FtS78 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Ετήσια συνέλευση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 14.08.2004 στο Σκαμνό η τακτική ετήσια συνέλευση των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού. Υπό την προεδρεία του κ. Θανάση Τσαντήλα, που εξελέγη πρόεδρος της Συνέλευσης και της κας Σοφίας Ξεϊνη, ως Γραμματέως, οι εργασίες κύλησαν ομαλά και τα μέλη συμμετείχαν όπου έκριναν σκόπιμο.

Στον οικονομικό απολογισμό η εκ των ελεγκτών κα Κούλα Γεμέλου παρουσίασε την σχετική έκθεση που εν συνεχεία οδήγησε στην ομόφωνη έγκριση του σώματος. Προς χάριν των μελών και φίλων του Συλλόγου που δεν είχαν την ευκαιρία να παραστούν, δίνουμε ευθύς αμέσως μερικά χαρακτηριστικά μεγέθη:

Το σύνολο των οικονομικών πόρων που εισέρευσαν στο Ταμείο του Συλλόγου μέσα στο 12μηνο διάστημα από μέσα Αυγούστου 2003 μέχρι μέσα Αυγούστου 2004, ανήλθε στο ποσό των 8.232,03 Ευρώ που προήλθε στο σύνολό του από συνδρομές τακτικές και έκτακτες των μελών του Συλλόγου. Οι εκροές πόρων ανήλθαν στο ποσό των 7.077,75 Ευρώ και κάλυψαν τα εξής αντικείμενα:

Αντικείμενο ποσό Ευρώ

Γιορτή πρωτοχρονιάς 97,40
Αποκριές – Καθαρά Δευτέρα 207,91
Πολιτιστικός Αύγουστος –Θέατρο σκιών 360,00
Εκδρομή Δελφοί – Ερατινή 450,80
Ημερολόγιο Σκαμνού 2004 1.295,05
Φωνή των Σκαμνιωτών 1.536,54
Γραφική ύλη 60,00
Εξωραϊσμός οικισμού, προβολείς σε επίκαιρα σημεία 160,00
Συντήρηση κτιρίου πολιτιστικού κέντρου 453,50
Καθαριότητα οικισμού 30,00
Διακόσμηση Πολιτιστικού Κέντρου, βιτρίνα μουσειακού υλικού 185,00
Αποπεράτωση υπόστεγου περιβόλου πολιτιστικού κέντρου 1.041,55
Αποπληρωμή δανείου κ. Κώστα Γέμελου 1.200,00
Σύνολο 7.077,75

Είναι γεγονός ότι στην υπό κρίση περίοδο ουδεμία εξωτερική οικονομική στήριξη του Συλλόγου διαπιστώθηκε από τους διάφορους φορείς και παρά τις γενναίες συνδρομές των στελεχών και φίλων, δεν κατέστη δυνατή η ολοσχερής εξόφληση του χρέους από την περυσινή διαχειριστική περίοδο έναντι του Αντιπροέδρου κ. Δημήτρη Στεργίου (ποσό 600.000 Ευρώ) και του Προέδρου κ. Δημήτρη Ευστράτογλου (ποσό 1250 Ευρώ που κατέβαλε σε τρίτους για το Ημερολόγιο 2004). Τελικά το κλίμα άλλαξε άρδην, ως δια μαγείας και ο Σύλλογος δέχθηκε ευεργετικές όσον και γενναίες χειρονομίες και μεταπήδησε από το «κόκκινο» στα οικονομικά, σε ένα εύρωστο και θετικό ταμείο. Και επειδή τα μάγια και τα θαύματα, όλο και σπανίζουν, εξηγούμαστε:

Ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Στεργίου ο οποίος κωλυόμενος δεν παρέστη στη Συνέλευση, μαζί με τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του διεμήνυσε μέσω του Προέδρου στη συνέλευση ότι παραιτείται της απαίτησής του ποσού 600 Ευρώ και προσφέρει αυτό το ποσό υπέρ του Συλλόγου! Η αναγγελία αυτή προκάλεσε αίσθηση και ζωηρά χειροκροτήματα στη συνέλευση για να ακολουθήσει σε λίγο παρόμοια δήλωση του Προέδρου κ. Δ. Ευστράτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι επί του εκκρεμούς χρέους του Συλλόγου απέναντί του ποσού 1.250 Ευρώ, παραιτήθηκε υπέρ του Συλλόγου για ποσό 650 Ευρώ!

Στο πανηγύρι του Σκαμνού που επακολούθησε πέραν της μεγάλης επιτυχίας σε κέφι και συμμετοχή, η λαχειοφόρος αγορά του Συλλόγου για την οικονομική του στήριξη, απέφερε επίσης πολύ ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα. Πρόσωπο κλειδί εδώ είναι ο αγαπητός κ. Μπάμπης Λυκουρίδης, ο οποίος αν και είχε σοβαρές επαγγελματικές υποχρεώσεις και δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις του χωριού, επισκέφθηκε για λίγο το Σκαμνό με αποκλειστικό σκοπό να προσκομίσει δώρα για τη λαχειοφόρο αγορά. Τα διάφορα λευκά είδη, προϊόντα που ο ίδιος μέσω της ομώνυμης επιχείρησής του εμπορεύεται εφοδιάζοντας τα καλύτερα ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια της χώρας, δηλ. παπλώματα, κουβέρτες, πετσέτες και μπουρνούζια μπάνιου κλπ κλπ και πρόσφερε ως χορηγός, εμπλούτισαν αποφασιστικά τη λίστα των δώρων και μαγνήτισαν τις κυρίες ανεβάζοντας ψηλά το δείκτη του ενδιαφέροντός των για τους λαχνούς που σε λίγο χρόνο ξεπουλήθηκαν στο σύνολό τους!

Στις αναφορές των στελεχών του Συλλόγου επί των πεπραγμένων καταγράφηκε η έντονη δραστηριότητα του Συλλόγου που σε κάθε περίοδο του έτους, με κάθε ευκαιρία, δίνει το παρών, δίνει ζωή και ενδιαφέρον με πλήθος εκδηλώσεων, ενώ δεν έπαψε να καλύπτει στον εξωραϊστικό τομέα με παρεμβάσεις του καίριες ανάγκες λειτουργίας του οικισμού και αισθητικής. Αναφερόμενος στο πλάνο δράσης της νέας διαχειριστικής περιόδου ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Ευστράτογλου ανέφερε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Συλλόγου θα σταθεί η διαμόρφωση του προαύλιου χώρου μπροστά από το κτίριο του σχολείου – πολιτιστικού κέντρου και κάλεσε τα μέλη να στηρίξουν οικονομικά το έργο αυτό.

Δραστηριότητες του Συλλόγου

Από τις πρόσφατες δραστηριότητες του Συλλόγου θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε και να συγχαρούμε το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία του οργάνωσης ημερήσιας εκδρομής που έδωσε χαρά σε πολλούς συγχωριανούς. Ένα πολυτελές πούλμαν 52 θέσεων υπερπλήρες μετέφερε στις 11.08.2004 υπό συνθήκες άνεσης τους συμμετέχοντες συγχωριανούς στον προορισμό που ορίσθηκε για τους Δελφούς – Ιτέα- Ερατινή. Στο ανακαινισμένο, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων Μουσείο των Δελφών οι εκδρομείς ενημερώθηκαν και αποθαύμασαν τα εκθέματα, δείγματα της μεγάλης ακμής του Ελληνικού μεγαλείου στον Ομφαλό της Γης. Αποτελεί βασική υποχρέωση η πλήρης ενημέρωση των Σκαμνιωτών πάνω σε πολιτιστικά ζητήματα, τουλάχιστον της εγγύς περιοχής μας. Από πλευράς αναψυχής υπήρξε πλήρης ικανοποίηση με το θαλάσσιο μπάνιο στην πανέμορφη Ερατινή, το γεύμα που ακολούθησε και τα παγωτά στην Ιτέα κατά την επιστροφή.

Σάββατο 07.08.2004 μικροί, αλλά και ενήλικες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν θέατρο σκιών από τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χατζάκη. Το έργο που παρουσιάσθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ήταν: «ο Καταγκιόζης και οι δύο γάμοι».

Δεν χρειάζεται να σταθούμε στην αυτονόητη επιτυχία που σημειώθηκε στο πανηγύρι του Σκαμνού που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στις 14.08.2004, μετά από τον καθιερωμένο εσπερινό στο Εκκλησάκι της Παναγίας όπου ο Πανοσιολογιότατος Πατήρ Ιγνάτιος ανέπεμψε δέηση υπέρ του ΔΣ και των μελών του Πολιτιστικού μας Συλλόγου.

Πρωτοφανής η κοσμοσυρροή, ανήμερα της Παναγίας στο Εκκλησάκι Κοίμησης της Θεοτόκου. Πολλοί Σκαμνιώτες, αλλά και πολλοί πιστοί από την τριγύρω και απώτερη περιοχή κατέκλυσαν τους χώρους του όμορφου ναΐσκου. Στο κήρυγμα του ο πολύ αγαπητός πνευματικός ηγέτης, Πατήρ Ιγνάτιος, εντυπωσίασε με το βαθυστόχαστο, συνάμα σαφές, μεστό νοήματος μήνυμά του. Κρατούμε την επισήμανση του Σκαμνιώτη θεολόγου κ. Γιώργου Αστρακά που εκφράσθηκε με πολύ θετικά σχόλια, ενώ ιδιαίτερα υπογραμμίσθηκε το ήπιο ύφος και ευπροσήγορο ύφος, με την συμπαρομαρτούσα διεισδυτικότητα των λόγων του ιερωμένου.

Ένα μεγάλο μπράβο οφείλουμε όλοι μας στη Διοίκηση του Συλλόγου που δεν παραλείπει σε τακτά διαστήματα να ασχολείται με την καθαριότητα του οικισμού. Μία τέτοια εξόρμηση διοργανώθηκε και για τις 16.08.2004 με μεγάλη συμμετοχή μελών του Συλλόγου και απαλλάχθηκε το οδικό δίκτυο του χωριού από τα σκουπίδια. Μεγάλο το πρόβλημα στον κόμβο εισόδου του χωριού όπου πλήθος διερχομένων αυτοκινήτων που σταματούν αποθέτουν, δυστυχώς, όγκους σκουπιδιών. Ακόμη και την επομένη μιας τέτοιας επέμβασης καθαριότητας, το τοπίο και πάλι, σ΄ αυτήν την επίκαιρη θέση που αποτελεί τη βιτρίνα, ας πούμε, του χωριού και του Δήμου Γοργοποτάμου, μπροστά στα μάτια τεράστιου αριθμού Ελλήνων και αλλοδαπών διερχομένων, μετατρέπεται σε απεχθή σκουπιδότοπο.

Για το ζήτημα αυτό που υπήρξε ενδιαφέρον ανάπλασης, επακολούθησε κάποια ατυχής εμπλοκή στη γραφειοκρατία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών (ΤΕΟ). Μέχρι να απεμπλακεί η υπόθεση, φρονούμε ότι κάποιο, έστω ημίμετρο με την τοποθέτηση κάδου απορριμμάτων στο σημείο με πινακίδα του Συλλόγου ή του Δήμου για τήρηση καθαριότητας, θα πρέπει επειγόντως να ληφθεί.

Οι γάμοι του Στέλιου και της όμορφης Ευαγγελίας

Λαμία, Γαλανέϊκα, Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου, 16.10.2004, ημέρα Σάββατο, 19:30 θα τελεσθούν οι γάμοι των αγαπημένων μας νέων και χαρισματικών παιδιών που πολιτικού μηχανικού Στέλιου Αστρακά με την όμορφη Ευαγγελία Κουμάλα που είναι εκπαιδευτικός. Εγκάρδιες ευχές από το ΔΣ του Συλλόγου και τους συνεργάτες της ΦτΣ.

Το στερνό αντίο στο στρατηγό Κώστα Τζιβάρα

Επί του πιεστηρίου η ΦτΣ και πληροφορούμαστε ότι χάσαμε στις 25.09.2004 μετά από καρδιακό επεισόδιο το Στρατηγό Κώστα Σπ Τζιβάρα μετά από καρδιακό επεισόδιο και εντατικές προσπάθειες των ιατρών το τελευταίο διάστημα, που ωστόσο, δεν τελεσφόρησαν. Η κηδεία του εκλιπόντος συγχωριανού έγινε την Κυριακή 26.09.2004 στην πόλη της Λαμίας.

Ιδιαιτέρως συνετός άνθρωπος με ήπιους τόνους ο αείμνηστος Κώστας Τζιβάρας και παρά την ιδιότητά του ως ανωτάτου στρατιωτικού, μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίσθηκε από τους χαμηλούς και ήπιους τόνους. Την εκτίμησή του στον Πολιτιστικό μας Σύλλογο και τη ΦτΣ είχε την ευκαιρία να δείξει κατ΄ επανάληψη. Ευτύχισε να αποκτήσει μία καλή οικογένεια στα μέλη της οποίας εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.

Τιμή στην αείμνηστη μητέρα του Λάμπρου

Μετά τον πρόσφατο χαμό της μητέρας του αγαπητού μας Λάμπρου Νιάφα τελέσθηκε στο Σκαμνό 40-ήμερο μνημόσυνο την 26η Σεπτεμβρίου 2004. Μετά την επιμνημόσυνη τελετή, η οικογένεια της Μαρίας και Λάμπρου παρέθεσαν γεύμα με την υποστήριξη εκλεκτού catering στο μεγάλο πλήθος των παρευρεθέντων συγγενών και φίλων τους στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Σκαμνιώτικου Συλλόγου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και σύσσωμο το επιτελείο της ΦτΣ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην φίλη οικογένεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *