Γιάννης Γκόλφης

FtS57

Στην κηδεία του Γιάννη Γκόλφη

Πολύς ο κόσμος, βαρύ το κλίμα για τον άδικο, πρόωρο και αιφνίδιο χαμό του εξαίρετου συγχωριανού μας. Στην οικογένεια του εκλιπόντος το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εκφράζει τη συμπόνια των μελών ολόκληρου του χωριού, ενώ έστειλε στεφάνι αποτείοντας την πρέπουσα τιμή. Αντί στεφάνου οι οικογένειες Κώστα Γέμελου, Δημήτρη Στεργίου, Δημήτρη Ευστράτογλου και Γιώργου Αποστολόπουλου καταθέτουν περαιτέρω το ποσό των 10.000 δρχ ο καθ΄ ένας στο ταμείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη.

Δυσμενώς σχολιάσθηκε η στάση του ιερέα που μπροστά στη σωρό του εκλιπόντος κατά τη διάρκεια της επικήδειας τελετής, επιδόθηκε ατυχώς σε αταίριαστες με την περίσταση ομιλίες και αναφορές που δεν είχαν ουδεμία σχέση με την περίσταση, δεν συμβάδιζαν με την ιερότητα της στιγμής και το συγκεκριμένο κλίμα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των στενών συγγενών της οικογένειας, αλλά και των λοιπών παρευρισκομένων.

 ***

Γιάννης Γκόλφης

ΦτΣ57

Χάσαμε το Γιάννη Γκόλφη: Μεγάλη η απώλεια για το Σκαμνό!

Ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει η σκαμνιώτικη κοινωνία και να ξεπεράσει το μεγάλο σοκ, από τον άδικο, πρόωρο και τόσο αιφνίδιο χαμό του Γιάννη Γκόλφη (59), ενός ακόμη θύματος του αδηφάγου Μινώταυρου της ασφάλτου.

Στις 08 Σεπτεμβρίου 2000 και ο αξέχαστος συγχωριανός μας ξεκινάει με το αυτοκίνητό του περί ώρα 15:00 για επιστροφή στη Γερμανία όπου ζει οικογενειακώς εδώ και 33 ολόκληρα χρόνια. Συνεπιβάτες η σύζυγός του Τασούλα και τα δύο χαριτωμένα εγγονάκια τους που όλοι μαζί πέρασαν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο Σκαμνό. Το φοβερό ατύχημα συνέβη μεταξύ Αμφίκλειας και Τιθορέας στη στροφή πριν τις σιδηροδρομικές γραμμές, όπου και ο δρόμος προς Μόδι. Η φθινοπωρινή βροχή έκανε το οδόστρωμα εξαιρετικά ολισθηρό και το αυτοκίνητο του συγχωριανού μας ξέφυγε από την πορεία του και βρέθηκε κάτω από ένα φορτηγό που εκινείτο προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς το Σκαμνό.

Απολογισμός: Ο Γιάννης έχασε τη ζωή του ενώ τραυματίσθηκε η Τασούλα με τα δύο παιδιά που νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Το ίδιο μοιραίο βράδυ οι Σκαμνιώτες συρρέουν στο Σκαμνό για την μεγάλη Πανελλήνια συγκέντρωση των ορειβατών και το πέρασμα του φαραγγιού του Ασωπού, που προγραμματίσθηκε για την 9/10.09.2000 και μένουν εμβρόντητοι από τη φοβερή είδηση. Βουβαμάρα και βαρύ πένθος σε όλο το χωριό που σιγά σιγά μαθεύτηκε και στους επισκέπτες απ΄ολόκληρη τη χώρα που φέτος κινήθηκαν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από κάθε άλλη φορά (γύρω στα χίλια άτομα).

Μεγάλο κρίμα και άδικο μονολογούν οι περισσότεροι Σκαμνιώτες καθώς ο Γιάννης, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά κατάφερε να παρατείνει τις διακοπές του στο χωριό και βίωσε ωραίες στιγμές μαζί με τους συγχωριανούς του. Έδειξε και μοίρασε ο Γιάννης απλόχερα την αγάπη του, «αγκάλιασε ολόκληρο το χωριό», όπως αυθόρμητα άκουσα από έναν δικό μου άνθρωπο και όλοι οι συγχωριανοί ανταπέδωσαν τα ίδια αισθήματα στον καλό συγχωριανό, τον πετυχημένο μετανάστη που τίμησε το ελληνικό όνομα στη δεύτερή του πατρίδα και πλούτισε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, αναδεικνύοντας έναν χαρακτήρα υπεύθυνου πολίτη, συνετού οικογενειάρχη, εξαίρετου συγχωριανού. Ήταν τόσο καλές οι εμπειρίες και το βίωμα του Σκαμνού για την οικογένεια που δεν έκρυβαν κάθε τόσο τα αισθήματά τους, λέγοντας ότι με βαριά καρδιά θα έπρεπε να επιστρέψουν στη Γερμανία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού δεν έχασε απλά ένα επίλεκτο μέλος του, αλλά έναν πρωτοπόρο συνεργάτη που υποστήριξε κάθε πρωτοβουλία για βήματα προκοπής και βελτίωσης στην αισθητική του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του χωριού, μα και στα ήθη και την συναναστροφή μεταξύ των μελών της τοπικής κοινωνίας με τις σωστές και αταλάντευτες τοποθετήσεις του.

Ο Γιάννης είχε από μικρό παιδί το χάρισμα της καλαισθησίας, του μέτρου, της τάξης και της προκοπής. Και ποιος δεν θυμάται την απαράμιλλη καλλιγραφία του, άφταστο ταλέντο με γόνιμη καλλιτεχνική φλέβα. Πάνω σ΄αυτές τις αρετές δούλεψε και σας ενήλικας και είχε την καλή τύχη στην μακρά του διαβίωση στη Γερμανία να αναδείξει αυτές τις αρετές που αναγνωρίσθηκαν από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάσθηκε σε μεγάλα διαστήματα. Με Αμερικανούς της εκεί Αμερικανικής Βάσης, αλλά και στη συνέχεια σε οίκο κατασκευής, ανακατασκευής, επισκευής και διαχείρισης ακινήτων. Το σπίτι του που έχτισε στο Σκαμνό και –τι κρίμα- δεν πρόλαβε να απολαύσει, αποτελεί ένα δείγμα τεχνικής, αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής τελειότητας στην οποία αποτυπώνεται η εμπειρία και η προσωπικότητα του υπέροχου Σκαμνιώτη , που άδικα και πρόωρα χάσαμε.

Στις 13.10.2000 με πάνδημη συμμετοχή και ευρεία εκπροσώπηση του πολιτιστικού μας Συλλόγου, έγινε η κηδεία που Γιάννη στο Σκαμνό με την παρουσία και των λοιπών μελών της οικογένειάς του που ήρθε από τη Γερμανία.

Στην αγαπημένη μας Τασούλα, μία ακόμη υπέροχη Σκαμνιώτισσα που στάθηκε άξια δίπλα στο Γιάννη, τα παιδιά και τα εγγόνια της, εκφράζουμε τη συμπόνια μας στο βαρύ πένθος και τους ευχόμαστε να έχουν μακροημέρευση, να θυμούνται και να διδάσκονται από το παράδειγμα που ενσάρκωσε ο Γιάννης.

 

***

Ιωάννης Γκόλφης / Γερμανία
FtS40

Με χαρά λάβαμε επιστολή από το Γιάννη, όπου -σε πολύ καλά γερμανικά, επειδή στο εξωτερικό δεν διατίθενται μέσα επεξεργασίας κειμένων με ελληνικές γραμματοσειρές- εκδηλώνεται η αμέριστη εκτίμηση και συμπαράσταση του αγαπητού συγχωριανού μας προς το Σύλλογο και τη ΦτΣ.

… Deine Zeitung lässt mich immer wieder daran denken was mir in meiner Jugendzeit in Skamnos wieder fahren ist. Diese Zeitung lässt unsere Gedanken oft zu euch schweifen und an das Dorf in dem ich geboren bin.

… Trotz 33 Jahren die ich jetzt in der Bundesrepublik bin, habe ich unsere Kindheit nicht vergessen. Es war damals schon eine arme Zeit, die uns ja bekannt ist…

Ασφαλώς χαιρόμαστε και μας κολακεύει η διαπίστωση του Γιάννη, ότι η ΦτΣ τον φέρνει στα παιδικά του χρόνια με νοσταλγία, παρά τις τότε δύσκολες συνθήκες στο χωριό. Ο Γιάννης είναι δίπλα στο Σύλλογο και τις πρωτοβουλίες του. Η αγάπη και το ενδιαφέρον του για το χωριό είναι αυταπόδεικτη με μόνη τη σοβαρή επένδυσή του σε ένα θαυμάσιο σπίτι που προσμετράται ήδη στα στολίδια του οικισμού μας, ιδίως χάρις στην κεραμοσκεπή και την επένδυση με πέτρα.

Διορθώσαμε αγαπητέ Γιάννη τη ταχυδρομική σου διεύθυνση και έτσι ελπίζουμε να μην έχεις άλλες ταλαιπωρίες στο εξής με την παραλαβή της ΦτΣ. Δυστυχώς για τη γραμμή του Φαξ, ευθύνεται η ποιότητα των γραμμών του ΟΤΕ, ιδίως όταν η σύνδεση με modem γίνεται κατ ευθείαν σε έναν υπολογιστή. Μπορείς, όπως και άλλοι φίλοι, να χρησιμοποιείς επικουρικά το φαξ της δουλειάς μου βάζοντας από πάνω το όνομά μου στη γραμμή (0030-1-) 93 95 300 ή E-mail: gapostol@xxxxx.gr.
ΓΝΑ

***

Γιάννης Γκόλφης
FtS39

Ο αγαπητός μας Γιάννης που για δεκαετίες ζει με την οικογένειά του στη Γερμανία και έχει επιτύχει μία θαυμάσια επαγγελματική εξέλιξη πιστοποιώντας το δαιμόνιο της φυλής μας, ολοκλήρωσε σχεδόν τις εργασίες στο σπίτι του, που αποτελεί κόσμημα για το χωριό και ένα σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής, ιδίως με τη χρήση των επενδύσεων με πέτρα, που παντρεύουν την σύγχρονη κατασκευή με παραδοσιακά στοιχεία.

Ο Γιάννης δείχνει μεγάλη αγάπη προς το Σύλλογο και την ΦτΣ που διαβάζει συστηματικά. Εχει στο νου του να αναπτύξει κάποια γενναία πρωτοβουλία στα πλαίσια των συλλογικών δραστηριοτήτων του χωριού, που θα ανακοινωθεί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *