FtS74 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Ισιδώρα Λιόλιου

Δικαιολογημένη η χαρά και ικανοποίηση για την οικογένεια Ζαλαώρα, της Ασημίνας, μιας και η χαρισματική εγγονή της η Ισιδώρα κόρη της Ελένης και του Γιάννη Λιόλιου δεν δυσκολεύτηκε, αν και γεννήθηκε μεγάλωσε και παρακολούθησε το σχολείο μέχρι και τη μέση εκπαίδευση στη Γερμανία, να δώσει εξετάσεις και να περάσει στο ελληνικό Πανεπιστήμιο της προτίμησής της, στον κλάδο της Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ένα μεγάλο μπράβο στην Ισιδώρα. Της ευχόμαστε εγκάρδια καλές σπουδές και καλή πρόοδο. Ανήκει σε μία υπέροχη οικογένεια του Σκαμνού και χαιρόμαστε που δίνει την συνέχεια που ταιριάζει στο σόϊ της.

Χαράς Ευαγγέλια από την οικογένεια Δ. Μπράνη

Εκφράζουμε εγκάρδιες ευχές και συγχαίρουμε την οικογένεια του κ. Δημητρίου Μπράνη τακτικού αρθρογράφου μας για τα πρόσφατα ευτυχή γεγονότα.

Τη βάφτιση του εγγονού του, από το γιο του Γιώργο, που τελέσθηκε την 31η Αυγούστου 2003 στον Ιερό Ναό Αγίου Σώστη Νέας Σμύρνης (Λεωφ. Συγγρού) και έλαβε το όνομά του, Δημήτριος.

Το γάμο της κόρης του Αλεξάνδρας την 19η Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού. Η Αλεξάνδρα είναι συντονίστρια ύλης του περιοδικού Madame Figaro, ενώ ο σύζυγός της κ. Γεώργιος Αγρόγιαννος είναι διευθυντής ανάπτυξης δικτύου της Opel Hellas. Το ιερό μυστήριο ακολούθησε λαμπρή γιορτή στο κτήμα La cite Cazarma στην Κάτω Κηφισσιά.

Αναχώρησε για το μεγάλο ταξίδι ο Απόστολος Χρ. Αποστολόπουλος

Στα 86 του και στις 29.09.2003 απεβίωσε ο Απόστολος Χρ. Αποστολόπουλος. Ο αποβιώσας με την αγαπητή μας Παναγιούλα, τη σύντροφο της ζωής του, άφησε δύο παιδιά, ήδη με οικογένειες, τη Χρυσούλα και το Γιάννη που τους χάρισαν 4 εγγόνια. Για αρκετά χρόνια μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο ο εκλιπών υπήρξε εκπρόσωπος του χωριού μας στην Κοινότητα Οίτης, όπου ως συνοικισμός, υπήγετο ο Σκαμνός.

Θρασύτατη ληστεία στο Σκαμνό

Τέλος Σεπτεμβρίου. Θύμα ο ιδιαίτερα αγαπητός και σεβαστός μας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος και δράστης ένας –μάλλον τσιγγάνος- από τους μανάβηδες που συχνά επισκέπτονται το χωριό με τα φορτηγάκια τους. Αφού αγόρασε ο καλός συγχωριανός μας ό,τι χρειαζόταν το σπιτικό του, πρόσφερε ένα χαρτονόμισμα στον περιοδεύοντα πωλητή για να δεχθεί την επισήμανση, ότι «αυτό δεν φτάνει». Επιστρέφει ο 97χρονος Σκαμνιώτης στο εσωτερικό του σπιτιού του για να φέρει κι άλλα χρήματα, αλλά ο «μανάβης -εγκληματίας» τον ακολούθησε ξωπίσω του στο εσωτερικό του σπιτιού, είδε το σημείο που πλησίασε για να πάρει κι΄ άλλα χρήματα και του αφήρεσε 2.800 Ευρώ και 300 δολάρια κι απομακρύνθηκε αμέσως! Δεν φαίνεται να έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες των αστυνομικών αρχών για το εντοπισμό του δράστη.

Ο Σκαμνιώτηε Δασολόγος Μάκης Αποστολόπουλος

Απολύτως δίκαια θεωρείται από όσους γνωρίζουν το επιστημονικό του διαμέτρημα, την προαγωγή του Σκαμνιώτη επιστήμονα κ. Μάκη Αποστολόπουλου στη θέση του Επιθεωρητή Δασών Στερεάς Ελλάδας. Στους κύκλους του συγκεκριμένου χώρου είναι γνωστό το ήθος, η επιστημονική γνώση και η αφοσίωση του συγχωριανού στην υπόθεση της προστασίας των δασών και της χλωρίδας.

Ευχόμαστε εγκάρδια κάθε επιτυχία στον διακεκριμένο συγχωριανό που με την επαγγελματική δράση και κοινωνική του προσφορά τιμά το χωριό μας.

Πρόσφατα με τις καλές ενέργειες του κ. ΜΑ εξασφαλίσθηκε μία παρτίδα φυτών ελάτης από το Δασαρχείο Αμφίεσης. Για την παραλαβή και μεταφορά των δενδρυλλίων φρόντισα, ποιος άλλος;

– Μα ο μονίμως … ύποπτος για κάθε πράξη που αναδεικνύει και αναβαθμίζει το Σκαμνό. Ο Κώστας Γέμελος που αν και με δική του πρωτοβουλία δεν θέλησε να μετέχει στη νέα διοίκηση του πολιτιστικού μας Συλλόγου, εν τούτοις δεν παύει να εργάζεται και να προσφέρει στο χωριό.

Η ιδέα που ήδη τον τελευταίο καιρό εφαρμόσθηκε, να διανέμονται τα φυτά και να χρεώνονται σε Σκαμνιώτικες οικογένειες είναι πολύ καλή. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως μεταφέρεται σε κάθε οικογένεια η φροντίδα περιποίησης των φυτών. Οι δενδροφυτεύσεις σε ελεύθερους δημοτικούς η δημόσιους χώρους, δεν έφεραν στο παρελθόν τα πρέποντα αποτελέσματα. Τα δενδρύλλια υπέφεραν από έλλειψη περιποίησης, ποτίσματος, αλλά και από τις επιδρομές των κατσικιών.

Το ημερολόγιο του Σκαμνού «2004»

Δεν μπορούμε να κρύψουμε την αισιόδοξη εκτίμησή μας ότι ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Ευστράτογλου, ετοιμάζει ένα ημερολόγιο για το 2004 που πρόκειται να καταγραφεί, ίσως και σαν την μεγαλύτερη επιτυχία που σημειώσαμε μέχρι σήμερα, με τα ομολογουμένως καλά κατά παράδοση ημερολόγια του Σκαμνού.

Το θέμα που πραγματεύεται το νέο ημερολόγιο, είναι «ματιές στο χθες» του Σκαμνού με σπάνια φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κοινωνική ζωή, την πολιτιστική δραστηριότητα, τις αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες του Σκαμνού. Για τη συλλογή αυτού του σπάνιου και μοναδικού φωτογραφικού υλικού έγινε μία σημαντική προσπάθεια. Πολλοί Σκαμνιώτες έψαξαν στα οικογενειακά τους αρχεία και εισέφεραν αυτό το πλούσιο υλικό που ανατρέχει στην μεγάλη του πλειονότητα στο πρώτο ήμισυ του περασμένου αιώνα. Οι νέες γενιές μπορεί και να εκπλαγούν, καθώς από το υλικό αυτό ξεδιπλώνονται , άλλα ήθη, άλλος τρόπος ζωής, που σιγά – σιγά κοντεύουν να ξεχασθούν από τους μεγάλους και αγνοούνται πλήρως από τις νεώτερες γενιές.

Ένα μπράβο αξίζει σε όλους συνέβαλαν σ΄ αυτή την προσπάθεια. Το ημερολόγιο θα πρέπει να αποκτηθεί από κάθε μέλος και φίλο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού. Η αξία του ξεπερνά αυτή του συνήθους ημερολογίου. Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο που θα έρθει στο φως της δημοσιότητας σε έναν περιορισμένο –λόγω κόστους- αριθμό αντιτύπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *