FtS52 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Αιμοδοσία

Την απόλυτη ευαρέσκεια του Συλλόγου Σκαμνού καλούμαστε να εκφράσουμε μέσα από τις στήλες της ΦτΣ, καθώς επίσης και τις εγκάρδιες ευχαριστείες της οικογένειας Κώστα Ε/Α Τζιβάρα για μία πράξη αντάξια των αρχών του Συλλόγου μας και της Χριστιανικής μας αγωγής:

Ο αγαπητός μας ιεροψάλτης Κωνσταντίνος Ε/Α Τζιβάρας είχε ένα ατύχημα με το αγροτικό του μηχάνημα, τη φρέζα, καθώς το λεπιδοφόρο εργαλείο σε πλήρη λειτουργία και κίνηση καταπλάκωσε και τραυμάτησε μάλλον σοβαρά τον έντιμο βιοπαλαιστή συγχωριανό μας. Τα τραύματα πολλαπλά και μερικά από αυτά ιδιαίτερα σοβαρά αν και αποφεύχθηκε, οφείλουμε να ομολογήσουμε, το χειρότερο. Για τις απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις στο τοπικό Νοσοκομείο χρειάσθηκε αίμα που με προθυμία πρόσφερε ο Τάκης Τζιβάρας και ο Σύλλογος Λιτόσελου με την παρέμβαση του κ. Δ. Γιαννακόπουλου που είναι πρόεδρος στον δραστήριο και κοινωνικά ευαίσθητο αυτό φορέα της ευρύτερης περιοχής μας, που δείχνοντας το σωστό παράδειγμα έχει προχωρήσει στη δημιουργία τράπεζας αίματος που φαίνεται χρήσιμη όχι μόνον στα μέλη του συγκεκριμένου Συλλόγου, αλλά και εκτός αυτού.

Η Ελπίδα στο Σκαμνό

Η δημοφιλής, μοναδική, βελούδινη και πολυαγαπημένη μας κορυφαία ελληνίδα καλλιτέχνης του πενταγράμμου επισκέφθηκε τελευταία το Σκαμνό και την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος κ. Κώστας Γέμελος μαζί με τον Φαρμακοποιό Λαμίας κ. Γιάννη Κρανιώτη επίσης καλό φίλο του Σκαμνού, από τα μαθητικά γυμνασιακά θρανία δίπλα στους Σκαμνιώτες Κώστα Γέμελο και Γιώργο Αποστολόπουλο. Οι διακεκριμένοι επισκέπτες έχουν μία καλή θέση στην καρδιά τους για το Σκαμνό και τους ανθρώπους του γιαυτό μας συγκινούν και μας τιμούν για τα φιλικά τους αισθήματα.

Νικόλαος Τσίτσας

Η υποδειγματική Σκαμνιώτισσα, η Δρόσω –καλύτερα χωρίς το επώνυμο, το μικρό της όνομα αρκεί- δεν βοηθιέται από την υγεία της αλλά ακόμη και με το μπαστούνι πασχίζει για το σπιτικό της, ενώ προσπαθεί να δίνει το «παρούσα» και στις δραστηριότητες του Συλλόγου μας για το κοινωνικό έργο του οποίου και την προσφορά στο χωριό είναι απόλυτα πεπεισμένη. Στα ίδια πάντα πλαίσια η φιλότιμη Σκαμνιώτισσα εισηγήθηκε στον κ. Νικόλαο Τσίτσα κορυφαίο Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας να στρέψει την προσοχή του προς το Σκαμνιώτικο Σύλλογο και πράγματι ο ευαίσθητος κρατικός λειτουργός ζήτησε να μάθει περισσότερα για το Σύλλογο, ενώ επισκέφθηκε αυτοπροσώπως τιμώντας το χωριό μας το τελευταίο διάστημα για να διαπιστώσει επί του τύπου των ύλων τα τεκτενώμενα. Απόρροια αυτής της κίνησης είναι να εγκριθεί από το Υπουργείο υπέρ του Συλλόγου μας ποσό 1.000.000 δρχ μετά από εισήγηση του κ. Νικολάου Τσίτσα στον συντοπίτη Υπουργό κ. Λάμπρο Παπαδήμα, ο οποίος επίσης έχει μία άριστη εντύπωση για τον υποδειγματικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού.

«Τα πάτε πολύ καλά στο Σκαμνό και μπράβο σας! Ο,τι έκανα το έκανα με την καρδιά μου!» ήταν το σχόλιο του κ. Ν. Τσίτσα στο ευχαριστήριο τηλέφωνο του υπογραφόμενου. «Μακάρι τον τρόπο δουλειάς και τη συμπεριφορά των Σκαμνιωτών μέσα από το Σύλλογό τους να τον μιμηθούν και άλλοι σύλλογοι», συνέχισε ο Διευθυντής στο Υπουργείο για να γίνει ακόμη σαφέστερος στη συνέχεια: Αν και πολύ μικρό χωριό ο Σκαμνός έχει καταφέρει να αναδείξει έναν από πάσης πλευράς ισχυρό Σύλλογο που διαπρέπει σε όλους τους τομείς. Οι Σκαμνιώτες όχι μόνον υιοθέτησαν την αρχή «συν Αθηνά και χείρα κίνει», αλλά προχώρησαν ακόμη παραπέρα. Γενναίες οικονομικές προσφορές, σημαντικές δωρεές σε εξοπλισμό και αφιλοκερδή προσφορά εργασίας, χρηστή διαχείριση των πόρων είναι μερικά μόνον από τα βασικά χαρακτηριστικά που άλλαξαν την εικόνα του χωριού και ανέδειξαν το ψυχικό μεγαλείο των κατοίκων.

Και από τη θέση αυτή έχουμε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστείες στο ηγετικό στέλεχος του Υπουργείου κ. Νικόλαο Τσίτσα και τον Ρουμελιώτη Υπουργό κ. Λάμπρο Παπαδήμα, τόσο για το ποσό την οικονομικής ενίσχυσης του Συλλόγου, αλλά και πολύ περισσότερο για την αναγνώριση και την προβολή του έργου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού. Ταυτόχρονα παρέχεται η διαβεβαίωση ότι μέχρι και την τελευταία δραχμή το ποσό θα αξιοποιηθεί με θρησκευτική ευλάβεια προς την ίδια κατεύθυνση, πάνω στα ίδια δοκιμασμένα χνάρια.

Πολιτιστικό Κέντρο Σκαμνού:
Συμπληρωματικός εξοπλισμός και διακόσμιση

Μία σειρά από πρόσθετα στοιχεία ήρθαν να ενισχύσουν τη λειτουργικότητα και την αισθητική του πρόσφατα ανακαινισθέντος κτιρίου του σχολείου που χρησιμοποιείται πλέον σαν πολιτιστικό κέντρο του Σκαμνού.

Ο Δημήτρης Στεργίου φρόντισε να κατασκευασθούν έξι τραπέζια και να ενισχυθεί η διακόσμιση στο ίδιο μοτίβο του χώρου –πέτρα / ξύλο- προσθέτοντας κρεμάστρες γκανταρόμπας. Μεγάλη επιτυχία που συνοδεύεται και από την εξ ιδίων κάλυψη σημαντικής δαπάνης, είχε η δωρεά μαρμάρινων επιτραπέζιων πλακών με μπορντούρα από τον Μάνο Γέμελο, γιό της Κούλας και Κώστα Γέμελου, τον ήδη πετυχημένο επιχειρηματία στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή σε πρώτης κλάσεως κέντρα ψυχαγωγίας για νέους. Τα δώρα του Μάνου συμπληρώνονται με την προσφορά ενός παραδοσιακού –μεγάλης μουσιακής αξίας- βαρελιού απόσταξης τσίπουρου, μικρά τραπέζια και καθιστικά για το χώρο του ξύλινου παταριού του πολιτιστικού κέντρου. Ιδιαιτέρως καλό σημάδι αυτό που μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι ο νεαρός πλήν δραστήριος και προκομένος Σκαμνιώτης «μπολιάζεται» με την ίδια αγάπη και ενδιαφέρον των γονιών του για το όμορφο ορεινό χωριό μας και προσφέρει με γενναιότητα πόρους και γούστο μέσα από τις κοσμοπολίτικες και καλαίσθητες απόψεις του. Δεν μένει πίσω και ο έτερος γιος της οικογένειας Γέμελου, ο Τζιωρτζίνο που αν και ακόμη υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών στην στην Οικονομία σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο, έψαξε, βρήκε και χάρισε για τον ίδιο χώρο στοιχεία κατάλληλης διακόσμισης με μπρούτζινα ταψιά.

Ενα ξεχωριστό δώρο με τεράστεια συμβολική σημασία, ιερό κειμήλιο θα λέγαμε, έκανε για τον ίδιο χώρο ο Χρήστος Αποστολόπουλος, προσφέροντας ένα παραδοσιακό πριόνι του παππού του αείμνηστου Χρήστου Αποστολόπουλου, για τον οποίο όλοι οι παλαιώτεροι έχουν να θυμούνται τους περίτεχνους αργαλιούς που κατασκεύαζε, ενώ δεν παρέλειπε να κομπάζει συχνά – πυκνά: «εμείς οι Αποστολοπουλαίοι είμαστε σπουδαίοι τεχνίτες», υπονοώντας και τους λοιπούς συγγενείς του που εθήτευσαν με επιτυχία στο ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο επεξεργασίας του ξύλου σε μορφή οικοτεχνίας ή βιομηχανίας, όπως ο αείμνηστος αδελφός του Ευθύμιος, ο αείμνηστος Αριστείδης Αποστολόπουλος, ο αείμνηστος Απόστολος Ευθ. Αποστολόπουλος και ο Γιάννης Ευθ. Αποστολόπουλος.

Για τη διακόσμιση του χώρου χρειάσθηκε να ανέβει ψηλά στο βουνό ο Τάκης Τζιβάρας και να φέρει το ωραίο γκι, ενώ μαζί με την Ελένη και Δημήτρη Στεργίου ασχολήθηκαν με τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμιση του χώρου. Καθώς το καινούργιο τζάκι δίνει τον τόνο λόγω των ημερών ο ίδιος ο Τάκης χρειάσθηκε κάμποσες φορές να μεταφέρει καυσόξυλα από το δικό του απόθεμα.

Για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης ο μαθητής του Γυμνασίου Κώστας Γ. Αποστολόπουλος μετέφερε ένα μέρος από τα προσωπικά βιβλία του στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, καλώντας και τα υπόλοιπα παιδιά και γονείς να πράξουν το ίδιο, ώστε σε σύντομο διάστημα να μπορούμε να πούμε ότι διαθέτουμε μία αξιόλογη βιβλιοθήκη.

Ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε στην επιθυμία των παιδιών και αγόρασε επιτραπέζια παιχνίδια, όπως τάβλι, σκράμπλ, σκάκι που φαίνεται ότι τα παιδιά πολύ το εξετίμησαν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο χώρος βοήθησε αποτελεσματικά για την πραγματοποίηση δύο σημαντικών εκδηλώσεων στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών και ασφαλώς χωρίς την δαπανηρή ανακαίνισή του στη διάρκεια του καλοκαιριού, κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς αδύνατο. Δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι ο ίδιος χώρος προσφέρθηκε για τις καθημερινές συναντήσεις των παιδιών του χωριού, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να ξεδώσουν κάπως στη διάρκεια των σχολικών τους διακοπών. Ενα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλα τα παιδιά για τη φροντίδα που δείχνουν στο χώρο και τον εξοπλισμό τιμώντας έτσι τις δαπάνες και τους κόπους των γονιών τους. Θα ήταν σε κάθε περίπτωση σοβαρή παράληψη αν δεν λέγαμε ένα ευχαριστώ και συγχαρητήρια στην Μαργαρίτα που με μεγάλη υπευθυνότητα φρόντισε την ασφάλεια και τις ώρες λειτουργίας του κέντρου. Αξίζει κάθε καμάρι και υπερηφάνεια στη Χαρίκλεια και τη Γιούλη για την άξια διάδοχο. Το DNA έκανε κι’ εδώ το θαύμα του.

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Σκαμνό

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά ήταν έντονη η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Σκαμνό καθώς σε ολόκληρο το χωριό έντονη ήταν η παρουσία φαντασμαγορικών φωταψιών και στολισμένων δένδρων. Δύσκολο να βαθλομολογήσει κανείς χωρίς τον κίνδυνο να διαπράξει αδικίες, αλλά σε πρωτοτυπία και καλό αποτέλεσμα, μάλλον θα πρέπει να δοθεί ένα μεγάλο μπράβο στον Θύμιο Τζιβάρα που φώτησε καλαίσθητα μία ολόκληρη πλαγιά με συστάδες φυτών, ενώ ακριβώς στον απέναντι λόφο της παιδικής χαράς, εντυπωσίαζε ευχάριστα ο χριστουγεννιάτικος στολισμός ολόγυρα στη βεράντα του πανέμορφου ολοκαίνουργιου σπιτιού που μόλις κατοικήθηκε, της Καίτης και του Γιάννη Τζανακάκη. Αμέσως μετά θα βραβέβαμε τη δουλειά του Συλλόγου με το στολισμόνο έλατο δίπλα στο Ιατρείο, τη βεράντα του Τρύφωνα, της Βάσως, του Τάκη Τζιβάρα, της Στέλλας και Θανάση Ακρίβου, του Πολύκαρπου, του Κώστα Ντάου, του κ. Γκούμα, του Δημήτρη Τζιβάρα και Γ. Αποστολόπουλου.

Ενα καινούργιο στοιχείο ωστόσο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου ήρθε φέτος να προστεθεί στην συνολική εορταστική εικόνα του χωριού: Μιλάμε για την φωταγώγηση με ειδικούς προβολείς εκτός από το συγκρότημα σχολείου, -κεντρικού Ναού και παρακείμενης συστάδας ελάτων-, τριών ακόμη επίκαιρων σημείων. Του τεράστιου πλάτανου Ζαλαώρα, της Τρανή-Βρύσης και του Ναού Αγίου Αθανασίου. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Πρόγραμμα δενδροφύτευσης Σκαμνού

Με επιτυχία εξελίσσονται οι εργασίες δενδροφύτευσης επίκαιρων περιοχών του Σκαμνού. Το Δασαρχείο Λειβαδιάς με αίτημα του Συλλόγου μας και με την ευγενική παρέμβαση του Σκαμνιώτη Δασολόγου κ. Μάκη Αποστολόπουλου στον αρμόδιο Δασάρχη Βοιωτίας κ. Γρίβα εξασφάλισε τη χορήγηση 250 φυτών (κυπαρίσσια γλαυκά, τούγιες, δάφνες και λεύκες).

Η φετεινή προσπάθεια του Συλλόγου σφραγίζεται από την ουσιαστική συνδρομή του Δήμου Γοργοποτάμου που οφείλουμε να εξάρουμε. Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σπαθούλας διέθεσε μηχάνημα του Δήμου για τη διάνοιξη λάκκων φύτευσης σε όλα τα επίκαιρα σημεία του χωριού με κυριότερο το γήπεδο του κεντρικού οδικού κόμβου στον Αγιο Αθανάσιο, όπου έχουμε την μοναδική θέση θέας και επαφή του Δήμου Γοργοποτάμου με την μεγάλη Εθνική Οδική αρτηρία Θερμοπυλών – Δελφών και την διακλάδωση προς το πλήθος των χωριών της Οίτης και της Γκιώνας. Πέραν τούτου ο Δήμος διέθεσε και αυτοκίνητο που μετέφερε στο Σκαμνό τα φυτά από τον Αλίαρτο.

Η φύτευση ξεκίνησε και εξελίσσεται ικανοποιητικά με δαπάνες και φροντίδα του Συλλόγου και ήδη τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ολοκληρωθεί πριν το ξέσπασμα της νέας κακοκαιρίας το μεγαλύτερο μέρος της φύτεσης για την οποία ζητά συχνά να μάθει ο Μάκης Αποστολόπουλος, εκδηλώνοντας έτσι τα καλύτερα αισθήματά του αγάπης και ενδιαφέροντος για τον τόπο που έζησαν και μεγάλωσαν οι πρόγονοί του.

Για το μεγάλο αυτό ζήτημα, θα είχαμε μερικές παρατηρήσεις που πολύ πιθανόν να μην εκφράζουν προσωπικές μόνον απόψεις του υπογράφοντος.

Ο Σύλλογος έχει αποδυθεί σε πολλές προσπάθειες δενδοφύτευσης στο παρελθόν με ένα καλό αποτέλεσμα που συνέβαλε στο να αλλάξει ριζικά η εικόνα του Σκαμνού. Ωστόσο οφείλουμε να τονίσουμε ότι το αποτέλεσμα υπολείπεται της προσπάθειας και της θυσίας, αφού ένα μικρό μόνον ποσοστό από τα δένδρα που φυτεύουμε ευδοκιμεί και αυτό χάρις στις μεμονωμένες προσπάθειες συγχωριανών που φροντίζουν για την προστασία και το πότισμα ενός μέρους μόνον των φυτών τη θερινή περίοδο. Από την άλλη μεριά φοβούμαστε ότι τα γιδοπρόβατα των κτηνοτρόφων συγχωριανών που έχουν δεδομένη όλη την αγάπη και υποστήριξή μας, αφήνονται ανεξέλεγκτα και προκαλούν ζημιές στις παρυφές του χωριού, ενώ –δόξα των Θεώ- υπάρχουν ατέλειωτες εκτάσεις για βοσκή στην ευρύτερη γύρω περιοχή.

Νοιώθοντας την υποστήριξη του νεοσύστατου Δήμου Γοργοποτάμου μας δόθηκε η υπόσχεση για πότισμα των φυτών με βυτίο του Δήμου την επόμενη θερινή περίοδο κάθε 15-20 ημέρες. Εάν αυτό συμβεί και δοθεί και μία προσοχή και από τους κτηνοτρόφους μας το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις θυσίες όλων των εμπλεκομένων παραγόντων. Σε όλους τους συγχωριανούς απευθύνουμε φιλική έκκλιση να πάρουν την υπόθεση αυτή στα χέρια τους και να προστατέψουν την προσπάθεια ενίσχυσης του πρασίνου στο χωριό μας. Πρόκειται για κρατικές, δημοτικές και Σκαμνιώτικες δαπάνες. Ας τις σεβασθούμε.

Η μεγάλη προσοχή χρειάζεται κυρίως κατά την πρώτη θερινή περίοδο. Οσα φυτά διατηρηθούν ζωντανά μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, έχουν μεγάλες πιθανότητες να συνεχίζουν να ευδοκιμούν στο απώτερο μέλλον.

Οσον αφορά στο μεγάλο γήπεδο του κεντρικού οδικού κόμβου, η τελική και σημαντικώτερη λύση θα δοθεί, το δίχως άλλο με την μεταφορά της υδατοδεξαμενής στο πλάτωμα πάνω από την εθνική οδό, οπότε θα μπορεί να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια μαζί βεβαίως και με την επίλυση άλλων σημαντικών προβλημάτων υδροδότησης των οικιών στην πάνω πλευρά του οικισμού Αγίου Αθανασίου και την σοβαρή επίσης υπόθεση της διαχείρισης της υπεχείλισης κατά διαστήματα. Ας ελπίσουμε ότι εδώ ο νέος Δήμος θα μπορέσει να δώσει μία λύση που θεωρείται κορυφαίας πρωτεραιότητας για το Σκαμνό.

Γιορτή Χριστουγέννων

Παραμονή Χριστούγεννα οι Σκαμνιώτες γιόρτασαν σαν μία οικογένεια, σαν μία φιλική και αδελφωμένη συντροφιά στο θαυμάσιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Ωραίες σκηνές, αξέχαστες εμπειρίες που μοιράσθηκαν όσοι είχαν την καλή πρόνοια να αποφασίζουν να περάσουν τα φετεινά Χριστούγεννα στο Σκαμνό που απ’ ό,τι φαίνεται χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και πληθύνονται, γιατί ο Σκαμνός έχει τη δική του μοναδική μαγεία, όλες τις εποχές του χρόνου.

Αποφασιστικός παράγοντας στην επιτυχία της γιορτής ήταν η ιδέα της συμμετοχής όχι μόνον στο κέφι αλλά και στη συμπλήρωση του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού με τις μοναδικές νοστιμιές που μόνο οι Σκαμνιώτισσες κυρίες ξέρουν να παρασκευάζουν.

Σιμόπουλος

Ο κ. Σιμόπουλος είναι παλαιός και καλός φίλος της κας Χαρίκλειας Παπαναγιώτου, αλλά και ολόκληρου του Σκαμνού. Είναι παραλήπτης της ΦτΣ και μας μεταφέρει μέσω του κοινού φίλου κ. Γρούσπα (Οίτη) τις ευχαριστείες του και τα θερμά του σχόλια για την έκδοσή μας και τη δραστηριότητα του Σκαμνιώτικου Συλλόγου. Ο κ. Σιμόπουλος είναι διευθυντικό στέλεχος στο γραφείο του βουλευτή Φθιώτιδος κ. Αθανασίου Χειμάρα και στέλνει εγκάρδιες ευχές για τις γιορτές και τον νέο χρόνο σε όλους τους Σκαμνιώτες.

Παναγιώτης Ζυγούρης

Θεωρούμε βασική μας παράληψη και απολογούμαστε γι’ αυτό, καθώς στην τελευταία μεγάλη εκδήλωση του Σκαμνού με την Πανελλαδική συγκέντρωση των ορειβατών / φυσιολατρών, το πρωτόγνωρο αυτό πολιτιστικό και φυσιολατρικό γεγονός που λαβαίνει χώρα στο Σκαμνό με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων επισκεπτών απ΄όλη την Ελλάδα και το πέρασμα του φαραγγιού του Ασωπού, παρών ήταν και μας τίμησε με την παρουσία του και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Φθιώτιδος, συντοπίτης από το Σκλήθρο, κ. Παναγιώτης Ζυγούρης που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το Σκαμνό, χωρίς ωστόσο να το σημειώσουμε στο προηγούμενο Φύλλο της ΦτΣ.

Στέλνουμε με την ευκαιρία αυτή τους εγκάρδιους φιλικούς μας χαιρετισμούς στον κ. Π. Ζυγούρη και τον ευχαριστούμε για ό,τι κάνει για το καλό και την πρόοδο της Φθιώτιδας, ενώ προσβλέπουμε πάντοτε στην φιλία του που μας τιμά όλως ιδιαιτέρως.

Τα απρόοπτα των εορτών Χριστουγέννων και νέου έτους

Λίγο μετά την άφιξη στο Σκαμνό της οικογένειας του Τρύφωνα, προ-παραμονή Χριστουγέννων, ένα ατύχημα ήρθε να αναστατώσει την οικογένεια καθώς ο μικρός Χάρης χρησιμοποιώντας οινόπνευμα για να ανάψει τη φωτιά, άρπαξε ο ίδιος φωτιά στο πρόσωπό του παθαίνοντας εγκαύματα που στην αρχή τουλάχιστον ανησύχησαν πολύ τους γονείς και τους συγγενείς. Μία ολόκληρη επιχείρηση αναπτύχθηκε με την ευγενική συμπαράσταση και άλλων συγχωριανών για την άμεση διακομιδή και περίθαλψη του παιδιού στο Νοσοκομείο. Με το πέρασμα των ημερών, όπως πρόβλεψαν οι γιατροί, το πρόβλημα υποχωρεί και σε 10 ημέρες περίπου το παιδί θα επανέλθει στα μαθήματά του κανονικά, ενώ πολύ σύντομα θα ξεχασθεί το όλο ζήτημα. Το δικαιολογημένο παράπονο του Χάρη, είναι ότι έχασε την ευκαιρία για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές μαζί με τα υπόλοιπο Σκαμνιωτόπουλα.

Ο Γιώργος Λιασκώνης εξάλλου που μετείχε της μεγάλης Χριστουγεννιάτικης Γιορτής στο Σκαμνό χρειάσθηκε μετά από δύο ημέρες να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, αφού κάπως βαρειά μορφή γρίππης που τον έπληξε, προκάλεσε ανησυχία στην οικογένεια, εξ αιτίας και της ευαισθησίας στην καρδιά του εξαίρετου αυτού Σκαμνιώτη. Η Δρόσω προβληματίζεται καθώς ο Γιώργος που δικαιολογημένα απολαμβάνει πολύ μεγάλης εκτίμησης στο χωριό μοιράζοντας απλόχερη καλοσύνη και ευπρέπεια προς κάθε κατεύθυνση, κακομεταχειρίζεται τον εαυτό του αφού συνεχίζει να καπνίζει αν και αυτό δεν συμβιβάζεται με τη γενική κατάσταση της υγείας του.

Ευχόμαστε περαστικά στο Χάρη και το Γιώργο.

Ενας δικός μας άνθρωπος χάθηκε

Στο τέλος Νοεμβρίου μας άφησε ο Βαγγέλης Δοσούλας ο πατέρας του Απόστολου Δοσούλα, Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας, ύστερα από μία δύσκολη περιπέτεια της υγείας του που ξεκίνησε από το περασμένο Πάσχα συνεχώς επιδεινούμενη για να καταλήξει στο μοιραίο μόλις στο τέλος Νοεμβρίου. Το πένθος των δύο πετυχημένων μηχανικών γιών του εκλειπόντος, του δικού μας Απόστολου και του Αρχιτέκτονα αδελφού του Κωνσταντίνου, έργα των οποίων στο Σκαμνό είναι τα ωραία κτίρια των Τρύφωνα Φετφατζή και Δημήτρη Ευστράτογλου, είναι βαρύ και συνοδεύεται, σύμφωνα με όσα μπορέσαμε να ακούσουμε από τον Κώστα στις δύσκολες ώρες του πένθους, από τη πρόσθετη πικρία, ότι δεκάδες γιατροί επιστρατεύθηκαν, αλλά τελικά δεν προέκυψε μία σαφής διάγνωση, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για τα ιατρικά χρονικά.

Η νεκρόσιμη ακολουθία έγινε στην Αθήνα, περιοχή Ζωγράφου, όπου έντομη ήταν η παρουσία Σκαμνιωτών –τόσο κατοίκων του Λεκανοπεδίου, όσον και προερχομένων από το Σκαμνό και τη Λαμία- που εξέφρασαν τα συλληπητήρια στις οικογένειες των αδελφών Δοσούλα.

Ατζέντα αντί ημερολογίου

Θέλοντας να πρωτοτυπήσει ο Σύλλογος Σκαμνιωτών, στη θέση του παραδοσιακού ημερολογίου παρήγαγε φέτος ένα καλαίσθητο και πρακτικό organizer στο οποίο έχει εντάξει έναν τηλεφωνικό κατάλογο των Σκαμνιωτών.

Η κοπή της πίττας για το νέο χρόνο

Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2000, ώρα 18:00 στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου στο Σκαμνό θα γίνει η γιορτή κοπής της πίττας και εορτασμού για το νέο σημαδιακό έτος με το οποίο αποχαιρετούμε την 2η μΧ χιλιετηρίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *