FtS76 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

26 Ιουνίου ’04: Μεγάλο κοινωνικό γεγονός στο Σκαμνό

Πόλος έλξης καθίσταται πλέον το γραφικό χωριό του Σκαμνού για μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Το δρόμο άνοιξε η οικογένεια Θανάση και Χριστίνας Τσαντήλα με τη βάφτιση του Γιωργάκη, του γιου τους στην Ιερά Μονή Δαμάστας και την δεξίωση που ακολούθησε μετά με πλήθος καλεσμένων στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου του χωριού, κάτω από τα μεγάλα έλατα.

vaftisi-g-tsantilas2

Πλήθος επισκεπτών αποκόμισαν καλή εντύπωση.

vaftisi-g-tsantilas

Ήδη, τώρα η τάση που τείνει να διαμορφωθεί κλιμακώνεται καθώς για το Σάββατο, 26 Ιουνίου 2004 και ώρα 19:30 (αν δεν κάνουμε λάθος) αναγγέλλεται ο γάμος του πολύ αγαπητού μας Γιάννη Ευστράτογλου με την όμορφη Μαρία, τα δύο αυτά υπέροχα νέα παιδιά που δικαιολογημένα έχουν κερδίσει τις καρδιές των συγχωριανών, αφού και αυτά ανταποδίδουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την αγάπη τους για το Σκαμνό, επιλέγοντας τον όμορφο οικισμό για την κορυφαία στιγμή του κοινού των βίου.

Εξ όσων μπορέσαμε να πληροφορηθούμε, πριν καλά – καλά οριστικοποιηθούν τα προσκλητήρια και τα σχέδια της οικογένειας, το μυστήριο θα τελεσθεί στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, στον υπέροχο αυτό χώρο, που με τις δαπάνες και τις αρχιτεκτονικές ιδέες του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, διαμορφώθηκε σε έναν θαυμάσιο, γραφικό χώρο, με όλον τον περίβολο που συνδιαμορφώνει ένα ενιαίο σύνολο. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ιερό Μυστήριο θα τελεσθεί μπροστά από την είσοδο του ναΐσκου, στο διαμορφωμένο μπαλκονάκι και θα ιερουργήσει εκτός από τον Παπα-Στάθη, τον ιερέα του χωριού και ο Πανοσιολογιότατος πατήρ Ιγνάτιος, με τον οσιολογιότατο Πατέρα Δαμασκηνό από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, που ως γνωστόν διατηρούν στο Σκαμνό το Μετόχι της Μονής του παρακείμενου ναΐσκου Κοίμησης της Θεοτόκου. Η παρουσία του Ηγούμενου και του πατρός Δαμασκηνού, θεωρείται πλέον ή βέβαιο ότι θα προσδώσει μοναδική λαμπρότητα και θα προσθέσει τα μέγιστα στην ποιότητα του μυστηρίου, καθώς στους γάμους και την μετέπειτα γαμήλια εορτή πρόκειται να παρευρεθούν περισσότεροι από τριακόσιοι καλεσμένοι των οικογενειών, που θα ταξιδέψουν από την Αθήνα, αλλά και την Κρήτη, απ΄ όπου κατάγεται η πανέμορφη Μαρία.

Τεχνικά ζητήματα μικροφωνικής εγκατάστασης, ώστε να απολαύσουν όλοι οι καλεσμένοι τους ύμνους των πνευματικών μας ηγετών και την αμίμητη βυζαντική μουσική και μεγαλοπρέπεια, βαίνουν προς επίλυση και, όλα, προχωρούν ικανοποιητικά.

Ένα ολόκληρο Ξενοδοχείο, το μεγαλύτερο, στο Πολύδροσο έχει μισθωθεί από την οικογένεια για να καταλύσουν εκεί οι καλεσμένοι και να βρίσκονται με άνεση σε κοντινή απόσταση από το Σκαμνό.

Η γαμήλια γιορτή που θα ακολουθήσει, θα λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Συλλόγου με την ευθύνη του καλύτερου οίκου catering της Φθιώτιδος, «Πελαργός», επιπέδου πέντε αστέρων. Μιας και η μεγάλη γιορτή τελείται στην καρδιά της Ρούμελης, δεν θα μπορούσε να απουσιάζουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά εδέσματα για τα οποία το γενικό πρόσταγμα έχει ο Στάθης, στη Γραβιά, που θα ψήσει μεγάλο αριθμό αρνιών σε προκαθορισμένο χρόνο, ώστε να είναι ζεστά για τη συνεστίαση!

Για την άνετη υποδοχή και φιλοξενία των προσκεκλημένων θα χρησιμοποιηθούν και τα δύο επίπεδα με αντίστοιχους δύο μπουφέδες, τόσον κάτω από τη συστάδα των ελάτων, όσο και στον προαύλιο χώρο μεταξύ Εκκλησίας και Σχολείου, όπου ήδη με γρήγορους ρυθμούς ανακατασκευάσθηκε το υπαίθριο στέγαστρο. Ειδικός φωτισμός και εγκαταστάσεις μουσικής θα συμβάλλουν στο συνολικό αποτέλεσμα. Οι προσκεκλημένοι θα έχουν με βάση λίστες προκαθορισμένη θέση και θα ενημερωθούν από το υπεύθυνο προσωπικό κατά την προσέλευση και υποδοχή στο χώρο της δεξίωσης.

Από τώρα κιόλας θέλουμε μέσα από την καρδιά μας να εκφράσουμε σ΄ αυτά τα υπέροχα παιδιά, που έχουν όλες τις προϋποθέσεις, χάρις στην κοινωνική των αγωγή και την επαγγελματική των δραστηριότητα, να στήσουν μία σωστή οικογένεια, τις πλέον εγκάρδιες ευχές μας.

Μετεξέλιξη του οικισμού στο Σκαμνό

Τα δύο ωραιότατα σπίτια στην νοτιοδυτική πλαγιά του λόφου της Παιδικής Χαράς, του Αντώνη και του Θανάση, έδωσαν μια όμορφη νότα στην περιοχή αυτή του οικισμού και δημιούργησαν μαζί με τα πλησίον κτίσματα μία νέα γειτονιά με ωραία χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη ωραιότατο κτίσμα έρχεται τώρα να προστεθεί ψηλά, στο λόφο βορειοανατολικά του Αγίου Αθανασίου. Μία ακόμη κατασκευή του ανεπανάληπτου καλλιτέχνη – μηχανικού Κώστα Γέμελου. Εδώ ο Κώστας σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη, τον καλό φίλο γιατρό της Κηφισιάς Νασσάρ Ζιχάντ και την σύντροφό του Μαρία (στους οποίους έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ) χρησιμοποιεί για τις τοιχοποιίες αποκλειστικά και μόνον πέτρα λατομείου. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Καθώς μάλιστα το νέο αυτό οικοδόμημα βρίσκεται στην πλέον επίκαιρη θέση βιτρίνας και αποτελεί το καλύτερο στολίδι για όλους τους εποχούμενους από τις Θερμοπύλες προς τους Δελφούς καθ΄ ολόκληρη τη διαδρομή της φουρκέτας του μεγάλου Εθνικού Οδικού Δικτύου Αϊ-Γιώργη / Μαυροκοψιά – Βαθύρεμα .

Πριν το Πάσχα προστέθηκε η κεραμοσκεπή και το καλλιτέχνημα – κτίριο ολοκληρώθηκε εξωτερικά. Είναι χαρακτηριστικά τα εγκωμιαστικά σχόλια κατοίκων από τους τριγύρω οικισμούς που δεν παύουν να ρωτούν και να σχολιάζουν:

-Μα τι όμορφο χωριό είναι τέλος πάντων ο Σκαμνός!
-Ποιος χτίζει το όμορφο σπίτι στην κορυφή του λόφου;
-Ποιος έκανε τα σχέδια και την κατασκευή;

Ο Σκαμνιώτης Μηχανικός, που στην ουσία παραδίδει μαθήματα σε ειδικούς και μη, «παίζει» και συνδυάζει όχι μόνον τα ενδεικνυόμενα οικοδομικά υλικά, δηλ. πέτρα λατομείου, ξύλο και κεραμίδι, αλλά δίνει μορφή στο οικοδόμημα με συνδεόμενα ορθογώνια και κεκλιμένα επίπεδα που ενώ ενισχύουν τη λειτουργικότητα των χώρων, προσφέρουν ένα ασυνήθιστα ωραίο εξωτερικό σύνολο, σύμπλεγμα με χαγιάτια, προτεταμένους λιθόκτιστους τοίχους, παράθυρα – μπουλίτσες, απάγκιο από το βοριά, σκιά για το καλοκαίρι.

Η αισθητική πάει μαζί με την τεχνική και θερμομονωτική αντιμετώπιση της κατασκευής, καθώς στις εξωτερικές και επιλεγμένες εσωτερικές επιφάνειες προκρίνεται η πέτρα, στο πλείστον των εσωτερικών η τοιχοποιία συμπληρώνεται από μονωτικό υλικό «σάντουϊτς» και τούβλο.

Το συνολικό μέγεθος και το ύφος του κτιρίου που στο μάτι του θεατή εκ των πραγμάτων προβάλλεται στο τριγύρω φόντο με το άγριο τοπίο, με τα φαράγγια, τις απόκρημνες πλαγιές και το πράσινο, «δένει» αρμονικά, συμβιβάζεται και αποφεύγει τις βάναυσες παρεμβάσεις, που δυστυχώς βλέπουμε να πληγώνουν τα μάτια μας σε άλλες περιοχές ή οικισμούς.

Ένας στέρεος τοίχος τριγύρω στην πλαγιά, σε ύψος που διαμορφώνει τον αυλόγυρο, με επένδυση πέτρα, πάει να ολοκληρώσει το μεγαλείο. Προστατεύει την περιουσία, διαμορφώνει τον περιβάλλοντα αύλιο χώρο, δεν περιορίζει ούτε στο ελάχιστο την θέα από και προς το σπίτι, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την κατάλληλη γαρνιτούρα ανάδειξης του οικήματος!

Διακριτικοί προβολείς θα φωτίσουν σε λίγο το οικοδόμημα από κάτω προς τα πάνω σε τρόπο που να φωτίζεται το βράδυ και να αναδεικνύεται από μακριά.

Διαμορφώσαμε, ως Σύλλογος, σαν έμβλημα που κοσμεί τα έντυπα, την εφημερίδα και τη σημαία του χωριού μας την λιθόκτιστη βρύση, δίπλα στο ιατρείο, με το καμαρωτό έλατο που στέκει δίπλα και με φόντο τις απέναντι πλαγιές της Οίτης. Σε λίγο (ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο) το νέο σπίτι του Ζιχάντ που προσφέρεται με αξιώσεις σαν ανταγωνιστικό έμβλημα για το Σκαμνό.

Κοινός παρανομαστής και της δεύτερης αυτής εκδοχής ο Κώστας Γέμελος!

Ευχόμαστε στους καλούς φίλους, το Ζιχάντ, τη γλυκύτατη σύντροφό του, τη Μαρία και στα παιδιά τους, τα δύο χαριτωμένα αγοράκια, καλή υγεία και με πλήρη οικογενειακή ευτυχία να απολαύσουν όμορφες ημέρες στο καινούργιο σπιτικό τους!

Η ζωή στο Σκαμνό

Για τα μέλη του Σκαμνιώτικου Συλλόγου η πλέον ελκυστική πρόταση για κάθε γιορτή, για κάθε ευκαιρία, δεν είναι παρά το χωριό. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΦτΣ, αποφεύγει να πράξει αυτό που με επιμονή κάνουν άλλα έντυπα απευθύνοντας προσκλήσεις στα μέλη κλπ.

Έτσι με μεγάλη επιτυχία στο τελευταίο μόλις διάστημα γιορτάσθηκε στο πολιτιστικό μας κέντρο με τη συμμετοχή πολλών μελών και της διοίκησης του Συλλόγου η γιορτή για το νέο χρόνο, η γιορτή των Απόκρεω και της Καθαράς Δευτέρας, ενώ μεγαλειώδης ήταν η γιορτή του Πάσχα με τον οβελία σε κάθε σπίτι και σε κάθε γειτονιά. Η μεγαλύτερη παρέα ήταν αυτή στον περίβολο του Αγίου Αθανασίου και πολλές οικογένειες και αντίστοιχους οβελίες.

Νεοφώτιστοι πλην, καλά προετοιμασμένοι, ήταν οι οικογένειες του Θανάση και Αντώνη, ενώ ως επισκέπτες μας τίμησαν και ο Ζιχάντ με τη Μαρία και τα αγοράκια τους που πέρασαν τις μέρες του Πάσχα στο Πολύδροσο.

Ένα μεγάλο μπράβο οφείλουμε στην κα Τσαντήλα, την αντιδήμαρχο Πεύκης, τη μητέρα του Θανάση, που ανήμερα της Ανάστασης ετοίμασε μόνη της το κοκορέτσι της οικογένειας εντυπωσιάζοντας τους πάντες που είχαν την ψευδαίσθηση, ότι μόνον οι αυτόχθονες Ρουμελιώτες έχουν αυτό το ταλέντο!

Το μεσημεριανό τραπέζι και η φιλική συντροφιά διήρκησε στον ίδιο χώρο μέχρι τις 17:00, ενώ το σύνολο των μελών των οικογενειών, συγγενών και φίλων που τίμησαν την εκδήλωση υπερέβη τα εξήντα άτομα.

Χαρμόσυνων εκδηλώσεων συνέχεια

Δεν είναι μόνον το μεγάλο κοσμικό γεγονός των γάμων που αναγγείλαμε για τον Ιούνιο, αλλά στο προσεχές διάστημα πρόκειται –και πάλι στο Σκαμνό- να τελεσθεί η βάφτιση του μικρού Κωνσταντίνου, εγγονού του Κώστα Γέμελου! Το χαριτωμένο αγοράκι έκανε την εμφάνισή του με τους γονείς του στην πασχαλιάτικη γιορτή και φάνηκε να απολαμβάνει το τοπίο και τα τεκταινόμενα.

Η μικρή ταβερνούλα που τους θερινούς μήνες αποτελούσε το στέκι των συγχωριανών στον όμορφο χώρο Σχολείο – Εκκλησία, μετά τις περυσινές περιπέτειες και δυσκολίες, καθώς, φαίνεται, φέτος θα επαναλειτουργήσει με βελτιωμένο και καλύτερα διαμορφωμένο τον υπαίθριο χώρο.

Γιάννης Σαντοριναίος

Λυπηθήκαμε για το τροχαίο ατύχημα που είχε ο Γιάννης Σαντοριναίος, εγγονός της Αθανασίας Αστρακά και του αξέχαστου Γιαννούλη (γιος του Απόστολου και της Κικής, βασικών παραγόντων της ΦτΣ) στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος στο Φάληρο ενώ εκινείτο στην περιοχή με την μοτοσικλέτα του. Κάταγμα στο δεξιό του χέρι, γύψους κττ. Ευχόμαστε περαστικά στο Γιάννη.

Skamnos by night

Ένα ξεχωριστό μπράβο αρμόζει στα στελέχη του Συλλόγου για την επέκταση και βελτίωση του νυχτερινού φωτισμού καίριων σημείων του Σκαμνού. Ο μεγάλος πλάτανος Ζαλαώρα, φωτίζεται σωστά τώρα πλέον, από κάτω προς τα πάνω και το φαντασμαγορικό θέαμα δύσκολα περιγράφεται. Το ίδιο επιτυχής η παρέμβαση στη Βρύση Βασιλόπουλου, αλλά και τον Αϊ-Θανάση. Ίσως κάτι παρόμοιο θα άξιζε στη Βρύση – Ιατρείο με σωστότερο φωτισμό του μεγάλου έλατου.

Μένιος Ευσταθίου

Είχαμε μεν τη πληροφορία για το Μένιο, ότι ταλαιπωρείται εδώ και κάμποσους μήνες από την καταραμένη αρρώστια, αλλά από «τα νέα της Οίτης» που λάβαμε, αντλούμε τη θλιβερή είδηση ότι αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, μας άφησε σε ηλικία 67 ετών στις 09.02.2004.

Μέσα από την καρδιά μας εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στους οικείους του Μένιου. Το Μένιο, εμείς οι Σκαμνιώτες έχουμε καταγράψει στη συνείδησή μας σαν ιδιαίτερα συνετό και ενάρετο άνθρωπο. Όλοι μας ως μέλη της αυτής Κοινότητας Σκαμνού – Οίτης, είχαμε πολλές φορές στο παρελθόν την ευκαιρία να πιστοποιήσουμε το απαράμιλλο ύφος και ήθος του ανδρός που αποτελεί εξαίσιο παράδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς και υποδειγματικού λειτουργού των ΟΤΑ προς μίμηση.

Πολύ φοβούμαστε ότι σαν τον Μένιο δύσκολα να αναδείξει ο τόπος μας παρόμοια στελέχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν ήταν μόνον η άρτια και άμεση εξυπηρέτηση. Δεν μπορεί να μην αναλογισθούμε με το θλιβερό αυτό άγγελμα που μας έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, το ψυχικό μεγαλείο του Μένιου.

-Ελάτε να πάρετε έναν καφέ!

Και τούτο κατά σύστημα. Μόνιμη πρακτική, πάγια στάση ζωής!

Καλό σου ταξίδι, εκλεκτέ φίλε και συντοπίτη! Θα σε θυμούμαστε με τα καλύτερα των αισθημάτων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *