Βασίλης Χ. Αποστολόπουλος

FtS65

Το Βασίλη που πρόσφατα μας άφησε για το μεγάλο του ταξίδι τίμησαν οι Σκαμνιώτες, όπως του άξιζε μιας και η κοινωνική του προσφορά και ευαισθησία, κυρίως μέσα από τις τάξεις του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση. Μέσα στο πένθος η οικογένεια δεν μπόρεσε να μας στείλει τη φωτογραφία του αξέχαστου Βασίλη, που μας ήρθε με καθυστέρηση. Να μπει στη ΦτΣ σαν μία δίκαια ακόμη απόδοση τιμής στη μνήμη ενός καλού συγχωριανού και μιας εξαιρετικής οικογένειας.

vasilisXapostolopoulos2

***

Αποχαιρετήσαμε το Βασίλη Χ. Αποστολόπουλο

FtS64

Πρόβλημα στο κυκλοφοριακό του στα κάτω άκρα αντιμετώπιζε ως γνωστόν ο Βασίλης τα τελευταία χρόνια. Εγχειρίστηκε παρά τις επιφυλάξεις των γιατρών για πιθανολογούμενες επιπτώσεις στην καρδιά. Μέτρια τα αποτελέσματα και η εγχείρηση επαναλήφθηκε φέτος με αυξημένους κινδύνους γενικότερης επιπλοκής μιας και δεν διαφαινόταν άλλη καλύτερη λύση. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στο πρώτο στάδιο ικανοποιητικά, αλλά και πάλι το φθινόπωρο επιδεινώθηκε η κατάσταση του Βασίλη για να καταλήξει στο μοιραίο ανήμερα του Αγίου Στυλιανού, 26 Οκτωβρίου 2001, σκορπώντας συγκίνηση στους συγγενείς και φίλους του και αφού έφθασε στα 82 μιας και γεννήθηκε ανήμερα του Αγίου Βασιλείου, πρωτοχρονιά του έτους 1919, παίρνοντας το όνομα του Αγίου.

Ιδιαίτερη είναι η θλίψη των μελών του πολιτιστικού συλλόγου Σκαμνού, τον οποίο ο Βασίλης υπηρέτησε με μεγάλη πίστη. Με ρίγη συγκίνησης άκουσαν οι συγχωριανοί από τον ίδιο το Γιώργο Λιασκόνη, τον αξιότιμο αυτό Σκαμνιώτη και γαμπρό του Βασίλη, να αφηγείται το μήνυμα που ο αξέχαστος Βασίλης έδωσε σαν κορυφαία και τελική παρακαταθήκη στο Γιώργο στις τελευταίες στιγμές του, κρατώντας του σφιχτά το χέρι:

-Γιώργο, σταθείτε κοντά στο Σύλλογο!

Με το μήνυμά του αυτό ο Βασίλης θα μείνει για πάντα μέσα στις καρδιές μας, θα μας φρονηματίσει και θα μας δεσμεύσει να σταθούμε κοντά στους ανθρώπους της κοινωνικής ευαισθησίας, της προσφοράς, της δημιουργίας, της φιλαλληλίας και της προκοπής.

Ο Κώστας Γέμελος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, εκφώνησε επικήδειο λόγο μέσα σε κλίμα βαριάς συγκίνησης, λέγοντας μεταξύ άλλων:

Αγαπημένε μας Κυρ-Βασίλη!

Μας ξάφνιασες όλους με το θλιβερό μαντάτο.

Λίγο καιρό πριν, όλα έδειχναν μια καλυτέρευση στα προβλήματα υγείας που σε βασάνιζαν τα τελευταία χρόνια. Ή, τουλάχιστον, έτσι θέλαμε να πιστεύουμε όλοι εμείς που ζήσαμε από κοντά το γελαστό σου πρόσωπο, την ψυχική σου δύναμη, το λόγο της καλοσύνης και της καταλαγής.
Μας διακατέχει μεγάλη οδύνη και συμπονούμε την οικογένειά σου. Την πολυαγαπημένη σου σύντροφο, τη Δρόσω, τα υπέροχα παιδιά σου, το Χρήστο και την Κούλα με τα εγγόνια και τα δισέγγονά σου.

Μας είναι δύσκολο να συμβιβαστούμε με τη σκληρή πραγματικότητα γιατί το κενό που αφήνεις στη Σκαμνιώτικη κοινωνία είναι μεγάλο, όπως μεγάλη είναι και η κοινωνική σου προσφορά και η ευαισθησία σου να βοηθήσεις το χωριό μας να πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Οι δυσκολίες με την υγεία και τα πληγωμένα σου πόδια δεν στάθηκαν ικανές να σε εμποδίσουν να προσφέρεις, όχι μόνο στο σπίτι σου, αλλά και στο χωριό που δεν το ξεχώριζες από το δικό σου σπίτι. Τα φυτά στο πολιτιστικό μας κέντρο στα παρτέρια της γειτονιάς σου που στολίζουν τον κεντρικό δρόμο του χωριού δέχθηκαν πολλές φορές τη δική σου φροντίδα και πρόκοψαν για να αποτελέσουν τιμητικό κατευόδιο στο μακρινό σου ταξίδι και να μας θυμίζουν την καλοσύνη σου και το ψυχικό σου μεγαλείο.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησες, αγαπημένε μας Κυρ-Βασίλη, σε ολόκληρο το βίο σου και αυτό φάνηκε από τα χρόνια της νεανικής σου ηλικίας, τότε που η αγάπη και η πίστη σου στην πατρίδα ήταν η αφορμή να βασανιστείς σκληρά από τον ιταλό κατακτητή. Υπάκουσες και πειθάρχησες σε υπέρτερες αξίες. Με αυτές τις παρακαταθήκες στην οικογένειά σου και σε όλους μας, τους συγχωριανούς σου, που σε αποχαιρετούμε σήμερα, είμαστε σίγουροι ότι ο Ύψιστος θα σε τάξει μαζί με τους δίκαιους.

 

***

Βασίλης Χ. Αποστολόπουλος: Όλα πήγαν καλά!

FtS57

Με μεγάλη χαρά και ανακούφιση πληροφορήθηκαν οι Σκαμνιώτες την καλή έκβαση της κατάστασης υγείας του Βασίλη που τελικά υποβλήθηκε σε επιτυχή εγχείριση και όλα δείχνουν ότι γρήγορα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγαπημένες του ασχολίες, τη συναναστροφή με τους συγχωριανούς, τη φροντίδα των φυτών στα παρτέρια που τη χρειάζονται. Ήταν μία περίπλοκη ιατρική υπόθεση που τελικά πήρε την καλύτερή της πορεία και μας κάνει όλους ευτυχείς, καθώς ο Βασίλης συγκαταλέγεται στην ομάδα των πολύ ευαισθητοποιημένων συγχωριανών για την πορεία και στήριξη του Συλλόγου.

Σε σχέση με την περιπέτεια της υγείας του Βασίλη, πληροφορούμαστε ακόμη ότι ο φοιτητής της Νομικής Ηλίας Γιαννακλοπουλος, έδωσε αίμα που ήταν απαραίτητο για τον συγχωριανό μας και θέλουμε να εξάρουμε αυτή την πράξη που τη θεωρούμε κορυφαίο παράδειγμα κοινωνικής αγωγής στο οποίο προφανώς αντικατοπτρίζεται το ήθος της οικογένειας του νέου επιστήμονα.

Για όσους γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες, η ενέργεια του Ηλία, δεν ήταν απροσδόκητη, αφού στο δεύτερο χωριό του πατέρα του, το Λιτόσελο, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος με τη συγκρότηση τράπεζας αίματος. Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο ίδιος Σύλλογος Λιτοσελιωτών έδωσε σε προηγούμενη νοσηλεία του Κώστα Ε/Ζ Τζιβάρα αίμα, δείχνοντας σε όλους μας το επίπεδο της υψηλοφροσύνης και ανθρωπιάς των συντοπιτών μας από τη γεννέτειρα του καθηγητή Δημήτρη Γιαννακόπουλου, που προχωράει γρήγορα με δραστικές παρεμβάσεις στην κοινωνία του οικισμού των που μετεξελίσσεται σε πρότυπο ημιορεινού οικισμού.

Το ηθικό δίδαγμα που μας δίνεται, είναι να σπεύσουμε να ιδρύσουμε και για το Σκαμνό μία τράπεζα αίματος. Η ευκαιρία μπορεί να βρεθεί ταυτόχρονα με μία ευρεία συνάντηση των Σκαμνιωτών, οπόταν θα μπορούσε να κληθεί μία κινητή μονάδα αιμοληψίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *