Η 7η Πανελλήνια σύναξη ορειβατών στο Σκαμνό για το Φαράγγι του Ασωπού

FtS69

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη φορά η 7η ετήσια πανελλήνια συγκέντρωση ορειβατών – φυσιολατρών στο Σκαμνό το διήμερο 14/15.09.2002, όπου κατασκήνωσαν και έλαβαν μέρος στη γιορτή υποδοχής για να περάσουν το φαράγγι την επομένη.

Ο Δήμος Γοργοποτάμου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Λαμίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού έκαναν πολύ καλή δουλειά για μία ακόμη φορά βελτιώνοντας σταθερά χρόνο με το χρόνο την μεγάλη αυτή εκδήλωση του Σκαμνού και του Δήμου Γοργοποτάμου που σαφώς έχει υπερτοπικό χαρακτήρα.

Οι συνδιοργανωτές χρειάστηκε να επιθεωρήσουν και να καθαρίσουν τους χώρους κατασκήνωσης. Νέοι χώροι έχουν προβλεφθεί εκτός από το λόφο της παιδικής χαράς και το Γούπατο, μιας και οι επισκέπτες χρόνο με το χρόνο αυξάνονται εντυπωσιακά.

deipno4

Η κύτη του φαραγγιού πρέπει να επιθεωρηθεί και να ελεγχθούν σημεία με δύσκολα περάσματα.

Τα τροφοεφόδια που προσφέρονται χωρίς αντάλλαγμα στους επισκέπτες πρέπει να είναι εξαιρετικά και άφθονα. Οι Σκαμνιώτες εθελοντές για την περιποίηση των επισκεπτών στη θέση τους. Για το σκοπό αυτό έρχονται στο Σκαμνό, όπου κι αν ζουν ή εργάζονται. Τους καλεί ένα ειδικό καθήκον, μιας υπέροχης ανθρώπινης, εθελοντικής προσφοράς.

asopos10

Όμορφες αφίσες τυπώνονται πυρετωδώς στο Τυπογραφείο Ευστράτογλου – Ξυνού για την ενημέρωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Χαιρετισμό καλωσορίσματος απηύθυναν στους πολυάριθμους επισκέπτες ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας, ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου κ Παναγιώτης Σπαθούλας και εκ μέρους του οικοδεσπότη Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, ο εκ των μελών κ. Γ. Αποστολόπουλος, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού επιθυμώ να σας καλωσορίσω εγκάρδια στην όμορφη αυτή ετήσια συνάντησή μας. Η συνάντηση αυτή έγινε κιόλας θεσμός που απολαμβάνει της αγάπης και στήριξης όλων μας.

Εκπρόσωποι συλλογικών οργανώσεων από όλα τα μέρη της πατρίδας μας και πολλοί μεμονωμένοι επισκέπτες αυξανόμαστε χρόνο με το χρόνο και είμαστε πιστοί και σ΄ αυτό το ραντεβού, στην 7η ετήσια φιλική σύναξη που πραγματοποιείται με συνέπεια κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου.

Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά που υποδεχόμαστε όλους εσάς. Με πολλούς από σας έχουμε ήδη γνωρισθεί από προηγούμενες συναντήσεις στον ίδιο χώρο. Αισθανόμαστε κιόλας φίλοι και εκφράζουμε με την ευκαιρία αυτή τα αισθήματά μας αγάπης και φιλοξενίας. Το ίδιο, όμως, αισθανόμαστε και για τους νέους επισκέπτες σ΄ αυτό το άγριο ανάγλυφο, το κακοτράχαλο τοπίο και στο Φαράγγι του Ασωπού, σ΄ αυτόν τον ανυπέρβλητο Ναό της Φύσης.

Επιβεβαιώνουμε και προεξοφλούμε αυτή τη φιλική σχέση γιατί γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που νοιάζονται για τις ομορφιές της φύσης. Το εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτό. Γι΄ αυτό σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε. Η αγάπη και η μέριμνα για το περιβάλλον αποτελεί αυταπόδεκτο γνώρισμα, όλων όσων βρίσκονται απόψε κοντά μας, αποτελεί το κοινό χαρακτηριστικό και τον βασικό τίτλο τιμής και πλατιάς κοινωνικής αναγνώρισης για τους φυσιολάτρες.

Μεγάλο το μήνυμα που εκπέμπετε εσείς, αγαπητοί φίλοι, στην ευρύτερη κοινωνία.

Το περιβάλλον, η χλωρίδα, η πανίδα και η προστασία τους αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο, καίριο χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας και στις παραπέρα επερχόμενες γενιές. Να μην τους στερήσουμε, να μην τη μειώσουμε ή υποβαθμίσουμε αυτή την ουσιώδη κληρονομιά.

Βιώνουμε δύσκολες περιστάσεις και πολλά σημεία των καιρών μας κάνουν να ανησυχούμε για το μέλλον του περιβάλλοντος, για την ποιότητα και την επάρκεια των φυσικών πόρων, για τις αδόκιμες ή -πολλές φορές- επικίνδυνες και καταστροφικές επεμβάσεις του ανθρώπου με τις οποίες προκαλούνται ποικίλες βλάβες.

Λίγα πράγματα, δυστυχώς, μπορούμε να κάνουμε απέναντι στους ισχυρούς της Γης που με συγκεκριμένες δράσεις απειλούν αυτό τον ίδιο τον πλανήτη. Να σκεφθούμε την πυρηνική ενέργεια που κοντεύει να ξεφύγει από τον ασφαλή έλεγχο και τα πολυποίκιλα βλαπτικά και δηληριώδη χημικά κατάλοιπα.

Στεκόμαστε όμως και στο κοντινότερο περιβάλλον μας, όπου κάτι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν ενώσουμε τη φωνή και τη κινητοποίησή μας. Να δούμε τις βλάβες αισθητικής με τα σκουπίδια δεξιά και αριστερά, με την απαράδεκτη διαχείριση των οικιακών και βιομηχανικών στερεών και υγρών αποβλήτων, με τις κτιριοδομικές και άλλες ιδιωτικές και δημόσιες κατασκευές που προσβάλλουν βάναυσα, σε αρκετές περιπτώσεις, την αισθητική, το ωραίο και το μέτρο, σ΄ αυτό τον τόπο που το γέννησε. Προσβάλλουν κοντολογής τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Βλάβες από την κακή χρήση των φυτοφαρμάκων και επικίνδυνων πρόσθετων χημικών ουσιών που εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία μας μιας και υποβαθμίζουν επικίνδυνα τα είδη της διατροφής της φυτικής ή ζωϊκής αλυσίδας.
Μιλάμε για τις επικίνδυνες δράσεις που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, που αλλοιώνουν επικίνδυνα τη σύσταση των τροφίμων.

Εσείς, όμως, οι φυσιολάτρες στέκεστε με υπευθυνότητα, με γνώση και με σύνεση απέναντι σ΄ αυτά τα θέματα. Κάθε φορά που είχα την τύχη να συζητήσω με αρκετούς από σας, ομολογώ, ότι βγήκα σοφότερος.

Γι΄ αυτό σας αγαπούμε, σας εκτιμούμε και χαιρόμαστε για την εδώ παρουσία και συμμετοχή σας στη διάσχιση του φαραγγιού του Ασωπού. Γι αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να μιλάμε, αυτούς επιλέγουμε για φίλους μας, σ΄ αυτούς αποθέτουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν είμαστε σίγουροι ότι οι παγκόσμιες συνάξεις για το περιβάλλον, τον τρίτο κόσμο, τη φοβερή φτώχεια και ανέχεια, τον κίνδυνο γι αυτό τον ίδιο τον πλανήτη μας, το κοινό μας σπίτι σε κάτι καλό θα οδηγήσουν. Μόλις πρόσφατα έγινε η σχετική παγκόσμια σύναξη στο Γιοχάνεσμπουργκ και/ -τι κρίμα!-, δεν φαίνεται να κατέληξαν σε ουσιαστικά, πρακτικά και χρήσιμα αποτελέσματα. Υπάρχουν οι αντίθετες συγκεκριμένες φωνές και τα κοντόφθαλμα οικονομικά συμφέροντα που βάζουν σε δεύτερη μοίρα αυτούς τους προβληματισμούς.

Παρ΄ όλ΄ αυτά είμαστε σίγουροι ότι η αγάπη και η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος πάει χέρι – χέρι με την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Κι αυτή είναι μία ακόμη αρετή που αναγνωρίζεται σ΄ εσάς.

Η σωματική άσκηση μέσα από την πορεία σε ένα μαγευτικό και μοναδικό περιβάλλον, δεν αποτελεί απλά και μόνον μία αγωγή, χρήσιμη, αν όχι απαραίτητη για τη σωματική μας υγεία και ευεξία. Πολύ σημαντικότερη είναι η ευμενής επίπτωση στην ψυχική υγεία, το ξελαμπικάρισμα του νου και της καρδιάς μέσα από την όμορφη περιπέτεια στο φαράγγι του Ασωπού που μόνον οι ορειβάτες γεύονται. Αυτή είναι η σπουδαία συνταγή για κάθε έναν από μας. Δύσκολο να αποφανθεί κανείς αν αυτή η συνταγή βοηθάει λιγότερο ή περισσότερο τους νέους ή τους ενήλικες, αφού σε όλους είναι το ίδιο πολύτιμη.

Για τους λόγους αυτούς κάθε φιλοφρόνηση και προσπάθεια από μέρους μας να σας υποδεχθούμε και να σας φιλοξενήσουμε, θα είναι λίγη. Το κάνουμε, όμως μέσα από την καρδιά μας και θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας προς τους άξιους διοργανωτές,

• τους οικοδεσπότες του πολιτιστικού συλλόγου Σκαμνού που εργάζονται σκληρά επί σειρά ημερών πριν, κατά και μετά την εκδήλωση αυτή, -πολλοί από αυτούς, γνωρίζω πολύ καλά, χρησιμοποιούν και μέρος της κανονικής των άδειας από τις ασχολίες τους για να έρθουν εδώ και να συνδράμουν καλοσυνάτοι και πρόσχαροι οικοδεσπότες,

• τους υπέροχους συντοπίτες μας του Ορειβατικού Λαμίας που η δράση τους σε τοπική και πανελλήνια κλίμακα είναι ιδιαιτέρως σοβαρή

• και πάνω απ όλους, τον νεοπαγή Καποδιστριακό Δήμο Γοργοποτάμου που με το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σπαθούλα και τα άξια στελέχη του, αγκάλιασε αυτή την εκδήλωση και την υποστηρίζει με θέρμη.

Ευχαριστίες οφείλουμε ακόμη στους χορηγούς και τους διακεκριμένους παράγοντες της περιοχής μας και ασφαλώς στα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή της εκδήλωσης.

Θα προτείνω λοιπόν σε λίγο να γευθούμε όλοι μαζί τα νόστιμα εδέσματα του τόπου μας και το τοπικό βαρελίσιο κρασί, πίνοντας εις υγείαν αυτών των υπέροχων ανθρώπων και βεβαίως στην υγειά σας με την ευχή να χαρείτε την εδώ παραμονή σας και να βιώσετε με χαρά την μοναδικές εμπειρίες από το πέρασμα του Ασωπού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *