FtS65 – Αλληλογραφία

«Σταυρο-δρόμι», Πνευματικό Κέντρο Σταυρού

 

Από τις πλέον αξιόλογες, αν δεν είναι ήδη και η καλύτερη, η πολιτιστική δραστηριότητα του Πνευματικού Κέντρου Σταυρού (=είναι ο οικισμός που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιανοκλαδίου και το παλαιότερο όνομά του ήταν Μπεκή [η]). Από την περιοδική των έκδοση που τιτλοφορούν «Σταυρο-δρόμι» και που τιμητικά μας στέλνουν εξ αρχής μέχρι και το 5ο τεύχος που εξέδωσαν πρόσφατα, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι πρόκειται για έναν οικισμό που έχει να παρουσιάσει μία ζωντάνια και διάθεση για προκοπή. Μία σειρά υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων επιστημόνων και μελετητών του Σταυρού, καλλιεργούν στ΄ αλήθεια το πνεύμα, τη γνώση και την θετική πορεία.

Δεν ξέρουμε –και ούτε σκοπεύουμε να το υπαγορεύσουμε- πως τοποθετούνται οι αρχές, οι ΟΤΑ και οι συγκροτημένοι υπέρτεροι πνευματικοί οργανισμοί, αλλά εμείς θα δώσουμε το δικό μας μπράβο και τα συγχαρητήρια στους καλούς μας συντοπίτες με την προτροπή να μην σταματήσουν την όμορφη προσπάθειά τους που ακτινοβολεί και διαμορφώνει πρότυπο σημείο αναφοράς.

Δεν μπορεί παρά να εντυπωσιασθεί κανείς ευχάριστα παρατηρώντας τέτοια φαινόμενα, όπως καλή ώρα, ο Σκαμνός, ο Μπράλος, το Παλαιοχώρι που αναδεικνύουν κυψέλες πολιτιστικής δραστηριότητας δυσανάλογα μεγαλύτερου βεληνεκούς προς τον πληθυσμιακό συντελεστή.

Το πρώτο συνέδριο της Φθιωτικής Ιστορίας που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Σταυρού, μόλις πρόσφατα –το Νοέμβριο- στο Κάστρο της Λαμίας λογίζεται ως εκδήλωση μείζονος σημασίας. Κάπου 20 εισηγητές εκ των οποίων οι 16 από τη Φθιώτιδα πέτυχαν να προσεγγίσουν θέματα ιστορικής ανάλυσης για ολόκληρο το φάσμα εξέλιξης και διαχρονικής διαδρομής της Φθιώτιδας. Δεν ήταν και λίγες οι περιπτώσεις, όπου κατατέθηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό συγκεκριμένα στοιχεία και πληροφορίες.

Με αυτά τα λίγα λόγια θα θέλαμε να απαντήσουμε στην φιλόφρονα [ «..κι΄εσείς με τις δραστηριότητές σας έχετε ξεπεράσει τα όρια του χωριού σας..»] επιστολή του κ. Γιάννη Μακρή, κορυφαίου στελέχους και επί κεφαλής της συντακτικής επιτροπής του εξαίρετου περιοδικού του Σταυρού. Ταυτόχρονα ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Μακρή για το ενδιαφέρον κείμενο «Κλεφτοπόλεμος κατά των οπισθοφυλακών του Δράμαλη το 1822 στη Φθιώτιδα» που μας έστειλε, καθώς αναφέρεται σε δράσεις που έλαβαν χώρα στα άγια χώματά μας. Το κείμενο αυτό αποτελεί την αναφορά μας εν όψει της Εθνικής Γιορτής της Παλιγγενεσίας και απόδοση τιμής στους άξιους προγόνους μας που μας χάρισαν το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.

ΚΩΣΤΑ/λέξεις

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Βασίλη Αλεξίου, το Κωσταλεξιώτη λογοτέχνη και συγγραφέα για τα βιβλία του που τιμητικά μας έστειλε. [1. ΚΩΣΤΑ/λέξεις (ποίηση), Έκδοση Πνευματικές Σελίδες, Λαμία 2002, 2. «Αλέκος Βασιλείου», υπό Γιάννη Ανδρικόπουλου, Κριτικό Δοκίμιο, Λαμία 2002, 3. Κωσταλεξιώτικη Ντοπιολαλιά (Μελέτη), έκδοση «πνευματικές σελίδες», Λαμία 2002].

Θεωρούμε ότι μας δίνει το δικαίωμα και δημοσιεύουμε ένα από τα ωραία ποιήματά του υπό τον τίτλο «η λαλιά των πραγμάτων». Το γειτονικό μας χωριό, το Κωσταλέξη, που είχε απασχολήσει πριν από χρόνια το Πανελλήνιο, με τρόπο που δεν περιποιούσε ιδιαίτερη τιμή στην περιοχή μας, να που έχει να δείξει όμορφα δείγματα πνευματικής ανάπτυξης και καλλιέργειας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Βασίλη Αλεξίου τα ποιήματα και κείμενα του οποίου έχουν απασχολήσει με θετικά σχόλια το πανελλήνιο και γι΄ αυτό δικαίως ο Δήμος Λαμιέων με απόφασή του το 1999 βράβευσε τον συντοπίτη πνευματικό άνθρωπο με το αργυρό μετάλλιο της πόλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *