Benjamin Fourlas, Muenster
Αγαπητέ κ. Αποστολόπουλε,
ο πατέρας μου με πληροφόρησε, ότι ενδιαφέρεστε για την αρχαία Ιστορία της περιοχής μας. Σπουδάζω κλασική αρχαιολογία και αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Muenster. Στο πρώτο μου εξάμηνο έγραψα μία εργασία με τον τίτλο: «Η μάχη των Θερμοπυλών και ο μύθος της». Ήταν η πρώτη μου επιστημονική εργασία και όταν την έγραψα δεν ήμουνα ικανός να γράψω κάτι πολύ σπουδαίο. Σήμερα οι όψεις μου πάνω σ΄αυτό το θέμα έχουν αλλάξει. Σκοπεύω να μελετήσω αυτό το θέμα ξανά, πιο προσεκτικά και εν λεπτομερία.
Παρά ταύτα ελπίζω να είναι ενδιαφέρον για σας το γραπτό μου. Θα σας στείλω αντίγραφο από οποιαδήποτε εργασία θα γράψω που περιλαμβάνει σχέσεις με την περιοχή μας.
Θερμούς χαιρετισμούς από το Muenster
Βενιαμίν Φούρλας
Σύνταξη:
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση λάβαμε την άκρως ενδιαφέρουσα εργασία του Βενιαμίν στα γερμανικά. Δεν πάει πολύς καιρός που στο κέντρο της Ενωμένης Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε το θέμα ίδρυσης ενός ιστορικού Μουσείου της Ευρώπης από το οποίο σε πρώτο στάδιο εξαιρέθηκε η ελληνική Ιστορία! Κάποιοι δυτικοευρωπαίοι θέλησαν να δουν την ευρωπαϊκή ιστορία χωρίς τον Αρχαιοελληνικό, το Ρωμαϊκό και Βυζαντινό πολιτισμό.
Είναι παρήγορο άξιοι Έλληνες ή φιλέλληνες με μόνο εφόδιο την ιστορική γνώση, χωρίς σωβινισμό και έπαρση να εργάζονται συστηματικά και να μελετούν την Ελληνική Ιστορία και πολιτισμό και μάλιστα όχι επί ελληνικού εδάφους. Τιμή και έπαινος αξίζει στον αγαπητό μας Βενιαμίν, γιο του Καθηγητή Θανάση Φούρλα, που επαληθεύει τη ρουμελιώτικη ρήση, ότι «το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά» που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπουδάζει στη Γερμανία, αλλά επέλεξε να σπουδάσει κλασική αρχαιολογία και Ιστορία. Η πρώτη του δε επιστημονική εργασία επικεντρώνεται στις Θερμοπύλες και το Λεωνίδα, στα ιερά χώματα καταγωγής του ίδιου και του Λευτεροχωρίτη πατέρα του. Εντυπωσιάζει η συγκέντρωση στοιχείων και η προσφυγή σε πλήθος πηγών που καθιστούν την εργασία αυτή σημαντική και με χαρά την μεταφράζουμε και την δίνουμε προς δημοσίευση, πεπεισμένοι, ότι θα τύχει καλής υποδοχής από τους φίλους αναγνώστες μας.
Κατερίνα Ρωμέση,
Φαρμακοποιός, Ξυλόκαστρο
Φίλες και Φίλοι στο Σκαμνό,
πριν από πολλά χρόνια διερχόμενη από την περιοχή σταμάτησα να δω από κοντά το Σκαμνό μιας και ο σύζυγος της αδελφής μου Μαρίας Ρωμέση- Αποστολοπούλου κατάγονταν από το χωριό αυτό της Ρούμελης. Φέτος, ύστερα από πολλά χρόνια, χρειάσθηκε να έρθω στο Σκαμνό, τις μέρες του Πάσχα, για να σταθώ δίπλα στην αδελφή μου μετά από μία εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε πρόσφατα.
Η εικόνα του χωριού που είδα μου φάνηκε ασυγκρίτως καλύτερη με το πράσινο και τα νέα ωραία σπίτια. Περισσότερο αισθάνθηκα ευτυχής για την ευκαιρία που είχα να βιώσω το ρουμελιώτικο Πάσχα στην καρδιά της Ρούμελης που την ατενίζουμε μεν από τις βόρειες παραλίες της Πελοποννήσου, αλλά είναι τόσο διαφορετική και αυθεντική όπως την είχαμε στο νου μας περισσότερο από διαίσθηση και λιγότερο μέσα από πραγματικές εμπειρίες. Στα όρια του θρύλου είδα στ΄αλήθεια τη Ρούμελη και αισθάνομαι ευτυχής γι αυτή την εμπειρία. Με τις ακολουθίες της Ανάστασης στην εκκλησία του χωριού, τον οβελία και το κοκορέτσι στο όμορφο φυσικό περιβάλλον, με τους υπέροχους ανθρώπους και την κοινή γιορτή των συγχωριανών το βράδυ του Πάσχα με την ευθύνη και δαπάνη του πολιτιστικού Συλλόγου, που δείχνει ένα άλλο ήθος και αξιοπρόσεκτο τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς.
Το πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας του Σκαμνού, μου εξηγήθηκε, αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, που επισκεφθήκαμε την Δευτέρα του Πάσχα για να ζήσουμε ανεπανάληπτες στιγμές μαζί με πλήθος πιστών που εκτιμώ ότι θα ξεπερνούσαν τους 1.000 πάνω στο βουνό της ΄Οθρυος. Ακούσαμε τον Πατέρα Ιγνάτιο, ιερωμένο με σπάνια χαρίσματα, που επί τέλους μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης μας άφηνε με την εκπληκτική του άρθρωση να καταλάβουμε μέχρι και την τελευταία λέξη της ακολουθίας. Τα ίδια κείμενα, τα ίδια λόγια γίνονται χάρις στην μοναδική δεινότητά του έκφρασης, χειρισμού της βυζαντινής μουσικής και εναλλαγής του τόνου της φωνής του συγκλονιστική εμπειρία.
Σε όλους τους Σκαμνιώτες εύχομαι καλή υγεία, ευτυχία και πορεία στον ίδιο υπέροχο δρόμο που έχουν επιλέξει.
Ταχυδρομείο
Χωρίς δική μας ευθύνη, είμαστε υποχρεωμένοι να διακόψουμε την αποστολή της ΦτΣ στον κ. Αναστάσιο Χριστοφορίδη (συγγενή του κ. Γ. Σκαρή, μέσω του οποίου επικοινωνούσαμε) επειδή μας επεστράφη από το Σκαμνό με την ένδειξη «διαμένει στη Λαμία». Θα χαρούμε να λάβουμε την ταχυδρομική διεύθυνση μόνιμης διαμονής του φίλου συγχωριανού. Ομοίως μας επεστράφη με την ίδια ένδειξη το φύλλο με αποδέκτη τον Πρόεδρο κ. Κώστα Γέμελο.
Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία
Λάβαμε και ευχαριστούμε θερμώς άκρως ενδιαφέροντα έντυπα και εκδόσεις μεταξύ των οποίων «Η Φωνή της Μενδενίτσας», «Παλαιοχώρι Δωριέων», «Ο Διάκος», «Η Φωνή της Καλοσκοπής». Για πρώτη φορά καλοδεχθήκαμε εξ άλλου το πρωτοεκδιδόμενη εφημερίδα «τα νέα της Οίτης» που επιμελείται ο καλός φίλος κ. Μιχάλης Γρούσπας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια του γειτονικού χωριού. Για πρώτη φορά εκδίδεται επίσης το περιοδικό «Σταυροδρόμι» που φαίνεται αξιόλογη προσπάθεια με υψηλές προδιαγραφές του πνευματικού κέντρου Σταυρού Λαμίας.
Το Ημερολόγιο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Στυλίδος συνιστά έργο μεγάλης καλλιτεχνικής και πνευματικής αξίας, διανθιζόμενο με πλήθος σημαντικών κειμένων. Ο Πατήρ Ιγνάτιος μας πρόσφερε ακόμη ένα εξαιρετικό, όσο και πολύτιμο βιβλίο με τον τίτλο «Φλέγοντα θέματα» ανθολόγιο της διδασκαλίας του Αγίου Ιωάννου Χρυσόστομου, έκδοση υπό την επιμέλεια της Ιεράς Μονής Παρακλήτου.
Διάσχιση Ασωπού 2000
Λάβαμε από τους καλούς μας φίλους και ευχαριστούμε το ενημερωτικό Δελτίο και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Φυσιολατρικού & Ορειβατικού Συλλόγου Ηλιούπολης «ο Υμηττός». Στη σελίδα 12 οι καλοί μας φίλοι έχουν περιλάβει ως σταθερό μέρος του προγράμματος των δραστηριοτήτων τους τον Σκαμνό / Ασωπό:
16.17/09/2000: Φαράγγι Ασωπού (Διάσχιση)
Σάββατο απόγευμα / Κυριακή
Αναχώρηση στις 16:00 το Σάββατο για το χωριό Σκαμνός στο δρόμο του Μπράλου. Εκεί θα γίνει το καθιερωμένο γλέντι που οργανώνει ο τοπικός Σύλλογος και η διανυκτέρευση σε σκηνές. Την Κυριακή το πρωί θα γίνει η διάσχιση της φημισμένης χαράδρας από τη γέφυρα της Παπαδιάς. Απαραίτητα ένα επί πλέον ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, κάλτσες & μαγιό ή σόρτς. Ώρες πορείας: 6