FtS65 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Η πλατεία του χωριού

Με δαπάνη του Δήμου 1,5 εκ. δρχ δόθηκε μία καλή ώθηση στο εδώ και χρόνια ημιτελές έργο διαμόρφωσης του μικρού χώρου δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, που έστω κατ ευφημισμόν, αποκαλούμε πλατεία του Σκαμνού. Ολοκληρώθηκε η πλακόστρωση και τοποθετήθηκαν κολώνες – φανοστάτες. Η εποικοδομητική συνεργασία του Συλλόγου με τον τοπικό Σύμβουλο Αυτοδιοίκησης Πολύκαρπο Αστρακά υπήρξε ευεργετική, καθώς επετεύχθησαν μερικές παρεμβάσεις αισθητικής και ποιότητας στις …προθέσεις του Εργολάβου. Αναμφιβόλως υπολείπονται και άλλες συμπληρωματικές παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν από το Σύλλογο, αλλά για τους Σκαμνιώτες που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι σε αρωγή των ΟΤΑ το έργο του Δημάρχου καλοχαιρετίζεται με ικανοποίηση.

Ασωπός: Η γέφυρα στο Ντούνο

Μεγάλο το ποσό που διατίθεται από την πολιτεία [ΥΠΕΧΩΔΕ] για να κατασκευασθεί μία καινούργια γέφυρα παρακάμπτοντας την παλιά πέτρινη γέφυρα στο Ντούνο που άρχισε να καταρρέει. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές που φέρνουν στο φως σημαντικά ευρήματα από πολύ παλαιότερες ένδοξες περιόδους του τόπου μας. Οι απορίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Γιατί διατίθενται κάπου 11 δις δρχ για μία γιγαντιαία κατασκευή νέας γέφυρας από μπετόν που θα αποκαταστήσει τη σύνδεση της λεγόμενης παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας Αθηνών που εκ των πραγμάτων έχει υποκατασταθεί από νέες καλύτερες εναλλακτικές οδικές αρτηρίες;

Πόσο απαραίτητη είναι η αποκατάσταση της σύνδεσης της Ηράκλειας με το Σκαμνό μέσα από τις δαιδαλώδεις στροφές του παλιού δρόμου τη στιγμή που η νέα οδός Θερμοπυλών – Δελφών δίνει ανετότερη λύση;

Οι λίγοι κτηνοτρόφοι που ενδιαφέρονται ενδεχομένως γι΄ αυτό το δρόμο, δεν θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους περνώντας πάνω από την παλαιά γέφυρα αφού –βεβαίως- αυτή αποκατασταθεί με την ίδια τεχνική και αισθητική της πέτρας και προφανώς με ελάχιστη δαπάνη;

Πότε επί τέλους θα αρχίσουμε να αντιδρούμε στην αλόγιστη χρήση των κρατικών μας πόρων και στη βάναυση καταστροφή της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

Με υπόμνημά του ο αιρετός τοπικός Σύμβουλος Σκαμνού – Οίτης, Πολύκαρπος Αστρακάς παρεμβαίνει μέσω του Δήμου και ζητάει, πολύ σωστά, την προώθηση αιτήματος επέκτασης του φωτισμού από τις ανώτερες αρχές αυτοδιοίκησης, Νομαρχία – Περιφέρεια, του κόμβου Αγίου Αθανασίου μέχρι τον επόμενο κόμβο στο Γούπατο (διασταύρωση με την παλαιά Εθνική οδό Λαμίας Αθηνών) που ξαναδίνεται στην κυκλοφορία μέσα από το χωριό. Στην νέα επικίνδυνη διασταύρωση έγιναν ήδη στο παρελθόν –με τη μικρή κυκλοφορία- τροχαία δυστυχήματα, ενώ ολόκληρο το τμήμα του συνδετηρίου δρόμου χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πάγος το χειμώνα, μικρή ορατότητα λόγω των φυτών του πρανούς και τεράστιος κίνδυνος από τις προσβάσεις «φουρκέτες» στον οικισμό.

Ανάπλαση χώρου θέας

Σε καλό δρόμο βρίσκεται το έργο «ανάπλασης χώρου θέας» στην ανατολική κεντρική είσοδο του Σκαμνού. Τον μεγάλο οδικό κόμβο του δικτύου εθνικού οδικού δικτύου Θερμοπύλες – Δελφοί και της παράκαμψης προς τα χωριά Οίτης – Γκιώνας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδιαιτέρως θετική υπήρξε η στάση του Δημάρχου κ. Π. Σπαθούλα και του Τοπικού Συμβούλου Σκαμνού κ. Πολύκαρπου Αστρακά.

Αντίθετα θλίψη και απορία προκαλεί η αρνητική στάση των –επίσης τοπικών Συμβούλων Οίτης, που η μοίρα μας έσπρωξε να θεωρούμαστε ενιαίο τοπικό διαμέρισμα- κκ Σούλια και Κοτσιμπού. Στους υπόψη κυρίους, που έστω κατά τον τύπο θεωρούνται μέλη του τοπικού συμβουλίου «Οίτης – Σκαμνού», δηλ. όχι μόνον της Οίτης, αλλά και του Σκαμνού θα θέταμε το ερώτημα:

-Πότε θα μας δώσουν την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε;

Αγαπούμε και σεβόμαστε όλους τους κατοίκους της Οίτης, του γειτονικού οικισμού με τους οποίους οι Σκαμνιώτες διατηρούν στενούς δεσμούς συγγένειας και βαθιάς φιλίας. Ταυτόχρονα όμως τους καλούμε να ενημερωθούν για τα τερτίπια, όπως τα παραπάνω, των εκπροσώπων τους που δεν είναι τυχαίοι, αλλά αυτοί που διάλεξαν οι ίδιοι με την ψήφο τους.

Έρχονται εκλογές! Που ψηφίζουμε;

Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μέσα στο 2002 και έπεται συνέχεια μέχρι την Ολυμπιάδα με βουλευτικές εκλογές. Οι νέες ρυθμίσεις σχετικά με τον τόπο που ψηφίζουμε αλλάζουν τα δεδομένα και καλούμαστε να πάρουμε τα μέτρα μας εγκαίρως πριν βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το δικαίωμα ψήφου μεταφέρεται εφ εξής στον τόπο όπου τηρείται ο οικογενειακός φάκελος και δεν είναι ανεξάρτητος από αυτό το δεδομένο, όπως γνωρίζουμε και εφαρμόζαμε μέχρι τώρα. Έτσι λοιπόν πολλοί Σκαμνιώτες που αγαπούν και προσφέρουν στο χωριό, καλούνται τώρα να υλοποιήσουν και μία ακόμη σημαντική επιλογή και πρόκληση.

-Αγαπάς το Σκαμνό και νοιάζεσαι γι αυτό το όμορφο χωριό;
-Αν ναι, τότε λοιπόν κινήσου γρήγορα μέχρι και το Μάρτιο του 2002 για να μεταφέρεις τη ψήφο τη δική σου και της οικογένειάς σου (περιλαμβάνονται τα ανύπανδρα παιδιά) μεταφέροντας τον οικογενειακό σου φάκελο στο Σκαμνό και πήγαινε να ψηφίσεις στις επόμενες εκλογές, ώστε να μην διαμαρτύρεσαι, ενδεχομένως με το δίκιο σου, για τα παράξενα που γίνονται για σένα και το χωριό σου κάτω από αλλοπρόσαλλες επιλογές άλλων!

Είναι γεγονός ότι πολλοί Σκαμνιώτες, όπως εξ άλλου παρατηρήθηκε λίγο – πολύ σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία, κάτω από δύσκολες συνθήκες του παρελθόντος, αλλά και για το λόγο της απόστασης, μετέφεραν την ψήφο τους ή την οικογενειακή μερίδα τους σε αστικά κέντρα ή αλλού. Αυτοί οι λόγοι δεν συντρέχουν πια σήμερα. Η μετακίνηση με τα σημερινά μεταφορικά μέσα έχει απλουστευθεί και η μετάβαση στο χωριό μας για να δείξουμε την αγάπη και τη στήριξή μας στον τόπο που αγαπάμε, δεν είναι παρά μία ευχάριστη εκδρομή, όταν αυτό που και που απαιτείται. Με τη μείωση της γραφειοκρατίας, όσο και αν οι ρυθμοί πάταξής της δεν μας αρέσουν, οφείλουμε να πούμε ότι, όλο και σπανιότερα χρειαζόμαστε ένα πιστοποιητικό του Δήμου, αλλά και όταν ακόμη αυτό είναι απαραίτητο, η χορήγηση και αποστολή του είναι μία εξαιρετικά απλή διαδικασία.

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορούμαστε ότι οικογένειες που αποτελούν την ψυχή του Σκαμνού, αλλά ωστόσο δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα αυτό, κινούνται τώρα δραστήρια για τη μεταφορά της οικογενειακής των μερίδας και της ψήφου των στο Σκαμνό, γιατί αντιλαμβάνονται ότι με την ψήφο των στα αστικά κέντρα ελάχιστα έως καθόλου επηρεάζουν την πορεία των πραγμάτων, ενώ στο Σκαμνό που επίσης αγαπούν και υποστηρίζουν, η ψήφος τους έχει μεγάλη αξία και σημασία.

Οι προϋποθέσεις μεταφοράς της οικογενειακής μερίδας και η διαδικασία είναι απλή και μπορεί κανείς να την πληροφορηθεί, όχι μόνον στο Δήμο Γοργοποτάμου, αλλά και σε κάθε Δημοτική Αρχή της χώρας.

Ο Δήμος στηρίζει πολιτιστικούς Συλλόγους και συναφείς δραστηριότητες

Με κατάλληλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων του Δήμου για το 2001 κατέστη δυνατή η οικονομική στήριξη συγκεκριμένων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως:

• Κατασκευή προτομής οπλαρχηγού Δυοβουνιώτη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δυο Βουνών (δρχ 1,5 εκ.)

• Εγκατάσταση αναμεταδοτών τηλεοπτικών δικτύων στην Οίτη (δρχ 1.5 εκ.)

• Εξοπλισμός στο Πνευματικό Κέντρο Δαμάστας (δρχ 400.000)

• Οικονομική ενίσχυση πολιτιστικού Συλλόγου Γοργοποτάμου (δρχ 100.000)

• Ηλεκτροδότηση Πνευματικού Κέντρου Δελφίνου (δρχ 1.304.000)

• Μπάσκετ Ηράκλειας (προϋπολογισμός 1 εκ. δρχ)

• Κατασκευές στις Χριστιανικές Κατασκηνώσεις Ορφανοτροφείου Θηλέων Ελευθεροχωρίου δρχ 800.000

• Πολιτιστικές εκδηλώσεις Βαρδατών ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης δρχ 250.000

• Γήπεδο ποδοσφαίρου –στίβου – κερκίδων – βοηθητικών εγκαταστάσεων στην Ηράκλεια δρχ 130 εκ.

• Αίθουσα πολλαπλής χρήσης Κουμαριτσίου δρχ 4,13 εκ.

• Επέκταση δημοτικού φωτισμού Δαμάστας 2,5 εκ. δρχ

• Κατασκευή WC και αποθήκης στο Κουμαρίτσι δρχ 2 εκ.

• Κατασκευή βοηθητικών χώρων στο Κουμαρίτσι δρχ 2,13 εκ.

Θα θέλαμε από τη θέση αυτή να συγχαρούμε το Δήμο για την ευαισθησία του σε πολιτιστικά ζητήματα, αλλά και να υπογραμμίσουμε:

Παρατηρείται μία ασυνέπεια λόγων και έργων. Κατά καιρούς ακούσθηκαν θέσεις της μορφής «δεν χρηματοδοτούμε πολιτιστικούς Συλλόγους» ή το αντίθετο «τους πολιτιστικούς συλλόγους τους εκτιμούμε και τους υποστηρίζουμε γιατί παράγουν έργο συμπληρωματικό κλπ». Τελευταία κυκλοφόρησε και το ύποπτο, όσο και απαράδεκτο σλόγκαν: «Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση». Εμείς θα σταθούμε στην τελευταία δήλωση του Δημάρχου που βάζει τα πράγματα στη θέση τους, τουλάχιστον σαν μπούσουλας για το μέλλον:

«Βλέπουμε μία παρέμβαση του Δήμου ανάλογη προς τη συμμετοχή και εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών».

Και ερωτούμε:

– Ποια είναι η συνεισφορά των τοπικών πολιτιστικών φορέων ή μεμονωμένων συνδημοτών για την πολιτιστική και εξωραϊστική δραστηριότητα στους οικισμούς τους συγκρινόμενη με τον μικρό οικισμό του Σκαμνού όπου οι λιγοστοί κάτοικοι διαπαιδαγωγήθηκαν, αν και άνθρωποι μέτριας εισοδηματικής στάθμης, να βάζουν το χέρι τους στην τσέπη για το καλό του οικισμού των;

– Μήπως μερικοί αιρετοί παράγοντες βλέπουν τους πόρους του Δήμου να λειτουργούν κάπως σαν self service ή, όπως λέμε στο Σκαμνό, ισχύει ο κανόνας «όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε»;

Συμμετοχή του Δήμου Γοργοποτάμου στην ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ –ΟΙΤΗ ΑΕ

Ενόψει άντλησης νέων πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και η δράση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών των σχετικών φορέων. Από τα προγράμματα Leader ο Σκαμνός που είχε αναπτύξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων -μη πολιτικών- στελεχών του αρμόδιου Υπουργείου Γεωργίας ένα αξιέπαινο πρόγραμμα, αδικήθηκε προκλητικότατα για λόγους που είναι γνωστοί και είναι ο μόνος οικισμός όπου δεν έγινε ουδεμία παρέμβαση από τους πόρους αυτούς.

Ο Δήμος Γοργοποτάμου συμμετέχει στις συνελεύσεις και παρακολουθεί τις σχετικές διεργασίες της αναπτυξιακής εταιρίας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες μας επίκεινται αλλαγές στη στελέχωση. Για το Σκαμνό, οι όποιες αλλαγές, ασφαλώς, δεν μπορεί να είναι προς το χειρότερο.

Είναι παρήγορο το γεγονός, σε αντίθεση προς μία προηγούμενη θέση του Δήμου μας, ότι αποφασίσθηκε όχι μόνον να μην πουληθούν μετοχές του Δήμου, αλλά να αποκτηθούν 5.000 νέες μετοχές στην υπόψη εταιρία, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος και η συμμετοχή του Δήμου μας σ΄ αυτήν.

Εν τω μεταξύ και λίγο πριν την εκτύπωση αυτού του φύλλου της ΦτΣ μας έρχεται η είδηση απομάκρυνσης του γνωστού μας Προέδρου στην υπόψη εταιρία μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η είδηση έγινε δεκτή και στο Σκαμνό με τα αισθήματα που εύκολα μπορεί να εικάσει κανείς. Νέος πρόεδρος εξελέγη ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, Μαθηματικός Καθηγητής Μέσης εκπαίδευσης, με τον οποίο η ΦτΣ θα έχει σύντομα επαφή και συνέντευξη.

Αντιδήμαρχος Γοργοποτάμου

Στη θέση του [έμμισθου] αντιδημάρχου Γοργοποτάμου έχουμε αλλαγή. Λίγο πριν τις νέες εκλογές. Η πληροφορία είναι νέα και δεν έχουμε λεπτομέρειες, ούτε για το τον νέο αντιδήμαρχο, ούτε για την αντικατάσταση του μέχρι τώρα αντιδημάρχου, που ως επί κεφαλής του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ, ως ακούραστος εργάτης της «αλλαγής» και πιστός υπηρέτης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρήκε το πόστο του από τον νικητή των εκλογών, συνδυασμό της ΝΔ. Μετά από την ολοκλήρωση σχεδόν της τετραετίας, βλέπουμε να διαλύεται αυτός ο παράτερος γάμος. Τι να κρίνει κανείς και τι να αξιολογήσει;

Δάνεια 270 + 15εκ. δρχ για το Δήμο

Εικοσαετές τοκοχρεωλυτικό δάνειο με ετήσιο επιτόκιο 7% αναλαμβάνει ο Δήμος Γοργοποτάμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εκτέλεση έργων ύδρευσης και άρδευσης.

Τηλεβοήθεια στο σπίτι

Εγκρίθηκε από το Δήμο η εφαρμογή του προγράμματος «Τηλεβοήθεια στο Σπίτι». Είκοσι συνδημότες για επιλεγούν από το Δήμο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων οι δέκα πλέον άποροι χωρίς δική τους επιβάρυνση, μιας και τη δαπάνη (4.000 δρχ το μήνα) θα καλύψει ο Δήμος.

Έριδες περί τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Εντείνεται η αντιπαράθεση της εταιρίας «Ιχθυοτροφεία Σολομού Γοργοπόταμος ΑΕ» με καλλιεργητές της περιοχής που χωρίς συντονισμό εκτρέπουν κατά βούληση τη ροή των υδάτων πότε προς τα κτήματα και πότε προς το ιχθυοτροφείο με δραματικές κατά περίπτωση συνέπειες.

Της υπόθεσης επελήφθη ο Νομάρχης Φθιώτιδος κ. Τριαντάφυλλος Μπέλλος.

Αντίστοιχα ζητήματα ανακύπτουν με την μονάδα εμφιάλωσης του εξαιρετικής ποιότητας νερού «ΙΟΛΗ» για την οποία ο Δήμος επιδιώκει την επιβολή κάποιου τέλους.

Η παραμονή αλλοδαπών στο Δήμο

Με τις διατάξεις του Ν.2910/2001, άρθρο 66, ο Δήμος καλείται να βεβαιώσει το χρόνο παραμονής των αλλοδαπών που βρίσκονται στα όριά του.

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπό είναι να αποδείξει ότι έχει παραμείνει στη χώρα μας, νόμιμα ή παράνομα, επί ένα τουλάχιστον έτος μέχρι την έναρξη ισχύος του Νόμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *