FtS60 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Έργα αγάπης από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

Χωρίς θορυβώδη προβολή και τυμπανοκρουσίες η Μητρόπολή μας συνεχίζει με επιταχυνόμενο ρυθμό έργα αγάπης, έργα που απευθύνονται στον ανήμπορο συνάνθρωπό μας.

Μιλάμε για φιλόπτωχα ταμεία, Γηροκομεία, κέντρα νεότητας, κατασκηνώσεις, ειδικές ιεραποστολές, δράσεις στήριξης της σπουδάζουσας νεολαίας, κέντρα καλλιέργειας της βυζαντινής μουσικής, κέντρα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών, ως και σειρές εκδόσεων και ραδιοφωνικό σταθμό.

Τα ποσά που διατέθηκαν από την Μητρόπολή μας μαρτυρούν του λόγου το αληθές:

έργα αγάπης / περίοδος
ποσά σε εκατομμύρια δρχ.
1997 94,8
1998 147,6
1999 182,1
2000 216,2

Στα σημαντικά έργα που βρίσκονται υπό εξέλιξη εντάσσεται και το Γηροκομείο του Ιδρύματος Πετρή στη Βασιλική Στυλίδος, για το οποίο ο Σκαμνός έχει δείξει το ενδιαφέρον και την αγάπη του μετέχοντας στην Ερανική Επιτροπή μέσω του Γ. Αποστολόπουλου που συνεστήθη με απόφαση του Νομάρχη Φθιώτιδος.

Το έργο εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς έχοντας ήδη ολοκληρώσει τον οικοδομικό σκελετό, αφομοιώνοντας μόνον μέχρι το τέλος του 2000 ποσό 35,4 εκ. δρχ. Το μεγάλο μέρος του ποσού αυτού καλύφθηκε από πόρους της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος, ενώ σ΄ αυτό περιλαμβάνεται και ποσό 2,250 εκ. δρχ από δωρεές ιδιωτών και ποσό 1,4 εκ. δρχ από την νεοσυσταθείσα ερανική επιτροπή. Ο μικρός Σκαμνός αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία και συμμετείχε στην προσπάθεια και ασφαλώς θα συνεχίσει.

«Δεν υπάρχει χειρότερη αρρώστια στον άνθρωπο από την κρύα καρδιά» τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, απευθυνόμενος σε ευεργέτες συντοπίτες μας που στέκονται αρωγοί στα ωραία κοινωφελή έργα της Εκκλησίας μας. «Στην Μητρόπολή μας τα έργα της Αγάπης συνεχώς αυξάνονται χάρις στην προθυμία, την ευγένεια και τα φιλάγαθα αισθήματα του λαού μας. Η αγάπη καταξιώνει την ιδιότητά μας και τη χριστιανική μας ταυτότητα. [Ο αγαθοποιών εκ του Θεού εστίν] –Γ΄Ιω. Ι,ΙΙ- λέγει ο λόγος του Θεού. Να αγαπάμε λοιπόν ανυπόκριτα, γνήσια, καρδιακά», τόνισε στην ίδια ομιλία του ο Θρησκευτικός ηγέτης μας στη Φθιώτιδα.

Μας άφησε ο Νίκος Στεφανή Τζουβάρας

Έναν πολύ καλό Σκαμνιώτη χάσαμε στις 28.02.2001 εντελώς ξαφνικά: Τον Νικόλαο Στεφανή Τζουβάρα (71) εξαίρετο μέλος μιας όντως υπέροχης και δακτυλοδεικτούμενης οικογένειας που αξιώθηκε να αναδείξει ο αείμνηστος Στεφανής. Ο Νίκος που χάρις στην γραφειοκρατία έλαβε το επώνυμό του ως Τζουβάρας (και όχι Τζιβάρας, όπως τα αδέλφια του ή άλλοι ομώνυμοι συγχωριανοί) έζησε στη Λάρισα, όπου υπηρέτησε στο Πυροσβεστικό Σώμα μέχρι το 1981 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Το χτύπημα ήρθε αναπάντεχα και έπληξε σκληρά την οικογένεια του καθώς τίποτα το ανησυχητικό δεν προηγήθηκε στην υγεία του. Η καρδιά πρόδωσε το Νίκο μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του καθώς επέστρεφε από μία βόλτα στην πόλη με φίλους του.

Ο Νίκος ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα του ανέδειξε άριστη οικογένεια. Δύο παιδιά επιστήμονες με πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση. Την Καίτη που είναι καθηγήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας, πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εργάζεται ήδη με επιτυχία στη Λάρισα και τον Κώστα που είναι Γεωπόνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται επίσης στη Λάρισα.

Ασφαλώς ο Νίκος δεν άφησε εκκρεμότητες και υπήρξε αυτό που λέμε σωστός νοικοκύρης, αλλά ο αιφνίδιος χαμός του συνιστά αναμφίβολα μεγάλη απώλεια για την οικογένειά του, τον πόνο της οποίας συμμεριζόμαστε εκφράζοντας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Σύλλογος Λιτόσελου

Με προβλήματα υγείας εισήχθη σε Νοσοκομείο των Αθηνών για νοσηλεία η κα Καρπασίτη, μητέρα της Κούλας Γεμέλου. Για μία ακόμη φορά ο Σύλλογος Λιτόσελου πρόσφερε αίμα από την Τράπεζά του και μας ξαναδιδάσκει πόσο απαραίτητη είναι μία αντίστοιχη πρωτοβουλία από τον κατά τα άλλα δραστήριο Σύλλογο του Σκαμνού. Συγχαίρουμε θερμά τους φίλους του Λιτόσελου και προσωπικά τον καθηγητή κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο που αποτελεί την γέφυρα φιλίας με τον όμορφο αυτό οικισμό της ευρύτερης περιοχής μας για την μεγάλη προσφορά στην κοινωνία, ευχόμενοι ταυτόχρονα γρήγορη ανάρρωση στην αγαπητή μας κα Καρπασίτη.

Ύδρευση

Οι απίστευτα υψηλές χρεώσεις τελών ύδρευσης μερίδας Σκαμνιωτών που σε μερικές περιπτώσεις πλησίασαν και το ποσό των 200.000 δρχ απασχόλησαν τον Δήμαρχο Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτη Σπαθούλα μετά και από σχετική ένσταση που ήγειραν οι πληγέντες συγχωριανοί. Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το Σκαμνό και άκουσε τους Σκαμνιώτες. Από τα στοιχεία και τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν δεν φαίνεται να διασκεδάστηκαν οι απορίες και τα παράπονα των υπερχρεωμένων κατοίκων, αφού ο πέλεκυς έπληξε τόσον αυτούς που διατηρούν κάποια ποτιζόμενα φυτά, αλλά και όχι. Από την άλλη πλευρά έμειναν στο επίπεδο ελάχιστων χιλιάδων δρχ που δεν ξεπερνούν το ποσό των 3 – 7.000 άλλοι ιδιοκτήτες κήπων.

Το ζήτημα απασχόλησε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου, όπου τους παραπονούμενους εκπροσώπησε με ευπρέπεια ο κ. Γεώργιος Στεφανή Τζιβάρας. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου έδειξε κατανόηση για το παράδοξο και την υπερβολή της χρέωσης. Ο Σκαμνιώτης – Μοσχοχωρίτης δημοτικός Σύμβουλος κ. Αχιλλέας Τζουβάρας μπόρεσε να διαφωτίσει το συμβούλιο πάνω στο ζήτημα και αποφασίσθηκε για τη συγκεκριμένη περίοδο να περιορισθεί η χρέωση για τα μεγάλα ποσά στις 50.000 δρχ ανά νοικοκυριό / μετρητή. Αναμφιβόλως η ιδέα του Δημάρχου να δημιουργηθεί πρόσθετο από 101 κυβικά και πάνω στο ποσό των 200 δρχ αντί του ποσού των 500 δρχ που με μία αμετροεπή ρύθμιση είχε παλαιότερα προβλεφθεί, κρίνεται η πλέον ενδεδειγμένη λύση για το μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα είναι προς την κατεύθυνση περιστολής της κατανάλωσης μιας και το νερό στο Σκαμνό είναι πολύ ακριβότερο και από την Αθήνα.

Το νέο υδραγωγείο εξ άλλου φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί ως προς τα μπετά και αυτή η εξέλιξη μας επιτρέπει να προσβλέπουμε σε κάπως καλύτερες συνθήκες ύδρευσης ιδίως στα σπίτια προς την κορυφή του χωριού που αντιμετωπίζουν συνήθως το πρόβλημα.

Τα παρατράγουδα της Απογραφής

Όσο κι αν οι αρμόδιοι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επιμένουν για την αρτιότητα και πληρότητα της απογραφής, οι Έλληνες πολίτες σχημάτισαν δική τους γνώμη και πολύ φοβούμαστε δεν είναι καλή, αφού φάνηκαν διάφορες αδυναμίες και ανεπάρκειες, πέρα από την όποια φιλότιμη και μεμονωμένη προσπάθεια μερίδας των απογραφέων. Στο Σκαμνό η παράταση της διαδικασίας μέχρι το βράδυ προκάλεσε εκνευρισμό στους συγχωριανούς εκ των οποίων μερικοί στράφηκαν με παράπονα και έντονες διαμαρτυρίες προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο!

Για όλους τους Σκαμνιώτες το Πολιτιστικό Κέντρο

Για μία ακόμη φορά καλούμαστε μέσα από τη ΦτΣ να δημοσιοποιήσουμε ότι ο ευπρεπισμένος χώρος του πολιτιστικού κέντρου είναι διαθέσιμος σε κάθε σκαμνιώτικη οικογένεια που θέλει να πραγματοποιήσει εκεί μία μαζική κοινωνική εκδήλωση, όπως πχ μετά από ένα μνημόσυνο. Διευκρινίζεται ότι ο όρος αυτός ισχύει για κάθε οικογένεια συγχωριανών ανεξάρτητα από το αν έχουν συνδράμει το Σύλλογο ή όχι. Ο μόνος όρος που τίθεται είναι να επιδεικνύεται σεβασμός προς την περιουσία που ανήκει στο κοινωνικό σύνολο, τις δαπάνες και τους κόπους αυτών που μοχθούν για το Σκαμνό. Κάθε αντίθετη πληροφορία δεν είναι σωστή και δεν θα πρέπει να παίρνεται στα σοβαρά.

Διαρρήξεων συνέχεια

Θρασείς κλέφτες μπήκαν αυτή τη φορά στο σπίτι του αείμνηστου Γιάννη Γκόλφη και αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα που δεν γνωρίζουμε ακριβώς.

Νέοι Σκαμνιώτες

Τις μέρες του Πάσχα είχαμε την επίσκεψη του ζεύγους Ευαγγελίας και Φιλόδωρου Μαϊστρου που είναι ιδιοκτήτες του οικοπέδου ανάμεσα στις ιδιοκτησίες Γ. Αποστολόπουλου και Αθ. Βασιλόπουλου. Την επίσκεψη προκάλεσε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που έβαλε σε ανησυχία τους οικοπεδούχους για βλάβες στην ιδιοκτησία τους, αλλά αυτό στάθηκε αφορμή για το ζεύγος των μηχανικών να δουν ύστερα από αρκετά χρόνια το Σκαμνό στη νέα του βελτιωμένη μορφή, κάτι που τους προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση και ενθουσιασμό.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η Σκαμνιώτικη κοινωνία σύντομα θα δεχθεί στις τάξεις της αυτή την υπέροχη οικογένεια που θα κτίσει ένα όμορφο σπίτι με τη βοήθεια και τις ευχές όλων μας!

Η κα Ασημίνα Κοτρώνη – Ζαλαώρα

Ενθουσιασμένη δηλώνει η κα Ασημίνα Ζαλαώρα – Κοτρώνη, μία υπέροχη Σκαμνιώτισσα με εξαιρετική οικογένεια, με την εικόνα που συστηματικά καλλιεργεί ο Σύλλογος του Σκαμνού. Σκοπεύει να κάνει ένα όμορφο σπιτάκι σύμφωνα με την αρχιτεκτονική και αισθητική που υιοθετείται από τους μηχανικούς και ειδικούς του Συλλόγου. Ζητάει τις συμβουλές και τη βοήθειά τους. Την έχει με το παραπάνω! Όμορφη συνεργασία, υπέροχοι οι στόχοι, με έντονο το στοιχείο της προσφοράς και υποστήριξης στο φίλο συγχωριανό. Ευχόμαστε με το καλό!

Έτοιμο και πάλι το σπίτι του Κωνσταντίνου Ντάου!

Μετά τη φοβερή πυρκαγιά και την ολοσχερή καταστροφή, μόνον οι τοίχοι έμειναν όρθιοι, χωρίς καν μέρος της σκεπής και να που το Πάσχα η συμπαθής οικογένεια με τη σκληρή της προσπάθεια αναστήλωσε το όμορφο σπίτι και μπόρεσε να γιορτάσει μέσα σ΄ αυτό τις μεγάλες μέρες της Χριστιανοσύνης κατά την περίοδο του Πάσχα. Δικαιολογημένη η χαρά της οικογένειας, αλλά και των συγχωριανών που μέσα από τις τάξεις του Συλλόγου εισέφεραν το κατά δύναμη αποδεικνύοντας ότι αυτός ο υπέροχος κόσμος του Σκαμνού διαθέτει τεράστια αποθέματα ψυχικού μεγαλείου, αντιστρόφως ανάλογα προς το μέγεθος του οικισμού.

Σε τίποτα δεν μπορεί να μειωθεί η αξία αυτής της κινητοποίησης με κάποιες χαμερπείς ενέργειες κάποιου ή κάποιων ελάχιστων που δεν μπορούν να κοινωνήσουν του ψυχικού μεγαλείου των πολλών και να πιστέψουν πως είναι δυνατόν να υπάρχει δίπλα τους τόση φιλαλληλία, τόσο ζεστή καρδιά! Ακούσθηκαν αισχρές συκοφαντίες ότι τάχα μόνον ένα μέρος των εισφορών αποδόθηκαν στην οικογένεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο πλήρης κατάλογος με τα ονόματα και τα ποσά των δωρητών είναι στο αρχείο της ΦτΣ και μόνον από σεμνότητα μας υποδείχθηκε να μην αναγράψουμε τα επί μέρους ποσά, θα το πράξουμε όμως, έστω και αν σπαταλήσουμε πολύτιμο χώρο από τη ΦτΣ για να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και να προσέχει όταν επιχειρεί να προσβάλει ανθρώπους με ηθικό ανάστημα.

Ο πλάτανος Ζαλαώρα

Ένα υπέροχο καθιστικό στήθηκε μπροστά και δίπλα από τον ιστορικό τεράστιο πλάτανο του Ζαλαώρα. Πλούσιο χώμα τριγύρω για την ενίσχυση του δέντρου μικρότερα φυτά και χοντροί ξύλινοι καθιστικοί πάγκοι. Μία ακόμη παρέμβαση του Συλλόγου που έγινε κατορθωτή χάρις στη συναινετική χειρονομία των της οικογένειας του εκλιπόντος προσφάτως αξέχαστου Τάκη Ζαλαώρα. Πρωτοβουλία που εισφέρει θετικά στην αισθητική αναβάθμιση του οικισμού, υποδεικνύει τρόπους δράσης φιλικούς προς το περιβάλλον και κυρίως ορίζει διαδικασίες και μεθόδους με παιδευτικό χαρακτήρα και προσανατολισμούς προς μία κοινωνία με περισσότερο οξυγόνο για τους πνεύμονες, περισσότερο φως για τη ψυχή και την καρδιά μας.

Ευχάριστα εντυπωσιάστηκαν με την νέα εικόνα οι πολυάριθμοι επισκέπτες του Πάσχα, ενώ δεν έλειψαν και δύο άλλοι συγχωριανοί που εντυπωσιάστηκαν μεν, αλλά δεν πίστεψαν ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς αντάλλαγμα!

Ειδική συγχαρητήρια επιστολή με ευχαριστίες απέστειλε ο Σύλλογος στην οικογένεια του Τάκη Ζαλαώρα.- (βλέπε Αλληλογραφία).

Ζωγραφική, ξυλογλυπτική στο Παλαιοχώρι

Μία αξιόλογη έκθεση ζωγραφικής, αγιογραφίας, φαγιούμ, τοιχογραφίας και ξυλογλυπτικής παρουσιάσθηκε στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα στο όμορφο κτίριο του σχολείου του γειτονικού χωριού υπό την αιγίδα του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου και την ακάματη στήριξη άξιων ανθρώπων με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, όπως η κα Πόπη και Στάθης Αγγελοπούλου, ο κ. Βίκτωρ Σαμπώ, ο κ. Ανδρέας Πιλάλης και άλλοι. Στελέχη του Συλλόγου Σκαμνού και της ΦτΣ επισκέφθηκαν την έκθεση αποκομίζοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Φιλοπρόοδοι και ανοιχτόμυαλοι οι συντοπίτες μας του Παλαιοχωρίου δεν άργησαν να παντρέψουν τα ενδιαφέροντά τους με αυτά του Σκαμνού και να που η πρώτη ιδέα κατατέθηκε: Να φιλοξενηθεί η έκθεση αυτή στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Σκαμνού κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας συγκέντρωσης των Ορειβατών το Σεπτέμβριο για το πέρασμα του Ασωπού.

Εκφράζοντας την ευαρέσκειά των και την στήριξη στην προσπάθεια του Παλαιοχωρίου οι εκπρόσωποί μας εισέφεραν το συμβολικό ποσό των 10.000 δρχ στον γειτονικό Σύλλογο.

Μασόνοι απειλούν το Σκαμνό!

Πράος και συνετός, όπως πάντα, ο ιδιαίτερα αγαπητός σε όλο το χωριό αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας Βασίλης Ντάος μαζί με την σπουδαία σύντροφό του, τη Σούλα, απευθύνει παραινέσεις για ήπιες σχέσεις μεταξύ των συγχωριανών χωρίς οξύτητες και αντιπαραθέσεις. Και ποιος μπορεί να έχει διαφορετική γνώμη από τον διακεκριμένο συγχωριανό;

Με πρώτο και καλύτερο τον αείμνηστο Γιάννη Ζαλαώρα, τον Μακρυγιάννη του Σκαμνού, ιδρύθηκε ο ομώνυμος πολιτιστικός Σύλλογος που κοντεύει ¼ αιώνα ζωής και μεστής δράσης έχοντας καταξιωθεί στη συνείδηση των συγχωριανών και όχι μόνον σαν ένας αξιόπιστος συλλογικός οργανισμός με κοινωνικούς προσανατολισμούς και χειροπιαστό έργο. Αυτούς τους ανθρώπους με τις κοινωνικές ευαισθησίες και την χριστιανική τους ευλάβεια ο ιερέας του χωριού βαφτίζει συλλήβδην από άμβωνος… μασόνους! Άντε τώρα αγαπητέ μου Βασίλη να βρεις άκρη!

Πέθανε ο Στρατηγός Γεώργιος Ελαφρός

Προ διμήνου δεν προλάβαμε στο προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ να πληροφορήσουμε για την μεγάλη απώλεια που είχαμε με το θάνατο του γενναίου Στρατηγού που ήταν πάντοτε υπερήφανος για το Σκαμνό όπου γεννήθηκε και είδε το φως του ήλιου και είχε καλούς συγγενείς (Αθηνά Παπα-Γκόλφη), αλλά και τη Δρυμαία το άλλο χωριό του. Πλήρης ημερών και σε ηλικία 93 ετών ο Στρατηγός έμεινε μέχρι τέλους δραστήριος και ακμαίος. Την βοήθειά του, την υποστήριξή του, τις γενναίες οικονομικές συνδρομές του και την απέραντη αγάπη του είχαμε τη μεγάλη ευτυχία να τη νοιώσουμε στη ΦτΣ που διάβαζε ανελλιπώς και φρόντιζε να τη στέλνει και στα αδέλφια του στην Αυστραλία!

«Όλα σας καλά και ωραία! Παρακαλώ χρησιμοποιείστε μεγαλύτερα γράμματα για να μπορώ πιο εύκολα να διαβάζω την εφημερίδα του Σκαμνού!», ήταν μία από τις παραινέσεις του Στρατηγού. Πλήθος από στοιχεία, ιδέες και υποδείξεις για δράση. Αστείρευτη πηγή ενέργειας και όλα αυτά στην ηλικία των 93 ετών. Τι άλλο να περιμένει κανείς για να μακαρίζει έναν συνάνθρωπο;

Ας είναι μαλακό το χώμα που θα σκεπάζει έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν άριστο αξιωματικό που ευτυχήσαμε να προσμετρήσουμε στα παιδιά του Σκαμνού και της Δρυμαίας.

Καθαριότητα δημόσιων χώρων

Σε σημαντική δαπάνη υποβλήθηκε ο Σύλλογος για να καθαριστούν οι δημόσιοι χώροι του Σκαμνού. Πέντε ολόκληρα μεροκάματα εργάτη, χωρίς να προσμετράται η άμισθη εργασία των στελεχών του Συλλόγου, όπως του Κώστα Γέμελου και Δημήτρη Γιαννακόπουλου που αφού περιποιήθηκαν τη δική τους γειτονιά προχώρησαν στην απέναντι πλαγιά καθαρίζοντας ολόκληρο το πρανές προς τα πάνω από το σπίτι του αείμνηστου Γιάννη Γκόλφη μέχρι το Γούπατο. Πόσο καλύτερα θα ήταν αν κάθε οικογένεια φρόντιζε την αυλή της, αλλά και ένα τμήμα από τους παρακείμενους δημοτικούς χώρους;

Το γκρίζο

Σε ένα τμήμα σημαντικότατης οικοπεδικής έκτασης που το πάλαι ποτέ μεγάλοι ευεργέτες του χωριού μας, οι Βασίλης και Μήτρος Ζαλαώρας πρόσφεραν για το χώρο της μητροπολιτικής εκκλησίας, του σχολείου και της πλατείας και ακριβώς απέναντι από τον κεντρικό δρόμο του χωριού που τη διαχωρίζει, χτίστηκε ένα μικρό κτίριο για τις ανάγκες του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαμνού». Σ΄ αυτό το χώρο οι αγρότες του Σκαμνού εναπόθεταν τα εφόδιά τους, αλλά με τον καιρό στις άγονες και απόκρημνες πλαγιές του Σκαμνού περιορίσθηκε μέχρις εξαφανισμού κάθε είδους αγροτική δραστηριότητα και μαζί μ΄ αυτή την εξέλιξη την ίδια μοίρα είχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός.

Χωρισμένο σε δύο δωμάτια το μικρό αυτό κτίριο χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια, όπως και μέχρι σήμερα κατά το ήμισυ για το λεγόμενο Ιατρείο, χώρο στον οποίο ο Αγροτικός Γιατρός που κατά καιρούς επισκέπτεται το χωριό μπορεί να εξετάζει τους ασθενείς. Στο άλλο δωμάτιο κατά καιρούς φιλοξενήθηκαν διάφοροι τεχνίτες που ασχολούνταν με κοινοτικά έργα, αλλά και οι ιερείς στα παλαιότερα χρόνια, όταν δεν είχαμε τον δικό μας ιερέα. Ένας χώρος χωρίς νιπτήρα και τουαλέτα πολύ απείχε από του να θεωρείται κατάλληλος σαν κατάλυμα επισκεπτών του χωριού. Με την ίδρυση του Πολιτιστικού μας Συλλόγου χρησιμοποιήσαμε με τον αείμνηστο Γιάννη Ζαλαώρα το δεύτερο αυτό δωμάτιο σαν γραφείο / εντευκτήριο του Συλλόγου μας, ταξινομώντας εκεί το αρχειακό και άλλο υλικό του Συλλόγου. Αργότερα ο Σύλλογος με πρωτοβουλία, εργασία και δαπάνη του σημερινού μας Προέδρου Κώστα Γέμελου κατάφερε να εξωραΐσει αυτό το μικρό κτίριο προσθέτοντας μία κεραμοσκεπή πάνω στη ακαλαίσθητη τσιμεντόπλακα και συμπλήρωσε την παρέμβασή του με ξύλινα ψαλίδια από στρογγυλούς κορμούς, βαψίματα, επιχρίσματα, καθιστικά με πλάκες και περίτεχνη βρύση και λιθοδομές απ έξω που αποτέλεσε και το έμβλημα του συλλογικού μας οργάνου. Τα πορτοπαράθυρα βάφτηκαν στο κυπαρυσσί χρώμα που αρμόζει σε ορεινό τοπίο και το συνολικό σκηνικό με το αισθητικό αποτέλεσμα, σωστό κόσμημα, είναι σε όλους μας γνωστό.

Η χρήση του χώρου αυτού δίπλα από το Ιατρείο αποστερήθηκε από το Σύλλογο με μία ανεξήγητη εμμονή του Πολύκαρπου Αστρακά, που ισχυρίζεται ότι εκεί φυλάει ένα κλειδί και μερικές φλάντζες για τη βάνα της ύδρευσης του χωριού. Ο Σύλλογος έχει έντονη ανάγκη από το χώρο αυτό μιας και διαθέτει πολύ υλικό (καθίσματα κλπ) που τώρα κατακλύζουν την επίσημη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου. Το ζήτημα τέθηκε στο Δήμαρχο κ. Σπαθούλα, που όμως δεν τοποθετήθηκε και προτίμησε τη γραμμή του …Πόντιου Πιλάτου.

Τις μέρες του Πάσχα με μεγάλη έκπληξη οι Σκαμνιώτες είδαν ότι τα πορτοπαράθυρα αυτού του κτιρίου – συμβόλου του Σκαμνού βάφτηκαν σε χρώμα γκρίζο. Ο Σύλλογος εκφράζει τη λύπη του, αλλά η νέα εικόνα του γκρίζου μένει εκεί προσβάλλοντας το σύμβολο, το έμβλημα του Σκαμνού, παραπέμποντας σε αποχρώσεις ξένες προς την αισθητική και τον ψυχισμό των Σκαμνιωτών και θυμίζουν μάλλον φυλακή.

Γκρίζο λοιπόν στη θέση του βαθυπράσινου, γκρίζα η ιστορία αυτού του μικρού κτιρίου, γκρίζα η συμπεριφορά του δράστη, όποιος και αν είναι, γκρίζα τα κίνητρά του πνιγμένα και καταδικασμένα μέσα σε μία γκρίζα προοπτική και ακόμη μία σκάλα πιο γκρίζα ματαιότητα.

Τρανή βρύση

Δύο υπέροχες πέτρινες κούπες τοποθετήθηκαν από το Σύλλογο στην Τρανή Βρύση ομορφαίνοντας τον ωραίο αυτό χώρο. Οι τεχνικοί του Συλλόγου, ο Πρόεδρος κ. Κώστας Γέμελος και ο Διοικητικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Στεργίου έκανα αυτοψία στο μονοπάτι Γούπατο – Τρανή Βρύση προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις κατασκευές με πέτρινες πεζούλες που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Μνημείο Αθανασίου Διάκου

Έγκυροι συντοπίτες επισημαίνουν ότι το μνημείο της Χαλκομάτας, όπου χάθηκε το σπαθί του Αθανασίου Διάκου, θα πρέπει να μεταφερθεί στο ίδιο κοντινό σημείο όπου διέρχεται η νέα πλέον Εθνική Οδός. Θα παρακαλούσαμε τον Δημοτικό μας Σύμβουλο για τα πολιτιστικά κ. Παναγιώτου, εφ όσον συμμερίζεται αυτή την άποψη να προωθήσει το ζήτημα μιας και δεν συνεπάγεται κάποια σημαντική δαπάνη, ενώ από την άλλη πλευρά προβάλλεται η ιερότητα αυτού του χώρου που βάφτηκε με το αίμα των ηρώων μας συντοπιτών για τη δική μας Λευτεριά.

Τα έλατα του Καλλιδρόμου

Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα έλατα του Καλλιδρόμου καθώς με επιταχυνόμενο ρυθμό αρρωσταίνουν και ξεραίνονται ολόκληρα. Προβληματισμένοι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής με το λυπηρό αυτό φαινόμενο. «Μάλλον πρόκειται για ένα είδος καρκίνου της ελάτης» μας πληροφορεί ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Ευστράτογλου που μελετά το φαινόμενο με δασολόγους. «Πολύ πιθανόν, αυτό να οφείλεται στην ανομβρία, όπως συνέβη και πριν από μία δεκαετία περίπου», συμπληρώνει το κορυφαίο στέλεχος του Συλλόγου Σκαμνού. ΟΙ απώλειες μέχρι στιγμής ανέρχονται στο 20% περίπου, αν δεν είναι ίσως και περισσότερες.

Incognito ο Δήμαρχος στο Σκαμνό

Η επίσκεψη του Δημάρχου στο Σκαμνό αποτελεί οπωσδήποτε σημαντικό γεγονός και προκαλεί το γενικότερο ενδιαφέρον. Στις Γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα ο τοπικός μας άρχοντας εγκαινίασε μία τακτική που σε μερικούς άρεσε και σε άλλους προκάλεσε αμηχανία, καθώς μιλούν για περίπου μυστικές επισκέψεις τύπου incognito. Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν καθώς πίσω από τις επισκέψεις αυτές οι Σκαμνιώτες φροντίζουν να εντοπίσουν αν πρόκειται για προσέγγιση ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στην οποία πρόσκειται ο Δήμαρχος ή μήπως του ΠΑΣΟΚ με το οποίο εξασφάλισε την γνωστή ιδιότυπη συνεργασία στις περασμένες εκλογές και κατάφερε να υπερφαλαγγίσει τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό που ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των εκλογέων στον πρώτο γύρο. Σε κάθε περίπτωση έχουμε το μήνυμα να εκφράσουμε τα φιλικά αισθήματα και τις ευχές στο Δήμαρχο για τις Γιορτές εκ μέρους αυτών που δεν είχαν την ευκαιρία να τον χαιρετήσουν.

Η ταβέρνα του Σκαμνού

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές και διαβουλεύσεις για την επαναλειτουργία της Ταβέρνας του χωριού στη θερινή περίοδο και πολύ πιθανόν και στην υπόλοιπη χειμερινή περίοδο (τα Σαββατοκύριακα). Το περυσινό εγχείρημα ήταν σε μέσους όρους καλό και τα στελέχη του Συλλόγου συγκεντρώνονται τώρα στη διατήρηση των θετικών στοιχείων και εμπειριών, αλλά και στην καλύτερη αντιμετώπιση μερικών άλλων σημείων που θα προσθέσουν περισσότερους πόντους στο εγχείρημα.

Η Χαρίκλεια

Ταλαιπωρείται από πόνο στο μηνίσκο η Χαρίκλεια και χρειάσθηκε να επισκεφθεί το διακεκριμένο Ορθοπεδικό Χριστοδούλου στο Καρπενήσι. Ο καλός φίλος Θανάσης Ντούλας προσέτρεξε να συνδράμει την αγαπημένη μας Χαρίκλεια και να την συνοδεύσει με το αυτοκίνητό του στο Καρπενήσι. Ευχαριστίες στο Θανάση εκ μέρους όλων μας, περαστικά στη Χαρίκλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *