Κατσικοκλέφτες και …Θουκιδίδης

FtS63

Η Ιατρός κα Πόπη Αγγελοπούλου, κορυφαίο στέλεχος του δραστήριου πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου που μας τιμά με την αγάπη και φιλία της, πρόσεξε σε προηγούμενο -α, φύλλα της ΦτΣ το σύμπλεγμα που μας κατατρέχει με το παρελθόν μας το οποίο μας καταλογίζει μεταξύ άλλων και τον τίτλο «κατσικοκλέφτες».

Μας παρηγορεί, η αγαπητή Πόπη, λέγοντας ότι αυτή η ιδιότητα ασφαλώς μας ανήκει, πλην όμως δεν πρέπει να το φέρουμε βαρέως δεδομένου ότι οι πρόγονοί μας ήταν υπερήφανοι γι΄ αυτό! Παραθέτει σχετικό κείμενο του μεγάλου Θουκιδίδη (Ιστοριών Α΄5-6):

«…επιτιθέμενοι δε εναντίον πόλεων ανοχυρώτων και χωρισμένων εις μικρούς οικισμούς, τας ελεηλάτουν και από αυτό εξοικονόμουν τα περισσότερα από τα απαραίτητα δια να ζήσουν. Διότι αυτή η πράξις δεν προσέδιδεν ακόμη ατιμίαν εις όσους την έκαμνον, αλλ΄ αντιθέτως προσέθετε και κάποιαν δόξαν. Αυτό αποδεικνύεται και σήμερον ακόμη από τον τρόπο ζωής μερικών οι οποίοι ζουν εις την ξηράν, και οι οποίοι θεωρούν έντιμον να ληστεύουν με επιτηδειότητα.
……Ελήστευον δε και κατά ξηράν ο εις τον άλλον. Και μέχρι της εποχής μας ακόμη πολλά μέρη της Ελλάδος ζουν κατά τον παλαιόν τρόπον, εις την χώραν των Οζολών Λοκρών και των Αιτωλών και των Ακαρνάνων και όλων όσοι μένουν εις την γειτονικήν ξηράν. Εις τους ηπειρώτας αυτούς έχει μείνει από την παλαιάν ληστρικήν ζωήν η συνήθεια να φέρουν σιδηρά όπλα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *