FtS64 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Πολύκαρπος Αστρακάς: Ο Τοπικός Σύμβουλος για την καθαριότητα του οικισμού

Μέσα από τις στήλες της ΦτΣ ο Τοπικός μας Σύμβουλος απευθύνεται σε όλους τους συγχωριανούς που διατηρούν ιδιοκτησίες μέσα στον οικισμό του Σκαμνού θέτοντας το ζήτημα της καθαριότητας των αύλιων χώρων και οικοπέδων. Την περασμένη περίοδο μόνον ένα μέρος συγχωριανών ανταποκρίθηκαν σ΄ αυτήν την παρότρυνση του Δήμου και για τους αμελείς εξετάσθηκε το ενδεχόμενο επιβολής των κατά Νόμο προστίμων.

Με ιδιαίτερη δυσκολία μπόρεσε ο Δήμος να δεχθεί το αίτημα επιεικούς μεταχείρισης των αμελών συγχωριανών και ασφαλώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και την επόμενη χρονιά. Για το λόγο αυτό εκπέμπεται εγκαίρως αυτό το μήνυμα μέσα από τη ΦτΣ που έχει ένα ευρύτατο φάσμα παραληπτών, ώστε να μην αντιμετωπισθεί πρόβλημα μη ενημέρωσης ή έγκαιρης ευαισθητοποίησης. Είναι προφανές ότι οι ακάθαρτοι χώροι δεν εισφέρουν μόνον αρνητικά στην εικόνα του χωριού μας, αλλά δημιουργούν και άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς για ολόκληρο τον οικισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που ο νομοθέτης είναι αυστηρός.

Οι λογαριασμοί του νερού

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση της κατανάλωσης του νερού στο Σκαμνού με τις νέες υπερβολικές τιμές που φθάνουν τις 500 δρχ ανά κυβικό με στόχο, όπως μας εξήγησε ο κ. Πολ. Αστρακάς, να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα κατανάλωσης νερού.

Η προσεκτική καταγραφή των ενδείξεων των μετρητών κατέδειξε αυτή τη φορά, ακόμη και με τις πολύ μεγάλες τιμές, το πόσο δίκαιο είχαν οι διαμαρτυρηθέντες συγχωριανοί για τις περυσινές αυθαίρετες χρεώσεις. Τα ποσά κρίνονται απολύτως δίκαια ακόμη και τα υψηλότερα, από τους καταναλωτές.

Για μία ακόμη φορά θα θέλαμε να θέσουμε από τη θέση αυτή τον προβληματισμό μας, για το πόσο ορθή είναι η γραμμή της τοπικής αυτοδιοίκησης και να ρωτήσουμε:

Πόσο δύσκολο θα ήταν να αντλήσουμε το νερό της Τρανή-Βρύσης στην παλαιά υδατοδεξαμενή που ούτως ή άλλως υπάρχει και από κει με ένα ξεχωριστό δίκτυο να διατίθεται το νερό (κατώτερης ποιότητας, μη πόσιμο) για το πότισμα μιας ντοματιάς, ενός δενδρυλλίου; Μάλιστα θα λέγαμε να τιμολογηθεί και αυτό το νερό, με ειδικό τιμολόγιο, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λειψυδρίας για να καλυφθεί η δαπάνη. Δηλ. θέλουμε να πούμε με απλά λόγια, πέρα από τη συνταγή «πονάει χέρι, κόβει χέρι», δεν υπάρχει άλλος δρόμος;

Ο Δήμαρχος για το Σκαμνό

Βελτιώνεται δραστικά η εικόνα του Δημάρχου στο Σκαμνό, παρά τις κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Η προσωπική του εμπλοκή στον εκχιονισμό των δρόμων του χωριού στις δύσκολες μέρες με τα πολλά χιόνια χειριζόμενος ο ίδιος το ιδιόκτητο τρακτέρ του στο οποίο είχε προσαρτήσεις κατάλληλο «μαχαίρι» έκανε τους Σκαμνιώτες να νοιώσουν προσωπική υποχρέωση.

Δύο ακόμη επισκέψεις πραγματοποίησε τις μέρες των Χριστουγέννων τη μία για να μοιράσει δώρα στους μόνιμους κατοίκους του χωριού και την άλλη για να συζητήσει με εκπροσώπους του χωριού που ορίσθηκαν από τη συνέλευση της 25.12.2001 σειρά θεμάτων που αφορούν το χωριό.

Το θεματολόγιο και τα συμπεράσματα εντοπίζονται στα εξής:

Πλατεία

Οι λείες μαρμαρόπλακες για την αποπεράτωση της πλατείας του χωριού, κρίθηκαν ατυχής επιλογή από αισθητική πλευρά μιας και δεν συμβιβάζεται με το σύνολο και το χαρακτήρα που συστηματικά αναδεικνύουν οι Σκαμνιώτες στο χωριό τους. Ομοίως η λεία επιφάνεια μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για ατυχήματα μιας και θα είναι ιδιαίτερα ολισθηρές ευθύς μόλις βραχούν. Θα αντικατασταθεί αυτό το υλικό με συμπαγές τούβλο και πέτρινες πλάκες.

Δημοτικός φωτισμός

Επισημαίνονται σημεία για άμεση επέμβαση (η πρόσβαση προς Χρύσανθο, η διαδρομή πίσω από το σπίτι του Παπα-Στάθη μέχρι του Ταξιάρχη, Γούπατο, πρόσβαση Θύμιου Τζιβάρα & Γ. Αποστολόπουλου). Συζητήθηκε η σταδιακή εγκατάσταση συστήματος με υπόγεια καλωδίωση και χρήση καλαίσθητων μαντεμένιων στύλων – φανοστατών (δίφωτα) σε παραδοσιακό στυλ. Επειδή αντιμετωπίζεται αύξηση του κόστους προσεγγίζεται το ζήτημα με σταδιακή αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος με τους ξύλινους στύλους. Για παράδειγμα ξεκινούμε σε συγκεκριμένες ενότητες χώρων ή δρόμων. Πχ πρώτα στην πλατεία, μετά στο ενιαίο συγκρότημα με το Σχολείο, ακολουθεί Αη-Θανάσης, Τρανή- Βρύση, Παιδική Χαρά, κεντρική οδός Γούπατο – Ταξιάρχη, Αη- Θανάση-Γούπατο, Αη- Θανάση Σχολείο, Ταξιάρχη Τρανή Βρύση, Ταξιάρχη – Παιδική Χαρά (Γιάννη Ζαλαώρα). Παράλληλα παρουσιάσθηκε και μία ενδιάμεση λύση με ειδικές κατασκευές που ετοίμασε ο Σύλλογος για ανάρτηση στις ξύλινες κολώνες.

Διάθεση οικοδομικών υλικών για κατασκευές του Συλλόγου

Ο Δήμαρχος δίνει πρόσθετες διευκρινήσεις για τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια από την αθέτηση της υπόσχεσης του Δήμάρχου, αισθανόμενος ότι η ΦτΣ δικαίωσε μεν τον Αχιλλέα Τζουβάρα, αλλά αδίκησε τον ίδιο εξ αιτίας ανεπαρκούς πληροφόρησης. Σε επαφή που είχαμε με τον Αχιλλέα προέκυψε ότι πράγματι ο εκπρόσωπος του Τοπικού Συμβουλίου Κουμαριτσίου (Γιάννη Σγάγιας), αλλά και ο ίδιος ο Αχιλλέας υποστηρίζουν την θέση ότι «οι Σύλλογοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση».

Με τη σειρά μας οφείλουμε από τη θέση αυτή να αποδοκιμάσουμε τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις που λίγο πολύ θέλουν να βάλουν τη Δημοτική Αρχή σαν αντίπαλο μαγαζί στους πολιτιστικούς Συλλόγους, αντί να τους δουν σαν απαραίτητο και πολύτιμο συμπλήρωμα στο έργο της δημοτικής αρχής.

Είναι, ακριβώς, αυτός ο λόγος που η συμπολίτευση στο Δήμο ανέκρουσε πρίμνα και δεν υποστήριξε την πρόταση. Εν πάσει περιπτώσει ο Δήμαρχος αποσαφήνισε τη θέση του ότι όχι μόνον καλοχαιρετίζει τη δράση των πολιτιστικών Συλλόγων, αλλά σκέφτεται και να θεσπίσει μέτρα ενίσχυσης των ανάλογα προς το έργο που παράγουν και τη διάθεση ιδίων πόρων, σε τρόπο που να ενθαρρυνθούν οι τοπικές κοινωνίες να δραστηριοποιηθούν και να συμμετάσχουν.

Η Νομαρχία Φθιώτιδος κοντά στους Σκαμνιώτες

Με καλά λόγια μιλούν οι Σκαμνιώτες για τους ανθρώπους της Νομαρχίας που προσέτρεξαν να συνδράμουν τους αποκλεισμένους από το χιόνι Σκαμνιώτες. Εκφράζονται ευχαριστίες προς τον κ. Κοραβάνα (αν σωστά μας δόθηκε το όνομα) Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον χειριστή του εκχιονιστικού μηχανήματος Γιάννη Θεοχάρη για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *