Υψηλής ποιότητας κονσέρτο στο Σκαμνό για τη Χιλιετία

FtS52

Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ημερολογιακές αντιρρήσεις για τη γιορτή του Millenium, όπως επεκράτησε να λέγεται και στα ελληνικά υποκαθιστώντας τον ελληνικό όρο «χιλιετία», δεδομένου ότι η λήξη της χιλιετίας ευρίσκεται στο τέλος του 2000, είναι εξ ίσου γεγονός ότι πορευόμαστε στο ακροτελεύτιο έτος της δεύτερης μ.Χ. χιλιετίας και αυτό το προνόμιο να ζήσει κανείς όχι μόνον την εναλλαγή κάποιου αιώνα, αλλά μιάς χιλιετίας, μόνον λίγες γενιές ανθρώπουν έχουν και τούτο δημιουργεί μία μαγεία, αφορμή για προβληματισμούς, αναζητήσεις, απολογισμούς, μελλοντολογίες και εορτασμούς. Αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός του ψηφίου 2 με τα τρία μηδενικά που τόσο θόρυβο και βάσιμη αναστάτωση δημιούργησε σε ολόκληρη την υδρόγειο και ιδίως στις προηγμένες χώρες όπου είναι περισσότερο διαδεδομένη η χρήση της πληροφορικής και πλήθους άλλων συναφών αυτοματισμών με τον «ιό του 2000» αποτελεί στοιχείο μοναδικό πέρα από την μαρκετίστικη εκμετάλλευση που ως φαίνεται θα συνεχισθεί και για ολόκληρο το νέο έτος 2000.

Μπροστά σ’ αυτή τη μοναδικότητα θέλησαν οι Σκαμνιώτες να διοργανώσουν μία επίσης μοναδική εκδήλωση και φένεται ό,τι το κατάφεραν, τιμώντας την μακραίωνη ιστορία του μικρού και γραφικού χωριού στην πορεία της χιλιετίας που ολοκληρώνεται μέσα από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του ειδικού καθεστώτος του μεταξοσκόληκα με τις «Σκαμνιές», μέχρι και το σήμερα του ταπεινού πλήν φιλοπρόοδου οικισμού και τις αρετές των κατοίκων του.

Η περίσταση απαιτούσε μία μεγάλη υπέρβαση των τρεχόντων και τετριμμένων και αυτό επιχειρήθηκε μέσα από τη μουσική στο βάθος του χώρου και του χρόνου με τη συναυλία στις 25.12.1999 στο Σκαμνό που παρουσίασαν δύο ειδικά μετακληθέντες κορυφαίοι μουσικοί / σολίστες με μεγάλες διεθνείς διακρίσεις, του βιολιστή Franc Shestani και του κιθαριστή Δημήτρη Τσούτσικα . Η μουσική περιήγηση επεκτάθηκε χρονικά μέχρι και τον 14ο Αιώνα και από πλευράς χώρου έφτασε στην Αργεντική, την Αγγλία, την Ουγγαρία κλπ ενώ δεν παρέληψε φυσικά και τη χώρα μας.

Πριν από την έναρξη της μουσικής πανδαισίας ο Πρόεδρος τοτ Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Κώστας Γέμελος χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους μεταξύ των οποίων και διακεκριμένες προσωπικότητες της ευρύτερης περιοχής αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

Η βραδιά κλασσικής μουσικής με το όνομα «Μελωδικά Χριστούγεννα», είναι ο ύστατος χαιρετισμός του Συλλόγου μας στον απερχόμενο χρόνο με την τρυφερότητα που η μουσική αποπνέει και η γέννηση του Θείου Βρέφους επιβάλλει. Σε λίγες μέρες ένας νέος αιώνας ξανοίγεται μπροστά μας. Το μόνο που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι ότι ο αιώνας αυτός περιλαμβάνει την ημερομηνία του θανάτου μας. Και όμως γιορτάζουμε!!! Απαντούμε δηλαδή με γιορτή στη απωθητική ιδέα του θανάτου. Αυτό είναι το θαύμα της ζωής, η λυτρωτική αλαφράδα της ανθρωπότητας.

Ας στείλουμε λοιπόν στα αζήτητα όσα μικρά και ασήμαντα βαραίνουν τη ζωή μας και ας ζήσουμε. Καιρός είναι να εντάξουμε τον τρόπο που μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε, γερνάμε και πεθαίνουμε σε μία καλύτερη ζωή γεμάτη υγεία και νόημα. Να ζούμε την κάθε στιγμή με τέτοια ποιότητα και ανανέωση σαν να είναι η απαρχή μιας καινούργιας ζωής με διάρκεια εκατό ακόμη χρόνων.

Στην νέα παγκόσμια οικονομία και κοινωνία της γνώσης και των δικτύων να βαδίσουμε με μία νέα αντίληψη ζωής. Εμείς εδώ στο χωριό είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Είθε η γέννηση του Θείου Βρέφους να καταλαγιάσει τα πάθη των ανθρώπων, να φέρει γαλήνη και ηρεμία, να δημιουργήσει ελπίδες και να χαρίσει υγεία και ευτυχία σε όλους και πρώτ’ απ’ όλα στα παιδιά για τα οποία ο μικρός Χριστούλης γεννάται σήμερον και αύριο και κάθε μέρα! Χρόνια Πολλά!

***
Το πρόγραμμα που απήλαυσαν οι τυχεροί που παρακολούθησαν την εκδήλωση στην όμορφη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σκαμνού, περιλάμβανε:
Α’ Μέρος: J. Ibert: Εισαγωγή, G. Faure: Παβάνα, Παραλλαγές στο greensleeves, A. Piazzolla: Λησμονιά Tango, Δ. Καψωμένος: Ριζίτικο Πεντοζάλι
Β’ Μέρος: H. Villa – Lobos: Σπουδή Νο 11, A. Piazzolla: Bordel 1900, Café 1930, Night-club 1960, V. Monti: Ουγγρικός χορός
Γεννήθηκε το 1967 και ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο βιολί σε ηλικία 6 ετών στο Art School στο Σκόντρα για να συνεχίσει στο Μουσικό Σχολείο των Τιράνων με Καθηγήτρια την Fatbartha Denizi απ’ όπου απεφοίτησε το 1985. Συνεχίζει στην Ανωτάτη Σχολή Τιράνων παίρνοντας δίπλωμα Δεξιοτεχνίας με τον ανώτατο βαθμό το 1989. Διετέλεσε “consert master” στη Λυρική Σκηνή και Καθηγητής βιολιού στην Ακαδημία των Τιράννων. Με το κουαρτέτο των Τιράννων πήρε ειδικό Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Evion της Γαλλίας, τον Μάϊο του 1991. Έχει συμμετάσχει σε Master Class Μουσικής Δωματίου στο Festival του Ορλάντο της Ολλανδίας το 1991, με τον Καθηγητή Farulli. Από το 1992 κατοικεί στην Ελλάδα ενώ από το 1993 και εντεύθεν είναι μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Έχει δώσει πολλές συναυλίες ως σολίστ και έχει συμπράξει σε πολλές συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Από το 1994 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας.
Γεννήθηκε το 1972 στη Λαμία και άρχισε σπουδές κιθάρας το 1985 στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας με Καθηγητή τον κ. Κοντογιάννη απ’ όπου απεφοίτητε το 1994 παίρνοντας το Δίπλωμά του με Αριστα παμψηφεί. Το 1994-96 συνεχίζει στο Ωδείο Αθηνών μεταπτυχιακά με καθηγητή τον Κώστα Κοτσιώλη και υποτροφία του Ωδείου Αθηνών. Παρακολούθησε επί σειρά ετών Master Class με τους Thomas Mueller & Hubert Kappel, καθώς επίσης και τους Vladimir Milulka & Gerhard Reichenbach. Το 1993 παίρνει σε Διεθνές Φεστιβάλ κιθάρας στο Βόλο το 2ο Βραβείο. Συμμετείχε με κιθαριστικό σύνολο του Δ’ Ωδείου Λαμίας στο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών στην Κωνσταντινούπολη και στο Φεστιβάλ κιθάρας του Βόλου. Εδωσε ρεσιτάλ σε πόλεις της Ελλάδας και συνέπραξε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας. Εκανε ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Διδάσκει κιθάρα από το 1990 (σε ηλικία 18 ετών) στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας καθώς και σε διεθνή σεμινάρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Βόλου από το 1997.
Την πολιτιστική εκδήλωση του Σκαμνού τίμησαν με την παρουσία τους οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Φθιώτιδος κκ Βλαχογιάννης και Κασσιός, η Κυρία και ο κ. Δημήτρης Σταματόπουλος, Πρόεδρος του ΕΟΣ Λαμίας, ο κ. Θανάσης Ντούλας, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Γραβιάς, η Κυρία και ο κ. Δημήτριος Δρόσος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριτσίου, η Ζωγράφος κα Βλαχογιάννη, Σύμβουλος και εκπρόσωπος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος, ο κ. Γεώργιος Φούρλας, Πρόεδρος του Εξωραϊστικού & Επιμορφωτικού Συλλόγου Δέλφινου και πολλοί άλλοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *