Χρυσαυγή

FtS61

Όλα τα στελέχη του Συλλόγου έχουν έναν καλό λόγο για τη Χρυσαυγή καθώς τη βλέπουν να φροντίζει τα φυτά στα παρτέρια με περισσή αγάπη. Για πολλούς συγχωριανούς αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η Χρυσαυγή μεγάλωσε από τη μάνα της, την αείμνηστη Βασίλω, κάτω από αυστηρές οδηγίες για νοικοκυροσύνη, τάξη και κοινωνική συνέπεια.

Λευτεροχωρίτισσα η αείμνηστη ΒασίλωΤζιβάρα- Μπολοβίνη, μία γυναίκα με αυστηρό -δωρικό, θα λέγαμε- στυλ, που πλησίαζε μερικές φορές και το στοιχείο του αυταρχισμού, υπήρξε όχι απλά και μόνο μία σπουδαία νοικοκυρά και μάνα, αλλά και μία σπάνια προσωπικότητα με μεγάλο ηθικό ανάστημα, θάρρος και αποφασιστικότητα, ιδιαίτερα στις δύσκολες καταστάσεις και μάλιστα σε βαθμό που θα τη ζήλευαν αρκετοί παντελονοφόροι.

Δύο μικρές αφηγήσεις για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές:

1. Η Χρυσαυγή, μικρή τότε με τις συνηθισμένες παιδικές παραξενιές, ζητάει και ξαναζητάει επίμονα από τη μάνα της να της μαγειρέψει τραχανά. Μία νοικοκυρά του χωριού δεν έχει δα και πολύ περίσσευμα χρόνου για τέτοια «ξαρέσια» (νομίζω ότι σημαίνει «εξαιρέσεις»). Της μαγειρεύει τέλος πάντων τραχανά και της βάζει να φάει μία γερή μερίδα στο καπάκι (το καπάκι της χαλκοματένιας κατσαρόλας), αλλά η Χρυσαυγή δυστροπεί, δεν τρώει παρά τις επίμονες αξιώσεις της μέχρι προ τινος και εξοργίζει τη μάνα της που της αστράφτει το καπάκι με τον τραχανά στο πρόσωπο!

2. Η Βασίλω έχει στενή συγγένεια με το Νίκο Αποστολόπουλο, τον μικρότερο, τέταρτο γιο του Απόστολου, ετεροθαλή αδελφό των υπολοίπων τριών, από δεύτερο γάμο του Απόστολου με τη Λευτεροχωρίτισσα Βαλσάμω Μπολοβίνη. Ο ξάδερφος της Βασίλως, ο Νίκος, τα δύσκολα χρόνια του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου βασανίζεται για την αντιστασιακή του δράση και μπαίνει στη φυλακή αφήνοντας εντελώς αβοήθητη τη γυναίκα του με τέσσερα -μέχρι τότε- μικρά παιδιά που κινδύνευαν από την ασιτία. Αυτή η λεβέντισσα και γενναία γυναίκα –ας είναι αιωνία η μνήμη της- συχνά πυκνά μεταβαίνει στο Λευτεροχώρι, τη γενέτειρά της και με πύρινα λόγια συγκινεί και ξεσηκώνει τους συγγενείς της και άλλους Λευτεροχωρίτες:

-Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Θα πεθάνουν από την πείνα τα παιδιά του Νίκου Αποστολόπουλου!

Αμέσως άρχιζε ο έρανος σε … καλαμπόκι με το οποίο αυτή η ηρωϊδα γυναίκα βοήθησε όσο κανείς άλλος μία δύστυχη οικογένεια!

[Στο πάλαι ποτέ πανέμορφο σπίτι του Σκαμνού, η Βασίλω Τζιβάρα- Μπολοβίνη, περιστοιχίζεται από την πανέμορφη Χρυσαυγή και τον αγαπημένο της ανηψιό Αριστείδη Αποστολόπουλο. Ο κήπος ανθοστόλιστος, παντού κυριαρχεί η τάξη, τα άνθη ευωδιάζουν και κάνουν τον διερχόμενο να κοντοστέκεται για να απολαύσει το χάρμα οφθαλμών και όσφρησης]

 

xrisavgi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *