Αντίο δραχμή!

FtS58

υπό Γεωργίου Πούλιου, Δικηγόρου Αθηνών

Ο Ιωάννης Σταματάκος μας λέγει στο λεξικό του: Δραχμή (δράττομαι ή δράσσομαι) – Δράγμα (το) –φούχτιασμα- όσα μπορείς να πιάσεις με το χέρι.

Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, στο λεξικό του μας λέγει: Δραχμή, νομισματική μονάδα της Ελλάδος. Νόμισμα, κομμάτι από μέταλλο, συνήθως στρογγυλό με δύο επίπεδες πλευρές που φέρουν ανάγλυφες παραστάσεις και το οποίο κυκλοφορεί το κράτος.

Και το εγκυκλοπαιδικό λεξικό του Ηλίου μας λέγει: Δραχμή (δράττω). Στην κυριολεξία όσα δύναται να δράξει, να περιλάβει το χέρι. Η βασική μονάς του αρχαίου και του σημερινού Ελληνικού νομισματικού συστήματος.

Η δραχμή είναι το αρχαιότερο νόμισμα του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο Φείδων, Βασιλεύς του Άργους, στην Αίγινα, τον 7ο π.Χ. αιώνα έκοψε τα πράτα νομίσματα. Στη νεώτερη Ελλάδα η δραχμή έγινε επίσημα νομισματική μονάδα, στις 08.10.1833 με διάταγμα του Μαυροκορδάτου, που αντικατέστησε το Φοίνικα του Καποδίστρια. Από τότε έχουν περάσει 167 χρόνια συνεχούς παρουσίας της δραχμής.

Από εφέτος η δραχμή παραδίδει το πνεύμα της, στο Ευρώ. Αντίο δραχμή!

Πρόκειται για μία ιστορική μεταβολή. Η αλλαγή είναι τεράστια και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει σημαντικές μεταβολές, στην οικονομία των Ελλήνων και γενικά στο Κράτος.

Το ερώτημα που πλανάται είναι κατά πόσο οι αρμόδιοι έχουν προετοιμάσει την Ελληνική Κοινωνία και ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο. Και ακόμη: Θ΄ αποφασίσουν οι Έλληνες να δουλέψουν;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *