Ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου Παναγιώτης Σπαθούλας υποδέχεται στο Σκαμνό τους ορειβάτες

FtS51

Τις εκατοντάδες των ορειβατών που ανταποκρίθηκαν στην πανελλήνια ετήσια σύναξη στις 18/19.09.1999 στο Σκαμνό για να γιορτάσουν όλοι μαζί και μετά από διανυκτέρευση στις σκηνές να διασχίσουν το φαράγγι του Ασωπού, καλοχαιρέτησε ο Δήμαρχός μας υπογραμμίζοντας όχι μόνον την συντελεσθείσα μεταβολή στην τοπική μας αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του Καποδιστριακού σχήματος που θέλουν το Σκαμνό να αποτελεί πλέον τμήμα του νέου Δήμου Γοργοποτάμου, αλλά έδειξε πέρα από την τυπική του παρουσία και τα αισθήματά του και την ουσιαστική συνδρομή του Δήμου με την κάλυψη της δαπάνης τροφοεφοδίων για τη σημαντική φυσιολατρική και πολιτιστική εκδήλωση που θεσμοθετήθηκε στο Σκαμνό, εδώ και τέσσερα χρόνια με την πραγματοποίηση ισάριθμων εκδηλώσεων από τις οποίες η φετεινή κατέχει το ρεκόρ σε συμμετοχή (πάνω από 400 επισκέπτες / φυσιολάτρες).

asopos21

Και να τα λόγια του τοπικού άρχοντα που απηύθυνε από το βήμα του πολιτιστικού κέντρου του Σκαμνού στο εκλεκτό κοινό που κατέκλησε όλους τους ελεύθερους χώρους ανάμεσα στο κτίριο του σχολείου και της εκκλησίας για να καταχειροκροτηθεί στη συνέχεια με ενθουσιασμό απ όλους ανεξαιρέτως:

Φίλη και φίλε ορειβάτη, αγαπητέ φυσιολάτρη,

με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στον τόπο μας, εσάς και την παρέα σας, για να σας σφίξουμε φιλικά το χέρι στον μικρό πλην όμορφο οικισμό του Σκαμνού που αποτελεί ένα ωραίο τμήμα του νεοσύστατου καποδιστριακού μας Δήμου Γοργοποτάμου, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Με την ίδια χαρά θα επιχειρήσουμε το πέρασμα του φαραγγιού του Ασωπού, αυτού του απαράμιλλου ναού της φύσης, που άλλοι μεν από μας είχαν την καλή ευκαιρία να γνωρίσουν κι άλλοι θα το δούν, θα το βιώσουν και απολαύσουν σαν μοναδική εμπειρία στη ζωή τους για πρώτη φορά. Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από την ίδια την πράξη, οι επισκέπτες του φαραγγιού του Ασωπού κρατούν τις καλύτερες των εντυπώσεων που μεταφέρουν και σε άλλους φίλους σε ολόκληρη την Ελλάδα, και εξ όσων έχουμε δει, και σε αρκετούς αλλοδαπούς.

Στα χώματα αυτά του μυθικού Ηρακλή, της αρχαίας Φθίας και του ομηρικού Αχιλλέα που δοξάστηκαν διαχρονικά εδώ τριγύρω από το Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, το Διάκο στην Αλαμάνα και το Δυσσέα Ανδρούτσο στη Γραβιά και σφυρηλατήθηκαν ακατάλυτες αξίες, διαιωνίζεται η άμιλλα ανάμεσα στο ψυχικό μεγαλείο των ανθρώπων που τα κατοικούν και το φυσικό κάλλος που απλόχερα χάρισε ο Μεγαλοδύναμος. Ανάμεσα στο Καλλίδρομο και στην Οίτη, το φαράγγι του Ασωπού οριοθετεί δύο πανέμορφα βουνά διαγράφοντας τις πλέον απίθανες σε φυσική ομορφιά και ποικιλία συνθέσεις. Για πολλούς είναι το μυστικό μονοπάτι του Εφιάλτη. Γι αυτό δεν είμαστε σίγουροι. Ασφαλές όμως είναι ότι στα ίδια χώματα υπηρετούνται οι ίδιες αξίες μέχρι και το τώρα στην Παπαδιά, τον Ασωπό, το Γοργοπόταμο.

Σ αυτόν εδώ τον οικισμό, το Σκαμνό που το όνομά του μας θυμίζει τις σκαμνιές –αγριομουριές- που αιώνες πριν, επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χρησίμευαν για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα, δεν έχουμε πλέον παραγωγή μεταξιού, αλλά βλέπουμε ακόμη και σήμερα σε κάθε σπίτι να δεσπόζει μία ή δύο σκαμνιές, όπως το ίδιο αμετάβλητη παραμένει η εγκαρδιότητα και φιλοξενία των κατοίκων που τη συνάντηση αυτή τη βλέπουν σαν μία αφορμή άξια γιορτασμού. Τους ευχαριστούμε για τις προσπάθειες και τις υποδομές των που τις βελτιώνουν χρόνο με το χρόνο για την υποδοχή των φίλων επισκεπτών. Των επισκεπτών που ανεξάρτητα από το τόπο προέλευσής τους, τους συνδέει ένα σπουδαίο κοινό γνώρισμα που δείχνει ανωτερότητα, υπεροχή και ψυχικό μεγαλείο: η αγάπη για το περιβάλλον και το συνάνθρωπο.

Οφείλουμε συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλους εσάς τους πρωτεργάτες που σε συνεργασία με δύο δραστήριους τοπικούς συλλόγους μας τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού που μας υποδέχεται και μας φιλοξενεί και τον Ορειβατικό Σύλλογο Λαμίας που διατηρεί με τους περισσότερους από σας επαφές και ανταλλαγές πληροφοριών και προγραμμάτων, για ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα καθιαιρώνοντας πλέον αυτή εδώ την πανελλήνια συνάντηση ως γεγονός μείζονος σημασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος μας ευαισθητοποιήθηκε και υποστήριξε ποικιλότροπα καλύπτοντας όλες τις σχετικές δαπάνες και θέτοντας υπό την αιγίδα του αυτή την διοργάνωση. Το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον επιδιώκοντας να προσθέσει κάθε νέο στοιχείο που θα κριθεί χρήσιμο και εποικοδομητικό. Θα είμαστε κοντά σας τόσο εμείς, όσο και οι υπερκείμενοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ευχόμαστε από καρδιάς καλή παραμονή στο Σκαμνό και πλήρη απόλαυση στο αυριανό πέρασμα του Ασωπού που μπορεί μεν να προκαλέσει μία κάποια σωματική κόπωση σε μερικούς από μας, αλλά σίγουρα θα μας ανταμοίψει.

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη και θα χαρούμε πολύ να σας ξαναδούμε με τους φίλους σας, αν όχι στο κοντινό μέλλον, ασφαλώς στο ίδιο ραντεβού της πανελλήνιας συγκένρωσης του χρόνου στο προτελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου στο Σκαμνό!

Σκαμνός, 18 Σεπτεμβρίου 1999

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *