Χάσαμε την Αρετή Γέμελου
Επί πεντάμηνο πάλεψε με την καταραμένη αρρώστια στους λεμφαδένες η Αρετή Γέμελου (75), μάνα του Προέδρου μας κ. Κώστα Γέμελου, αλλά έχασε δυστυχώς τη μάχη τον περασμένο μήνα Ιούλιο. Μεγάλη η οδύνη στην οικογένεια της οποίας το πένθος συμμεριζόμαστε. Ο Μανώλης (80), ο καλός σύντροφος της Αρετής, πατέρας τριών αγοριών (Κώστα, Βασίλη, Τάσου) δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα με το χαμό της συντρόφου του. Ζει μαζί με το Βασίλη και ασχολείται στο εργοστάσιο της οικογένειας παρά τα ογδόντα του χρόνια, προσπαθώντας να ξεχάσει τον πόνο του.
Ολόκληρο το επιτελείο της ΦτΣ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και ιδιαίτερα στο Πρόεδρο του Συλλόγου μας Κώστα Γέμελο. Αντι στεφάνου που δεν μπορέσαμε να καταθέσουμε, εισφέρουμε στο Ταμείο του Συλλόγου εις μνήμην της Αρετής Γέμελου το ποσό των 40.000 δρχ.
Διεθνές Συνέδριο Ρουμελιωτών
Ιδιαίτερης σημασίας λογίζεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ρουμελιωτών που διοργανώνεται στο Κάστρο της Λαμίας το διάστημα 14.09. έως 17.09.2001 από το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών υπό την Προεδρία του συντοπίτη μας τ. Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Κόκκινου.
Η μεγάλη αυτή εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της ΤΕΔΚ Φθιώτιδος και του Δήμου Λαμιέων. Χορηγοί είναι οι Ι. Μοσχολιός και Σ. Κόκκαλης. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος οι Σκαμνιώτες κκ Κ. Γέμελος και ο Γ. Αποστολόπουλος, ένας εκ των εισηγητών του συνεδρίου.
Καταπατητές στα αγροκτήματα Μπράλλου
Σημαντικές είναι οι Σκαμνιώτικες ιδιοκτησίες στην περιοχή του Μπράλλου που προέρχονται από τη γειτνίαση των δύο οικισμών, τα προικώα κτήματα κλπ, πλην όμως τα τελευταία χρόνια η παράνομη καλλιέργεια δίνει και παίρνει και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ιδιοκτήτες που προβληματίζονται για την τύχη της ιδιοκτησίας τους. Ένα κύκλωμα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μαφίας εξωθεί τα πράγματα στα άκρα και ο κίνδυνος να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια δεν πρέπει να αποκλείεται. Οι λαθροκαλλιεργητές αγνοούν σε πολλές περιπτώσεις τους ιδιοκτήτες, καλλιεργούν τα κτήματα και σπεύδουν κρυφά να τα θερίσουν. Όταν εντοπίζονται δίνουν ένα ασήμαντο ποσό σαν ενοίκιο, ενώ στους ιδιοκτήτες παραμένει η φορολογική επιβάρυνση για εισοδήματα που δεν απέκτησαν.
Ακόμη παρατηρείται το φαινόμενο μερικοί αετονύχηδες να καμώνονται τους ιδιοκτήτες για κτήματα που ανήκουν σε άλλους προκειμένου να εισπράξουν παράνομα και αθέμιτα ενοίκιο που δεν τους ανήκει.
Με το θέμα ασχολείται ήδη ο νομικός του Σκαμνού, Δικηγόρος κ. Μιχάλης Γ. Αστρακάς στον οποίο συμβουλεύουμε να προσφύγουν όλα τα θύματα, προκειμένου να εντοπισθούν τα αδικήματα σε βάρος τη σκαμνιώτικης περιουσίας, να συντονισθούν οι κατάλληλες ενέργειες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Ουδέν κακό αμιγές καλού
Ένα όμορφο χώρο βόλλεϋ στην άμμο είχαμε με ιδιαίτερη χαρά εξαγγείλει στο περασμένο φύλλο, αλλά θέλεις από σύμπτωση, θέλεις από το ερέθισμα που δόθηκε, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναγγείλουμε ότι τα εγγόνια του αείμνηστου Ευθύμιου Αποστολόπουλου, Θόδωρος Χριστοδούλου και Δημήτρης Ευθυμίου, πολύ σύντομα να χτίσουν κατοικίες στον χώρο που κληρονόμησαν, πλουτίζοντας την Σκαμνιώτικη κοινωνία με την παρουσία τους. Με το καλό, λοιπόν!
Η ύδρευση
Η νέα υδατοδεξαμενή είναι έτοιμη και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την τοπική μας αυτοδιοίκηση για το έργο. Έχουμε τη γνώμη ότι το «άγαρμπο» μπετόν της πρόσοψης θα πρέπει να καλυφθεί με επένδυση λιθοδομής. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην παλαιά δεξαμενή. Αν αυτό δεν καλύπτεται από τους πόρους του Δήμου, θα παρακαλούσαμε τον Σύλλογο Σκαμνού, στα πλαίσια των δικών του δραστηριοτήτων να προχωρήσει σ΄ αυτή την κατασκευή.
Εντύπωση, εξ άλλου, μας προκαλεί το τιμολόγιο του νερού στο Παλαιοχώρι, όπως βλέπουμε στην όμορφη εφημερίδα των συντοπιτών μας. Μέχρι 150 δρχ το κυβικό στο Παλαιοχώρι, στις 500 δρχ το κυβικό στο Σκαμνό. Γνωρίζουμε ότι το νερό προέρχεται από την ίδια πηγή, την Καταβόθρα. Η απόσταση είναι μεγαλύτερη. Ο Δήμος διαφορετικός. Μήπως ο Θεός των κοντοχωριανών είναι άλλος;
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το υπαρκτό πρόβλημα της λειψυδρίας. Προς την κατεύθυνση αυτή καταθέσαμε στο περασμένο φύλλο μία πρώτη πρόταση δημιουργίας λίμνης / ταμιευτήρα με φράγμα στο φαράγγι του Ασωπού, θέση Μουντρίτσα, πριν το άνοιγμα. Εντυπωσίασε η πρόταση και συζητήθηκε. Με κριτική διάθεση την αντιμετώπισε, ωστόσο, η εφημερίδα «Τα νέα της Οίτης» που στάθηκε στην έλλειψη γεωλογικής μελέτης (ισχυρίζεται κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι καθήκον μας;), τον κίνδυνο να μας έρθουν κουνούπια (προτιμότερο από το να σκάσουμε από τη δίψα), το ενδεχόμενο να ανέβει η στάθμη μέχρι ….τη σήραγγα του Μπράλλου (αυτό το μελετήσαμε κρατώντας το ύψος του φράγματος μέχρι το χείλος της σήραγγας!) και ακόμη δεν άρεσε η ιδέα να ευεργετηθούν και άλλα χωριά εκτός από τα παρακείμενα δηλ. Σκαμνός, Οίτη, Ελευθεροχώρι (εντάξει, θα τους κόβουμε τιμολόγιο!)
Σκαμνός – Κρίκελλο
Τι σχέση έχουν τα δύο χωριά; Συμπεθεριάζουν! Στις 15.09.2001 ο γιος του Πολύκαρπου Αστρακά (πρωτότοκος) νυμφεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του στο Νέο Κρίκελλο, όπου και θα τελεσθεί το ιερό Μυστήριο του Γάμου.
Κινητικότητα πολιτικών στο Σκαμνό
Συνοδευόμενος από το Δήμαρχο κ. Σπαθούλα, ο διακεκριμένος βουλευτής της νέας γενιάς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Καλλιώρας επισκέφθηκε ομάδα Σκαμνιωτών και άκουσε τα προβλήματά τους. Στους συνομιλητές του νέου Βουλευτή συγκαταλέγονται, όπως μάθαμε, και συγχωριανοί που κινούνται κατά καιρούς κατά το δόγμα ΟΦΑ (=όπου φυσάει ο άνεμος) προκειμένου να έρθουν κοντά σ΄αυτό που λέγεται νομή της εξουσίας. Να υποθέσουμε ότι πάμε για εκλογές; Δύσκολο να απαντήσουμε, καθώς στερούμαστε ειδικής εμπειρίας γύρω από αυτά τα ζητήματα. Με κάπως μεγαλύτερη σιγουριά θα λέγαμε, ότι μερικοί ψηφοφόροι του είδους που σήμερα ενισχύουν τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, εξασφαλίζουν έναντι ρουσφετιού την ψήφο τη δική τους και πολύ πιθανόν της συζύγου των. Δεν είναι δε καθόλου απίθανο να αποθαρρύνουν πολύ περισσότερους ψηφοφόρους που πληροφορούνται τα τεκταινόμενα.
Δήμος – Σύλλογος
Με καλά λόγια μιλάει – ή τουλάχιστον μιλούσε- ο Δήμαρχος κ. Σπαθούλας για το έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, που «τον κάνει υπερήφανο». Ταυτόχρονα έσπευσε να δηλώσει έτοιμος να υποστηρίξει τις δραστηριότητες του Συλλόγου σε έργα εξωραϊστικά παρέχοντας τουλάχιστον υλικά, όπως πέτρα λατομείου κττ. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Γοργοποτάμου απέρριψε (το ίδιο απορριπτική και η ψήφος του Σκαμνιώτη Αχιλλέα Τζουβάρα, που ελπίζουμε κάποτε να μας λύσει την απορία) με μεγάλη πλειοψηφία σχετική εισήγηση του Δημάρχου. Στενοχωρημένος για την εξέλιξη έδειξε ο Δήμαρχος παραπέμποντας με σημασία στην ενδοδημοτική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Κι εμείς λυπούμαστε για την περίεργη εξέλιξη, μόνο που δεν βρίσκουμε τα κατάλληλα λόγια παρηγοριάς στο Δήμαρχο που ίδιος επέλεξε την ιδιότυπη αυτή σύμπραξη του συνδυασμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ του οποίου τον επί κεφαλής εκπρόσωπο το εκλογικό σώμα έστειλε μόλις στην τρίτη θέση και ο κ. Σπαθούλας τον κατέστησε μισθωτό αντιδήμαρχο.
Την ίδια στιγμή μαθαίνουμε –μακάρι να κάνουμε λάθος- ότι πολύχρωμα φώτα –κάτι μεταξύ Χόλλυγουντ και Λας Βέγκας ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει ο Δήμαρχος στη Τρανή Βρύση του Σκαμνού, απειλώντας όχι μόνον τους πόρους του Δήμου, αλλά και την αισθητική του ορεινού οικισμού που με τόσες προσπάθειες συγκροτημένες ομάδες του χωριού προσπαθούν να αναπλάσουν. Προς την ίδια κατεύθυνση αναγγέλλεται αντικατάσταση των μπασκετών που ήδη επισκεύασε ο Σύλλογος με δαπάνες του. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο;
Η Μαρία Αντουανέτα στο ναδίρ της παρακμής και λίγο πριν τη γαλλική επανάσταση ακούει τα πλήθη να ζητούν «ψωμί» κι εκείνη ρωτάει τους συμβούλους της:
-Αν δεν έχουν ψωμί, γιατί δεν τους δίνουμε παντεσπάνι;
Ας διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας συντοπίτες και συγχωριανοί.
Υπερ – πληθώρα ύλης
Η διεύθυνση σύνταξης ζητάει ταπεινά συγνώμην από τους καλούς φίλους και έγκριτους άμισθους συνεργάτες / αρθρογράφους της που ένα μεγάλο μέρος ύλης δεν μπόρεσε να περιληφθεί σ΄αυτό εδώ το φύλλο. Προσβλέπει στην κατανόησή των.