Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

FtS77

5η Ιουνίου: Είναι η ημέρα που ορίσθηκε για τον παγκόσμιο εορτασμό και αναφορά στο περιβάλλον.

Ο φετινός εορτασμός δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Οι ισχυροί της Γης και κυρίως οι ΗΠΑ λοιδορούν και περιφρονούν τα ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπουν οι ειδικοί που διαπιστώνουν με ατράνταχτα επιστημονικά ντοκουμέντα. Τα συμπεράσματα μεγάλων διεθνών συσκέψεων, όπως αυτών του Ρίο, του Κιότο και της Χάγης, κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, μέτρα και σε συστάσεις (βλ. agenda 21), αλλά οι μεγάλες βιομηχανίες που συμπτωματικά είναι οι βασικοί χορηγοί των εκάστοτε προέδρων της υπερδύναμης, αντιδρούν καθώς βλάπτονται τα συμφέροντά τους με τα καταστρεπτικά προϊόντα που παράγουν.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συνακόλουθο της καταστροφής του όζοντος εξ αιτίας της χρησιμοποίησης βλαβερών βιομηχανικών υλών, οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα και ακατάστατες κλιματολογικές μεταβολές που ήδη η ανθρωπότητα άρχισε να βιώνει. Τεράστιες και δραματικές προβλέπονται οι επιπτώσεις από την επέκταση του φαινομένου αν δεν ληφθούν μέτρα για την αναστροφή του. Να υπενθυμίσουμε την σταθερή αύξηση των μέσων τιμών της θερμοκρασίας που θα επιφέρει το λιώσιμο των πάγων στους πόλους του πλανήτη και την επέκεινα αύξηση της στάθμης της θαλάσσης, με ότι αυτό εν συνεχεία συνεπάγεται.

Οι μεγάλες οικολογικές καταστροφές που προκαλούνται από χημικές βιομηχανίες (υπενθυμίζουμε την τεράστια καταστροφή στην Ινδία προ ετών από ατύχημα της χημικής βιομηχανίας Union carpide) και την μόλυνση των θαλασσών, κυρίως από ναυτικά ατυχήματα στη διακίνηση πετρελαίου, αλλά και αυτή καθ΄ εαυτή τη χρήση των προϊόντων από το πετρέλαιο, θέτουν επιτακτικά το ζήτημα υποκατάστασης των υγρών καυσίμων από άλλες ήπιες μορφές ενέργειας. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων ήδη και στη χώρα μας έχει μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και απειλεί ανθρώπους και πανίδα .

Και αν τα παραπάνω σταχυολογημένα προβλήματα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα αλόγιστα πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο στέκονται όλοι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη Γη, στα καθ ημάς δεν είναι ωραιότερα τα πράγματα. Σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο που αρμόζει κυρίως σε τριτοκοσμικές χώρες, ευρίσκεται στην πατρίδα μας η μέριμνα για τη σωστή διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, τόσον από τη βιομηχανική, όσον και από την οικιακή δραστηριότητα. Επιδερμικές επεμβάσεις επιχειρούνται μόνον στο .. παρά πέντε εν όψει της Ολυμπιάδας και πολύ φοβούμαστε ότι θα χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία για συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού πάνω στο ζήτημα της καθαριότητος.

Στον μικρόκοσμο του Σκαμνού, γίνονται τραγικές διαπιστώσεις καθώς κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού του οικισμού από τον δραστήριο πολιτιστικό Σύλλογο, δεν αποδεικνύεται αρκετό παράδειγμα για μίμηση από το σύνολο των κατοίκων. Αλλεπάλληλες φυτεύσεις δημοτικών εκτάσεων και κοπιαστικές προσπάθειες ανάπτυξης του πρασίνου, αποδεικνύονται μάταιες καθώς τα ανεξέλεγκτα κοπάδια των κτηνοτρόφων συγχωριανών δεν αφήνουν τα δενδρύλλια να αναπτυχθούν, αν δεν τα ξεριζώνουν και οι ίδιοι, όπως έχουμε σε κάποια περίπτωση επισημάνει!

Πέραν τούτου διαπιστώνεται κάθε τόσο μία θρασύτατη δραστηριότητα λαθροϋλοτόμων που έφτασαν στο σημείο να αποψιλώνουν ό,τι μέρος δασυλλίου απέμεινε μετά την προ ετών φοβερή πυρκαγιά. Από τη δραστηριότητα αυτή και τον ύπουλο τρόπο που εξυφαίνεται, προκύπτει αβίαστα ότι

α) πρόκειται για εμπορία καυσοξύλων που φορτώνονται κατ΄ ευθείαν από το χώρο του δασιλίου Γρανισιώτη χωρίς αυτά να αποθηκεύονται στον οικισμό
β) η ξύλευση γίνεται χωρίς τις στοιχειώδεις αρχές και κανόνες, όπως ακριβώς μας δίδαξαν οι γονείς μας, καθώς διαπιστώνεται πλήρης αποψίλωση και όχι η μερική κοπή κάποιου κορμού από μία συστάδα.

Η πρόσφατη καταστροφή στο δασύλλιο δρυός στη θέση Γρανισιώτη προς Αϊ-Λια δείχνει από μακριά την χαρακτηριστική, όσον και αποκρουστική τοπική και ριζική αποψίλωση, καθώς η όμορφη πλαγιά δείχνει τοπικά κενή – άδεια, όπως το τριχωτό κεφαλής που σε κάποια σημεία υπέστη αλωπεκίαση!

Είναι απογοητευτική η εικόνα και η νοοτροπία συγχωριανών που αντί να συνετιστούν, μέμφονται τον πολιτιστικό Σύλλογο που ενημέρωσε για το έγκλημα το Δασαρχείο Λαμίας. Στοιχείο ατράνταχτο που δείχνει, ότι ούτε καν μεταμέλεια δεν επιδεικνύεται για την καταστροφή που προκαλείται! Είναι αυτό που οι νομικοί χαρακτηρίζουν υποτροπή.

Το απαράδεκτο σπορ του κυνηγίου που εκτρέφει τα πιο βάρβαρα ένστικτα, ανέδειξε μερικούς ακραίους και φανατικούς στο είδος αυτό που πυροβολούν ό,τι πετάει και ό,τι κινείται!

Και μη χειρότερα
Με όλο αυτό το σκηνικό, τι να ευχηθούμε για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος;

Ο Θεός να βάλλει το χέρι του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *