Μείζονος και υπερτοπικής σημασίας το φαράγγι του Ασωπού

FtS63

Ογκούται η προβολή της περιοχής μας Σκαμνού – Ασωπού, αν και δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη κάποια συστηματική και ιδιαίτερα δαπανηρή διαφήμιση. Μερικές μπροσούρες της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Φθιώτιδος και ταινίες Video περιλαμβάνουν την πολτιστική πανελλήνια γιορτή του Σκαμνού με την συγκέντρωση των ορειβατών και το πέρασμα του Φαραγγιού, που ήδη λογίζεται ως σημαντικό κεφάλαιο του λεγόμενου εναλλακτικού και ειδικού τουρισμού με έντονο το στοιχείο του πρωτότυπου και της «περιπέτειας» για τον τόπο μας.

asopos16

Ο νεοσύστατος Δήμος Γοργοποτάμου, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, στάθηκε κοντά στην υπόθεση αυτή που ξεκίνησαν οι Σύλλογοι των Ορειβατών Λαμίας και ο Πολιτιστικός Σκαμνού. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά σημεία που χρειάζονται αντιμετώπιση και, οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε, δεν φαίνεται να έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής.

Μιλάμε για την καθαριότητα της διαδρομής. Υπάρχουν δύο προβληματικά σημεία. Το ένα στον παλαιό οικισμό του Σκαμνού, παλιό λατομείο, καθώς πορευόμαστε προς τον Άγιο Ευστάθιο και τη γέφυρα της Παπαδιάς, με ένα πλήθος από εγκαταλελειμένα μηχανήματα, οχήματα, οικιακές συσκευές και ότι άλλο φαντασθεί κανείς και το άλλο στην έξοδο του φαραγγιού, στη Γέφυρα του Ντούνου κοντά στην Ηράκλεια, όπου έχει καταρρεύσει η παλαιά λιθόκτιστη γέφυρα στο μεγαλύτερό της μέρος, ενώ στην κάτω πλευρά αποτίθενται αδιάκοπα, ακόμη και την ημέρα διέλευσης των εκατοντάδων ορειβατών οικοδομικά απορρίμματα της εδρεύουσας στην Ηράκλεια μονάδας επεξεργασίας μαρμάρου.

Για την μεν Γέφυρα, ο Δήμαρχος κ. Σπαθούλας μας πληροφόρησε ότι υπάρχει η διαβεβαίωση των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας (το έργο θεωρείται Νομαρχιακό), ότι κατασκευάζεται μεν μία παράπλευρη γέφυρα (δύσκολο να καταλάβει κανείς προς τι η τεράστια δαπάνη), αλλά και η παλαιά γέφυρα θα αποκατασταθεί στο ίδιο λιθόκτιστο στυλ, ώστε να μην καταστραφεί το υφιστάμενο τοπίο, πολύ περισσότερο για το λόγο ότι στο ίδιο σημείο αποκαλύπτονται αρχαία τείχη και οι αρχαιολογικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για τα απορρίμματα δεν έχουμε καμία απολύτως λύση, ούτε κάποια ελπίδα. Τείνουμε κατ ανάγκην να πιστέψουμε, την περίεργη δικαιολογία: Ο Δήμαρχος είναι προσηλωμένος στην αρχή του «μη θίγετε τα κακώς κείμενα». Δεν παραλείπει δε να αναφέρει ότι αυτές οι καταστάσεις προϋπήρχαν της ανάδειξής του στη θέση του Δημάρχου και ως εκ τούτου κωλύεται να στενοχωρέσει δημότες. Για το ίδιο ζήτημα είχαν δεσμευθεί και τα επίλεκτα στελέχη – μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου εδώ και κάμποσα χρόνια. Ο κ. Ηλίας Γιαννακάκος της Ηράκλειας και ο κ. Αχιλλέας Τζουβάρας του Σκαμνού – Μοσχοχωρίου. Προσχώρησαν κι αυτοί στην ίδια αρχή;

Είναι γεγονός ότι η άσκηση κάποιας εξουσίας, όπως και αυτή της Δημοτικής Αρχής θα υποχρεώσει τους αιρετούς άρχοντες, ακόμη και με το φόβο να απωλέσουν κάποιες ψήφους, να δυσαρεστήσουν μερικούς, που δεν αντιλαμβάνονται από μόνοι τους τις αυτονόητες υποχρεώσεις τους απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στελέχη, όπως ο Δήμαρχός μας, που δεν έκρυψαν τη στοίχησή τους με τους μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς και εν προκειμένω τη ΝΔ, περνούν με τη στάση και συμπεριφορά τους, είτε το θέλουν, είτε όχι, το ισχυρό μήνυμα και δείγμα γραφής στο εκλογικλό σώμα για το πως πολιτεύεται το κόμμα που αντιπροσωπεύουν.

Οφελείται, άραγε η ΝΔ, η πολύ πιθανόν αυριανή κυβέρνηση του τόπου, από αυτά τα φαινόμενα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *