιξη φιλικών σχέσεων με εκλεκτούς και ευαισθητοποιημένους ανθρώπους για το σεβασμό και μέριμνα για το περιβάλλον κοκ, αλλά από την άλλη πλευρά και σε σχέση με τους συνδιοργανωτές, ιδίως τους οικοδεσπότες του Σκαμνού, αποσκοπεί και προσφέρεται η εκδήλωση αυτή στην ανάδειξη των καλύτερων εμπειριών που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, δηλ. της εθελοντικής κοινωνικής δραστηριότητας, χωρίς καμία απολαβή ή αντιπαροχή, της ευγενικής υποδοχής και φιλοξενίας που από τους προαιώνιους παππούδες μας και τον Ξένιο Δία, αποτέλεσαν βασική αρετή, τιμή, καμάρι και γνώρισμα του δικού μας Ελληνικού Πολιτισμού.

Στο τελευταίο αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ηλιούπολης κ. Γιώργος Μητρόπουλος, από μικροφώνου, θεωρώντας ουσιαστική παράληψη την μη αναφορά από σειρά ομιλητών, του στοιχείου αυτού. Την προσφορά των εθελοντών του Σκαμνού. Σε πολλούς επισκέπτες είναι γνωστό ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Σκαμνού με αφορμή την μεγάλη αυτή, υπερτοπικού ενδιαφέροντος εκδήλωση, κινητοποιεί πλήθος στελεχών του που προσέρχονται εθελοντικά να προετοιμάσουν το χωριό, να καθαρίσουν τους δρόμους, να ευπρεπίσουν ό,τι χρειάζεται, να μεριμνήσουν για τους επισκέπτες, να φιλοξενήσουν –αν χρειαστεί- και κάποιους στο σπίτι τους, να ετοιμάσουν τα τροφοεφόδια, να μαγειρέψουν τη νόστιμη φασολάδα, την πίτα, να ψήσουν λουκάνικα κλπ.

Με τον κίνδυνο κάποιον να ξεχάσουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την προσωπική εθελοντική –χωρίς αμοιβή ή αντιστάθμισμα- προσφορά υπηρεσίας

από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης στους Πολύκαρπο Αστρακά και Ευθύμιο Ν.Τζιβάρα (εφοδιασμός)
από τον ΕΟΣ Λαμίας στον Πρόεδρο και την κα Τσώρου, την κα Καίτη και Τάκη Καϊτσιώτη, την κα Ελένη Ρήγα (υποδοχή, συντονισμός), ομοίως στους ορειβάτες που προεπιθεώρησαν το φαράγγι, εγκατέστησαν, σχοινιά και σκάλες σε τρία σημεία, αλλά και όσους ακόμη (ομάδα καταδρομέων Λαμίας, ομάδα Διάσωσης από Θεσσαλονίκη) συνέτρεξαν και βοήθησαν κατά τη διάρκεια της διέλευσης
από τον Πολιτιστικό Σκαμνού στους / στις Κυρίες Τούλα Ευστράτογλου, Φρύνη Λυκουρίδη, Κούλα Γεμέλου, Γ. Αποστολόπουλο (καθαρισμός δρόμων από τον κόμβο Αγίου Αθανασίου στο Γούπατο, στο συγκρότημα Σχολείο Εκκλησία κλπ.)
Μπάμπη Λυκουρίδη και Δ. Ευστράτογλου (σημαίες, αεροπανό, διαμόρφωση Reception, τραπεζοκαθίσματα)
Τασούλα Γκόλφη, Γιώργο Στεφ. Τζιβάρα, Ελένη Στεργίου, Ευθύμιο Δ. Τζιβάρα (μεγείρεψαν τη νόστιμη φασολάδα)
Στέφανο Τσίπα (κουμπάρος Δημήτρη Τσεμπερλή), Μαρία Ν. Αποστολοπούλου με την Ολλανδέζα φίλη της Σουζάννα (ετοίμασαν και έψησαν λουκάνικα, βοήθησαν στον μπουφέ)
Μαρία Τζιβάρα-Τσεμπερλή, Δημήτρη Τσεμπερλή, Αντώνη Μαζωνάκη, Θανάση Τσαντήλα (εγκαταστάσεις, αυτοματισμοί, γενική υποστήριξη)
Οικογένεια Γκούμα (ταβερνάκι, καφενείο)

Η παρουσία των συγχωριανών υπήρξε καλή, καθώς έπαιξαν σωστά το ρόλο του αξιοπρεπούς οικοδεσπότη. Σε γενικές γραμμές φάνηκε να αντιλαμβάνονται το νόημα και το χαρακτήρα της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Μίλησαν, καλοδέχθηκαν, βοήθησαν τους επισκέπτες, επικοινώνησαν φιλικά μαζί τους και ανέδειξαν το καλό πρόσωπο του Σκαμνού. Δεν έσπευσαν στον μπουφέ παρά μόνον όταν βεβαιώθηκαν ότι όλοι οι καλεσμένοι μας είχαν εξυπηρετηθεί. Μία – δύο εξαιρέσεις, κάπως άστοχες και ασύμβατες, που παρατηρήθηκαν, δεν αναιρούν τον κανόνα και ελπίζουμε να βελτιωθούν στο μέλλον.

Απαράδεκτη διαπίστωση κατά τη διέλευση του φαραγγιού η τοποθέτηση επάλληλων φρακτών με αγκαθωτά σύρματα που δυσχέραναν την προσπέλαση στους ορειβάτες. Μπορούμε απλή να υποθέσουμε ότι πρόκειται για έργο κτηνοτρόφου από το Λευτεροχώρι, που όφειλε, να αφήσει πόρτες διόδου για τους ορειβάτες, αν αυτές οι κατασκευές του είναι απαραίτητες. Ως συντοπίτης, θα όφειλε να γνωρίζει ότι στο φαράγγι του Ασωπού προσέρχεται πλήθος ορειβατών και οι όποιες δραστηριότητές μας δεν θα πρέπει να συγκρούονται, αλλά να συμβιβάζονται και να μην αποκλείει η μία την άλλη.

Στην έξοδο του Φαραγγιού, στη θέση Ντούνος, αν και έχουν γίνει έργα κατασκευής της νέας γέφυρας και διαρρύθμιση της κοίτης, εν τούτοις στα πλάγια υπάρχουν όγκοι σκουπιδιών από τον παρακείμενο οικισμό της Ηράκλειας. Προς Θεού! Παρακαλούνται οι καλοί μας φίλοι στην Ηράκλεια να συμμαζέψουν αυτή την κατάσταση που ασχημαίνει τον όμορφο τοπίο, όπου απολήγει το πέρασμα του Ασωπού, ευρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές για αρχαιότητες, αλλά, επίσης εκκινεί και η επίσης πανέμορφη διαδρομή του μονοπατιού των σιδηροδρομικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *