Η ευλογία του Πατρός Ιγνατίου

FtS58

Σκαμνιώτες προσκυνητές είχαν την καλή τύχη στις Γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους να επισκεφθούν την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος και να δεχθούν την ευλογία του Πατρός Ιγνατίου και των Πατέρων Μαξίμου και Δαμασκηνού, ενώ παρακολούθησαν και τον εσπερινό σε ατμόσφαιρα κατάνυξης στον Ιερό Ναό της Μονής. Ο Πατήρ Δαμασκηνός είχε την καλοσύνη να ξεναγήσει τους Σκαμνιώτες πιστούς με ιδιαίτερη αγάπη μιας και οι ίδιοι αισθάνονται πνευματικοί ταγοί του Σκαμνού μέσα από το μετόχι της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό μας. Είναι εντυπωσιακή η ιστορία της Μονής που ξεκίνησε από τον παλαιό εγκαταλελειμμένο Ναό του Αγίου Γεωργίου που πρωτοχτίστηκε στον 17ο Αιώνα και επί τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για να στεγάσει βοσκούς και κοπάδια. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της εικονογράφησης διατηρείται σε κάπως καλή κατάσταση. Η αποκατάστασή της είναι ζήτημα συστηματικής εργασίας ειδικών που σε πρώτη έρευνα που έκαναν κατέληξαν στη διαπίστωση ότι τα χειρότερα τα έχουμε αποφύγει μιας και το υλικό που προξένησε τις βλάβες δεν είναι παρά αιθάλη, προφανώς από τις φωτιές που άναβαν οι βοσκοί. «Ίσως και αυτό να βοήθησε στην προστασία της εικονογράφησης από άλλες χειρότερες βλάβες», δηλώνει ο Πατήρ Δαμασκηνός, επιστήμονας της Πληροφορικής που σε λίγο παίρνει και το δεύτερο πανεπιστημιακό του πτυχίο της Θεολογίας.

iera-moni-agiou-georgiou2

Για όλους τους πιστούς της Ιεράς Μονής και τους αγαπητούς Σκαμνιώτες παραθέτουμε το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του πατρός Ιγνατίου:

Η αγία Γέννησις του Χριστού μας, αποκαλύπτει σε όλους μας ότι η ειρήνη είναι δώρο του Θεού Πατρός στον κόσμο Του, προσφερόμενο από τον ενανθρωπήσαντα Υιό Του δια του Αγίου Πνεύματος.

Αυτή την ειρήνη του Θεού μπορεί να την απολαύσει ο κάθε άνθρωπος εφ΄ όσον είναι ενωμένος με τον Άρχοντα της ειρήνης Χριστό. Εφ΄ όσον έχει επιτελέσει την «εκκοπή κακού», την «περιτομή καρδίας», προϋποθέσεις που μας θέτουν οι άγιοι πατέρες μας. Γιατί ποιο είναι αλήθεια το οπλοστάσιο της ταραχής; Οι άγιοι πατέρες μας λένε η «ασύνετος και απερίτμητος καρδία του ανθρώπου». Από εκεί ξεπηδούν μίση, φόνοι, έχθρες, ακαταστασίες.

Η εν Χριστώ ζωή φέρνει την ειρήνη στις καρδιές μας, σαν ένα μεγάλο δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Αυτή η ειρήνη εισάγει τον άνθρωπο ήδη από την παρούσα ζωή στην αιώνια ειρήνη της Βασιλείας των Ουρανών. Αυτή η ειρήνη ακτινοβολείται και προς τα έξω και ειρηνεύει όσους έρχονται σε σχέση με τέτοιους ειρηνευμένους εν Χριστώ ανθρώπους. Γι΄ αυτό και ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ μας προτρέπει: Βρες την ειρήνη μέσα σου και χιλιάδες άνθρωποι θα σωθούν γύρω σου. Αυτή την ειρήνη ο Χριστιανός τη διατηρεί και όταν ακόμη γύρω του όλα κλονίζονται και όλα ταράσσονται.

Ταπεινά ευχόμεθα προς όλους τους αδελφούς μας να αγαπήσουμε και να ενωθούμε στενότερα με τον μόνο Σωτήρα, τον ενανθρωπήσαντα Χριστό, για να απολαύσουμε την αιώνια και ουράνια ειρήνη Του.

Μετ΄ ευχών και αγάπης του ενανθρωπήσαντος Χριστού
Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σάπιος
και οι συν εμοί εν Χριστώ αδελφοί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *