FtS63 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Ιάσονας: Ο νέος Σκαμνιώτης

Ο Ιάσονας, ο γιος της Τίτσας, εγγονός του Γιώργου και της Ελένης Αστρακά εγγράφεται στη δύναμη των Σκαμνιωτών με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, αφού στις 22.07.2001 έλαβε από τον ανάδοχό του κ. Νικόλαο Χαιδεμένο, πετυχημένο ομογενή του Καναδά, με σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα κατασκευής εξαρτημάτων αεροσκαφών, ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας. Το Μυστήριο τελέσθηκε στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, -εξ ου και η υπερηφάνεια- όπου κατά ευτυχή σύμπτωση, ομάδα Σκαμνιωτών εκδρομέων συνεόρτασαν με την οικογένεια το ευτυχές γεγονός. Το κεκανονισμένο φαγο-γλεντοκόπι ακολούθησε σε όμορφο κέντρο του Χελμού.

Να μας ζήσει ο Ιάσωνας, να ευτυχήσει και να τον καμαρώσουμε!

Σύλλογος Ρουμελιωτών Κορυδαλλού

Πολλοί Σκαμνιώτες συμμετέχουν στο μεγάλο και δραστήριο «Εκπολιτιστικό & Φιλανθρωπικό Σύλλογο Ρουμελιωτών Κορυδαλλού», που τελευταία -τέλος Αυγούστου 2001- έχασε αναπάντεχα τον Ιδρυτή και Πρόεδρό του, Μιλτιάδη Κουδούνα, μία εξέχουσα φυσιογνωμία της Ρούμελης.

Είναι πράγματι λυπηρό να διαπιστώνονται τέτοιες απώλειες μαχητών που δίνουν πολλά στον καθημερινό αγώνα για μία καλύτερη κοινωνία. Ο Μιλτιάδης Κουδούνας υπέρξε για το μεγάλο Ρουμελιώτικο Σύλλογο, ό,τι ο Γιάννης Ζαλαώρας για το Σκαμνό.

Συμμεριζόμαστε τον πόνο της οικογένειας του εκλιπόντος και των στελεχών του Συλλόγου των και τους ευχόμαστε να αξιωθούν και να περπατήσουν πάνω στα βήματα του αείμνηστου Προέδρου των.

Τα έλατα που ξεραίνονται

Αμφισβήτηση και διαφωνία παρατηρείται μεταξύ των επιστημόνων δασολόγων για τα αίτια που προκαλούν τη μαζική ξήρανση της ελάτης που παίρνει απειλητικές διαστάσεις στον Καλλίδρομο. Μία, άκρως ανησυχητική εκδοχή διατύπωσε, Καθηγητής της Δασολογίας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρουμελιωτών, στο Κάστρο της Λαμίας προσφάτως. Γίνεται λόγος για κάποιο είδος ολοκλήρωσης του βίου του συγκεκριμένου είδους φυτού.

Πάνω στο ίδιο ζήτημα διεξάγονται και άλλες συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων. Πολύ σημαντική είναι η πρόταση του Σκαμνιώτη Δασολόγου Μάκη Αποστολόπουλου, που εισηγήθηκε να αξιοποιηθούν τα ξερά έλατα σαν ξυλεία από τους Εξωραϊστικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής προκειμένου να ανταποκριθούν στην κατασκευή έργων κοινωνικού χαρακτήρα. Αξιέπαινη η ιδέα, πλην όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα προχωρήσει. Κάποιος από τον ίδιο χώρο, δεν έδειξε ικανοποιημένος και παρατήρησε:

-Μα θέλουμε να αποκτήσουμε μπελάδες;

Κι εμείς θα επαναλάβουμε με πίκρα αυτό που ακούσθηκε προ καιρού από τον Πρωθυπουργό της χώρας:

-Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα!

Παράπονα από «τα νέα της Οίτης»

Στο φύλλο Νο 7 Ιούλιος – Σεπτέμβριος του φιλικού μας Συλλόγου Οίτης γίνεται αναφορά στην μεγάλη εκδήλωση στο Σκαμνό για το πέρασμα του φαραγγιού του Ασωπού με την διατύπωση του παράπονου ότι δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του γειτονικού χωριού.

Τα στελέχη της ΦτΣ δεν έχουμε άμεση συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σκαμνιώτικου Συλλόγου, ούτε και των άλλων συνδιοργανωτών δηλ. Ορειβατικού Λαμίας, Δήμου Γοργοπτάμου , ΤΕΔΚ, Νομαρχία Φθιώτιδος και δεν δικαιούμαστε να απαντήσουμε για λογαριασμό τους, αλλά γνωρίζουμε από ίδια αντίληψη, ότι δεν απευθύνονται προσκλήσεις σ΄αυτή τη κορυφαία για την ευρύτερη περιοχή μας εκδήλωση. Όχι μόνον οι Σκαμνιώτες, αλλά όλοι οι φίλοι της ευρύτερης περιοχής λογίζονται ex officio όχι μόνον καλεσμένοι, αλλά και οικοδεσπότες. Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίσαμε φίλους από τον Μπράλλο, το Παλαιοχώρι, τη Γραβιά και φυσικά από άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Γοργοποτάμου και της Λαμίας που μετέχουν ενεργά, βοηθούν και συμπράττουν με ενθουσιασμό σ΄ αυτή την πρωτόγνωρη πανελλήνια πολιτιστική και φυσιολατρική σύναξη που κάθε χρόνο δείχνει να γίνεται όλο και καλύτερη. Θα χαρούμε πολύ να δεχθούμε και τους φίλους της Οίτης που αγαπούν το Σκαμνό και την πρωτοβουλία αυτή που εξελίσεται σε σπουδαίο υπερτοπικό θεσμό.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθεροχωρίου

Κορυφαίοι παράγοντες του γειτονικού χωριού επικοινώνησαν μαζί μας για να εκφράσουν την ευαρέσκειά τους για την «μάχη του Ελευθεροχωρίου» που χάρις στην σπουδαία δουλειά του Γιώργου Τσίτσα μπορέσαμε να δημοσιεύσουμε και να προβάλλουμε στο περασμένο φύλλο της ΦτΣ, όπως άξιζε.

Δεν μπορούμε να κρύψουμε τη χαρά μας και αισθανόμαστε προνομιούχοι έχοντας να ανακοινώσουμε ότι επίλεκτα μέλη της λευτεροχωρίτικης κοινωνίας προχωρούν στην ίδρυση πολιτιστικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον κ. Αθανάσιο Κοσμά, μία προσωπικότητα εξαιρετικού κύρους, που είμαστε σίγουροι ότι κάποιο νέο αέρα θα κομίσει όχι μόνον στο Λευτεροχώρι, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό τουλάχιστον έχει αποδειχθεί, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, με τη δράση των πολιτιστικών συλλόγων που συσπειρώνουν ανθρώπους με ευαισθησίες και διάθεση κοινωνικής προσφοράς, με άμεσο αντίκτυπο στην εξημέρωση των ηθών.

Ευχόμαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία στο λευτεροχωρίτικο Σύλλογο που ελπίζουμε να προσελκύσει και να ενεργοποιήσει ένα τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο που έχει αναδειχθεί από το όμορφο γειτονικό χωριό, αλλά δεν αναδείχθηκε μέχρι σήμερα ο συλλογικός φορέας, ο κατάλληλος μηχανισμός ουσιαστικής παρέμβασης αυτού του δυναμικού προς όφελος του τόπου μας.

Αναζητώντας τον Ναό της Αθηνάς στην περιοχή Σκαμνού

Στοιχεία του Γάλλου ερευνητή Barbie du Bocage από τον 17ο αιώνα, από το αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, με χάρτη και χαρακτηριστικές ενδείξεις για την ύπαρξη στο απώτερο παρελθόν Ναού της Αθηνάς στην περιοχή Σκαμνού, τέθηκαν υπόψη της κας Ερωφίλης Κόλια, λαμπρής επιστήμονος της Αρχαιολογίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η συντοπίτισσα επιστήμων από την Κουκοβίστα, που είναι κορυφαίο στέλεχος της ΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πατρών και παρουσίασε μία εντυπωσιακή αρχαιολογική μελέτη της περιοχής μας στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο Ρουμελιωτών, στο Κάστρο Λαμίας. Την ανακοίνωση αυτή θα παρουσιάσουμε συντόμως μέσα από την ΦτΣ λόγω της μεγάλης σημασίας της. Το ίδιο ασφαλώς θα πράξουμε, ευθύς μόλις έχουμε νεώτερα για τον Ναό της Αθηνάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *