FtS52 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Ευχές του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτης Σπαθούλας στέλνει μέσω του Συλλόγου μας σε όλους τους Σκαμνιώτες και λοιπούς δημώτες εγκάρδιες ευχές για τον νέο χρόνο μέσα στον οποίο θα συνεχίσει και θα εντείνει την προσπάθειά του να δικαιωθούν οι προσδοκίες των δημοτών.

Το Δημοτικό Διοικητικό Συμβούλιο

Μας ρωτούν και ευχαρίστως απαντούμε, ίσως να είναι και παράλληψή μας το ότι δεν δημοσιεύσαμε ήδη, πλήρη τον κατάλογο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γοργοποτάμου:

01- Σπαθούλας Παναγιώτης Γ. Δήμαρχος Λαμία 0231-26 436
02- Πολύζος Παντελής Αθ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Βούρλα, Ηπείρου 11 ΤΚ350 08 0231-34 466
03- Γιαννακάκος Ηλίας Αντιπρόεδρος ΔΣ Ηράκλεια 0231-26 375
04- Ζαγγογιάννης Δημήτριος Γραμματέας ΔΣ Βαρδάτες 0231-81 919
05- Αλαφοδήμος Κωνσταντίνος Μέλος Δ. Επιτροπής Ν. Κρίκελλο 0231-28 898
06- Παναγιώτου Γεώργιος Μέλος Δ. Επιτροπής Γοργοπόταμος 0231-37 891
07- Παπαμίχος Γεώργιος Μέλος Δ. Επιτροπής Γοργοπόταμος 0231-37 380
08- Σούλιας Γεώργιος Μέλος Δ. Επιτροπής Οίτη 0231-82 756
09- Αποστολόπουλος Γεώργιος Αναπλ. μέλος δ. Επιτροπής Ηράκλεια 0231-22 898
10- Σπαθούλας Κωνσταντίνος Δ. Πρόεδρος Δαμάστας & αναπλ. μέλος Δ. Επιτροπής Δαμάστα 0231-82 005
11- Κατσούλης Κωνσταντίνος Δ. Πρόεδρος Ν. Κρίκελλου & αναπλ. μέλος Δ. Επιτροπής Ν. Κρίκελλο 0231-81 318
12- Πολύζος Ευάγγελος Δημοτικός Σύμβουλος Ηράκλεια 0231-44 381
13- Καραντζίκος Ευάγγελος Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνα, Αγχυάλου 12-14, Σεπόλια 104 43 01- 512 44 00
0231-82 147
14- Βασιλονικολός Δημήτριος Πρόεδρος Γοργοποτάμου Γοργοπόταμος 0231-36 002
15- Καρακάντζας Αθανάσιος Δημοτικός Σύμβουλος Λαμία, Παπαλουκά 6 0231- 32 564
16- Σγάγιας Ιωάννης Δημοτικός Σύμβουλος Λαμία, Ναυπάκτου 1α 0231-22 841
17- Τζουβάρας Αχιλλέας Δημοτικός Σύμβουλος Λαμία, Θερμοπυλών 50 0231-35 087
18- Παπανδρέου Ανδρέας Δημοτικός Σύμβουλος Λαμία, Ν. Ουρανού 5 0231-35 145
19- Παπαϊωάννου Αθανάσιος Πάρεδρος Ελευθεροχωρίου Λαμία, Αμφικτυόνων 66 0231-47 037
20- Παπαμίχος Κωνσταντίνος Πάρεδρος Δύο Βουνών Δύο Βουνά 0231-31 130
21- Μανταφάρας Αριστείδης Πάρεδρος Δέλφινου Αμπλιανη, Λαμία 0231-46 859
22- Δρόσος Αθανάσιος Πάρεδρος Κουμαριτσίου Παγκράτι, Λαμία 0231-44 167

Ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου υποστηρίζει και συνεργάζεται με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους

Σε κοινή σύσκεψη συγκάλεσε στις 17.12.1999 ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σπαθούλας τους Προέδρους των Πολιτιστικών Ενώσεων στη έδρα του Δήμου, το Μοσχοχώρι.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού που έλαβε μέρος στη σύσκεψη μας μεταφέρει την απόλυτη ικανοποίησή του από την πρωτοβουλία του Δήμου. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο κ. Δρόσος (Κουμαρίτσι) και ο κ. Φούρλας (Δέλφινο) που συναντήσαμε στο περιθώριο της μεγάλης μουσικής εκδήλωσης του Σκαμνού ανήμερα των Χριστουγέννων.
Η αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων, είναι ένας πρωτεύων στόχος και δεν άργησε να πάρει σάρκα και οστά, καθώς είχαμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε τις εξέχουσες προσωπικότητες της περιοχής μας, συνοδεύοντας και κυρίες των, στην πρόσφατη πολιτιστική μας εκδήλωση της κλασσικής μουσικής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα στελέχη του Σκαμνιώτικου Συλλόγου που διαθέτουν πείρα και σημαντικό έργο θα ανταποκριθούν με προθυμία και θα θελήσουν να δώσουν, αλλά και να διδαχθούν από τους συντοπίτες μας.
Ο κ. Σπαθούλας τοποθετούμενος με σαφήνεια εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την ύπαρξη και λειτουργία των πολιτιστικών Συλλόγων ως θεματοφυλάκων μέσα από τη δράση των οποίων αναμένεται η διατήρηση της ταυτότητας των χωριών. Με το Δήμο προβλέπεται και επιδιώκεται μία επικοδομητική συνεργασία και όχι στείρα αντιπαράθεση. Κάθε συγκεκριμένη προσπάθεια και πρωτοβουλία θα υποστηριχθεί, ενώ θα αναπτυχθεί ο θεσμός του Συμβουλίου των Πολιτιστικών Συλλόγων, από τους οποίους ο Δήμος με τη σειρά του περιμένει να εργασθούν ώστε να εμπεδωθεί η δημοτική συνείδηση των κατοίκων.

Στα θέματα που στάθηκαν οι εκπρόσωποι των τοπικών Συλλόγων περιλαμβάνονται:

• η δημιουργία τράπεζας αίματος
• η κατάθεση στο Δήμο ετήσιου προγραμματισμού δραστηριοτήτων
• η προώθηση αθλητικών δραστηριοτήτων (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ενδοδημοτικό πρωτάθλημα), αλλά και τάβλι, σκάκι

Στο Γοργοπόταμο ο κ. Τεμπέλης μας πληροφορεί ότι μεταξύ των συνηθισμένων δραστηριοτήτων του Συλλόγου περιλαμβάνεται και το χορευτικό γκρουπ που ξεκίνησε με 13 μέλη και ήδη αριθμεί 25-30. Μία νέα προσπάθεια ξεκινάει ο κ. Φούρλας στο Δέλφινο με νέα διοίκηση του Συλλόγου. ενώ ο κ. Δρόσος πληροφορεί ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού επεκτείνεται κατ ανάγκην και σε έργα δρόμων, υδραυλάκων, εκχιονισμού. Σχεδιάζεται η ίδρυση λαογραφικού Μουσείου στο Κουμαρίτσι. Ο κ. Παρηγόρης που ηγείται ενός δεύτερου πολιτιστικού Συλλόγου στο Γοργοπόταμο, πληροφορεί ότι μετά από μία πολύχρονη αδράνεια αναπτύσσεται μία νέα δραστηριότητα που στοχεύει στην ενεργοποίηση των νέων, ενώ στις επιδιώξεις του είναι και η έκδοση ιστορικού βιβλίου για το Γοργοπόταμο. Στη γειτονική μας Οίτη ο κ. Γρούσπας προσπαθεί μετά από μία πολυετή αδράνεια να ενεργοποιήσει τον τοπικό Σύλλογο, ενώ επισημαίνει την πίκρα των κοντοχωριανών από την κατάρρευση του περίφημου κτιρίου του σχολείου, ελλείψει ευαισθησίας και πρακτικού ενδιαφέροντος. Στους στόχους του είναι η καταγραφή και ανάπτυξη των γενεαλογικών δένδρων του οικισμού των. Στο Ελευθεροχώρι ο κ. Φούρλας κινείται να αναβιώσει το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής και την δημιουργία Ταβέρνας που θα μισθωθεί.

Εκτός από το Δήμαρχο και τον δραστήριο συνεργάτη του στα πολιτιστικά, Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτου στη σύσκεψη έλαβαν μέρος:

οικισμός
εκπρόσωπος / πρόεδρος σύσταση συλλόγου
Σκαμνός κ. Γέμελος 1977
Γοργοπόταμος κ. Τεμπέλης (Α’Σύλλογος) 1982
Δέλφινο κ. Φούρλας 1998
Κουμαρίτσι κ. Δρόσος 1981
Γοργοπόταμος κ. Παρηγόρης (Β’ Σύλλογος) 1978
Οίτη κ. Γρούσπας 1976 (πολύχρονη αδράνεια)
Ελευθεροχώρι κ. Φούρλας ?
Βαρδάτες κ. Γιοβάνης ?

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάρθηκαν μέτρα ώστε οι πρώτες σκέψεις που κατατέθηκαν να μην μείνουν λόγος κενός και συμφωνήθηκε όπως στο τέλος Ιανουρίου, αρχές Φεβρουαρίου 2000 θα ακολουθήσει μία επόμενη επαναληπτική συνεδρίαση των πολιτιστικών Συλλόγων υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Π. Σπαθούλα, όπου τον βασικό συντονιστικό ρόλο και την προετοιμασία έχει ο δραστήριος Δημοτικός Σύμβουλος επί των πολιτιστικών κ. Παναγιώτου. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Σκαμνό ότι αυτή η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του πνευματικού κέντρου του χωριού με δαπάνες και προσωπική εργασία των Σκαμνιωτών και των φίλων του τοπικού Συλλόγου, που πρόσφατα ο Δήμαρχός μας εγκαινίασε και ευλογήθηκε από τους Εκκλησιαστικούς μας Πατέρες. Είμαστε πεποισμένοι ότι τα στελέχη του Σκαμνιώτικου Συλλόγου θα καλοδεχθούν τους αιρετούς συντοπίτες παράγοντες που θα μας τιμήσουν με την επίσκεψή τους.

Στις αμέσως επόμενες πολιτιστικές δραστηριότητες ξεχωρίζει ο Αγιασμός των γάργαρων υδάτων στον δοξασμένο Γοργοπόταμο, όπου πρωτοστατεί ο τοπικός πολιτιστικός Σύλλογος, αλλά θα εκπροσωπηθούν εκεί όλοι οι οικισμοί του Δήμου με στόχο αυτή η εκδήλωση τα Φώτα κάθε χρόνο να αποτελέσει επίσης έναν θεσμό για το σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Γοργοποτάμου.

Προωθείται πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού στο Δήμο Γοργοποτάμου

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδος δέχθηκε θετικά την πρόταση του Δήμου μας και τροχιοδρομείται ήδη με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αθλητική δραστηριότητα με το πρόγραμμα «Αθληση και Γυναίκα» και το πρόγραμμα «άθληση για όλους». Ο Δήμαρχος προχωρεί για την εκτέλεση των προγραμμάτων αυτών στην πρόσληψη Πτυχιούχου Φυσικής Αγωγής με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου για ορισμένο χρόνο.

Η μηχανογράφηση στην τοπική μας αυτοδιοίκηση

Στην εποχή της επικοινωνίας και της πληροφορικής ο Δήμος Γοργοποτάμου δεν μπορεί να μείνει απ’ έξω. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος χρηματοδοτεί εκτάκτως το Δήμο μας με το ποσό των 12 εκ δρχ για την προώθηση έργων πληροφορικής.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εξ άλλου ότι οίκοι πληροφορικής που εξελίσσονται και στη χώρα μας με ραγδαίους ρυθμούς, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αναπτύσσουν τυποποιημένα προγράμματα εφαρμογών για την τοπική μας αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της σχετικής νομοθεσίας και καλύπτουν όλες τις ανάγκες οικονομικής διαχείρισης στο στάδιο του προγραμματισμού, προϋπολογισμού, μελέτης και παρακολούθησης έργων, απολογισμού, αλλά στο στο καθαρά διοικητικό επίπεδο τήρησης αρχείων, χορήγησης πιστοποιητικών, εγκατάσταση δικτύων με άμεση πρόσβαση και διευκόλυνση του δημότη στους επί μέρους οικισμούς, χρήση αυτοματισμού γραφείου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κλπ. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται οι ΟΤΑ να ανακαλύψουν ..τον τροχό, ούτε να ρισκάρουν σε αμφίβολους πειραματισμούς. Χαιρόμαστε για την εξέλιξη αυτή και είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα των αυτοματισμών θα αναβαθμίσει δραστικά την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα διοίκησης του Δήμου που θα γίνει αισθητή και στους Δημότες.

Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός στο Δήμο Γοργοποτάμου

Εξόχως σημαντική θεωρείται η εισήγηση του Σκαμνιώτη Δημοτικού Συμβούλου κ. Αχιλλέα Τζουβάρα που έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι δασικές περιοχές Καλλιδρόμου και Οίτης έχουν πληγεί πολλές φορές κυρίως από ανεύθυνους επιβάτες του σιδηροδρόμου που πετούν αναμένα τσιγάρα. Μεγάλη η δασική έκταση του Δήμου μας, μεγάλη και η φυσική ομορφιά και πλούτος που καλούμαστε να προστατέψουμε.

Με συμμετοχή και του Αχιλλέα Τζουβάρα επιτροπή που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό θα μελετήσει το θέμα ώστε να καταλήξει εγκαίρως σε συγκεκριμένες αποφάσεις ενόψει της επόμενης θερινής περιόδου.

Η πλατεία Δυό Βουνών

Με το ποσό των 2,9 εκ. δρχ χρηματοδοτείται από το Δήμο Γοργοποτάμου το έργο αποπεράτωσης της πλατείας Δυο Βουνών που είχε μείνει ημιτελές από προηγούμενη πρωτοβουλία.

Διαδημοτική οδοποιϊα

Με το ποσό των 30 εκ. δρχ ενισχύεται ο Δήμος από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για την εκτέλεση έργων οδοποιϊας στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη διάθεση του ποσού για την εκτέλεση του έργου οδικής σύνδεσης Δαμάστα- Πρατήριο Χαλβατζή προκειμένου οι δημότες να αποφεύγουν για τις εντός του Δήμου μετακινήσεις των την επικίνδυνη διασταύρωση της Εθνικής Οδού με την Νέα οδική αρτηρία Θερμοπύλες – Δελφοί.

Ανεξάρτητα από την πρωτοβουλία αυτή του Δήμου φρονούμε ότι η συγκεκριμένη διασταύρωση που δεν αφορά μόνον τα διαδημοτικά μας δρομολόγια, αλλά συχνές μετακινήσεις δημοτών και μή, Ελλήνων και αλλοδαπών, αποτελεί επικίνδυνη καρμανιόλα και χρέος όλων μας είναι να ασκήσουμε πιέσεις προς τους αρμοδίους της εθνικής μας οδοποιίας για την επείγουσα κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στην μεγάλη αυτή διασταύρωση. Ηδη εντυπωσιάζει δυσάρεστα πως από την αρχική μελέτη αυτού του σημαντικού έργου δεν προβλέφθηκε σ’ αυτό το σημείο ανισόπεδος κόμβος. Είναι απαράδεκτο η διασταύρωση δύο κορυφαίων εθνικών οδικών αρτηριών να μην παρέχει τα ελάχιστα όρια ασφάλειας. Οσοι τολμούν να οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους από την οδό Δελφών – Θερμοπυλών με τη φιλοδοξία να στρίψουν αριστερά προς τη Λαμία, Βόλο, Θεσσαλονίκη κλπ σε ημέρες κυκλοφορικής αιχμής, όπως περίοδοι μεγάλων εξόδων από την Αθήνα ή επιστροφής, έχουν αισθανθεί το φόβο αυτής της λαιμητόμου.

Υδρευση

Με το ποσό των 60 εκ. δρχ χρηματοδοτείται το έργο ύδρευσης των χωριών του Δήμου της πεδιάδας με την κατασκευή εξωτερικού δικτύου στη θέση Μαυρονέρι Ηράκλειας.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ύδρευση είναι το υπ’ αριθμόν «ένα» πρόβλημα για κάθε οικισμό και για κάθε Δήμο.

Στο Σκαμνό ευτυχήσαμε μεν να έχουμε εδώ και κάμποσα χρόνια συμμετοχή στο διαδημοτικό δίκτυο από τις πηγές Καταβόθρας της Παύλιανης, αλλά τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο καθώς:

• βλάβες του δικτύου, συνήθως το χειμώνα, παρατηρούνται στις δύσβατες περιοχές της πηγής που λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είναι προσπελάσιμες από τα μηχανήματα επισκευής, με συνέπεια τις μακρές διακοπές της παροχής νερού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στον οικισμό δεν υπάρχει εναλλακτική τοπική πηγή έστω προσωρινής ενίσχυσης του δικτύου, αλλά

• και της λαθεμένης τοποθέτησης της υδατοδεξαμενής μόλις στην άκρη του οικισμού, χωρίς την απαιτούμενη υψομετρική διαφορά, που αφήνει τα πάνω σπίτια του χωριού συχνά χωρίς νερό.

Οι Σκαμνιώτες δεν συμπεριφέρονται τοπικιστικά και ούτε συνηθίζουν να εκληπαρούν, αλλά θα ήθελαν να περιληφθεί στα έργα του Δήμου η μετεγκατάσταση της υδατοδεξαμενής στο πάνω μέρος της εθνικής οδού με ταυτόχρονη αύξηση της χωρητικότητας σε νερό και κατάλληλη διευθέτηση της υπερχείλισης –ιδίως τη χειμερινή περίοδο-, μιας και η περιοχή πλήττεται από τον φοβερό κίνδυνο των καθιζήσεων.

Δική του στέγη χρειάζεται ο νεοσύστατος Δήμος

Σε εξέλιξη ευρίσκεται η αναζήτηση χώρου ανέγερσης του Διοικητηρίου του Δήμου μας Γοργοποτάμου, καθώς ποικίλες απόψεις κατατίθενται για αξιολόγηση. Στο μεταξύ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διέθεσε στο Δήμο για το σκοπό αυτό το ποσό των 30 εκ. δρχ.

Το φαράγγι του Ασωπού

Ο Δήμαρχος κ. Σπαθούλας και το επιτελείο του Δήμου, βίωσαν φέτος τις εκδηλώσεις με τα πολιτιστικά στο Σκαμνό και την Πανελλήνια συγκέντρωση των ορειβατών και πέρασαν το φαράγγι (ο Δήμαρχος μάλιστα οικογενειακώς!) στην πλειοψηφία τους. Ετσι λοιπόν γοητεύθηκαν από το Ναό της φύσης που η Θεία Χάρις μας έχει απλόχερα προσφέρει στον τόπο μας και εντάσσονται πλέον στους ένθερμους υποστηρικτές της παραπέρα καλλιέργειας του εγχειρήματος, ώστε ο Ασωπός να καταστεί πόλος έλξης όχι μόνον εκατοντάδων Ελλήνων, αλλά χιλιάδων Ελλήνων και αλλοδαπών φυσιολατρών. Θα δείξουμε όλοι μαζί, ότι κι εκεί που μέχρι πρότινος δεν ακούγονταν η μουσική του τουρισμού, όλα αλλάζουν και κάτι καινούργιο αναπηδά από το τίποτα. Οι Σκαμνιώτες που ευρίσκονται στη Πύλη του Φαραγγιού κι’ έχουν αγκαλιάσει με αγάπη και ενθουσιασμό αυτή την υπόθεση συνεργαζόμενοι με τους φυσιολατρικούς / ορειβατικούς Συλλόγους, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποίηση από τέτοιες κινήσεις.

Πληροφορούμαστε με ικανοποίηση ότι ο Δήμος εντάσσει στο πρόγραμμά του της νέας διαχείρισης του έτους 2000 ποσό 50 εκ. δρχ προκειμένου να καταρτισθούν μελέτες αξιοποίησης και πραγματοποιηθούν έργα ανάπτυξης υποδομών για την προώθηση όλων των πλευρών των σχετιζόμενων με το Φαράγγι δραστηριοτήτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *