Η Χιλιετία

FtS52

Ασφαλώς και δεν ολοκληρώθηκε η Χιλιετία αλλά εισήλθαμε στο τελευταίο έτος που από μόνο του υπαγορεύει κάθε ανασκόπηση πεπραγμένων σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πολλές έρευνες και δημοσκοπήσεις έγιναν για την μεγαλύτερη προσωπικότητα της χιλιετίας ή του 20ού αιώνα σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο, για τις μεγαλύτερες ανθρώπινες κατακτήσεις και επιτεύγματα ή τις μεγαλύτερες συμφορές. Τις μεγάλες στιγμές στην τέχνη, τη διανόηση, τον πολιτισμό. Πολλές ακόμη θα λάβουν το φως της δημοσιότητας στην πορεία του νέου έτους και μετά από αυτό.

Στην ταπεινή μας έκδοση στρέφουμε το νού μας προς τα πίσω με το πρίσμα του Ελληνισμού, προσπαθώντας να αποφύγουμε συμπτώματα σωβινισμού, αρρωστημένης έπαρσης, ή αίσθησης μειονονεξίας. Ρίχνουμε μία σύντομη ματιά τρεις χιλιετίες πίσω. Σε πολύ χοντρές γραμμές στεκόμαστε στην 1η πΧ χιλιετία, την 1η μΧ Χιλιετία και στη δεύτερη μΧ χιλιετία για να διαπιστώσουμε ότι τρείς χιλιετίες πίσω ο Ελληνισμός ήταν αποδεδειγμένα πρωτοπόρος στο παγκόσμιο προσκύνιο σφραγίζοντας ανεξίτηλα, όλους τους μεταγενέστερους πολιτισμούς. Στη πρώτη μΧ χιλιετία ο Ελληνισμός αποδυναμώνεται, αλλά μπολιάζει τον Ρωμαϊκό Πολιτισμό στην αρχή και μετά ακμάζει στο Βυζάντιο που θα φθάσει στο απόγειό του στις αρχές της 2ης μΧ Χιλιετίας, οπότε και μπολιάζεται με το ελληνικοχριστιανικό πολιτισμό σχεδόν το σύνολο της κεντροανατολικής Ευρώπης. Ακολουθεί η φθείνουσα πορεία και οι χειρότερη περίοδος του Ελληνισμού σε ολόκληρη την ιστορική διαδρομή του, με την πτώση του Βυζαντίου και την μακραίωση σκληρή και απάνθρωπη τούρκικη κατοχή και να έρθει μετά από ανείπωτα βάσανα και θυσίες των κοντινών προγόνων μας η πολυπόθητη λευτεριά.

Το ταπεινό μας μήνυμα που θέλουμε από τη θέση αυτή να εκπέμψουμε είναι μήνυμα αγάπης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο, τον κάθε συνάνθρωπο. Σ΄αυτή τη θέση κατέληξε ο υπογράφων καθώς ευτύχησε με τη βοήθεια του Θεού κι’ αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους να τις γιορτάσει στο Σκαμνό γεμάτες από τις καλύτερες ανθρώπινες εμπειρίες και επικοινωνία με αξιαγάπητα πρόσωπα. Μία απ’ αυτές τις εμπειρίες ενίσχυσε τη διαμόρφωση του παραπάνω μηνύματος.

Με ηρεμία και νηφαλιότητα ο αγαπητός και σεβαστός συγχωριανός αφηγείται ένα περιστατικό από τη ζωή του που, όπως και σε άλλες περιπτώσεις συγχωριανών, δεν ήταν απαλλαγμένη από βάσανα και αφόρητη δυστυχία. Μα δω σα να μου φάνηκε, αν κρίνω από τη σημερινή του απόλυτη ευτυχία, ότι ο Θεός απλά δοκίμασε τον καλό Χριστιανό, αφού στα εννιά του χρόνια από πολυομελήτιδα τον άφησε ανάπηρο από το ένα πόδι. Με το ένα πόδι και με την αξιολάτρευτη ηρωϊδα σύντροφό του δεν υστέρησε στη σκληρή βιοπάλη μέσα στα άγονα «χωράφια» ή καλύτερα απόκρυμνες πλαγιές του Σκαμνού, σε σχέση με τους αρτιμελείς συγχωριανούς του και πράγματι μεγάλωσε με αξιοπρέπεια τρία υπέροχα παιδιά. Κάποια στιγμή ο γιος του βιοπαλαιστή ζητάει την τύχη του στην πόλη και από το πενιχρό του εισόδημα δεν παραλήπει συστηματικά να στέλνει ένα μηνιάτικο μικροποσό στους γονείς του στο χωριό για να τα βγάλουν πέρα. Ο έντιμος ταχυδρόμος, ο αξέχαστος Γιάννης, είναι ο ίδιος γνώστης και μάρτυρας των πραγμάτων και εφοδιάζει την οικογένεια με μία βεβαίωση απορίας, πιστοποιώντας ότι ο γιός σηκώνει το βάρος της οικογένειας κατά πως τα έβλεπε με τα μάτια του και τα περιοδικά μικροεμβάσματα. Με τη βεβαίωση αυτή ο πατέρας βιοπαλαιστής ζήτησε και εξασφάλησε από τις αρμόδιες στρατολογικές αρχές να περιορισθεί η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του «προστάτη», όπως χαρακτηρίζεται η περίπτωση, γιού του. Ζήτησε να δώσει το παιδί το «παρών» όπως έπρεπε στην πατρίδα αλλά, όπως συνέβαινε και συμβαίνει και σήμερα, να περιορισθεί η χρονική διακοπή των μικρών πλήν πολύτιμων και αποφασιστικών εμβασμάτων του παλληκαριού. Ο πατέρας βιοπαλαιστής και αγνός θρησκευόμενος άνθρωπος έκανε το μοιραίο λάθος, καθώς στο καφενείο του χωριού θέλησε να μοιραστεί τη χαρά του μιας και η απουσία του γιού από την οικογενειακή φροντίδα αντί για δύο θα περιοριζόταν σε ένα μόλις χρόνο. Δεν πέρασαν όμως πολλές ημέρες μετά από αυτό και οι αστυνομικές αρχές ξανακάλεσαν στην πρωτεύουσα τον ανάπηρο πατέρα, όπου τον εξύβρισαν, τον ξυλοκόπησαν και με κλωτσιές τον έριξαν κάτω από τις σκάλες του κτιρίου της αρχής με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την περιορισμένη ήδη ακεραιότητα του αναξιοπαθούντος συναθρώπου και όλα αυτά γιατί τους δόθηκε η πληροφορία ότι είναι «αριστερός» και δεν άξιζε σ’ αυτόν, στην οικογένειά του ή στο γιο του οποιαδήποτε ευμενής μεταχείριση!

Ας ελπίσουμε στο νέο χρόνο, στον νέο αιώνα, στη νέα χιλιετία, να μην ξανασυμβούν τέτοια περιστατικά που μας ντροπιάζουν όλους τους Ελληνες στο σύνολό μας.

Ο καλός Θεός βράβεψε ωστόσο τον ευλαβή συγχωριανό, χάρησε στον ίδιο και στην οικογένειά του απόλυτη ευτυχία και ο ίδιος ευλογεί τον Μεγαλοδύναμο και δεν κρατά κακία σε κανέναν. Ευχαριστούμε τον καλό συγχωριανό για το μάθημα που μας έκανε, το μήνυμα που αυτός εκπέμπει. Τον αγαπούμε και τον τιμούμε.

***
Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα που αποδεικνύουν με τους κανόνες της απλής αριθμητικής ότι ο αιώνας και κατά συνέπεια και η χιλιετηρίδα που εκπνέει με την ολοκλήρωση και του 100 έτους, δηλ. το ξεκίνημα της 3ης μΧ χιλιετίας ευρίσκεται στην 01.01.2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *