FtS52 – Αλληλογραφία

Ευχές από το Augsburg!

Υπέροχοι Σκαμνιώτες από τη Γερμανία στέλνουν ωραίες ευχές σε όλους τους συντελεστές της ΦτΣ και τους συγχωριανούς. Τους ευχαριστούμε και ανταποδίδουμε τις καλύτερες δικές μας ευχές στην οικογένεια των Γιάννη Λιόλιου και Ελένης Κοτρώνη.

Eine besinnliche Weihnachtszeit, Liebe und Geborgenheit, Glueck und auch Zufriedenheit; Gesundheit, Freude und viel Spass von allem stets das richtige Mass fuer das neue Jahr!

Χριστουγεννιάτικες Γιορτές με περισυλλογή, αγάπη και ασφάλεια, ευτυχία και ικανοποίηση, υγεία, χαρά και πολύ κέφι για όλους, πάντοτε με το σωστό μέτρο για το νέο έτος.

Ας είναι αυτές ακριβώς και οι δικές μας ευχές για όλους τους συγχωριανούς και φίλους του Συλλόγου μας στο ξεκίνημα του νέου χρόνου -που για πολλούς οριοθετεί και τη νέα χιλιετία!

Σύλλογος: Φίλοι Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος

Εκφράζονται ευχαριστίες προς τους Σκαμνιώτες που εκδήλωσαν της υποστήριξή τους στον Σύλλογο “Φίλοι Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος”, Ταχ. Θυρίς 26, 153 00 Στυλίδα.

Ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Στεφανής και ο Γραμματεύς κ. Παναγιώτης Γεωργίου εύχονται η Χάρις του Θεού να σκεπάζει δια των πρεσβειών του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου και των δεήσεων και ευχών των πατέρων της ΙεράςΜονής, τους ευλαβείς Σκαμνιώτες.

Για θέματα σχετικά με τον παραπάνω Σύλλογο και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Στυλίδος μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου:

1. Ευάγγελος Στεφανής 0231-28021
2. Λάμπρος Κουλτούκης 0231-33768
3. Παναγιώτης Γεωργίου 0238-23433
4. Νικήτας Πρασσάς 0231-26081
5. Ευάγγελος Καραμήτσος 0238-22277
6. Νικόλαος Μαντζούφας 0238-22139
7. Ηλίας Στρατόπουλος 0231-50822

Μπράλος

Τα ένατα γενέθλιά της γιόρτασε η πετυχημένη περιοδική έκδοση «Μπράλος» της Φιλοπροόδου Ενωσης Μπράλου «Ο Αγιος Παντελεήμων», που διευθύνεται από τον Στρατηγό Ιωάννη Μερτζάνη. Μοιραζόμαστε τη χαρά με τους φίλους και συγγενείς συντοπίτες στους οποίους εκφράζουμε τα θερμά συγχαρητήριά μας, ευχόμενοι στην ωραία διμηνιαία εφημερίδα τους να τα εκατοστήσει.

New York, USA
Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Αγαπητέ μου Γιώργο,

η χαρά και η συγκίνησή μου είναι μεγάλη κάθε φορά που λαβαίνω τη ΦτΣ. Κλέβω το χρόνο και τη διαβάζω κυριολεκτικά «μονορούφι». Βλέπεις είναι αυτός ο αόρατος δεσμός με τα χώματα της γης που περπατήσαμε στα χρόνια μας τα παιδικά και μας ελκύει αφάνταστα ιδιαίτερα όταν είμαστε μακριά.

Σεις εκεί δώσατε στο χωριό και την περιοχή άλλο στίγμα ζωής αξιέπαινο, αξιοζήλευτο και αξιομίμητο μαζί. Η λέξη «συγχαρητήρια» είναι φτωχή για να αποδώσει εύσημα τιμής και ευγνωμοσύνης.

Νιώθω λιγάκι δυσάρεστα γιατί δεν βρίσκω το χρόνο να γράφω κι εγώ πότε – πότε κάτι για την περιοχή. Το υλικό πούχω συλλέξει κυρίως στα χρόνια της πανεπιστημιακής μου υπερεικοσαετούς πορείας στη Γερμανία για την περιοχή το μεταβίβασα στο μικρό μου γιο Βενιαμίν που σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία και σκέπτεται να γράψη ίσως Διδακτορική Διατριβή για τις Θερμοπύλες και την περιοχή. Αυτό το Χειμερινό Εξάμηνο μάλιστα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Erasmus, το οποίο διευθύνει στα Γιάννενα ο καθηγητής Βυζαντινολογίας Ταξιάρχης Κόλιας, γιος του μακαρίτη Γεωργίου Κόλλια από την Κουκοβίστα, παλαιού καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μία πρώτη φροντιστηριακή εργασία έγραψε ο Βενιαμίν για τη μάχη των Θερμοπυλών, στα Γερμανικά φυσικά, που έχει ενδιαφέρον για παρουσίασή της ίσως στην Εφημερίδα σας.

Ως μικρή προσφορά στέλνω ένα δικό μου πεντασέλιδο κείμενο που προωθήθηκε εδώ στο lobby της Ομογένειας για σχετική ενεργοποίηση. Σε σχέση μ αυτό στέλνω και ένα Φύλλο της μοναδικής γερμανόγλωσσης Εφημερίδας που βγάζουν οι Γερμανο-Εβραίοι της Αμερικής ανελλιπώς από το 1934 μέχρι σήμερα (!) για να δης πως δουλεύουν αυτοί για τις δικές τους απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας (βλ. κυρίως σελ.3). Με την ευκαιρία στέλνω επίσης κ ένα Τεύχος του Νεοϋορκέζικου Περιοδικού «ΕΣΕΙΣ» που έχει ως κύριο θέμα το βουλευτή της περιοχής μας κ. Δημήτρη Αλαμπάνο. Ο Ιδρυτής-Εκδότης του Περιοδικού αυτού, κ. Καστανάς, είναι επίσης Λαμιώτης.

Ο κ. Αλαμπάνος με ανεζήτησε εδώ στην Αρχιεπισκοπή με βάση σχετικής μνείας στη ΦτΣ. Ανέμενε μάλιστα να με συναντήσει ως Κληρικό, μια και η θέση του Αρχιγραμματέα της Αρχιεπισκοπής κατά τεκμήριο κατέχεται από άγαμο κληρικό…

Τέλος θέλω να αναφέρω, πόσο χάρηκα από την τηλεφωνική έκπληξη, όταν άκουσα τον αγαπητό μου Γιώργο Αστρακά να μου μιλάει από τη Βοστώνη – γύρω στις τέσσερις ώρες με το τραίνο μακριά- πριν λίγο καιρό που βρέθηκε εκεί.

……..σταματάω εδώ, στέλνοντας πολλές και θερμές ευχές σ όλους τους συντοπίτες της περιοχής για τις γιορτές που έρχονται και για το Νέο Ετος 2000, το ακροτελεύταιο αυτό της δεύτερης Χριστιανικής Χιλιετίας.

Με ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση πολλή

Αθανάσιος Φούρλας

Σύνταξη:
Είναι μεγάλη η τιμή και ικανοποίηση που αισθάνονται οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνιωτών, όταν η δραστηριότητά τους επιδοκιμάζεται και μάλιστα από κορυφαίους παράγοντες του Ελληνισμού καταξιωμένους διεθνώς στην ελίτ της διανόησης, όπως ο Λευτεροχωρίτης Καθηγητής της Φιλοσοφίας Αθανάσιος Φούρλας, που μας κάνει υπερήφανους.

Ακρως ενδιαφέρουσα η δουλειά του αγαπητού Βενιαμίν για τις Θερμοπύλες και δεν μπορεί παρά να εξάρουμε το θαύμα της κληρονομικότητας, ιδίως για όσους δεν γνωρίζουν ότι ο Βενιαμίν γεννήθηκε από γερμανίδα μητέρα, μεγάλωσε και σπούδασε στη Γερμανία, αλλά παρά ταύτα, επέλεξε αντικείμενο σπουδών και ειδικές εργασίες που τον φέρνουν κοντά στις ρίζες του πατέρα του. Συγχαίρουμε, από τη θέση αυτή, το Βενιαμίν, τον νέο λαμπρό επιστήμονα, τον άξιο πολίτη της Ευρώπης που αντλεί μεγαλείο ψυχισμού και γνώσης από τον τόπο του Πατέρα του και του Ελληνισμού. Θα χαρούμε να λάβουμε την δουλειά του που σαφώς εντάσσεται στο ύφος της ΦτΣ.

Χαιρόμαστε για την αναφορά στον κ. Αλαμπάνο για τον οποίο κι εμείς μέσα από κάποιες εμφανίσεις του στην Ελληνική τηλεόραση, όπως ήδη έχουμε σημειώσει, σχηματίσαμε την σθεναρή εντύπωση ότι κομίζει και εκφράζει στο χώρο της πολιτικής κάτι καινούργιο που το έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Ορθογραφία

Κύριε Διευθυντά,
ο περίφημος πλέον δαίμονας του τυπογραφείου εντόπισε την αδυναμία μου να θέλω τα κείμενα, που γράφω να είναι άψογα από άποψη ορθογραφίας και παίζει πολύ μ΄αυτό μου το πάθος. Ετσι, λοιπόν, ενώ εγώ στο προηγούμενο δημοσίευμά μου έγραφα για την εξάρτυση των άγγλων στρατιωτών, αυτός ο αναθεματισμένος έσπευσε να βάλει την ουρά του και γράφηκε εξάρτηση, οπότε, εννοιολογικά, έγινε δολιοφθορά του χειρίστου είδους! Τι να του κάνω; Μου την έφερε για τα καλά!
Το παιχνίδι όμως δεν το σταμάτησε ως εδώ. Τις διαολιές του τις συνέχισε παρακάτω. Ετσι, ενώ εγώ έγραφα για τη μήνι (θυμός, οργή) του Φέκα, αυτός χαιρέκακα έβαλε το χέρι του και γράφτηκε ή μάλλον τυπώθηκε μήνη, που σημαίνει: Σελήνη, φεγγάρι. Κι΄εδώ το αποτέλεσμα το ίδιο και χειρότερο.
Οσο όμως αυτός θα με πειράζει τόσο εγώ δεν θα τον αφήνω σε χλωρό κλαρί. Θα σπεύδω να αποκαλύπτω τις αναποδιές και τις ζαβολιές του, οπότε στο τέλος η νίκη θα είναι δική μου. Ομως στον αγώνα αυτό παρακαλώ να με βοηθάει και η διορθώτρια η κα Σαντοριναίου, η οποία, απ΄ότι έχω διαπιστώσει, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και μάλιστα με αρκετή επιμέλεια.
Διατελώ με εκτίμηση
Γεώργιος Λ. Αστρακάς

Σύνταξη:
Απολογούμαστε και δεχόμαστε καθ΄ολοκληρίαν τις χρήσιμες παρατηρήσεις του Γιώργου, ο οποίος, όπως και οι λοιποί αρθρογράφοι μας, όχι μόνον έχουν με τα κείμενά των να καταθέσουν σκέψεις, θέσεις, προβληματισμούς ιδιαιτέρως σημαντικούς και χρήσιμους, αλλά αυτό το πράττουν με έναν θαυμάσιο συνδυασμό αξιοποιώντας τους πολύτιμους θησαυρούς της ελληνικής μας γλώσσας. Είναι κι΄αυτό στα θετικά στοιχεία που προσμετρώνται στη ΦτΣ κι΄εκφράζουμε με την ίδια ευκαιρία τη μεγάλη ευαρέσκειά μας γι΄αυτή την πολύτιμη συμβολή, τόσο στον αγαπητό Γιώργο, όσο και στην κα Σαντοριναίου που οι σπουδές τους επικεντρώθηκαν στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο και τους έφεραν πιο κοντά σε λέξεις και όρους του ελληνικού μας λεκτικού θησαυροφυλακείου που στους περισσοτέρους εξ ημών -ατυχώς- δεν εντάσονται στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Γοργοποτάμου

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γοργοποτάμου κ. Ηλίας Τεμπέλης εύχονται στους Σκαμνιώτες χρόνια πολλά κι’ ευτυχισμένο το 2000.

Ευχαριστούμε τους φίλους συντοπίτες και ανταποδίδουμε τις ευχές μας, προσβλέποντας σε μία στενή συνεργασία μεταξύ των αδελφών πολιτιστικών Συλλόγων, ιδιαιτέρως δε αυτών που εντάσσονται στο Δήμο Γοργοποτάμου με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, την αμοιβαία υποστήριξη και κοινή δράση όπου αυτό είναι εφικτό και χρήσιμο.

Κυριάκος Αργυρίου, Καλύβια Λαμίας

Ο κ. Αργυρίου που έχει τις ρίζες του στο Σκαμνό, όπου και διατηρεί συγγενείς μας συγχαίρει για την «αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ανύψωση του Συλλόγου μας και την προβολή του πανέμορφου χωριού μας». Επιφυλλάσσεται εν καιρώ να συνδράμει στο έργο μας και εκφράζει την επιθυμία για μία προσωπική συνάντηση και γνωριμία.

Νικόλαος Μώκος, Μαυρολιθάρι, «Η Ρίζα»

Αξιότιμοι και αγαπητοί Συμπατριώτες Σκαμνιώτες,
αισθήματα συγκίνησης και ηθικής ικανοποίησης μου έχει προξενήσει η επανειλημμένη αναφορά στην εφημερίδα σας, τόσο στο πρόσωπό μου, όσο και στην μικρή και ταπεινή έκφρασή μου, όπως είναι η εφημερίδα «ΡΙΖΑ» που εκδίδω και γι’ αυτό σας ευχαριστώ.
Θα ήθελα όμως να σας παρακαλέσω να διορθώσετε κάποια λάθη κακής ενημέρωσης ή ερμηνείας, για λόγους δεοντολογίας και ηθικής τάξης.
α) Η εφημερίδα «ΡΙΖΑ» δεν είναι συλλογική, πολύ περισσότερο δεν είναι του «Αθαν. Διάκου» όπως στο 51ο φύλλο γράφετε.
β) Η «ΡΙΖΑ» είναι προσωπική, που στις σελίδες της φιλοξενεί ορισμένα επώνυμα κείμενα. Η υπόλοιπη ύλη γράφετε από μένα σαν έκφραση και «διαθήκη».
γ) Η καταγωγή μου είναι από το Μαυρολιθάρι και όχι από τον «Αθανάσιο Διάκο», όπως λαθεμένα γράψατε σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας σας.
δ) Η αναφορά μου στον «Αθανάσιο Διάκο» και η προβολή του, είναι στο μέτρο που του αξίζει ιστορικά σαν γενέτειρα του ΗΡΩΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ και σαν ένα αναπτυγμένο τουριστικό πόλο της ορεινής Παρνασσίδας (Δήμος Καλλιέων). Με το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια αντίληψη αναφέρομαι σε όλα τα ΔΔ (χωριά) του Δήμου μας, χωρίς καμία διάκριση.
ε) Είμαι αντίθετος και πολέμιος του «σωβινισμού» και του «τοπικισμού» μετά το θεσμό του «Καποδίστρια» που παρά τις αδυναμίες του, είναι η μόνη ελπίδα να σταθούν ζωντανά τα χωριά μας και αυτή την ελπίδα σε ένα ποσοστό την κρατάμε όλοι μας στα χέρια μας.
στ) Η αναφορά μου στην εφημερίδα σας, στο Σύλλογό σας και στο χωριό σας, είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω να εξοφλήσω ένα «χρέος» από τα νεανικά μου χρόνια (1951) όταν σε μία βροχερή φθινοπωρινή νύχτα πηγαίνοντας για το χωριό μου βρήκα ζεστή τη φιλοξενία των Σκαμνιωτών και στα 48 χρόνια που πέρασαν παραμένω χρεωμένος.
ζ) Θα ήθελα για την ιστορία να σας γνωρίσω ότι όταν συντάσσεται το σχέδιο του Νόμου «περί συνενώσεων των Κοινοτήτων Καποδίστριας» και συμμετείχα σε κάποια επιτροπή (άτυπη) επεξεργασίας του σχεδίου είχα προτείνει για έδρα Δήμου τον Σκαμνό για γεωγραφικούς και λειτουργικούς λόγους. Δυστυχώς «άνωθεν εμού» θέλησαν η Παύλιανη να μείνει έξω από τις συνενώσεις.
Θα ήθελα τελειώνοντας αυτή την αναφορά μου, που τα άθελα λάθη σας μου έδωσαν την αφορμή εκτός από τη διόρθωσή των, να επεκταθώ, να δεχθείτε τα πατριωτικά αισθήματα και το θαυμασμό μου προς το χωριό σας, προς το Σύλλογό σας και την Εφημερίδα σας που μέσα από τα κείμενα και την κατάσταση των εισφορών σημαίνει αναγνώριση της αποστολής και του έργου του Συλλόγου σας και την πίστη των Συγχωριανών σας στις ηθικές αξίες της ζωής και της «ΡΙΖΑΣ» τους.
Με εκτίμηση και άπειρα Συμπατριωτικά Αισθήματα, για την ΡΙΖΑ
Ν. Μώκος (7ο Χλμ Παιανίας – Μαρκοπούλου τηλ. 01-662 59 17)
ΥΓ: Παράκληση τη φροντίδα του ΔΣ και της ΕΕ να μου σταλούν το ελάχιστον 30 ονόματα και διευθύνσεις των Σκαμνιωτών για να παίρνουν την «ΡΙΖΑ», ίσως κάτι θα τους μείνει. Ευχαριστώ.

Σύνταξη:
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μώκο για την επικοινωνία και τις απαραίτητες διορθώσεις. Το Μαυρολιθάρι δεν υστερεί σε ομορφιά, απ’ ότι είδαμε πρόσφατα σε μία τοπική εκδρομή. Μας άρεσε το Ηρώο και σε κάποιο βαθμό θα θέλαμε στην προγραμματιζόμενη ανακατασκευή του δικού μας μνημείου πεσόντων να συμβουλέψουμε τους Σκαμνιώτες αρχιτέκτονες να επισκεφθούν το Μαυρολιθάρι. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τους κατοίκους του, όπως και ολόκληρης της ορεινής περιοχής της Οίτης και της Γκιώνας που από μικρά παιδιά μάθαμε να εκτιμούμε από τους γονείς μας για την εντιμότητά των.
Τα λόγια του κ. Μώκου αποπνέουν σύνεση και ορθοφροσύνη και τα παίρνουμε στα σοβαρά υπόψη μας. Αναμφίβολα τα επιβεβλημένα βήματα εξορθολογισμού της τοπικής μας αυτοδιοίκησης δεν έχουν τελειώσει ακόμη, πέρα κι’ έξω από τις σκόπιμες κοματικές αντιπαραθέσεις που εμάς μας αφήνουν αδιάφορους. Ηδη νεώτερες μελέτες δείχνουν την ανάγκη δραστικής αύξησης του ελάχιστου πληθυσμού των Δήμων (πάνω από 10.000 κατοίκους), καθώς και δραστικού περιορισμού των Νομών (στο επίπεδο των 20-30) και των Περιφερειών (σε 10).
Συστείνουμε στα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής να εκμεταλλευθούν την ωραία ευκαιρία και να επικοινωνήσουν στην παραπάνω διεύθυνση με τον κ. Μώκο, ώστε να εξασφαλήσουν την παραλαβή της «ΡΙΖΑΣ» που εγγυώμαστε ότι θα τους τραβήξει έντονα το ενδιαφέρον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *