28η Οκτωβρίου 1940

FtS64

υπό Γεωργίου Πούλιου
Δικηγόρου παρ΄ Αρείω Πάγω, Αθηνών

28η Οκτωβρίου 1940. Μία ακόμη μεγάλη ημέρα της φυλής μας. Μία επέτειος. Ένας θρύλος. Μία μνήμη. Ένα χρέος.

Τότε οι Έλληνες του Σαράντα σήκωσαν στους ώμους τους το μέγα βάρος, όχι μόνο της δικής μας ελευθερίας, αλλά και την ελευθερία των άλλων λαών. Όλοι οι λαοί το αναγνώρισαν. Σήμερα έπαθαν αμνησία.

Η Ελλάδα αμύνθηκε μόνη κατά των αρχικά επιτεθέντων την 28η Οκτωβρίου 1940 Ιταλών και ακολούθως με ανεπαρκή συμμαχική βοήθεια συνέχισε μαχόμενη κατά των Γερμανών, συνολικά 216 ημέρες. Αντίθετα η Αλβανία, Αυστρία, Δανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τσεχοσλοβακία έπεσαν αμαχητί. Η Ολλανδία σε 4 ημέρες. Η Πολωνία σε 8 ημέρες. Οι Πουρκουάδες, οι Γάλλοι 40 ημέρες. Βέλγοι και Νορβηγοί σε 18 ημέρες.

Η αντίσταση της Ελλάδος έδωσε τη νίκη στις συμμαχικές δυνάμεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμπαράσταση της Ελλάδος ήταν ουσιαστική και έγινε αφορμή ν΄ ανατρέψει όλα τα σχέδια του Χίτλερ.

Ο Γερμανός Στρατάρχης von Paulus, στη δίκη της Νυρεμβέργης (1945-1946) κατέθεσε: Η εκστρατεία κατά της Ελλάδος καθυστέρησε τη Γερμανική επίθεση κατά της Ρωσίας περί τις 5 εβδομάδες.

Τέλος ο Χίτλερ είπε: Η είσοδος της Ιταλίας στον πόλεμο αποδείχθηκε καταστροφική για μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένινγκραντ και τη Μόσχα πριν μας πιάσει το Ρωσικό ψύχος.

Την 28η Οκτωβρίου 1940 οι Έλληνες έδωσαν το μεγάλο δίδαγμα της αυτοθυσίας, της πειθαρχίας, της ομόνοιας και των μεγάλων ιδανικών της αυτοθυσίας, της πειθαρχίας, της ομόνοιας και των μεγάλων ιδανικών που τόσο λείπουν από την εποχή μας. Έδωσαν ένα μεγάλο μήνυμα που δεν πρέπει να ξεχασθεί. Ήταν το μήνυμα του Ελληνικού Λαού υπέρ βωμών και εστιών. Ένας αγώνας για τα όσια και τα ιερά του Έθνους. Ο πόλεμος αυτός ήταν αγώνας ελευθερίας κατά της δουλείας. Αγώνας του πνεύματος κατά της κτηνωδίας.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι η ημέρα των ελευθέρων ανθρώπων, των ημιθέων και των ηρώων.

Μέσα μας πρέπει να ζει ακατάλυτο, απόλυτο και αιώνιο το 1940.

Μέσα στο κατασκότεινο και σε μία κρίσιμη καμπή η μικρή Ελλάδα έδινε από τον Έβρο ως την Κρήτη την αξέχαστη εκείνη στιγμή, εκείνη την αυγή της 28ης Οκτωβρίου 1940 τη μεγάλη και ηρωική απάντηση στον ιταμό επιδρομέα το μεγάλο ΟΧΙ.

Αθήνα 28.10.2001

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *